Gość: kulka IP: *.torun.mm.pl 07.01.06, 13:05 CHCIAŁABYM ZASIEGNĄĆ OPINII STUDIUJĄCYCH TAMŻE NA TEMAT SZKOŁY, ATMOSFERY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzemcia Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT 09.01.06, 12:20 ja chętnie. :) ale po sesji. bo ciągle słyszę, ze na prywatnych uczelniach tak łatwo się zdaje. Zobaczymy. Jak ja i jak znajomi. Bo ja uczę się całkiem sporo... :) Ogólnie jest fantastycznie, jestem bardzo zadowolona, bo studiuję to, co chcę, a nie to, co muszę, bo tylko na to się dostałam. Zawsze chciałam studiowac psychologię i wreszcie to robię. Opłaty są ogromne, ale uważam, ze warto. Mamy bardzo dobrych wykładowców, którzy wykładają też na UAMie, UW, UŚ, super zajęcia. Właściwie nigdy się na wykładach nie nudzę, a chodze na wszystkie. Bardzo polecam uczelnię. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.torun.mm.pl 09.01.06, 22:02 dzięki z informację ,ale nie wiem o jakiej szkole mówisz w Warszawie czy Sopocie czy poziom obu uczelni jest porównywalny, jak z językami obcymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:11 mówię o Warszawie, ale myślę, ze jest porównywalnie w Sopocie, bo moi wykładowcy czasem jeżdżą tam na wykłady (czasem, czyli może tylko do zaocznych?) jeszcze w wakacje pisałam test kwalifikujący do grupy z angielskiego o odpowiednim poziomie. Teraz mam w niej zajęcia. Niestety tylko dwa lata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.torun.mm.pl 11.01.06, 11:53 a jak wygląda sprawa ludzi na uczelni bo jak czytam o tych którzy studiuja tu tylko dlatego że mają kasę i nie dostali sie na państwowe, a ich intelekt ... Mam nadzieję ze to nie dotyczy większości. Jak życie studenckie, organizacje, gdzie najczęściej mieszkają spoza Warszawy, bo rozumiem że akademików uczelnia nie ma?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:23 Na początku gubiłam się strasznie w tej szkole, bardzo nie odpowiadała mi atmosfera, bo wmówiłam sobie, że nie nadaję się na psychologię (zabrakło mi jednego punktu na uksw, za późno dowiedziałam się o tym, ze dostałam się na wieczorowe na umcs, dobrowolnie zrezygnowałam z pedagogiki specjalnej w aps, na którą się dostałam) i zupełnie nie pasowało mi to, jak wyglądają wszyscy Ci ludzie. Ale to była kwestia tylko złego nastawienia. Ludzie są bardzo fajni, mam już sporo znajomych. Zachowują się jak normalni studenci - dużo się bawią, ale też dużo uczą. Dyskusje na ćwiczeniach i warsztatach są bardzo żywe i interesujące. Są oczywiście panienki, które na wykladach się raczej nie pojawiają, kserują notatki, uczą się na pamięć... Myślę, że wiele jest tez takich osób na państwowych studiach. Im o wiele łatwiej chyba olać naukę, bo studiują za darmo i nie muszą liczyć się z tym, ze 7500zł drogą nie chodzi... Życie studenckie... hmm... ja raczej nie jestem w nie szczególnie zaangażowana ze względu na to, ze chciałam się w tym semestrze poswięcić nauce i zrozumieć na czym polega studiowanie. :) Są koła zainteresować, słyszałam o klubie filmowym, chórze. Oferta jest dostępna na stronie SWPS, zajrzyj. :) Większość osób jest z poza Warszawy. Mieszkają w swoich lub wynajętych mieszkaniach. Akademików nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.torun.mm.pl 12.01.06, 09:02 W której dzielnicy Warszawy jest uczelnia, w rejonie jakich ulic szukać ewentualnej stancji, żeby nie wydawac kasy na dojazdy. Jakie są warunki lokalowe na uczelni, czy wszystkie zajęcia są w jednym budynku, czy jeździcie po mieście, w jakich godzinach są zajęcia na I roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.aster.pl 12.01.06, 18:40 Jak wiesz, Szkola jest na Pradze. Jest tez niedaleko akademik dla studentow. Zajecia mialam do 3 roku na Chodakowskiej, ale juz na 4 i 5 roku czesc zajec jest na al. Stanow Zjednoczonych w Zespole Szkol Lacznosci. Niby blisko, ale dojazd autobusem zajmuje dlugo, bo nie zawsze tramwaj i autobus przyjezdzaja jak sie chce :) Ale to przy zapisywaniu sie na zajecia wiadomo gdzie bedziesz miala zajecia, wiec mozna sobie dobrze ulozyc plan. Bo nie wiem czy wiesz, ale plan zajec ukladamy sobie sami przez internet. Za duzo cos ostatnio tego internetu w naszej szkole :( Jak cos jeszcze chcesz sie dowiedziec, to pytaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kulka Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.torun.mm.pl 12.01.06, 19:21 dzięki za informacje o Warszawie, teraz chciałabym nawiązac kontakt z kimś z SWPS w Sopocie. Jak tam odbieracie szkołe? Odpowiedz Link Zgłoś
moniamis Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT 21.02.06, 21:58 Witam! Obecnie jestem na 3 roku swps w Sopocie.Hm co mogę powiedzieć o tej szkole...Atmosfera jest całkiem całkiem, zależy na jaką grupę trafisz. Na pierwszym roku byłam w dość "luzackiej" grupie, jednak odpadło parę osób i zostaliśmy przydzieleni do innych. Ja miałam tyle szczęscia (lub nie-zależy jak kto na to patrzy)i trafiłam do "stypendystów", gdzie poziom zaangażowania i nauki jest znacznie wyższy.Tu każdy walczy o jak najlepsze wyniki, co przyznam też mnie mobilizuje. Może dzieki temu, że zaczełam się regularnie uczyć i przygotowywać, nie miałam od tego czasu poprawki. Nie mogę zgodzić się, że nie trzeba się uczyć!Dla mnie plusem są egzaminy w formie testów, choć przyznam, że często się wkurzam, mam tego pecha, że często dzieli mnie 1 pkt do lepszego wyniku. Zycie studenckie jest raczej skromne, a wręcz mam wrażenie, że w ogóle go nie ma!!!Jeśli masz znajomych na innych uczeniach(których tu również nie brakuje) to jest ok.Akademików nie ma, wiekszość ludzi wynajmuje pokoje, mieszkanka, słyszałam, że są też jakieś internaty. Przez pierwsze dwa lata nie mieliśmy swojego budynku, ale teraz już mamy i jest całkiem całkiem...Fajnie położony, super komunikacja przy skm, jakies 20 min od gdanska gł.Blisko plaży.Co do wykładowców, to nie ma co narzekać. Myślę, że nie mamy gorzej od Wwa. Wiekszość wykładowców dojeżdza z Warszawy lub innych miast. Jak wcześniej ktoś wspomniał. Jesli mamy z kims nie od nas to wykład jest w piatek lub poniedziałek, także z dziennymi ma w te dni a z zaocznymi w sobote i niedziele.Ludzie z cwiczen,seminariów i warsztatow są takze pracownikamu UG.Myślę więc, że kadra naukowa jest bardzo dobra- no w koncu na cos ta forsa musi iść!Wspomnę tylko jeszcze, że nasz wkład finansowy jest nieproporcjonalny do tego co dostajemy w zamian... Wiesz hasło szkoły głosi "z teorią w praktykę"- jestem na 3 roku, a nie zapowiada się żebyśmy mieli jaką kolwiek praktykę!Każdy szuka sobie jakiegoś wolontariatu czy cuś, a i tak ciężko coś złapać.Słyszałam, że coś może będzie na 4 roku, ale tylko dla najlepszych, hm chyba się nie załapię. Mam nadzieję, że nie zanudziłam.Jak masz jakieś pytanka chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 23:09 Na stronie SWPSu w planach studiów na rok IV i V widnieją kursy o nazwie: Zastosowania psychologii - Specjalizacja II w formie stażu, więc chyba koleżanko nie masz racji... Albo ja niedokładnie rozumiem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
moniamis Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT 21.02.06, 23:35 Na stronie swps (sopot- bo o tym wydziale piszę) w planach studiów nie widzę nic takiego, podaj mi proszę link do strony na której to przeczytałaś.Będe bardzo wdzięczna. Wiesz jedyną info o stażu przeczytałam pare msc temu, dotyczyła ona płatnego stażu (płatnego przez nas-studentów!).Byłoby super jesli faktycznie pisze cos o stazach czy praktykach, bo w wiekszosci jesteśmy tu niecierpliwi i ciekawi, a jednocześnie kiedy pytamy to nikt nic nie wie... Czekam z niecierpliwością :) Odpowiedz Link Zgłoś