Gość: log IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 11:40 Pracuje i studiuje zaocznie. I ciągle brakuje mi czasu. Kiedy wy się uczycie??? Staracie się na bieżąco czy dopiero przed sesją??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ggggg Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 22:41 Ja na przyklad nie potrafie za bardzo uczyc sie z notatek. Miedzy zjazdami przepisuje i uzupelniam notatki (czasami nie jest to konieczne, bo np. wykladowca mowi wolno i notatki sa bardzo uporzadkowane). Przy okazji przypominam sobie co bylo. A przed sesja wystarczy wydrukowac i zaczac sie uczyc. Ale jest to metoda dla osob, ktore szybko pisza na komputerze, bo znam takich co by sie w zyciu nie wyrobili z przepisaniem notatek;) Trzeba sie nauczyc nie marnowac czasu na glupoty. Czasami po prostu nie zdajemy sobie sprawy z tego, ze tracimy czas np. na rozmyslanie czy wyobrazanie sobie czegos. W momentach wyczerpania lepiej isc do kina czy na spacer niz sie dalej uczyc, bo nic do glowy nie wejdzie. A po odpoczynku idzie szybciej. Niestety studia zaoczne i praca to koniec beztroski. Ale wszystko ma swoje plusy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: do studentów pracujących!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 01:23 bardzo szybko zapamiętuję, po dwukrotnym przeczytaniu już praktycznie zupełnie, ale po warunkiem silnej motywacji (egzamin zbliża się wielkimi krokami) i absolutnej ciszy. Spróbuj z ciszą, może też zostaneisz jej zwolennikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciężko będzie :( Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:25 Odpowiedz Link Zgłoś
aldonap22 Re: do studentów pracujących!!! 19.10.05, 13:47 Ja sie uczę przed sama sesją? A jak to robię? Przepisujac zaległe notatki cos tam zapamiętuję i mam takiego farta że to co zapamietam to akurat mam na egzaminie. Albo poprostu od starszych roczników wyciągam testy z poprzedniego roku, zwykle sie powtarzaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
vaporetto Re: do studentów pracujących!!! 19.10.05, 14:23 Ja pracuję i studiuję dziennie, więc czasu mam jeszcze mniej... ale również przepisuję notatki (cudze) - wkuwanie na pamięć przyprawia mnie o zaczątki choroby psychicznej :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh Re: do studentów pracujących!!! IP: *.net.autocom.pl 19.10.05, 15:28 a ja bym chciala byc wiecznie zajeta i znalesc wreszcie prace (studiuje zaocznie)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gggggg Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:12 A wiec zyczymy powodzenia! Wykorzystaj dobrze czas bez pracy. Postaraj sie o stypendium naukowe. Praca w koncu sie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharz Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:45 ja jestem na prywatnej uczelni, też na zaocznych studiach, no i lekko nie jest. pracuję normalnie, ale jak przychodzi zjazd, to zakasuję rękawy i powtarzam co było wcześniej, żeby wiedzieć o czym wykładowca mówił będzie. w przeciwienstwie do obiegowej (mylnej) opinii, na uczelni prywatnej tez trzeba sie uczyc - jaksie nie uczysz, to papa,a poziom całkiem wysoki. no a przed sesja biore zazwyczaj ze trzy dni chorobowego, kuję i zdaję ;P tak trzeba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: log Re: do studentów pracujących!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:27 kto jeszcze coś dopowie? Odpowiedz Link Zgłoś
s-y-l-l-a Re: do studentów pracujących!!! 21.10.05, 11:21 Pracując skończyłam studia licencjackie. Ciężko było, ale dałam rady. Żeby to sobie urozmaicić pom. 2 a 3 rokiem urodziłam prześlicznego chłopczyka :-) Teraz zaczynam magisterskie, nadal pracuję, mieszkamy już "na swoim", a niewinny dzidziuś ma już ponad 3 latka i..... szczerze mówiąc nie wiem jak sobie poradzę. Wiem tylko tyle, że MUSZĘ jakoś to zrobić. Całe szczęście, że jestem na kierunku, który mnie interesuje... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maluszek12 Re: do studentów pracujących!!! 21.10.05, 12:59 ja jestem an prywatnej uczelni, na studiach zaocznych. dniami pracuje, wieczorami zakuwam, a w weekendy jezdze na wyklady i notuje. jakos trzeba sobie radzic. tego typu studia doskonale ucza organizacji, umiejtnosci rozdysponowywania wlasnego czasu, odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś