Dodaj do ulubionych

OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 09:46
RATUNKU!JESTEM STUDENTKą PAŃSTOWEJ UCZELNI, ALE ZANIM SIE TAM DOSTAŁAM, ZLOżY
ŁAM TEZ REZERWOWO DOKUMENTY NA UCZELNIE PRYWATNĄ. wPLACIŁAM WPISOWE I
DOSTALAM PISMO,ZE MNIE PRZYJETO I ZE ZAPRASZAJA MNIE NA INAUGURACJE ITP. NIE
POJECHAŁAM, BO DOSTAŁAM SIĘ NA WSPOMNIANĄ UCZELNIE PAŃSTOWOWA. I NA TEJ
PRYWATNEJ NIGDY JUŻ NIE BYŁAM ( NIE MIALAM INDEKSU, LEGITYMACJI, NIE BYLAM NA
ŻADNYCH ZAJECIECH). A TERAZ DOSTALAM PISMO, ZE WŁASNIE SKRELŚLI MNIE Z LISTY
STUDENTOW PRYWATNEJ UCZELNI I MAM UREGULOWAC ZALEGŁE CZESNE...MNÓSTWO
PIENIEDZY.CO ROBIc?
Obserwuj wątek
    • ciemne.oczka Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO 25.01.06, 11:04
      ojeju dziewczyno.na każdej uczelni prywatnej jest tak że jak złożysz tam
      papiery i potem stwierdzisz ze nie chcesz jednak tam iść to musisz się u nich
      pojawić żeby im o tym powiedzieć,bo zawsze masz dany termin do którego możesz
      zrezygnować bez finansowych konsekwencji.jeśli Ty tam sie zapisałaś,ale nie
      chodziłaś to oni poprostu mysleli ze nie chodzisz bo Ci się nie chce (i z tego
      tez powodu skreślili Cię z listy studentów).W tym czasie naliczali Ci czesne i
      pewnie jeszcze odsetki za niepłacenie,bo nie poszłaś i nie zerwałaś umowy.Cały
      czas myśleli że tam studiujesz.to wszystko trzeba potem odkręcić,to nie jest
      tak jak na państwowej.z prywatna uczelnią trzymają Cię względy finansowe
      jeszcze.o tym trezba pamiętać.No i niesety obawiam się,że nie
      wygrasz.Podpisałaś umowę albo poprostu zdeklarowałaś się na podaniu (nie wiem
      jak to tam było u Ciebie)i chyba bedziesz musiala to uregulować.:/
    • Gość: Kaśka Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.warszawa.tktelekom.pl 25.01.06, 11:06
      Raczej niewiele da się zrobić. Należało złożyć oficjalne pismo, że rezygnujesz
      itp. Może spróbuj w tej sytuacji chociaż wystapić o umorzenie części spłaty
      czesnego?
      • Gość: KAMILA Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 12:06
        A czy nie ma jakiś przepisów prawnych o szolnictwie wyższym, na które mogłabym
        sie powołać pisząc odwołanie. Przeciez zachowanie tej prywatnej uczelni to
        wykorzystywanie naiwności takich naiwniaków jak ja. Nikt mi nie powdiedział o
        tych finasnowych pułapkach
        • ciachciarachciach1 Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO 25.01.06, 12:19
          OK, myślę że mogę spróbować Ci pomóc, tylko napisz mi po kolei jak wyglądała rekrutacja i jakie dokumenty podpisywałaś. Wszystko co pamiętasz. A jeśli nie pamiętasz to zadzwon na uczelnie i dowiedz sie dokładnie na jakiej podstawie oni żadają tych pieniedzy.
          Pozdrawiam,
          Ciach
        • Gość: Kaśka Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.warszawa.tktelekom.pl 25.01.06, 13:55
          Podpisując regulamin uczelni/zawierając umowę pewnie podpisałaś również to, że
          zobowiązujesz się ponieść koszty w razie rezygnacji (odstąpienie od umowy).
          Poszukaj na stronie swojej uczelni (lub poproś w dziekanacie o udostępnienie
          go) regulaminu i przeczytaj co tam piszą. Jeśli nie będzie odpowiedniego
          podpunktu i nie podpisywałaś innych dokumentów niż te mówiące o zapoznaniu się
          z regulaminem to może jest jakaś szansa...
          • Gość: kamila Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:12
            Dzieki za wszystkie rady, niestety podpisalam regulamin i nie wiem, co w nim
            bylo. Po fakcie - wiem że to szczyt głupoty. Ale kobieta przyjmujaca dokumnety
            zapewniała,ze dopiero jak nie przyjade na inaugurację i nie podjeme studiow -
            nie bedzie problemu.
            • Gość: ja Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:22
              Ale czegos nie rozumiem. Jak uczelnia (nawet prywatna gdzie przyjmuja bez
              egzaminów) mogła "uwazac" ze jestes ich studentką skoro im nie doniosłas
              matury? (bo chyba nie zanioslas)
              • ciemne.oczka Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO 25.01.06, 17:32
                no jak mogła nie zanieść,skoro poszła złozyć tam papiery?znasz uczelnię wyższą
                która nie chce świadectwa uzyskania matury?
                • Gość: ja Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:33
                  Sorry nie doczytałam. Pomyslałam, ze wypełniła tylko jakis kwestionariusz na
                  podstawie którego uczelnia ja przyjełą i wysłała jej pismo ze jest przyjeta. W
                  takim razie to bardzo nierozsadnie ze nie zabrała swiadectwa
                  • Gość: zła Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:56
                    z choinki się urwała...eh
                    • Gość: Annia Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.retsat1.com.pl 25.01.06, 20:41
                      chyba musiała odebrać maturę, żeby złożyć ją do tej państwowej szkoły...
                      • ciemne.oczka Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO 25.01.06, 20:55
                        to się ksera robi przecież
        • modalverb Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO 25.01.06, 20:58
          a czy oprocz kwestionariusza podpisalas umowe o swiadczenie uslug edu cos tam???? czy nie?? wazne bo jak nie to jakas wajha a jezeli tak to cos kasa stewczyka
          • Gość: fff Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:17
            Regulamin i umowe powinny mieć OBDYDWIE strony wiec jesli nie masz umowy i
            regulaminu w swoim egzemplazu mozna od tego wyjsc
    • Gość: KAMILA Re: OPLATA ZA STUDIA , KTÓRYCH NIE bYŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 12:28
      Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji? Ile płaciliście? A może umorzyli Wam część
      tych "zaległości"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka