Dodaj do ulubionych

Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!!

05.12.05, 21:01
Witam!!! Mam pytanko odnośnie tygodników opiniotwórczych - który z nich
możecie polecić? -Newsweek Politykę czy może Wprost??? Kupuję na zmianę
Politykę i Newsweeka,ale chcę zasięgnąć Waszej opinii.Chodzi mi głównie o
dobre polityczno-społeczne artykuły,bo myślę o dziennikarstwie lub
socjologii.Czekam na Wasze opinie:) Pozdrawiam Studentów:)
Obserwuj wątek
    • Gość: schcherry Nasz Dziennik + Gazeta Wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 21:14
      tygodniki przegladaj w empiku a po tygodniu czy 2 sa pelne wersje artykulow w necie.
      przegladaj tez internetowe wydania zachodniej prasy. tu masz streszczenia
      artykulow dot. naszego kraju: www.msz.gov.pl/?document=1076
    • Gość: :) Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 22:05
      Ja zdaje wos na maturze i czytam zarowno Polityke jak i Newsweek. Nie polecam
      Wprost. Wczesniej wymienione gazety sa b. dobre.
      • Gość: Ender Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 05.12.05, 22:37
        Polityka jest the best, reszte tygodników możesz sobie darować bo są po prostu
        niskich lotów, no moze warto jeszcze siegac po Forum i Tygodnik Powszechny(
        trudna lektura). Z gazet radzę kupować na zmiane Wyborczą i Rzeczpospolitą.
        • Gość: HellHax Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.ghnet.pl 05.12.05, 23:01
          zgadzam sie

Polityka & GW & Rz ONLY!
    • Gość: a Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.aster.pl 05.12.05, 23:48
      Tylko i wyłącznie GW!To z dzienników,a z tygodników:Polityka i Wprost.
      • Gość: ja Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 06.12.05, 09:33
        Odradzam Wprost, ale jeden numer oglądnij. A na egzaminach wstępnych to lubią
        spytać o red. naczelnych lub o nazwę wydawnictwa czy autora cyklów felietonow.
        Więc i na to zwróć uwagę!
        Powodzenia!
        • Gość: a Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.aster.pl 06.12.05, 17:19
          a ja poproszę o wytłumaczenie,czemu wszyscy odradzają Wprost?czy
          przeczytaliście chociaż z kilka nr od deski do deski?
          • Gość: Spitzbergen Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: 87.246.193.* 06.12.05, 17:55
            Nie sluchaj sie ich, odradzaja a sami nie wiedza o co chodzi. Wprost jak
            najbardziej polecam, podobnie polityke newsweeka i przekroj. Warto wiedziec jaka
            jest opinia na dany temat z roznych zrodel i czesto pod roznym katem opisana.
            Pozdrawiam.
            • Gość: a Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.aster.pl 06.12.05, 17:58
              Ja właśnie nie rozumiem,czemu ktoś odradza coś,czego pewnie w gruncie rzeczy
              nie zna.Wprost jest bardzo dobrym tygodnikiem,ambitniejszym niż nesweek i byc
              moze dlatego jest odradzany.
              od siebie dodam jeszcze Forum!!
              • Gość: kasia:P Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.man.bydgoszcz.pl 06.12.05, 19:17
                Ja polecam Angorę.Zbiór artykułow z różnych gazet polskich i zagranicznych w
                jednej gazecie.
                • Gość: marika Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.u.wavenet.pl 07.12.05, 11:17
                  a jezeli chodzi o stronniczosc to jak to jest: ktory jest bardziej lewicowy,
                  ktory bardziej prawicowy?
                  • tocqueville Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 07.12.05, 11:48
                    chociaż Wprost jest najbardziej prawicowy, Newsweek po środku, a Polityka lewicowa
                    to wszystkie trzy są raczej centrowe

jak szukasz pisma prawicowego to czytaj "Najwyzszy Czas" lub "Gazetę Polską"
                    jak lewicowego to wybierz "Przegląd" lub "Nie"

• Gość: dres wszystkie 3 sa obecnie antyrzadowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 12:24
                      newsweek najmniej
                      wprost mocno byl za PO i anty PIS
                      a polityka lewicowa, czerwona. PO+SLD
                      linia polityczna moze sie tez odzwierciedlac a arytkulach spolecznych, kreowanie
                      nastrojow.
                      • Gość: dres a to jest dopiero drugi prawdziwie polski rzad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 12:25
                        pierwszy to rzad olszewskiego. reszta byla albo komunistyczna, albo zydowska (uw)
                      • klymenystra sld ????????????????????????? 11.12.05, 16:18
                        polityka jest antyrzadowa, ale centrowa. nie zawsze lewicuje, wystarczy
                        popatrzec, jakie ma stosunki z tygodnikiem powszechnym. jest rozsadna, wywazona
                        gazeta...
                        • Gość: dres^2 Re: sld ????????????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 16:46
                          tyg powszechny ideologicznie jest liberalno-lewicowy
                          • Gość: dres^2 Re: sld ????????????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 16:46
                            zydowski, antykatolicki i antypapieski
              • Gość: Ender Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 07.12.05, 13:35

No to się pośmialismy.
                "Wprost" ambitniejszy niż "Newsweek" ? Ciekawe w czym, chyba w tempie
                tadloidyzacji i w niechlujstwie językowym... Szanuja twoja opinię ale no
                naprawde daruj sobie , takie rzeczy pisać. Ja zaczynałem czytanie prasy
                od "Wprost", ale teraz nie mogę na niego patrzeć.
                Jak to kiedys powiedział Jerzy Baczyński : "Wprost" to tylko 1 okładka...
                • Gość: a Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.aster.pl 07.12.05, 16:20
                  No to się pośmiałam...
                  Nie daruję sobie takich rzeczy pisać,czemu miałabym?Wyrażam swoją opinię,Ty
                  również.Zacząłęs prasę czytać od Wprostu,skończyłeś na Nesweeku(?),jak dla mnie
                  oznacza to, że wolisz czytać zwykły tygodnik,z małą domieszką polityki,a nie
                  tygodnik traktujący z znacznej mierze o polityce.Nikt Ci na Wprost patrzeć nie
                  karze, z resztą prasę się czyta,a nie ogląda obrazki...
                  Niechlujstwo językowe?proszę przykład.
                  • Gość: Ender Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 07.12.05, 19:30

No to mamy prawdziwy ubaw obaj, tylko każdy z innych powodów. Po kolei. Z
                    darowaniem to była taki zwrot retoryczny, wiesz, istnieje cos takiego i nie
                    musisz tego traktować jako kategoryczny zakaz czegokolwiek z mojej strony.
                    Kto powiedział że lubię "Newsweek"? Albo że uważam go za dobre pismo? Jest to
                    przecietny tygodnik ale dużo lepszy od "Wprost"
                    A propos obrazków to właśnie "Wprost" w dużej mierze się z nich słada - teks
                    jest do nich tylko dodatkiem. I to jest cecha prawdziwego tabloida...
                    No i niechlujstwo jezykowe, czeste we "Wprost". Jakiś przykład?
                    A proszę, artykuł "eksperta" od ekonomii Michała Zielińskiego zaczybający się
                    od słów "Marcinkiewicz pownien postawić nam flaszkę wódki żebyśmy sie wszyscy
                    upili ze szczęscia". Bez komentarza nad poziomem tej wypowiedzi...
                    • get.up.stand.up Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 07.12.05, 19:47
                      Oceniasz jedno zdanie, które było zwyklym dotatkiem do całości tekstu (tak,
                      początek równie dobrze może być dodatkiem).

Cześć ekonomiczna Wprost jest zdecydowanie najlepsza i bije na głowę pozostałe
                      tygodniki. Zresztą nie ma się co dziwić patrząc na felietonistów (Wilczyński,
                      którego przedstawiać nie trzeba).

Natomiast z pozostałymi częściami jest różnie. Jest świetny Nowakowski (Świat),
                      ale już rybryka kraj jest strasznie nierówna.

Nie wiem jak się teraz buduję zdania w Newsweeku. Kiedyś, ze starym naczelnym,
                      ich teksty były strasznie proste, jakby docelowo adresowane do młodzieży. Wprost
                      ma teksty nieco bardziej złożone (pod względem technicznym), natomiast
                      zawartościowo jest to ton krzykaczy.
                      • get.up.stand.up Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 07.12.05, 19:53
                        Oczywiscie DODATKIEM mialo byc
                      • Gość: Ender Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 07.12.05, 23:38
                        Ja wiem czy złożone? Teksty w "Newsweeku" rzeczywiście były i są proste i hmmm
                        lapidarne ale to wynika z przyjetych przez pismo schematów ( są w każdej wersji.
                        Faktycznie dział ekonomiczy "Wprost" jest dobry według mnie teksty są płytkie
                        ale podane w sposób taki że łatwo zrozumieć o co chodzi.
                        Akurat rubryka świat leży - moje zdanie - a sam Nowakowski to krzykacz.
                        A co do Wilczyńskiego - poczytaj sobie jego felietony np. sprzed 2 lat. Kubek
                        w kubek takie same jak teraz, jeżeli chodzi o dobór tematów , grypsy, a nawet
                        słownictwo.
                        • Gość: Celsus Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 03:12
                          Polityka wg. mnie najbardziej obiektywny i neutralny światopoglądowo tygodnik w
                          Polsce.
                          • vanilla5 Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 09.12.05, 17:44
                            Dziękuję bardzo za tyle komentarzy:) To chyba zdecyduję się na POLITYKĘ,
                            chociaż NEWSWEEK też ma wiele ciekawych artykułów. Pozdrawiam :)
                      • simon.robins Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 10.12.05, 22:49
                        ekonomicznego dzialu nie komentuje, nie mam specjalnie wyrobionej opinii, ale polemizowalbym nad drugim argumentem...wszedzie trafi sie ktos dobry:).
              • simon.robins Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 10.12.05, 22:46
                wiesz..moze jednak chodzi o pewna tendencyjnosc i pewien ped ku sensacji. Newsweek z def. jest raczej neutralny. Raczej nie nazwalbym go opiniotworczym.
    • Gość: Starling Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.net.autocom.pl 09.12.05, 21:39
      Moja opinia będzie bardziej subiektywna niż obiektywna.Odradzam kupowanie
      zarówno Wprost jak i Newsweek(niesamowity bełkot).Po prostu to Polityce jest
      najbliżej do zachodnich magazynów opiniotwórczych(choć i tak jest jej
      daleko..),choć wiem,że fani np. Ziemkiewicza alergicznie reagują na ''twór
      związny z GW''.A w wyniku aktywności tego ''tworu'' powstał b.dobry
      tygodnik ''Forum'',który ludzie chcący być na bieżąco z prasą światową muszą
      mieć regularnie.Co do dzienników-zgadzam się,że najlepiej być na bieżąco i z
      Rzeczpospolitą i z GW.Przekrój jest bardzo nierówny,a skoro tak to czasem jest
      świetny.
      • Gość: Ender Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 11.12.05, 09:52
        A to ciekawe że " dużo jej brakuje do zachodnich tygodników". Według mnie nic
        jej nie brakuje ( może poza większą liczbą czytelników). Wiem co nieco o
        rynkach medialnych w innych krajach i zaręczam ci gdybyś np. przeglądała taki "
        Time" to wcale nie odczułabyś że jest lepszy w czymkolwiek.
    • n_nicky Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 09.12.05, 22:45
      Kupuję regularnie "Politykę", bo często zamieszcza bardzo dobre artykuły Tomasza
      Walata o Szwecji(Skandynawii), a poza tym najbardziej trzyma poziom z polskich
      tygodników; "Newsweek'a" kupuję prawie regularnie-tzn, że czasem mnie tak
      denerwuje, że w ogóle po niego nie sięgam, a czasem przeczytam cały numer w
      jeden wieczór; "Wprost" przeglądam w Empiku, ale nie kupuję-wyjątek zrobiłam dla
      jednego numeru z artykułem o...Skandynawii ;)) ; "Przekrój" przeglądam w Empiku;
      "Przegląd" przeglądam w Empiku; "Ozon"-kupiłam najnowszy numer ze względu na
      artykuł o Szwecji i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona.
      Znalazłam wiele ciekawych artykułów na inne tematy.
      > dobre polityczno-społeczne artykuły< 'dobre' jest raczej pojęciem względnym,
      bo, w zależności od wydania, dobre artykuły możesz znaleźć wszędzie, czy to
      będzie "Newsweek" czy "Polityka". Jednak właśnie w tej drugiej znajduję prawie
      dokładnie to, czego chcę. Plus codzienna lektura Wybiórczej i Rzeczpospolitej,
      którą kupuję, bo brakuje mi w innych gazetach wyczerpujących, bieżących
      informacji o gospodarce. Pozdrawiam, studentka dziennikarstwa:)
      • n_nicky Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 09.12.05, 22:47
        zapomniałam o "Forum"-czyli taki świat w pigułce, tygidnik, który bardzo gorąco
        Ci polecam, jeśli nie do kupienia, to przynajmniej do przeczytania w Empiku ;)
      • vanilla5 Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 10.12.05, 22:55
        Wow..Jestem pod wrażeniem:) Ja staram się czytać regularnie dzienniki (GW) i
        tygodniki, ale nauki mam strasznie duużo(w końcu klasa maturalna) i nie raz na
        wszystko nie starcza czasu.. Nicky,gdzie studiujesz? I jak jest na tym słynnym
        dziennikarstwie???:) Pozdrawiam
        • n_nicky Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 11.12.05, 14:00
          >gdzie studiujesz?
          na Uniwersytecie Wrocławskim

>I jak jest na tym słynnym
          > dziennikarstwie???:)

heh na razie nie narzekam, bo pierwszy semestr jest trochę luźniejszy(za to
          drugi...;)), 'uczymy się' samej teorii jak na razie, większość przedmiotów to
          "wstępy do...", "podstawy..." itp; nie ma tygodnia, żeby jakieś zajęcia nie
          przepadły ;) jestem zadowolona, że wybrałam ten kierunek, chociaż dziennikarza
          on z kogoś, kto nie ma żyłki dziennikarskiej nie zrobi(a wierz mi, że osób z
          przypadku jest naprawdę sporo, niestety). Jeśli chcesz się dowiedzieć jakichś
          fajnych anegdot, bywać na różnych imprezach, spotkaniach, festiwalach(ja jestem
          ciągle gdzieś;)), to polecam ci ten kierunek. Ale pamiętaj też, że dziennikarzem
          można zostać po każdym innym kierunku:) jeśli będziesz próbowała dostać się na
          dziennikarstwo(na UWr nie będzie w przyszłym roku egzaminu), to trzymam kciuki :))

PS w 3 klasie też miałam tyle nauki i też brakowało mi czasu na czytanie
          wszystkich gazet(pomimo, że jestem molem gazetowym;))-dlatego wybierałam np.z GW
          to, co naistotniejsze-na maturze na pewno spotkasz się z jakimś wykresem,
          tabelką, statystyką itp, warto zwracać uwagę na zmianę nazwisk wśród ministrów,
          prezesów firm itp, chociaż cała ta wiedza przydała mi się bardziej na egzaminie
          wstępnym niż na maturze;) pozdrawiam
          • vanilla5 Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 11.12.05, 14:58
            Dziękuję:) Mam nadzieję, że się uda.. Myślałam jeszcze o socjologii,
            psychologii.. i fizjoterapii - kierunki troszkę rozbieżne,ale jestem w biol-
            chemie;) Ale najbardziej biorę pod uwagę dziennikarstwo.Jeśli chodzi o
            uczelnię,to myślę o UJ - uczelnia moich marzeń:) Zobaczymy jak to będzie..
            Pozdrawiam:))
            • n_nicky Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 11.12.05, 15:07
              ja też byłam w biol-chemie :))
              kiedyś myślałam o socjologii, ale przeraziła mnie matematyka, z której mówiąc
              delikatnie nie jestem najlepsza, a która jest w programie studiów;); z mojej
              klasy dwie dziewczyny wybrały psychologię na SWPSie we Wrocławiu(z filozofii
              mają to samo, co ja), a jedna dostała się na fizjoterapię na AWF w Poznaniu(dużo
              anatomii). Na dziennikarstwo UJ przyłóż się do polskiego, z którego mają
              tendencję do wymyślania dziwacznych pytań ;)) ale tym bardziej życzę ci dostania
              się, bo Kraków to moje niespełnione marzenie;))
              • vanilla5 Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 12.12.05, 17:34
                Oo,to widzę,że sporo nas łączy:)) Mieszkam w Krakowie, ale to nie jest jedyny
                powód dla którego zdecydowałam się na UJ:)
                No i właśnie ten nieszczęsny biol-chem..;) Jeszcze we wrześniu myślałam o
                farmacji,ale doszłam do wniosku,że to jednak nie dla mnie;)
                Z tą matematyką też jest u mnie ciężko:/ Hm.. ale zoabczymy jak się potoczą
                moje losy:D
                A Ty jesteś na pierwszym roku tak? Pozdrawiam:)
                • n_nicky Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 16.12.05, 21:59
                  Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale tak to jest jak się mieszka nie w
                  swoim mieście ;)

Tak, jestem na pierwszym roku.

Biol-chem dla mnie był o tyle 'szczęsny', że kobieta od biologii w 3 klasie
                  prowadziła zajęcia tylko dla tych, którzy zdawali biologię na maturze, ale o
                  tyle nieszczęsny, że facet od chemii do końca nas męczył, ile ja czasu straciłam
                  na tą chemię, która do niczego mi się później nie przydała...no ale, heh, sama
                  wybrałam;) powodzenia
                  pozdrawiam
    • klymenystra Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 11.12.05, 16:16
      najrzetelniejsza i na najwyzszym poziomie (dziennikarskim przede wszystkim)
      jest Polityka. wprost miewa zenujace artykuly, jego spor z POlityka mnie
      smieszy- Polityka umie wyjsc z twarza z zarzutow, Wprost- nie bardzo. Newsweek?
      wystarczy popatrzec, jak przeklamane sa ich sondaze czy rankingi...
      • Gość: dresik paradowska+zakowski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 16:49
        nie,dziekuje. toz to czerwona zaraza i antypolskie intencje.
        a do tego antypolski, proniemiecki judasz krzeminski
        • Gość: moherowy dresik polityka obroncy agentow prl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 16:52
          jasne. wiekszosc nieszczesc Polski (np20% bezrobocie, bieda,dramaty) winni sa
          dziennikarze agory i polityki. obroncy ukladow czworokata.
          • Gość: moherowy dresik Re: polityka obroncy agentow prl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 16:53
            na szczescie kiedys umra ci dziennikarze.
            • klymenystra Re: polityka obroncy agentow prl 21.12.05, 21:35
              poziom tych wpisow sprawia, ze brakuje mi slow... kurcze, gdzie mi na te
              wyzyny...
    • Gość: no czytanie prasy na mature z wosu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 17:48
      potrzebne jest?
    • Gość: mario Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 16:50
      Spośród wymienionych tytułów polecam "Politykę". Ale w zasadzie nie musisz jej
      kupować, poieważ w necie masz dostępną pelną wersję, co prawda opóźnioną o
      tydzień ale jednak. "Wprost" jest za bardzo prawicowy i śmieszy mnie postawa
      red. nacz Marka Króla - były towarzysz partyjny hehehe. W "Newsweeku"
      przeszkadza mi to, iż jest wydawany przez Axel Springer, a ja nie za bardzo
      przepadam za tą korporacją. Poza tym "Newsweek" nie jest udostępnainy w necie za
      friko, przez co trzeba ich kupić albo czytać gdzieś w empiku.
      Natomiast odnośnie wybranego przez Ciebie kierunku studiów - mocno sie zastanów.
      Nie oczekuj po socjoloii, że dowiesz sie tam czegoś konkretnego, czy
      pożytecznego, to samo można powidzieć o politologii czy filozofii. Wiem bo sam
      jestem na socjologii i mam trochę znajomych na ww kierunkach...
      • Gość: lol Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: 80.51.118.* 14.12.05, 17:05
        "Spośród wymienionych tytułów polecam "Politykę". Ale w zasadzie nie musisz jej
        kupować, poieważ w necie masz dostępną pelną wersję, co prawda opóźnioną o
        tydzień ale jednak. "Wprost" jest za bardzo prawicowy"

Buahaha! A co, polityka to może nie lewicowa? Jak już jedziesz po ideologii to
        bądź konsekwenstny... Oczywiście najbardziej opiniotwórczy i nie skażony przez
        określone frakcje polityczne jest Newsweek, ale jak ktoś chciałby zabłyszczeć na
        egzaminie znajomością prawdy o polskim życiu publicznym i politycznym, to
        polecam Gazete Polską. Mały nakład ale raczej wszędzie dostępna.
    • Gość: mario Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 19:08
      "ale jak ktoś chciałby zabłyszczeć na
      egzaminie znajomością prawdy o polskim życiu publicznym i politycznym, to
      polecam Gazete Polską. Mały nakład ale raczej wszędzie dostępna."

Błyszczeć tymi wiadomościami można chyba tylko w ramach ciekawostki i dla
      porównania z "NIE". Jak dana sprawa została przedstawiona w dwóch skrajnych
      wydawnictwach.
      Natomiast zdecydowanie odradzam posługiwanie się informacjami zaczerpniętymi
      wyłącznie z "GP". Sukces byłby murowany, ale chyba tylko w Wyższej Szkole
      Kultury Spolecznej i Medialnej.
    • grubasek73 Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 16.12.05, 20:52
      Bez wątpienia najlepszy poziom dziennikarstwa to POLITYKA - od Paradowskiej,
      przez Żakowskiego, Janickiego, po Grońskiego i Stommę. Świetny poziom od lat!
      Nie szukają nie siłę sensacji, jak Wprost i Newsweek. Rzetelne dzienniakrstwo,
      świetni felietoniści. Lekko lewicowe zabarwienie (ale lewicowe nie w znaczeniu
      SLD tylko w klasycznym znaczeniu tego słowa).

NEWSWEEK jest w połowie tłumaczeniem z wersji amerykańskiej lub innych wersji
      obcojęzycznych i pasuje do naszych realiów jak pięść do nosa. I jest
      prawoskrętny.

WPROST - to w ogóle pismo pana Króla i to wystarczy, by go nie kupować.
      Tendencyjny, ciemnogrodzki, prawicowy i konserwatywny obyczajowo, choć może i
      liberalny gospodarczo.

PRZEGLĄD - taki sobie, zdecydowanie lewicowy, ciekawa publicystyka.

TYGODNIK POWSZECHNY - bardzo wysoki poziom tekstów, otwarty katolicyzm,
      tolerancyjny, z wielką tradycją. POLECAM.

- a ja mam 32 lata, jestem humanistą po UJ i czytam Politykę i Tygodnik
      Powszechny.
      • grubasek73 Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 16.12.05, 20:59
        Jest jeszcze OZON i PRZEKRÓJ

PZREKRÓJ - nie mam zdania - "stary", krakowski, miał jakiś charakter, a ten
        jest nijaki...

OZON - pismo panów z Frondy, czyli najbardziej ciemnogrodzki tygodnik,
        skierowany do "pokolenia JPII", ciagle spadająca sprzedaż to dowód, że jest
        jednak beznadziejny.
    • robertmar1 Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 17.12.05, 23:42
      Czego Ty od nas oczekujesz? Światopogląd należy sobie ukształtować samemu i nie
      potrzeba radzić się ogółu w kwestii dojścia do prawdy, bo do niej na podstawie
      takich opinii nie dojdziesz. Rób jak ja - czytaj możliwie dużo prasy, analizuj
      ją i dochodź do stosownych wniosków.
      Pozdrawiam :)
    • Gość: polecam... Najwyższy CZAS!, Polityka i STOSUNKI MIĘDZYNARODOW IP: *.aster.pl 18.12.05, 12:37
      polecam...
      a w sieci ostatnio wpadłam na stronę www.rubikkon.pl - też ciekawa inicjatywa...
    • gmikoss Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 19.12.05, 21:38
      To zależy od Twoich poglądów życiowych i politycznych. Ja mam prawicowo -
      liberalne więc czytam wprost. To dla mnie najleprza gazeta i czytanie jej
      sprawia dużo przyjemności. Ale warto czasami zajrzeć do Poliyki, Przekroju albo
      Newsweek'a bo czytanie ciągle tych samych felietonistów o podobnych do
      wyznawanych poglądach to byłby "onanizm intelektualny", a tak czytając Politykę
      mogę się pośmiać z głupoty czerwonych i się uwrażliwić społecznie;D ale trzeba
      przyznać że świetnie piszą na różne społeczne tematy, jeśli startujesz na
      socjologię to polecam:)
      • Gość: Naukowiec Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.aster.pl 20.12.05, 20:00
        Socjologia to kierunek będący inkubatorem dla wszelkiej maści czerwonej zarazy...
    • Gość: mario Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:39
      "Socjologia to kierunek będący inkubatorem dla wszelkiej maści czerwonej zarazy..."
      A najlepszym tego przykładem jest Ludwik Dorn hehehe.
      • Gość: df Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: 80.51.118.* 21.12.05, 16:11
        A najlepszym tego przykladem jest socjolog z powolania, ale rolnik z
        wyksztalcenia, lider partyjnej komorki PZPR, absolwent SGGW, niejaki Olejniczak
        Wojtus.
    • vanilla5 Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 28.12.05, 20:47
      A co powiecie na temat Ozonu??? Pozdrawiam
      • Gość: nocóż Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! IP: 80.51.118.* 28.12.05, 23:11
        centrowa gazeta
        • herrkozz Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 29.12.05, 11:52
          zapomnialem dodac ze nie w pelni obiektywna - ponad 60% udzialow ma poseł PO
          Janusz Palikot.
    • p.maciszewski Re: Newsweek ??? Polityka ??? Wprost ??? help!! 16.01.06, 22:55
      Swego czasu kupowalem Polityke i wydaje mi sie ze ona jest najlepsza. Sto razy
      lepsza od Wprost-u, ktory moze byc opiniotworczy tylko dla tych, ktorzy nie
      zasna przy jego czytaniu (interesujace i wciagajace artykuly pojawiaja sie
      raczej z niwielka czestotliwoscia)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka