Dodaj do ulubionych

do studiujących pedagogike

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:36
Mam pytanie do studiujących pedagogike. Od stycznia mam zamiar zacząć
studiowac ten kierunke, prosze was powiedzcie mi czy ciezki jest ten
kierunek? to prawda ze trzeba pisac jakies wypracowania?
Obserwuj wątek
    • tocqueville :) 10.01.06, 18:35
      "to prawda ze trzeba pisac jakies wypracowania?"

no co też Pani pisze... aż tak cięzko być nie może

:)
      • Gość: ja Re: :) IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 10.01.06, 18:53
        Daj sobie spokój z tym kierunkem, bo po tym nie ma żadnej pracy.
    • Gość: . Re: do studiujących pedagogike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 19:03
      Beznadziejny kierunek, bez przyszłości, idą tam wszyscy którzy nie dostali się
      na swój wymarzony kierunek lub poprostu chcą studiować, żeby tylko mieć
      wykształcenie wyższe bez wysiłku. Mało spotyka się tam osób z powołania (wiem
      coś o tym, bo znajoma studiuje). Decyzja nalezy do ciebie.
      • Gość: MałaMi Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 19:58
        hm...ja na Waszym miejscu nie wrzucałabym wszystkich studiujących pedagogikę do
        jednego wora...bo przecież pedagog pedagogowi nie równy tak jak prawnik
        prawnikowi i lekarz lekarzowi etc.A czy praca będzie po tym kierunku, czy nie
        to już życie zweryfikuje...najpierw trzeba postudiować kierunek żeby móc o nim
        coś wiecej powiedzieć,niż przekazywać zasłyszane gdzieś historie.Pozdrawiam i
        pozostawiam do przemyślenia:) PS a studiować warto,bo to naprawdę życiowy
        kierunek,trzeba mieć tylko koncepcję na samego siebie i uwierzyć,że można!!!
    • Gość: ggggg Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 19:56
      Ja wiem, ze to nie jest przyszlosciowy kierunek, ale mimo wszystko zastanawiam
      sie nad studiowaniem pedagogiki, jako drugiego kierunku. Wydaje mi sie po
      prostu bardzo ciekawy. Nie uchodzi za trudny, chociaz na pewno duzo zalezy od
      podejscia i uczelni. Nie wiem czy trzeba pisac wypracowania. Chyba na wielu
      studiach sa jakies prace zaliczeniowe, referaty.
    • tocqueville warto studiować 10.01.06, 20:16
      Po pedagogice można wykonywac różne zawody, niektóre wg mnie bardzo
      przyszłosciowe (np. opieka nad osobami starszymi - społeczeństwo się starzeje,
      czy doradztwo rodzinne, zawodowe itp.) lepsze to niż marketnig :)

• Gość: ggggg Re: warto studiować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:36
        owszem, ale nie da sie ukryc, ze nadprodukcja pedagogow jest ogromna:(
        • Gość: W Re: warto studiować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:40
          nadprodukcja jest wysoka równiez w ekonomii , zarzadzaniu, prawie, administracji
          :) W tych czasach trzeba konczyc przynajmniej dwa kierunki zeby byc "kims" w
          przyszlosci ....
          • Gość: ggggg Re: warto studiować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:54
            Ale jeszcze zalezy jakie dwa:) Oczywiscie chcialabym wierzyc, ze ten drugi
            kierunek zwiekszy moje szanse na rynku pracy, ale nie jestem tego taka pewna w
            przypadku pedagogiki.
            • Gość: W Re: warto studiować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:58
              a mozna wiedziec co w tej chwili studiujesz ??? Co do pedagogiki pamietaj ze
              jest wiele specjalonosci tego kierunku po ktorych sa perspektywy pracy, gdybysmy
              mowili o pedagogice ogolnej, to wtedy mozna powiedziec ze to jest cos co nie da
              perspektyw....
              • Gość: gggggg Re: warto studiować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:59
                Studiuje polityke spoleczna, wiec tez nie jakis super przyszlosciowy kierunek.
                No i tak jakos wyszlo, ze zainteresowala mnie specjalizacja: opieka i
                wychowanie - praca socjalna. Ale moze jeszcze uda mi sie przekonac do czegos z
                perspektywami;)
                • Gość: W Re: warto studiować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 23:04
                  fakt pracownikow socjalnych potrzeba, tyle ze nie wiem jak jest z zarobkami,
                  wydaje mi sie ze nieciekawie, a zawód jak najbardziej potrzebny .....
                  • Gość: ggggg Re: warto studiować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 23:06
                    Zarobki fatalne, ale studia ciekawe:)I w tym wlasnie caly problem.
          • Gość: iza_pedagogika2006 Re: warto studiować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:18
            Ale weź pod uwagę to, że pedagog to nie nauczyciel, a zapewne chodzi ci o
            nauczycieli oraz związaną z nimi nadprodukację. Pedagog a nauczyciel to całkiem
            diwe odmienne rzeczy. Nie na codzien ludzie zostają kuratorami sądowymi bądź
            pedagogami szkolnymi.
    • Gość: Sophie Re: do studiujących pedagogike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:43
      to prawda że moze po tym kierunku z pracą kiepsko, ale wiem jak to jest
      studiować cos co Cię wogóle nie interesuje:/ masakra:/ ja własnie zaczełam
      studiowac politologie, i od lutego mam zamiar sie przeniesc na pedagogike ;)
      • Gość: gggggg Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:54
        No i ja wlasnie tez wychodze z takiego zalozenia:)
      • Gość: ggggg Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:59
        A skad jestes, gdzie chcesz studiowac i jaka specjalizacje?
        • Gość: Sophie Re: do studiujących pedagogike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:45
          jestem z Gliwic, a chce studiowac w Katowicach np. w Wyzszej Szkole
          Zarzadzania pedagogike społeczną.
          • Gość: gggg Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:34
            Wiesz, ja sie zastanawialam czy nie isc na ta sama specjalizacje na UKSW, ale
            mialam pewne obiekcje co do uczelni. Pozniej zobaczylam, ze zmienila sie ustawa
            o pomocy spolecznej i obecnie po tej specjalizacji nie mozna zostac
            pracownikiem socjalnym. Teraz jestem blizsza wybrania specjalizacji praca
            socjalna lub doradztwo zawodowe na innych uczelniach, mimo ze beda to studia
            zaoczne. Na specjalizacji: opieka i wychowanie - praca socjalna, bardzo podoba
            mi sie program. Za to doradztwo zawodowe jest chyba lepsze z punktu widzenia
            mozliwosci zawodowych.
            • Gość: Sophie Re: do studiujących pedagogike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:06
              heh tez mysle o tym kierunku - doradztwo:) a wiesz moze jakie sa przedmioty na
              pierwszym semestrze na pedagogice? bo na I semestrze to wszedzie chyba takie
              same są
              • Gość: S Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:35
                na pierwszym sem. najczesciej jest: historia wychowania, biomedyczne podstawy
                rozwoju i wychowania, psychologia ogólna, logika, teoria wychowania, pedagogika
                ogólna,
                • Gość: gggg Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:37
                  no wlasnie i jeszcze psychologia spoleczna na przyklad:)
                  • Gość: Sophie Re: do studiujących pedagogike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:54
                    oo nie logika! jak ja nie cierpie logiki! buuu
                    • Gość: ggggg Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:22
                      Skoro juz uczylas sie logiki to pewnie przepisza Ci ocene. A poza tym moze nie
                      bedziesz miala. Nie ma programu studiow na stronie internetowej uczelni?
                • Gość: iza_pedagogika2006 Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:28
                  Ja na I semestrze miałam troszkę zmian, mianowicie miałam takie przedmioty:
                  pedagogika ogólna, psychologia ogólna, socjologia, filozofia, edukacja
                  zdrowotna, edukacja ekologiczna, biomedyczne podstawy rozwoju i wychowania,
                  informatyka, język, i wf. na II semestrze dopiero będę miała: historię
                  wychowania, logikę, pedagogikę społeczną, psychologię rozwoju człowieka,
                  socjologię edukacji i jeszcze coś tam, ale nie wiem do końca co ...
    • Gość: Sophie Re: do studiujących pedagogike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 14:43
      www.swsz.katowice.pl/index_big.php no własnie podobno tu jest plan zajęć
      ale jakos go nie widze:(:/
      • Gość: gggggg Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 16:02
        student.swsz.katowice.pl/plan.php?menuid=2&submenuid=9&
        • Gość: laEsperanza Re: do studiujących pedagogike IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 12.02.06, 14:57
          Czy ktos studiuje pedagogike-doradztwo zawodowe na Akademii im. Jana Dlugosza w
          Czestochowie?? Chcialabym wiedziec czy wielu jest chetnych i czy jest gdzies
          dostepny plan studiow.
          • Gość: iza_pedagogika2006 Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 20:35
            Hej ,ja studiuję tam, ale na razie jestem na pierwszym roku, więc pomóc Ci nie
            mogę w sprawie planu, ale wiem, iż planu na stronie www nie znajdziesz bo go
            nie ma, po prostu nie został zamieszczony.

Pozdrawiam
    • constanzia Re: do studiujących pedagogike 12.02.06, 16:10
      Zasadniczo kierunek nie ma opinii trudnego. Ja osobiscie uwazam, ze jesli dla
      nas interesujacy, to zaden kierunek nie jest trudny, ale to juz inna sprawa;) Z
      zadnymi wypracowaniami jak dotad sie nie spotkalam, ale jestem dopiero po
      piewszym semestrze. Ze ida na ten kierunek osoby, ktore nigdzie sie nie
      dostaly, a zalezy im tylko na papierze... Tak wprost osadzac nie moge, bo nie
      bylam na zadnym innym i nie mam porownania, ale niestety u mnie takie osoby sa
      i to chyba dosc sporo:/ Nie szukajac daleko - ja (miala byc psychologia...),
      chociaz mimo to staram sie nauczyc jak najwiecej, bo kierunek nie jest zly,
      jezeli sie troche z siebie da i moze sie kiedys przydac, chociaz raczej jako
      dodatek do jakichs innych studiow, bo one same juz teraz duzej gwarancji
      znalezienie pracy nie daja. No chyba ze ktos czuje prawdziwe powolanie do bycia
      pedagogiem, ale i wtedy bedzie sie sam doksztalcal;)
      Pzdr.
      • Gość: iza_pedagogika2006 Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:10
        Ja również jestem po pierwszym semestrze, ale wiem, iż o tym marzyłam i jest to
        coś w sam raz dla mnie i to nie jest w żadnym wypadku ucieczka z konieczności
        na pedagogikę, tylko po prostu chciałam to studiować, bo kierunek podoba mi
        się. Uważam, że jest warty studiowania dla osób, które są cierpliwe, wytrwałe i
        lubią wyzwania. Studia przyjemne ale materiał obszerny bardzo. Noi egzaminy
        wcale nie są łatwe, jak to niektórym się zdaje, ale nie powinno to zrazić
        osoby, która chce to studiować. Ja czułam i nadal czuję do tego kierunku
        sentyment, pozatym podoba mi się bo jest naprawdę super. Polecam.
      • Gość: :) Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 21:10
        a ja studiuje pedagogike specjalna bo chce sie zajmowac niepelnosprawnymi
        dziecmi i robie to dlatego, ze chce. studia sa w miare latwe, ale duzo zalezy
        od podejscia i checi. w kazdym razie mi wiekszych problemow nie sprawiaja.
        niestety, smutna prawda - polowa osob to osoby, ktore nie dostaly sie nigdzie
        indziej. a patrzac na ten kierunek perspektywicznie- mysle, ze po edukacji
        specjalnej latwej bedzie znlezc prace anizeli po innej specjalizacji. dlaczego?
        bo osob , ktore cghca wziac na siebie ciezar opieki nad uposledonym dzieckiem
        nie jest za wiele. pozdarwaiam .
        • Gość: iza_pedagogika2006 Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 14:07
          Podziwiam Twoje myślenie i zgadzam się w zupełnosci co do perspektyw pracy, ja
          chcę wybrac po pierwszym roku kierunke: pedagogika spoełcza oraz pedagogika z
          terapią pedagogiczną. Myślę, że jako terapeuta też mogę zyskać.
    • Gość: iza_pedagogika2006 Re: do studiujących pedagogike IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 15:16
      Jeśli chodzi o wypracowania to zapewne nie ma takich tradycyjnych, ale są prace
      pisemne np: z pedagogiki ogólnej u mnie na pierwszym semestrze trzeba było
      napisać recenzję z książki pedagogicznej - była to praca grupowa, ale wogóle
      nie przypominało to typowego wypracowania, to zależy jak rozumiesz
      słowo "wypracowanie". Piszę się mało prac, ale są potrzebne, jeśli zadaja jakiś
      temat obowiązkowy. Z filozofii z kolei również jest coś jak wypracowanie (to
      już napewno je przypomina), z ksiązki filozoficznej i trzeba napisać swoje
      wrażenia po przeczytaniu i zamieścić kilka swoich przemyśleń.
      • Gość: Em Re: do studiujących pedagogike IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 15:39
        Hm, a ja jestem na 10 semestrze.. pedagogiki opiekunczo wychowawczej i pracy
        socjalnej. Dwa fakultety. I gdybym uswiadomila sobie na 2, 3 roku.. to co wiem
        teraz.. zmienilabym kierunek. Niesety, szczerze mowiac po 4 latach nauki nie
        oplacalo mi sie porzucic obecnych studiow.
        Studia? Kierunek? Hm, jesli czujesz w sobie to cos.. to powolanie.. to jak
        najbardziej jestem ZA! Niestety.. oprocz powolania nalezy miec w sobie ogromna
        sile i swiadomosc, ze nie jest to lekka praca. No i, ze hm, kokosow nie
        zarobisz.
        Perspektywy? Niewielkie. Marne szanse. Pedagog szkolny? Ok, super! Tylko pomysl
        ilu pedagogow jest w przecietnej szkole. Jeden/ dwoch? I jesli juz sa to
        pracuja az do wieku emerytalnego. Jaka jest szansa wbic sie na takie stanowisko?
        Osrodek pomocy spolecznej? Chcialabym, uwierzcie chcialabym. Nie ma szans. W
        moim miescie zwlaszcza. Znajomosci brak= brak szans na prace w taki osrodku.
        Co jeszcze? Szkola specjalna. Tutaj szanse sa wieksze. Bo w takiej szkole ktos
        po, np opiekunczo- wychowawczej, moze byc zatrudniony na roznych stanowiskach..
        Nauczyciel w zespole autystykow, w klasach zycia.. jako drugi n-l. Tzw,
        pomocnik n-la. Itp...
        Moja rada? Kto spisal, ze chce pracowac z dziecmi niespelnosprawnymi.. Wkrec
        sie na wolontariat do szkoly specjalnej. Na pewno potrzebuja pomocy. Pracuj
        wytrwale, nawet przez cale stduia. Jesli bede potrzebwac ludzi do pracy w
        pierwszej kolejnoci wezma Ciebie, niz czlowieka z ulicy. Gwarantuje. Podobnie z
        innymi placowkami. Nie wszedzie jednak potrzebuja wolontariuszy.
        To chyba tyle..
        Pamietajcie, samymi idealami zyc sie nie da.. :/

Pozdrawiam cieplo i zycze powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka