Dodaj do ulubionych

ŚAM czy CM UJ??

07.09.05, 17:15
Hello! Która uczelnia lepsza (nie tylko poziomem nauczania)?? Jak wykładowcy,
studenci, możliwości po skończeniu studiów?? Z gory thx za odp
Obserwuj wątek
    • zaphod_beeblebrox Re: ŚAM czy CM UJ?? 07.09.05, 17:37
      No coz, jako student ŚAMu ktoremu zdazylo sie studiowac na CM moge troche
      poporownywac :) Przede wszystkim w Katowicach (na temat Zabrza sie nie
      wypowiadam) sa duzo lepsze warunki niz w Kraku, akademia ma sensowne budynki
      jest centralna klinika, w Kraku - budynki w wiekszosci z XIX i poczatku XX wieku
      (w niektorych dawniej urzedowala loza masonska:)). Wykladowcy chyba
      porownywalni, tu i tu zdazaja sie fajni tak samo jak tacy ktorzy niczego nie
      potrafia nauczyc. O studentach moze sie nie bede wypowiadal, chociaz niektorzy
      twierdza ze ci krakowscy maja lekki przerost ego:)
      A mozliwosci sa dosc marne niezaleznie od uczelni, kasy z tego za bardzo nie ma,
      ale kto idzie na lekarski dla forsy? Polecam dzisiejsza "Polityke", jest spory
      tekst o zarobkach lekarzy.
      --
      • rzur5 Re: ŚAM czy CM UJ?? 07.09.05, 17:55
        moze kolegi zaphoda to tak mocno sie nie sluchaj["ligota to stolyca reszta to
        okolica] bo sprawa wybujalego ego dotyka nie tylko studentow w craxie;)

sam studiuje na SlAmie w Zabrzu(czyli tej przystojniejszej czesci SAM:)
        natomiast przyjaciel moj wyladowal w CM UJ wiec jakie takie pojecie mam
        no coz,z pozycji Zabrzanskiej wyglada to tak:

1)warunki:w zasadzie w craxie to wszystko ladnie wyglada,a najladniej to z
        zewnatrz-->budynki sa odnawiane,wszedzie daja te zajebiste blaszki ze to
        Colegium Medicum Uniwersytetu Jagiellonskiego(chyba ich tam silnie jara eten
        lacinski czlon nazwy;)ale jak mialem okazje byc na zajeciach z anatomii jako
        gosc(na szczescie o nic tam nie pytali,bo bym wstydu jeszcze naszej Alma Mater
        przyniosl) i preparaty naprawde takie ze o kant dupy-->jakis jeden
        rozbebeszony,stary preparat na ktorym absolutnie nic nie bylo widac no i nie
        chce sie wychylac bo zaraz mnie ktos poczesze ale naprawde nawet najgorsze
        preparaty u nas w Zabrzu sa cud-mniut...wiec to bylo moje pierwsze
        rozczarowanie dotyczace UJ-wszystko ladnie,wszystko slicznie ale jak doszlo do
        meritum(czyli preparatow)to juz bylo srednio!

2)miasta...porownywanie Katowic a juz nie daj Boze Zabrza do Krakowa(walory
        turystyczno-krajoznawczo-estetyczne) chyba mija sie z celem nie?:)

3)poziom nauczania-no coz,naprawde porownywalny,zdawalo mi sie ze qmpel nieco
        lepiej zna sie na anatomii no ale on nieco wczesniej ma exam nie?:)

4)ludzie-->jak wszedzie,i tu sie zdarzaja kompletne cymbaly i naprawde w
        porzadku ludziska

wybor trudny,zdecydowac musisz sam!

pozdroofka
        • rzur5 Re: ŚAM czy CM UJ?? 07.09.05, 17:56
          napisalem ze "preparaty nasze sa cud-mniut",naturlich w porownaniu do tych
          ktore widzialem w Krakowie;)to tak celem sprostowania!

siefka!
    • woytek_k Re: ŚAM czy CM UJ?? 07.09.05, 19:02
      jakiekolwiek wypowiedzi z mojej strony są czysto teoretyczne niemniej..
      jak to było z LEP'em w tym roku??
      ŚAM na 1 miejscu pod względem wyników warszaffka 2 a UJ jakoś 5?? ale nic
      sobie nie dam za to obciąć... z 2 strony trzeba pamietać że Lep to w dużej
      mierze teoria ktora na ŚLAMie może jest spox a praktyka lekarska własnymi
      chadza drogami. słyszałem od starszych braci (w niedoli):) że z zajęciami na
      klinikach może być na ŚAMie różnie różniasto a o CMUJ nie wim nic:D
      3mać się ramy :D
    • rzur5 Re: ŚAM czy CM UJ?? 08.09.05, 00:27
      no wlasnie,nie rozumiem niskiej(4tej)pozycji naszego ŚLAMU w rankingach typu
      Wprost,czy tez Rzeczpospolitej???jakie tam stawiane sa kryteria?bo co do
      wynikow LEPu to tez slyszalem ze nasza Akademia pokazala sie godnie...o
      np.Poznaniu jest glucho,poza wyzej wymienionymi rankingami no i ich strona
      internetowa na ktorej wita nas napis "NAJLEPSZA AKADEMIA MEDYCZNA W POLSCE" :)

• pink_hamster Re: ŚAM czy CM UJ?? 08.09.05, 09:07
        poznan wymiata :/
        i ta "najlepsza akademia" dla mnie jest troche niesmaczna;
        ja studia dopiero zaczynam(ligota), na cmuj dostalabym sie, ale nie chcialam (mowie to bez podtekstow typu "ach jaka jestem wspaniala i szlachetna" ) z powodu namow mojej mamy-lekarki(studiowala w krk i nie jest zachwycona, zreszta ona i jej znajomi uwazaja, ze krakow nie jest jakas super uczelnia, jest po prostu dobry, wiec nie jest warto sie tak denerwowac przed dostaniem sie tam - w tym roku na cmuju byla straszliwa histeria :> )
        • rzur5 Re: ŚAM czy CM UJ?? 08.09.05, 09:20
          poza tym o zachowaniu niektorych ludzi z kraku naprawde kraza legendy...:D:D:D

znajoma starala sie tam dostac pare lat temu (nie udalo sie jej,niestety)no i
          mowi ze to bylo tak: stala przed egzaminem przed sala a tam wszyscy silnie
          poddenerwowani!wytrzeszcz oczu,przyspieszony oddech,ogolnie wielkie
          cisnienie...w koncu zaczelo sie jej udzielac i zeby troche rozluznic gesta
          atmosfere postanowila do kogos zagadac.Podbija wiec do jakiejs pierwszej z
          brzegu panny no i zagaja:"czesc jestem Ania,jak sie nazywasz troche tu
          nerwowo.."itp a ta na nia wzrok jak w c**e szpak,zmierzyla ja trzy razy po czym
          lekko wynioslym;) tonem ja splawila mowiac:"wiesz..ja nie wiem czy my tak
          mozemy sobie rozmawiac...przeciez jakby rywalizujemy o jedno miejsce"

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

dla mnie jaja jak hamulce,ale nie mozna generalizowac(zreszta staram sie tego
          nie robic)bo ja np.poznalem w Kraq naprawde zajebiaszczych i na luzie ludzi z
          medyka i osobiscie nigdy sie nie spotkalem zeby tam ktos jakos szczegolnie
          swirowal!
          • feanor18 Re: ŚAM czy CM UJ?? 08.09.05, 13:00
            te głupie rankingi są robione
            a)na podstawie pieniędzy jakimi dysponuje uczelnia ( a wiadomo ze ślam jest
            najbardziej zadłuzoną uczelnią w Polsze :/ )
            b)na podstawie ilości publikacji
            głupie to strasznie, ze nikt przy rankingach nie patrzy na lep i inne tego typy
            sprawy ... a przeciez w jezeli chodzi o LEP to ŚLAM króluje..

to ze ludzie po 1 roku CMUJ znają sie lepiej na antomi to nieprawa.. miałem
            praktyki z laską z UJ własnie i ona z anatomii nie wiedziała NIC :)
            jak zresztą tez z łaciny :/
            na CMUJ podobno studiuje elita :/ oczywiście nie poznałem wszystkich ( wręcz
            kilku), ale z ich opowieści wnioskuje ze ludzie tam studiujący to takie
            sztywniaki ze ja pierdole :) nie wiedzą co to pożądna impreza... i cały czas
            próbują wszstkim na około przypomniec jakcy to ONI są wpaniali przez ten
            CMUJ... :/
            korasy nie? :)
            oczywiście bardzo generalizowałem :) i przepraszam jezeli kogos obraziłem :)

jezeli jeszcze raz miałbym wybierać akademie medyczną... to wybrałbym
            Wrocław... :)
            • pink_hamster Re: ŚAM czy CM UJ?? 08.09.05, 13:11
              ja wlasnie slyszalam, z w/w zrodel, ze z profesorami z niektorych specjalizacji w krk jest cienko...i ze jezeli ktos stawia na kadre, niech lepeij idzie do warszawy, poznania bo na cmuju jest przecietnie
              • febcia Re: ŚAM czy CM UJ?? 08.09.05, 14:04
                W zeszlym roku I semestr chodzilam na wyklady z anatomii na CMUJ. Wykladowce maja naprawde bardzo fajnego, ale przychodzila nas garstka- jak bylo 20 osob to bylo naprawde sporo. Moja lekerka w Krakowie byla pani, ktora zajmowala sie stazystami na CMUJ i odradzila mi studiowanie na tej uczelni. Powiedziala, ze przez to ze jest to Uniwersytet Jagiellonski w niektorych grupach dochodzi do tzw. wyscigu szczurow, ale juz nie zwracajac na to uwagi to ciezko jest pozniej ze stazem, a ponoc z roku na rok ma byc coraz ciezej. Maja pozamykac spora czesc katedr. Powiedziala, ze niedlugo studenci CMUJ beda robili staz tylko na papierze.
                Sama bylam swiadkiem sytuacji, w ktorej czesc osob musiala podejsc jeszcze raz do szpilek, bo ''mili'' koledzy poprzestawiali to i owo, zeby ktos nie mial lepiej - byla mala afera.
                Studiowalam Chemie na UJ i wiem co to znaczy studiowac na Starej uczelni - tynk nam lecial do probek :)
                Z drugiej strony na studiach wymaga sie juz samodzilnej nauki wiec jezeli ktos sie chce uczyc to sie wszedzie nauczy.
                Ile osob tyle opini o danej uczelni, wydaje mi sie ze porownywanie 'ktora jest lepsza' nie ma sensu, bo najpierw trzeba okreslic kryteria tej lepszosci.
                ... a na podziwianie Krakowa i tak najczesciej nie ma czasu i pieniedzy.
    • rzur5 Re: ŚAM czy CM UJ?? 09.09.05, 00:12
      a no co do tego ze ile ludzi tyle opinii to naprawde racja-qmpela ma faceta w
      Kraq no i mowi ze ludzie sa nie bardzo,ze strasznie nadufani itp.

ja mam przyjaciela,poznalem jego ludzi z grupy no i kolezkowie i kolezankowie
      na prawde w porzadku,bez zadnego bufoniarstwa,naprawde na luzaq...

ale slyszalem ze faktycznie,im dalej w las tym jest tam bardziej
      nieciekawie...jest tak jak zauwazylas pelen wyscig szczurow i zawody w kopaniu
      dolkow jeden pod drugim(wiem to z bardzo pewnego zrodla)Krakow jest
      specyficznym miastem do studiowania i wogole do ZYCIA no i ze na Slasku to w
      tym temacie panuja o wiele zdrowsze uklady i naprawde znacznie czesciej zdarza
      sie ze ktos docecni twoje MOZLIWOSCI a nie ZNAJOMOSCI....
      • woytek_k Re: ŚAM czy CM UJ?? 09.09.05, 00:50
        Wydaje się że kontynuacja tego wątku mija się z celem bo wniosek nasuwa się
        jeden: wszędzie można trafić na ludzi fajnych i na kwadratowych ma maxa i
        dotyczy to zarówno studentów jak i wykładowców a i warunki bytowe są
        zróżnicowane, od znośnych poczynając na groźnych dla zdrowia i życia kończąc
        (jestem przekonany że mojemu byłemu współlokatorowi z akademika grzyb rosnący
        na ścianie zainfekował i zniszczył mózg) więc wszystko zależy od tego jak
        trafisz(grupa 8 rulez:D)

(czas na część nieobiektywną)

Niemniej w Katowicach wszystko jest na miejscu i nie trzeba się po całym
        mieście tłuc HAHAHA:D!!!LIGOTA TO STOLICA RESZTA - OKOLICA!!
        • zaphod_beeblebrox Re: ŚAM czy CM UJ?? 09.09.05, 08:32
          (jestem przekonany że mojemu byłemu współlokatorowi z akademika grzyb rosnący
          > na ścianie zainfekował i zniszczył mózg)

"pietro chujni z grzybnia"? :)
          • rzur5 Re: ŚAM czy CM UJ?? 09.09.05, 09:24
            moze i dobrze ze nie musicie sie po calym miescie tluc bo wrazenia artystyczne
            z tym zwiazane bylyby umiarkowane:D:D

pozdro dla wszystkich mieszkancow Stolycy:D:D:D
            • woytek_k Re: ŚAM czy CM UJ?? 09.09.05, 10:56
              To właśnie to piętro:D:D:D
              a wrażenia estetyczne są na ligocie całkiem niezłe mówiąć szczerze:D
              w por. do reszty Katowic to kwitnący ogród:D serio serio jest gdzie sie przejść
              i nacieszyć oczy czymś zielonym i niezadrukowanym a reszty Katowic nie znam bo
              nosa poza Ligotę nie wyściubiłem poza przjazdem na dworzec i z powrotem:)

Pozdrowienia dla Tej Bardziej Znanej w Polsce części ŚAMu:)
              • rzur5 Re: ŚAM czy CM UJ?? 09.09.05, 15:38
                dzieki Woytek,Zabrze pozdrawia i was;P

nie no slyszalem ze Ligota jest dosc urodziwa,jest nawet fajnie moze poza
                okolicami Zadola (czy jakos tak) bo moja dobra przyjaciolka tam studiuje,a w
                zasadzie to mieszka...mowi ze studentow medyka poznac na 100metrow:D:D:D
                • mmrozek Re: ŚAM czy CM UJ?? 10.09.05, 20:39
                  Ale sie po tym CMUJu przejechaliscie. Tak naprawde to nie jest zle, ludzie
                  zarozumiali sa wszedzie, ale u mnie w grupie wyscigu szczurow nie ma. Katedr i
                  profesorow tez nie brakuje. I zdecydowanie wiemy co to impreza. Mam wrazenie,
                  ze to raczej inne AM robia z nas "zarozumialcow" w ten sposob piszac :P.
                  Pozdrawiam Ligote i cala reszte :)
                  • feanor18 Re: ŚAM czy CM UJ?? 10.09.05, 22:38
                    przepraszam jezeli Cie uraziłem :)
                    wiesz, trzeba było jakoś zareklamować swoją uczelnie, nie? :P

no ale co by nie było, to jednak macie opinie zaruzumialców i jakis takich
                    wapniaków ... no ale moze to tylko opinia...
                    • mmrozek Re: ŚAM czy CM UJ?? 11.09.05, 12:23
                      Zdecydowanie opinia :D I zdecydowanie nie moja :)
                      • woytek_k Re: ŚAM czy CM UJ?? 11.09.05, 20:44
                        Sytuację dyplomatyczną może uratować tylko jedno....
                        wielka coroczna wspólna impreza reprezentantów obu uczelni:D jednego roku w
                        Kraku drugiego na Ligocie:D I od razu wszystko się wyjaśni;)A i bliższa
                        współpraca między ośrodkami naukowymi wyjdzie na dobre całemu społeczeństwu:)
                        niech żesz wreszcie samorządy studenckie do czegoś się przydadzą i to
                        zorganizują:)
                        • mmrozek Re: ŚAM czy CM UJ?? 11.09.05, 23:41
                          Dobre! :) To dobrze, ze mamy autostrade ;)
                          • rzur5 Re: ŚAM czy CM UJ?? 12.09.05, 01:18
                            bardzo dobrze:)

trzaby skonczyc ze stereotypami(ktorych co zaznaczalem w swoich postach nie
                            jestem wyznawca) i porobic cos w kierunku ich przelamywania:)

Woytek,brawa za pomysl:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka