Gość: miszmasz Re: KUL czy UKSW?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 15:07 HM... zależy jeszcze jakie kierunki , na pewno śa lepsze na Kul-u jak i sa tez dobre na UKSW , jedno jest pewne , sa to uczelnie specyficzne , p.s . na UKSw maja fajny campus w lasku bielańskim na Dewajtis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocker64 Re: KUL czy UKSW?? IP: 212.244.63.* 13.09.05, 16:08 a jeśli chodzi o prawo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: KUL czy UKSW?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:46 > p.s . na UKSw > maja fajny campus w lasku bielańskim na Dewajtis. Ale tylko niektóre kierunki mają tam zajęcia. Reszta ma np. w iście industrialnej scenerii przy Lesie Młocińskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kley Re: KUL czy UKSW?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:23 KUL KUL KUL! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anet Re: KUL czy UKSW?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:39 Ja studiuje na UKSW i uważam że jest to super uczelnia, nastawiona na studenta, a nie na zyski, renomę, czy coś tam. Teraz jestem na 4 roku i gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: KUL czy UKSW?? IP: *.localdomain / 212.244.63.* 01.10.05, 15:14 wg rankingów kul prowadzi, prawo jest tam na wyższym poziomie, jako uniwersytet to tez uksw nie ma startu, jeśli chodzi o poziom rzeczywisty to trudno mi powiedzieć, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: KUL czy UKSW?? IP: *.localdomain / 212.244.63.* 01.10.05, 16:06 ja studiuje na innym uniwerku, ale słyszałem troche o tych uczelniach. na uksw prawo jest gorsze od kulowskiego, potwierdzają to rankingi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uu Re: KUL czy UKSW?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 16:13 uksw- jest przynajmniej w warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: KUL czy UKSW?? IP: *.dashnet.lublin.pl 01.10.05, 17:48 a KUL jest przynajmnej w Lublinie :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatrycze123 Re: KUL czy UKSW?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 23:21 Chyba jedyny plus UKSW to to, że jest w Warszawie... "Fany kampus"- nie powiedziałabym, kilometr w las, fatalny dojazd, daleko od centrum. Akademiki są drogie (są też tańsze, ale ich standard pozostawia wiele do życzenia), nie ma gdzioe pójść na piwo koło uczelni. KUL to znana szkoła z tradycjami, podczas gdy wielu warszawiaków nawet nie słyszało o UKSW. Jest chyba trochę więcej zajęć, ale to lepiej przygotowuje do zawodu. Lublin jest w końcu duużo tańszy niż Warszawa. Nie studiuję na żadnej z tych uczelni, więc jestem osobą patrzącą na to wszystko "z boku". Mam na obu wielu znajomych, i obie uczelnie zwiedzałam (na UKSW nawet mnie przyjęli, na szczęście nie muszę tam studiować..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: KUL czy UKSW?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.10.05, 23:47 zaczne od tego, ze studiuje na UW, wiec nie mam powodu aby lepiej pisac o KUL czy UKSW. I chociaz UKSW jest w Warszawie to ja osobiscie bardziej bym byl sklonny wybrac KUL. Czemu? po pierwsze prestiz - KUL ma duzo wiekszy niz budujace dopiero jakas marke UKSW, po drugie znajomosc uczelni (KUL kojarza ludzie w calej Polsce, a UKSW? nawet w Warszawie sporo osob nie wie, ze taki uniwersytet istnieje), po trzecie - rankingowo UKSW spada do rangi szkol drugorzednych obok Łazarskiego itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotfl Re: KUL czy UKSW?? IP: *.chello.pl 02.10.05, 01:43 Wiadomo ze uksw to nie uw, ale bez przesady. Porownanie wyszynskiego do lazarskiego jest nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: KUL czy UKSW?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 02.10.05, 02:18 chodzilo mi tu o rankingi, wystarczy spojrzec na kierunki takie jak prawo i administracja.... one mozna powiedziec, ze sa pieta achillesowa UKSW, bo uczelnia ta jest przebijana przez szkoly prywatne. A nawet patrzac na rankingi ogolne uczelni - UKSW rowniez ma tam stosunkowo slaba pozycje (z jasnego powodu - to mloda uczelnia). I TYLKO w kwestii rankingow napisalem o porownaniu do lazarskiego ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotfl Re: KUL czy UKSW?? IP: *.chello.pl 03.10.05, 12:21 Nie chce tworzyc zadnej teorii spiskowej nt. rankingow, ale szczerze watpie, by poziom lazarskiego (nie mowie o kadrze czy warunkach lokalowych) zblizal sie chociaz do uksw. Co do wydzialu prawa to zawsze mi sie wydawalo, ze on wlasnie jest tym ktorym ta uczelnia moze sie pochwalic. Jak widac mamy rozne informacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adm Re: KUL czy UKSW?? IP: *.acn.waw.pl 03.10.05, 14:07 owszem - UKSW pochwalic sie moze wydzialem prawa, tyle ze kanonicznego... Przymierzalem sie kiedys do zdawania na UKSW na kierunki prawo i administracja, jednak po zainteresowaniu sie tym bardziej, popytaniem ludzi co i jak, a takze po spotkaniu rekrutacyjnym - wiedzialem, ze nie warto sie w to pakowac. Jedyna rozsadna zaleta studiowania prawa czy administracji na UKSW jest to , ze studia dzienne sa tam bezplatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotfl Re: KUL czy UKSW?? IP: *.chello.pl 03.10.05, 20:46 a co bylo nie tak z tymi studiami? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny Re: KUL czy UKSW?? 28.12.05, 01:36 Jaka młoda uczelnnia? UKSW to proszę państwa była ATK, wydział prawa był tam i jest na UKSW, polonistyka/historia sztuki tak samo. Jeżeli chodzi o nazwę to rzeczywiście UKSW jest młody, tak samo można powiedzieć o APS (dawna WSPS) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: KUL czy UKSW?? IP: *.2-0.pl 03.10.05, 20:46 Zdecydowanie kul. Uksw jest nędzną podróbą. Wystarczy przejrzeć listy publikacji profesorów, żeby się o tym przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerxes Re: KUL czy UKSW?? IP: *.acn.waw.pl 03.10.05, 23:57 Fifi... Ty to masz naprawde problem... A scislej dwa - wylazace z Ciebie, ilekroc jest okazja. Pierwszy, to Uksw. W kolko uzywasz tego samego, glupiego argumentu o publikacjach profesorow z Uksw. To w wiekszosci ludzie z PAN-u, nie moga miec marnych i nielicznych publikacji. Jesli naprawde musisz, to szukaj za posrednictwem odp. filii Panu, nie Uksw, list publikacji tych ludzi. Drugi - to filozofia. Z uporem maniaka wmawiasz sobie i ludziom, ze to najlepsze na swiecie studia i ich absolwenci nie maja problemu ze znalezieniem zatrudnienia. Super. Szanuje taki wybor studiow, ale nie czarujmy sie - rynek nie podziela Twoich romantycznych pogladow. UKSW to dobra uczelnia, jest tam wiele swietnych wydzialow. Bedzie jeszcze lepsza, ale w rankingach niepredko podskoczy, bo... jest mloda. I kropka. P.S. do Autora watku: KUL to dobra (a do tego dosc stara) uczelnia. Podejrzewam, ze oba wybory sa niezle - wybierz wygodniejsze dla Ciebie miasto. P.P.S. Jestem sympatykiem UKSW, choc w zyciu nie mialem nic wspolnego z ta uczelnia. Warto wiedziec, jakie byly zalozenia powstania tego uniwersytetu. Trudno byloby im nie przyklasnac... Odpowiedz Link Zgłoś
shyguy20 Re: KUL czy UKSW?? 04.10.05, 13:47 mi osobiscie UKSW jako uczelnia nie odpowiada. Pod pewnymi wzgledami UKSW jest tak jak szkoly prywatne - zapozycza wykladowcow i wogole kadre z innych uczelni lub placowek naukowych, jest uczelnia bardzo mloda, a do tego nie jest rozpoznawana przez ludzi, nie ma wyrobionej marki, i tak naprawde nie wiadomo czego mozna sie spodziewac po jej absolwentach - podobnie jak po szkolach prywatnych. Smiejemy sie (zreszta slucznie...) z poziomu Lazarskiego, ale sporo osob ta uczelnie przynajmniej kojarzy (moze nie najlepiej, ale to inna historia), a UKSW? z tym jest ciezej. Poza tym nie podoba mi sie profil tego uniwersytetu jako nadmiernie przesiakniety ideologia chrzescijanska, czego moim zdaniem na kierunkach typowo swieckich - nie powinno byc. Poza tym UKSW nie korzysta z sprawdzonych wzorow programowych najwiekszych polskich uniwersytetow, ale idzie sladem (programowo) uczelni prywatnych. Oznacza, to tyle ze , glowne i najwazniejsze przedmioty na danym kierunku studiow sa traktowane lzej i bardziej pobieznie w stosunku do innych uniwersytetow, a w zamian za to uczelnia proponuje wiecej przedmiotow - "bajerow", ktore wazne na pewno tez sa, ale powinny byc traktowane jako rozszerzenie wiadomosci z zakresu danej dziedziny a nie jako zastepowanie jednego drugim. Moze troche przykladow... wezmy wydzial prawa i administracji... wielki kolos jakim jest prawo administracyjne, ktore na innych uniwersytetach jest wykladane przez caly rok, a i tam nie wystarcza czasu aby wszystko robic na wykladach i cwiczeniach - jest przerabiane na UKSW w semestr. Postepowanie administracyjne i karne? tak samo! czyzby to studenci UKSW byli tacy zdolni, ze przerabiaja w semestr to co studenci UJ czy UW w rok? nie sadze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pankracy Re: KUL czy UKSW?? IP: *.chello.pl 04.10.05, 21:06 Właśnie przez to, że Uksw jest młodą uczelnią, musi brać kadrę z innych uczelni, bo własnej sie jeszcze nie dorobila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocker64 Re: KUL czy UKSW?? IP: 212.244.63.* 22.10.05, 14:14 spośród tych 2 uczelni wybrałem kul, przede wszystkim brałem pod uwage rankingi, opinie studentów, później troche zalowałem, ale widzę, że nie ma czego. szkoda było mi miasta, wiadomo warszawa, ale jednak postawiłem na jakość. mam nadzieję ze poziom rzeczywisty kulu jest wyższy od uksw i nie bede załował swojej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: KUL czy UKSW?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 11:46 no cóż wybór należał do ciebie,prawda jest taka, że tak czy siak szykuje ci się 5 lat wyjętych z życia,książka, paragrafy + wyścig szczurów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UMCSiak Re: KUL czy UKSW?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 21:55 Na KULu prawo studiują ludzie którzy nie dostali się na UMCS albo osoby bardzo religijne. Nie ulega również wątpliwości ze KUL jest uczelnią prawie że legendarną - jako oaza wolności w PRL przyciągnęła nie jedną indywidualność. Jednak obie szkoły o profilu katolickim przegrywają z uczelniami świeckimi. Koleżanka która tam studiuje mówi, że KUL jest katolicki tylko z nazwy, chodzi jej o złą atmosferę. Ja tego nie wiem, bo tam nie studiuję, tylko tak słyszałem. Chciałbym kiedyś studiować na KULu filozofię. A mi się strasznie podoba ten kompleks budynków i czasami jem na kulowskiej stołówce. Ale polecam szkoły świeckie. Może mniej kameralnie i trzeba walczyć i stać w kolejce do dziekanatu godzinami, ale jeśli sobie poradzisz na głębokich wodach państwowych uczelni to będzie Ci łatwiej w życiu. Pozdrawiam. Ps UKSW to Warszawa ja lubię Warszawkę a do Lublina się jeszcze nie przyzwyczaiłem.. Popytaj ludzi osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryka Re: KUL czy UKSW?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 20:44 drogi umcsiaku otóż przeglądałem wypowiedzi i zauważyłem, iż ze studentów kulu próbujesz zrobić młotków i głąbów (idą tam ci, którzy nie dostali się na umcs). mam kolegę, który studiuje prawo na 4 roku i aż zapytałem czy to prawda co mówisz. i jak się okazało nie do końca. ogromna część nie składała nawet na umcs, owszem składali na uam, uj, uksw, uł i podostawali się, ale wybrali kul. nie mówię, że kul stoi lepiej niż uj czy uam ale nie możesz z jego studentów robić głąbów. radzę też, abyś poszukał na forum wypowiedzi na temat kulu i umcsu. można się wielu interesujących rzeczy dowiedzieć. nie wiem też jakim sposobem większa ilośc studentów kulu zdaje pomyślnie testy na aplikacje (umcs nie może poszczycić się taką liczbą). a przepraszam zapomniałem- księża im załatwiają.i cóż sami absolwenci umcs przyznają, iż jednak można było wybrać inną uczelnię, bo ilość wiedzy jaką zdobyli jest mniejsza od tej jaką posiadają absolwenci kulu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: KUL czy UKSW?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 10:51 to ze na KUL sa ludzie ktorzy nie dostali sie na UMCS to akurat bzdura. jest calkiem duzo osob ktore nie dostaly sie na UW lub UJ ale są to ludzie z calej polski. ja jestem ze slaska i nie dostalam sie na UJ wiec sposrod UŚ i KUL wybralam KUL. i zareczam Ci ze wsrod moich znajomych na slasku NIKT wczesniej nawet nie wiedzial ze w Lublinie jest jakas inna uczelnia poza KUL. ja tez nie wiedzialam wiec sila rzeczy nie skladalam papierow na umcs :) poza tym jak widze napis na budynku umcs w centrum miasta "Nauka w sluzbie ludu" to tylko sie do siebie usmiecham. nie zgadzam sie tez co do atmosfery - tak jak mowie nie znam ludzi z umcs ale zdazylam poznac naprawde swietna ekipe na kulu i uwierz mi ze są normalni :) nie jestem przesadni religijna i troche sie balam ze na tej uczelni bedzie jakas propaganda ale bardzo mile mnie zaskoczylo ze np. duzo wieksza wage przyklada sie do filozofii i etyki niz do teologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: KUL czy UKSW?? IP: *.devs.futuro.pl 30.12.05, 11:15 Ja studiuje filozofie na KULu i jestem w pełni usatysfakcjowany. Przed wyborem studiow kompletnie nie bralem pod uwagę tej uczelni, a to głównie z powodu "plotek" jakie o niej krążyły. Teraz przekonałem się, że nie warto sluchać innych, a w szczegółności zaangażowanych przeciwnikow tej czy innej uczelni!!! Warto jest gdy zdecyduje się już o kierunku, który chce się studiować przyjść na wyklad ( przecież nikogo nie wyrzucą:)) i porównać sobie klimat, który panuje na studiach z innymi opcjonalnymi studiami. KUL oprócz tego, że uczy jeszcze wychowuje. Może zabrzmiało to patetycznie, ale tak właśnie jest. Zawsze straszono mnie, że gdy pójde na studia nikt nie bedzie się mną przejmował i wszystko bede musial zalatwiac na wlasnbą rekę a ze strony uczelni nikt mnie nie wesprze. Tutaj jest inaczej, wiadomo że to nie podstawówka czy liceum, trzeba wlożyć samemu dużo pracy, ale odczuwa się przyjazną atmosferę i nawet zwykle załatwianie spraw w dziekanacie nie jest udręką jak dzieje się to na innych uczelniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asz Re: KUL czy UKSW?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:19 Coś w tym jest... ja studiuje filozofie na UKSW i jestem zadowolona, niestety z przyczyn niezależnych mogłam wybierać tylko w uczelniach warszawskich więc złożyłam papiery także na UW... wspomnienia raczej dziwne z tej drugiej uczelni jestem osoba raczej przebojowa i trudno mnie zdenerwować, ale na UW każdy począwszy od pani woźnej (którą zapytałam gdzie jest toaleta), aż po komisje sprawiali wrażenie osób bardzo sfrustrowanych (delikatnie mówiąc;)) z komisja się pokłóciłam (o dziwo dostałam maksymalna ilość punktów (??)) poza tym na UW uczą relikty z PRL-u (nadal maja tam koło przyjaciół filozofii marksistowskiej (sic!)) uczelnie katolickie nie miały narzucanej określonej filozofii przez państwo i miały w tej dziedzinie dużo więcej wolności... a panie w dziekanacie są zajebiste;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieha Re: KUL czy UKSW?? IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 07.01.06, 14:31 Musze się przyznać,że ja też się waham gdzie w tym roku próbować na prawo, tez sie zastanawiam nad Kul-em lub Uksw,choc sama jestem z Krakowa,ale wiadomo,że na Uj jest na prawo niebywale ciężko się dostać,więc myśle nad innymi uczelniami.Czy orientujesz się może,jaki był próg punktowy ( jeśli hodzi o nową mature) w ubiegłym roku?,bo nie wiem gdzie mam większe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_banan Re: KUL czy UKSW?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 10:51 > jestem osoba raczej przebojowa i trudno mnie zdenerwować, ale na UW każdy > począwszy od pani woźnej (którą zapytałam gdzie jest toaleta), aż po komisje > sprawiali wrażenie osób bardzo sfrustrowanych (delikatnie mówiąc;)) z komisja > się pokłóciłam (o dziwo dostałam maksymalna ilość punktów (??)) poza tym na UW > uczą relikty z PRL-u (nadal maja tam koło przyjaciół filozofii marksistowskiej > (sic!)) uczelnie katolickie nie miały narzucanej określonej filozofii przez > państwo i miały w tej dziedzinie dużo więcej wolności... Też studiuję filozofię na uksw i to co powiedziała koleżanka Asz to punkt widzenia jaki tłoczy się młodym "filozofom" do głowy przez pierwsze lata. Nie zliczę ile razy słyszałęm gadki o tym jacy to na UW są marksiści, etc. Tymczasem przykra prawda wygląda tak, że poziom filozofii na uksw jest o niebo niższy niż na uw. Wynika to już choćby z samej specyfiki rodzaju filozofii - na UW jest raczej filozofia analityczna (która z założenia jest bardzo odjechana ;) a na uksw raczej filozofia klasyczna bądź do niej nawiązująca, która choć łatwa, właściwie jest pozbawiona sensu :) generalnie ludzie uczący na fil. uksw sprawiają wrażenie, jakby egzystencja w dzisiejszym świecie sprawiała im dużą trudność i gdyby tylko mogli to cofnęliby się w czasie (byle przed oświecenie!!!) bo dawniej to było tak fajnie... A już średniowiecze to cód miód i orzeszki. Nie jest fajnie na uksw, oj nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony banan Re: KUL czy UKSW?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 10:52 sorry oczywiście "cud". Ale wtopa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: KUL czy UKSW?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 18:13 najwazniejsze żeby nie iść na prawo zaoczne-masakra!!Połowa zajęc się nie odbywa,nieprzychylne terminy sesji, wyskoie opłaty!!!!Ni eidżcie na UKSW nie warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olduv Re: KUL czy UKSW?? IP: *.chello.pl 04.06.06, 16:13 ja jestem na zaocznych na uksw na prawie i jeszcze nigdy nie mialam odwolanych zajec. poziom jest porownywalny z uw, material jest dokladnie ten sam co na dziennych. i mam zamiar sie przeniesc na dzienne bo uznalam ze tam bedzie latwiej. jedyne co to musze sie zgodzic z terminami sesji. egzaminy mamy razem ze studentami dziennymi, tego samego dnia w tygodniu (a to juz uciazliwe jesli ktos jest spoza warszawy lub pracuje, chociaz powinno dobrze swiadczyc o poziomie zaocznych. identyczny egzamin co dziennych) porownanie mam bo studiuje tez dziennie na uw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tech Re: KUL czy UKSW?? IP: *.acn.waw.pl 04.06.06, 18:14 a w jaki sposob porownujesz poziom z uw? bo dla mnie pomiedzy prawem dziennym na uw a dziennym na uksw jest przepasc. studiowalem rok prawo na uksw, potem cale szczescie zdalem egzamin na uw i jest bardzo duza roznica. wiec sie zastanawiam jakim cudem studia zaoczne uksw moga byc porownywalne do studiow na uw? tym bardziej nie ma zaocznego prawa na uw... czyzby zaoczne uksw staly sie o wiele lepsze od dziennego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: KUL czy UKSW?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 10:52 kul lepszy ale zastanawiałabym sie nad uksw ze względu na miasto Odpowiedz Link Zgłoś
marad11 no właśnie... 05.06.06, 20:52 Stając przed podobnym trochę wyborem: KUL czy UMCS [UKSW ma plusy ze wzgledu na miasto, UMCS na miejsce wydziału prawa w rankingach i ponoc wyższy poziom - to odnośnie podobieństw], dzięki licznym konsultacjom ze studentami i nie tylko zdecydowałem, że będzie to KUL. Na UMCS nawet nie składam, żeby coś później jeszcze nie podkusiło :). I trochę się doczekac nie mogę osobistej weryfikacji tych opinii. Mam nadzieję, że żałował nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gil Re: no właśnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 23:00 daj spokoj z lublinem.tutaj jest dno totalne.uczelnie sa na normalnym poziomie,zreszta ile bedziesz chcial sie nauczyc tyle sie nauczysz.ale miasto.wybierajcie uksw bo to jest stolica.fakt ze sasiedztwo uw moze byc deprymujace ale lepiej konkretne miasto i najgorsza uczelnia niz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś