Dodaj do ulubionych

do studentów pracujących!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 11:40
Pracuje i studiuje zaocznie. I ciągle brakuje mi czasu. Kiedy wy się
uczycie??? Staracie się na bieżąco czy dopiero przed sesją???
Obserwuj wątek
    • Gość: ggggg Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 22:41
      Ja na przyklad nie potrafie za bardzo uczyc sie z notatek. Miedzy zjazdami
      przepisuje i uzupelniam notatki (czasami nie jest to konieczne, bo np.
      wykladowca mowi wolno i notatki sa bardzo uporzadkowane). Przy okazji
      przypominam sobie co bylo. A przed sesja wystarczy wydrukowac i zaczac sie
      uczyc. Ale jest to metoda dla osob, ktore szybko pisza na komputerze, bo znam
      takich co by sie w zyciu nie wyrobili z przepisaniem notatek;)
      Trzeba sie nauczyc nie marnowac czasu na glupoty. Czasami po prostu nie zdajemy
      sobie sprawy z tego, ze tracimy czas np. na rozmyslanie czy wyobrazanie sobie
      czegos.
      W momentach wyczerpania lepiej isc do kina czy na spacer niz sie dalej uczyc,
      bo nic do glowy nie wejdzie. A po odpoczynku idzie szybciej.
      Niestety studia zaoczne i praca to koniec beztroski. Ale wszystko ma swoje
      plusy:)
    • Gość: Richelieu* Re: do studentów pracujących!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 01:23
      bardzo szybko zapamiętuję, po dwukrotnym przeczytaniu już praktycznie zupełnie,
      ale po warunkiem silnej motywacji (egzamin zbliża się wielkimi krokami) i
      absolutnej ciszy. Spróbuj z ciszą, może też zostaneisz jej zwolennikiem?
      • Gość: ciężko będzie :( Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:25
    • aldonap22 Re: do studentów pracujących!!! 19.10.05, 13:47
      Ja sie uczę przed sama sesją?
      A jak to robię? Przepisujac zaległe notatki cos tam zapamiętuję i mam takiego
      farta że to co zapamietam to akurat mam na egzaminie.
      Albo poprostu od starszych roczników wyciągam testy z poprzedniego roku, zwykle
      sie powtarzaja :)
    • vaporetto Re: do studentów pracujących!!! 19.10.05, 14:23
      Ja pracuję i studiuję dziennie, więc czasu mam jeszcze mniej... ale również
      przepisuję notatki (cudze) - wkuwanie na pamięć przyprawia mnie o zaczątki
      choroby psychicznej :-(
    • Gość: ehh Re: do studentów pracujących!!! IP: *.net.autocom.pl 19.10.05, 15:28
      a ja bym chciala byc wiecznie zajeta i znalesc wreszcie prace (studiuje zaocznie)...
      • Gość: gggggg Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:12
        A wiec zyczymy powodzenia! Wykorzystaj dobrze czas bez pracy. Postaraj sie o
        stypendium naukowe. Praca w koncu sie znajdzie.
    • Gość: kucharz Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:45
      ja jestem na prywatnej uczelni, też na zaocznych studiach, no i lekko nie jest.
      pracuję normalnie, ale jak przychodzi zjazd, to zakasuję rękawy i powtarzam co
      było wcześniej, żeby wiedzieć o czym wykładowca mówił będzie. w przeciwienstwie
      do obiegowej (mylnej) opinii, na uczelni prywatnej tez trzeba sie uczyc - jaksie
      nie uczysz, to papa,a poziom całkiem wysoki. no a przed sesja biore zazwyczaj ze
      trzy dni chorobowego, kuję i zdaję ;P tak trzeba :)
      • Gość: log Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:27
        kto jeszcze coś dopowie?
        • s-y-l-l-a Re: do studentów pracujących!!! 21.10.05, 11:21
          Pracując skończyłam studia licencjackie. Ciężko było, ale dałam rady. Żeby to
          sobie urozmaicić pom. 2 a 3 rokiem urodziłam prześlicznego chłopczyka :-)

Teraz zaczynam magisterskie, nadal pracuję, mieszkamy już "na swoim", a
          niewinny dzidziuś ma już ponad 3 latka i..... szczerze mówiąc nie wiem jak
          sobie poradzę. Wiem tylko tyle, że MUSZĘ jakoś to zrobić. Całe szczęście, że
          jestem na kierunku, który mnie interesuje... :-)
        • maluszek12 Re: do studentów pracujących!!! 21.10.05, 12:59
          ja jestem an prywatnej uczelni, na studiach zaocznych. dniami pracuje,
          wieczorami zakuwam, a w weekendy jezdze na wyklady i notuje. jakos trzeba sobie
          radzic. tego typu studia doskonale ucza organizacji, umiejtnosci
          rozdysponowywania wlasnego czasu, odpowiedzialnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka