Dodaj do ulubionych

SWPS WARSZAWA LUB SOPOT

IP: *.torun.mm.pl 07.01.06, 13:05
CHCIAŁABYM ZASIEGNĄĆ OPINII STUDIUJĄCYCH TAMŻE NA TEMAT SZKOŁY, ATMOSFERY
Obserwuj wątek
    • dzemcia Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT 09.01.06, 12:20
      ja chętnie. :) ale po sesji. bo ciągle słyszę, ze na prywatnych uczelniach tak
      łatwo się zdaje. Zobaczymy. Jak ja i jak znajomi. Bo ja uczę się całkiem
      sporo... :)

Ogólnie jest fantastycznie, jestem bardzo zadowolona, bo studiuję to, co chcę,
      a nie to, co muszę, bo tylko na to się dostałam. Zawsze chciałam studiowac
      psychologię i wreszcie to robię.
      Opłaty są ogromne, ale uważam, ze warto. Mamy bardzo dobrych wykładowców,
      którzy wykładają też na UAMie, UW, UŚ, super zajęcia. Właściwie nigdy się na
      wykładach nie nudzę, a chodze na wszystkie. Bardzo polecam uczelnię. :)
      • Gość: kulka Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.torun.mm.pl 09.01.06, 22:02
        dzięki z informację ,ale nie wiem o jakiej szkole mówisz w Warszawie czy Sopocie
        czy poziom obu uczelni jest porównywalny, jak z językami obcymi
      • Gość: M. Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 13:11
        mówię o Warszawie, ale myślę, ze jest porównywalnie w Sopocie, bo moi
        wykładowcy czasem jeżdżą tam na wykłady (czasem, czyli może tylko do zaocznych?)

jeszcze w wakacje pisałam test kwalifikujący do grupy z angielskiego o
        odpowiednim poziomie. Teraz mam w niej zajęcia. Niestety tylko dwa lata...
        • Gość: kulka Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.torun.mm.pl 11.01.06, 11:53
          a jak wygląda sprawa ludzi na uczelni bo jak czytam o tych którzy studiuja tu
          tylko dlatego że mają kasę i nie dostali sie na państwowe, a ich intelekt ...
          Mam nadzieję ze to nie dotyczy większości. Jak życie studenckie, organizacje,
          gdzie najczęściej mieszkają spoza Warszawy, bo rozumiem że akademików uczelnia
          nie ma?Pozdrawiam
          • Gość: M. Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 17:23
            Na początku gubiłam się strasznie w tej szkole, bardzo nie odpowiadała mi
            atmosfera, bo wmówiłam sobie, że nie nadaję się na psychologię (zabrakło mi
            jednego punktu na uksw, za późno dowiedziałam się o tym, ze dostałam się na
            wieczorowe na umcs, dobrowolnie zrezygnowałam z pedagogiki specjalnej w aps, na
            którą się dostałam) i zupełnie nie pasowało mi to, jak wyglądają wszyscy Ci
            ludzie. Ale to była kwestia tylko złego nastawienia. Ludzie są bardzo fajni,
            mam już sporo znajomych. Zachowują się jak normalni studenci - dużo się bawią,
            ale też dużo uczą. Dyskusje na ćwiczeniach i warsztatach są bardzo żywe i
            interesujące.
            Są oczywiście panienki, które na wykladach się raczej nie pojawiają, kserują
            notatki, uczą się na pamięć... Myślę, że wiele jest tez takich osób na
            państwowych studiach. Im o wiele łatwiej chyba olać naukę, bo studiują za darmo
            i nie muszą liczyć się z tym, ze 7500zł drogą nie chodzi...

Życie studenckie... hmm... ja raczej nie jestem w nie szczególnie zaangażowana
            ze względu na to, ze chciałam się w tym semestrze poswięcić nauce i zrozumieć
            na czym polega studiowanie. :) Są koła zainteresować, słyszałam o klubie
            filmowym, chórze. Oferta jest dostępna na stronie SWPS, zajrzyj. :)

Większość osób jest z poza Warszawy. Mieszkają w swoich lub wynajętych
            mieszkaniach. Akademików nie ma.
            • Gość: kulka Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.torun.mm.pl 12.01.06, 09:02
              W której dzielnicy Warszawy jest uczelnia, w rejonie jakich ulic szukać
              ewentualnej stancji, żeby nie wydawac kasy na dojazdy. Jakie są warunki
              lokalowe na uczelni, czy wszystkie zajęcia są w jednym budynku, czy jeździcie
              po mieście, w jakich godzinach są zajęcia na I roku?
              • Gość: Asia Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.aster.pl 12.01.06, 18:40
                Jak wiesz, Szkola jest na Pradze. Jest tez niedaleko akademik dla studentow.
                Zajecia mialam do 3 roku na Chodakowskiej, ale juz na 4 i 5 roku czesc zajec
                jest na al. Stanow Zjednoczonych w Zespole Szkol Lacznosci. Niby blisko, ale
                dojazd autobusem zajmuje dlugo, bo nie zawsze tramwaj i autobus przyjezdzaja
                jak sie chce :) Ale to przy zapisywaniu sie na zajecia wiadomo gdzie bedziesz
                miala zajecia, wiec mozna sobie dobrze ulozyc plan. Bo nie wiem czy wiesz, ale
                plan zajec ukladamy sobie sami przez internet. Za duzo cos ostatnio tego
                internetu w naszej szkole :(
                Jak cos jeszcze chcesz sie dowiedziec, to pytaj :)
                • Gość: kulka Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.torun.mm.pl 12.01.06, 19:21
                  dzięki za informacje o Warszawie, teraz chciałabym nawiązac kontakt z kimś z
                  SWPS w Sopocie. Jak tam odbieracie szkołe?
                  • moniamis Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT 21.02.06, 21:58
                    Witam!
                    Obecnie jestem na 3 roku swps w Sopocie.Hm co mogę powiedzieć o tej
                    szkole...Atmosfera jest całkiem całkiem, zależy na jaką grupę trafisz. Na
                    pierwszym roku byłam w dość "luzackiej" grupie, jednak odpadło parę osób i
                    zostaliśmy przydzieleni do innych. Ja miałam tyle szczęscia (lub nie-zależy jak
                    kto na to patrzy)i trafiłam do "stypendystów", gdzie poziom zaangażowania i
                    nauki jest znacznie wyższy.Tu każdy walczy o jak najlepsze wyniki, co przyznam
                    też mnie mobilizuje. Może dzieki temu, że zaczełam się regularnie uczyć i
                    przygotowywać, nie miałam od tego czasu poprawki. Nie mogę zgodzić się, że nie
                    trzeba się uczyć!Dla mnie plusem są egzaminy w formie testów, choć przyznam, że
                    często się wkurzam, mam tego pecha, że często dzieli mnie 1 pkt do lepszego
                    wyniku. Zycie studenckie jest raczej skromne, a wręcz mam wrażenie, że w ogóle
                    go nie ma!!!Jeśli masz znajomych na innych uczeniach(których tu również nie
                    brakuje) to jest ok.Akademików nie ma, wiekszość ludzi wynajmuje pokoje,
                    mieszkanka, słyszałam, że są też jakieś internaty. Przez pierwsze dwa lata nie
                    mieliśmy swojego budynku, ale teraz już mamy i jest całkiem całkiem...Fajnie
                    położony, super komunikacja przy skm, jakies 20 min od gdanska gł.Blisko
                    plaży.Co do wykładowców, to nie ma co narzekać. Myślę, że nie mamy gorzej od
                    Wwa. Wiekszość wykładowców dojeżdza z Warszawy lub innych miast. Jak wcześniej
                    ktoś wspomniał. Jesli mamy z kims nie od nas to wykład jest w piatek lub
                    poniedziałek, także z dziennymi ma w te dni a z zaocznymi w sobote i
                    niedziele.Ludzie z cwiczen,seminariów i warsztatow są takze pracownikamu
                    UG.Myślę więc, że kadra naukowa jest bardzo dobra- no w koncu na cos ta forsa
                    musi iść!Wspomnę tylko jeszcze, że nasz wkład finansowy jest nieproporcjonalny
                    do tego co dostajemy w zamian... Wiesz hasło szkoły głosi "z teorią w praktykę"-
                    jestem na 3 roku, a nie zapowiada się żebyśmy mieli jaką kolwiek praktykę!Każdy
                    szuka sobie jakiegoś wolontariatu czy cuś, a i tak ciężko coś złapać.Słyszałam,
                    że coś może będzie na 4 roku, ale tylko dla najlepszych, hm chyba się nie
                    załapię. Mam nadzieję, że nie zanudziłam.Jak masz jakieś pytanka chętnie
                    odpowiem.
                    • Gość: M. Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 23:09
                      Na stronie SWPSu w planach studiów na rok IV i V widnieją kursy o nazwie:
                      Zastosowania psychologii - Specjalizacja II w formie stażu, więc chyba
                      koleżanko nie masz racji... Albo ja niedokładnie rozumiem. :)
                      • moniamis Re: SWPS WARSZAWA LUB SOPOT 21.02.06, 23:35
                        Na stronie swps (sopot- bo o tym wydziale piszę) w planach studiów nie widzę
                        nic takiego, podaj mi proszę link do strony na której to przeczytałaś.Będe
                        bardzo wdzięczna. Wiesz jedyną info o stażu przeczytałam pare msc temu,
                        dotyczyła ona płatnego stażu (płatnego przez nas-studentów!).Byłoby super jesli
                        faktycznie pisze cos o stazach czy praktykach, bo w wiekszosci jesteśmy tu
                        niecierpliwi i ciekawi, a jednocześnie kiedy pytamy to nikt nic nie wie...
                        Czekam z niecierpliwością :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka