Dodaj do ulubionych

Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego?

IP: *.jzwik.dnsalias.net / *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 07:55
Zrezygnowałem po I semestrze mekki na plibudzie (jestem bardziej humanistą niz techno... cos tam;)) Rzyciłem to żeby zaczac od nowa na studiach które mnie interesuja. Ciekawi mnie ilu nas jest "buntowników" :D Pozdrawiam
Niech żyje powołanie!!!! ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.23.11.tuwien.teleweb.at 01.02.06, 09:01
      ja tez chyba zmienie kierunek...moj mnie w ogole nie kreci(lingwistyka stosowana)
      marzy mi sie socjologia,tyle ze co ja po niej bede robic- jak to mi powtarzaja
      znajomi i rodzinka...ale co,zobaczymy...czy mi wystarczy sily przebicia
      pozdr.
      • wieniak Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 01.02.06, 10:31
        Rzuciłem mateamtykę na uniwersytetcie. Matematyk ze mnie jak z koziej dupy trąba.
        Chcę studiować prawo.
        • Gość: Stan Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.02.06, 04:46
          Jesli jestes taki(a) kiepski z matematyki to jak sobie poradzisz z logika? Mysle
          ze logika w dalszym ciagu obowiazuje na prawie. Tak bylo za dawnych czasow kiedy
          bylem na Prawie w UAM. W ogole to zastanawiam sie ze wielu wypowiadajacych sie
          tutaj chce zmienic swoje studia na prawnicze. Czyzby studia prawnicze byly teraz
          takie latwe? Moze to jest powodem ze mamy sporo teraz miernych prawnikow w
          Polsce. Wiem cos na ten temat.
          • Gość: mika Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.crowley.pl 08.02.06, 22:14
            Z logiką na pewno sobie poradzi,bo skoro poszedł na matematyke to znaczy,że
            jakieś pojęcie musi mieć o matmie..i dla takiej osoby logika to pestka...
      • Gość: kupidyn A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.06, 15:49
        Wasze rzucanie studiów??
        Sami za ro płacicie(jak studiujecie prywatnie albo zaocznie to tak)
        A może państwo, czyli ja , pan, pani??
        Czy zaczynanie studiów po ty by przez rok sie nie nudzić i nie iść do woja to nie marnotrawienie pieniędzy??
        • Gość: jojo Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 17:55
          marnowanie pieniedzy to nie tylko rzucanie syudiow przez znudzonych studentow,
          ale marnowaniem pieniedzy jest sam system edukacji w polsce. wszyscy tak chwala
          ze dobry, ze super a to guzik prawda. jeden z najgorszych ... studia to
          marnowanie pieniedzy. jezeli ktos studiuje nauki "scisle" to ok, ale te
          wszystkie humanistyczne to jest wyrzucanie pieniedzy i tyle. przeciez na tych
          studiach nie mozna sie niczego ciekawego dowiedziec ... no chyba ze ktos nie
          czyta ksiazek, to na pewno kaza mu na takich studiach i bedzie to dla niego
          nowosc i super edukacja. ale ta poza tym to nic - zero pozytku. ale czego tu
          chciec? przeciez w polsce zyjemy!
          • Gość: asia Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.gdynia.mm.pl 04.02.06, 19:03
            a kto uważa, że jest dobry? Na pewno nie nauczyciele, pedagodzy, rodzice i uczniowie.

A poza tym nie zgadzam się absolutnie, ze tylko studia scisle sa cos warte! Wybacz, ale jest dla mnie opinia ludzi ograniczonych. Nie ma studiow mniej lub bardziej wartosciowych, nie ma wiedzy zbednej! Wazne jest tylko, jak sie ja pozniej wykorzysta. I nie mow mi, ze "scisle" sa latwiejsze, to zalezy od osoby.
            Pozdrawiam!
            • Gość: grzesuav Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.77.classcom.pl 04.02.06, 19:37
              jojo nie napisał\ła nigdzie że są łatwiejsze...
            • Gość: FreakyMisfit Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 04.02.06, 21:31
              On nie napisał, że nauki ścisłe są łatwiejsze. Ja twierdzę, że jest na odwrót, są one trudniejsze.
            • Gość: Xtrania Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.chello.pl 04.02.06, 23:07
              O zgroza, studia ścisłe są według was łatwiejsze? Przeciez humanistyczne studia
              to mega chillout! Czytasz tylko książki i czasem musisz coś wkuwać na pamięc.
              Choć jestem humanistką wybrałam studia ścisłe, niestety proza życia i własne
              tchórzostwo (lepsze perspektywy po ścisłych) zmusiła mnie do tego.Dla mnie
              studia ścisłe to horror ciągle przewijającej sie matmy i fizyki!
            • Gość: freee Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.autocom.pl 05.02.06, 23:48
              Nie ma studiów mniej lub bardziej wratościowych??? A co powiesz na kierunek " Rodzina w Europie " podobno był taki kierunek na prywatnej uczelni w Krakowie i wyobraź sobie że ludzie to studiowali 5 lat!!
            • oooo Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA 07.02.06, 22:32
              studia ścisłe są cos warte, bo teraz trzeba umieć liczyć, a nie myśleć...
          • Gość: Daras Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.zab.nat.hnet.pl 05.02.06, 11:07
            Studia humanistyczne niczego nie uczą? Ty chyba masz nie po koleji w głowie. Czy
            chociaż studiwałeś/aś na kierunku humanistycznym? Wiesz czym różnią sie takie
            kierunki od kierunków ścisłych? Czego uczą? Czy obliczanie skąplikowanych całek,
            składanie procesorów, rycie w płytkach krzemowych zastąpi Ci wiedzę o zachowaniu
            w organizacji? Nauczy Cię polemiki i skutecznego rozwiązywania problemów w
            pracy, życiu? Proszę, chwilkę się zastanów zanim napiszesz podobne rzeczy. Znam
            wiele osobób, które studiują za politechnice i wiele które studiują na uniwerku.
            Różnice w przystosowaniu do życia między nimi są ogromne (na korzyść studentów
            uniwesyteckich). A propos: lepiej zmarnować 2000zł niż kilka lat życia.
            • Gość: Plask Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.mt.pl 05.02.06, 18:11
              Zapewne uczą też "skąplikowanych" zagadnień dotyczących ortografii.
            • Gość: freee Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.autocom.pl 05.02.06, 23:52
              No jasne że są świetnie przygotwani do życia zwłaszcza że po zakończeniu studiów idą na bezrobocie bo ileż osób może chcieć zatrudnić w swojej firmie filozofa, socjologia czy znawce religii.
              Apropos czego można nauczyć na studiach humanistycznych czego nie możnaby wyczytać z książki ?? Na odwrót widzisz się nie da bo nie każdy humanista jest w stanie zrozumieć matematykę.
              • Gość: P.S.J. Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: *.itpp.pl 06.02.06, 13:55
                > Apropos czego można nauczyć na studiach humanistycznych czego nie możnaby
                wyczy
                > tać z książki ??

Bzduuura, nie każdy fizyk jest w stanie nauczyć się malować (nawet z książki!),
                mówić dajmy na to po japońsku tylko z książki (fonetyka, fonetyka... są języki,
                gdzie bez lektora ani rusz), a nie każdy matematyk po lekturze kodeksu
                cywilnego będzie znał od razu prawo cywilne.
          • wirmary Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA 05.02.06, 11:16
            studiach nie mozna sie niczego ciekawego dowiedziec ... no chyba ze ktos nie
            > czyta ksiazek, to na pewno kaza mu na takich studiach i bedzie to dla nieg

A czym dla Ciebie są studia?Szkółką,gdzie wykładowca podaje same gotowe
            ciekawostki? Dla mnie były wskazówką czego jeszcze nie wiem,co /własnie z tych
            książek/ trzeba pogłębić.
            A może szukasz gotowej recepty na całe życie ? ? ?
            • Gość: bbb Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA IP: 221.223.100.* 05.02.06, 17:11
              za moje placi rzad chinski :D
        • sylwia-s6 Re: .....ja zapłacę 05.02.06, 09:51
          ....oczywiście studia publiczne są z moich (może i z twoich podatków) ale wole
          by wydawano je na kształcenie lub nawet podkształcanie dzieci (dla mnie
          dwudziestolatek to też dziecko) niż swiątynie opatrzności lub nowe samochody dla
          nowych ministów czy ministantów..zanim zaczniesz ubolewać nad marnowaniem
          społecznych środków i płaceniem za naukę odpowiedz kiedy zabrane lub skradzione
          mi i moim znajomym podatki wrócą do mnie choćby pośrednio.Bo napewno nie
          odważysz się zapytać kiedy premier lub prezydent zpłaci za swe marnotrastwo
          !!!!!!!!!!!!!!
        • the_dzidka Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA 06.02.06, 12:49
          Chyba większym marnotrawstwem jest "finansowanie przez społeczeństwo"
          pięcioletnich studiów, po których delikwent stwierdza, że "to nie było to",
          prawda? Jak juz rzucić kierunek, to chyba im wcześniej, tym lepiej?
          Sama zmieniłam kierunek studiów po trzech latach (co prawda zmieniłam na
          pokrewny, nie rzuciłam) i mam tylko do siebie pretensje, że zrobiłam to tak
          późno.
        • ulanda1 Re: A TERAZ NAPISZCIE MI KTO PŁACI ZA 06.02.06, 23:04
          myślę ze jeśli ktoś stwierdzi ze te studia są jednak nie dla niego z różnych
          względów, to im szybciej je rzuci tym lepiej. nie warto patrzec na zmarnowane
          przez rok pieniądze, niż potem przez całe życie pluć sobie w brodę, i
          codziennie ran zmuszać się aby isć do pracy i robić to czego się nie lubi. ale
          jeśli osoba traktuje ten rok jako zapychacz czasu i nie traktuje studiowania
          względnie poważnie, to nie ma to najmniejszego sensu
      • Gość: ludivinne do Eli co rzucila linwistyke stosowana:) IP: *.chello.pl 05.02.06, 15:28
        hej ela czemu rzucilas lingwistyke stosowana?
    • Gość: on Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.zeork.com.pl 01.02.06, 11:01
      Długo sie męczyliście. Mi wystarczył miesiąc, żeby rzucić(biotechnologia).
      • Gość: shamaan Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.crowley.pl 04.02.06, 15:35
        moja dziewczyna wlasnie w tym momencie rzuca biotechnologie w Krakowie. chce isc
        na prawo...
        • ferrari4 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 05.02.06, 00:09
          znaczy sie wcześniej poszła na lewo, tak ?
    • Gość: k86 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.06, 11:39
      Ja rzuciłem żywienie człowieka i konsumpcję.Kierunek który poza dietetyką (która
      mnie ie interesuje) nie uczy niczego konkretnego.
    • Gość: trux Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.lublin.mm.pl 01.02.06, 12:09
      kolega 1 listopada zrezygnował z matematyki -nawet miesiąca nie wytrzymał ;)
      • Gość: monopolowy Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.chello.pl 01.02.06, 12:42
        Elektronika,właśnie rzucam;) Nie wiem tylko co z wojem będzie:/
        • Gość: Calabria Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: 217.96.125.* 01.02.06, 13:51
          Rzuciłam germanistykę ... teraz chcę studiować prawo(ehh niech już chociaż
          będzie lato :P aby bliżej niż dalej ;))
          Rodzinka nie poparła mojej decyzji :/ no cóż...
          ja nie żałuję!
          • Gość: k Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:54
            Ja zrezygnowałam z anglistyki,która mnie totalnie rozczarowała po kilku
            miesiącach. Żaden przedmiot mnie nie interesował,jedynie się męczyłam usiłując
            uczyć się czegoś,co było kompletnie z innej bajki. Rodzinka też mnie nie
            poparła,ale trudno. Moje życie to moje wybory. Nie żałuję. :)
          • mujer82 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 22:13
            Daj rodzince trochę czasu.Po prostu myślą,że nie wiesz czego chcesz od życia i
            znowu się rozmyślisz-znam z autopsji.Jak zobaczą,że to jest to i dobrze się z
            tym czujesz to usłyszysz,że dobrze zrobiłaś.
        • Gość: k86 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.06, 21:54
          zapisz się do jakiejś szkółki policealnej i kłopot z głowy
          • Gość: rz Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:17
            rzucilem filologie czeska po 1-szym semestrze. nic a nic nie zaluje. przenioslem
            sie na politologie i jestem zadowolony. a ustawic sie mozna i bez dobrych
            studiow, po prostu trzeba sie dobrze zakrecic, takie moje zdanie
        • charles_9 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 15:34
          Ludzie poprostu wystraszyliście się tego co prowadzący wam mówili... na
          początku zawsze tak robią i nic się nie rozumie a potem jest już z górki...
          wierzcie mi też miałem moment zwątpienia a teraz mam stypendium :)
        • Gość: el Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.devs.futuro.pl 04.02.06, 15:57
          a ja wlasnie elektronike skonczylem i prace od reki dostalem, na poczatek troche
          ponad srednia krajowa :)
        • Gość: Bolo Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:01
          Najlepiej studiować prawo studia dla tumanów i nierobów. Na kierunkach
          technicznych , biotechnologiach trzeba mieć łeb do nauki
          • Gość: Xtrania Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.chello.pl 04.02.06, 23:11
            Co do biotechnologii to się zgadzam, trzeba mieć łeb do wszystkiego! Nie ma
            chyba ani jednej dziedziny o którą by nie zahaczała...Wiem z autopsji, jest mega
            cieżko.
            • Gość: freee Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.autocom.pl 05.02.06, 23:58
              :):):) Jak chcesz się podbudować i pocieszyć to zapraszam na spotkanie z matematyką stosowaną heheh naprawde wierz mi ludzie który się zetkną z matematykami doceniają "luz" na swoich studiach :):):)
        • Gość: gershwin Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:12
          Elektronika? Jesli PW to rozumiem... Niech zyje UW ;)
      • Gość: k Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 17:47
        sporo osób rzuca tą matematykę.
        ja studiuje matme i mnie sie bardzo podoba wiec nie rzuce (chyba ze wylece),
        ale fakt faktem sporo osob porezygnowalo...
        • ford.prefect Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 01.02.06, 23:25
          Ano właśnie. UW, matematyka, pierwszy rok: drugie kolokwium z analizy matematycznej pisało ok. dziesięciu osób mniej niż pierwsze (na potoku jest/było ok 100 osób).
          • Gość: k Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 08:54
            heh to i tak słabe porównanie. u mnie na analizie (studiuje na UWr) na nurcie
            jest nas jakieś niecale 80 osób. a było jakieś 140. Fak faktem dużo osób się
            przeniosło na inny nurt (na łatwiejszy), tam jest ich jakieś 160 osób. Ale fakt
            faktem oni też zaczynali od liczebnosci około 140 osób...
            • ford.prefect Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 02.02.06, 12:13
              Nurt? To oficjala nazwa? :)
              • Gość: k Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 14:06
                tak. Nurt A (łatwiejszy) i nurt B (trudniejszy)
                wszędzie są potoki u nas są nurty, jednak nasze nurty nie mają nic wspolnego z
                potokami na innych uczelniach (o ktorych cos wiecej ze są).
                to nie tak, że dzieli się według nazwisk. mozna wybrać samemu
                • Gość: aga Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.toya.net.pl 02.02.06, 14:14
                  jakie potoki, jakie nurty?.. mówisz o grupach dziekańskich?
                  • Gość: k Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 14:16
                    nie. grupy to co innego..
                    nurty i potoki są wtedy kiedy powiedzmy przyjeli na studia 200 osob na rok,
                    jednak nie ma np. odpowiedniej sali zeby wszyscy naraz mogli miec wykład. wtedy
                    się dzieli na nurty lub potoki, ze wykłady odbywaja sie w innym czasie
                    • Gość: sqr(mchtr) Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.stansat.pl 04.02.06, 18:59
                      Na PW Mechatronika są ciągi ;) wiec nie wszędzie są potoki :P Pozdro!
                    • Gość: aa Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 05.02.06, 08:10
                      Nurty i Potoki- chyba robicie sobie ze mnie jaja
                      • Gość: k Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 10:04
                        żadne jaja

nie wierzycie to zobaczcie tuutaj
                        www.pi.math.uni.wroc.pl/viewforum.php?f=7
                        albo jeszcze lepiej tutaj
                        www.pi.math.uni.wroc.pl/viewtopic.php?t=788
              • Gość: k Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 14:14
                Wczoraj miałam egzamin z analizy. Z tych 80 osób do egzaminu podeszlo 66 osób
                (mógł podejsc kazdy, bo mielismy strasznie dziwne kryteria zaliczania na tym
                przedmiocie). zdało 50 osob, 12 osob moze podejsc do poprawki, a 4 nie uzyskały
                zaliczenia...
                A na poczatku było 140...

nie wiem jak na analizie A, bo oni jeszcze nie mieli egzaminu
                • Gość: robbson Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.06, 18:48
                  ja rzuciłem studia po I semestrze w 1995r analiza poprostu mnie rozłożyła
                • Gość: Ble Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:43
                  A u mnie egzamin z analizy byl tydzien temu i na 100 osob zdalo go 9. 20 nie
                  dopuszczono, a kolejne 19 zdalo bo mialo dobrze zaliczone cwiczenia a to
                  podwyzszalo ocene.
                  • Gość: k Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:05
                    u mnie analiza dosc dobrze poszła... znaczy sie zalezy jak na to patrzec. do
                    egzaminu podeszlo 66 osob zdalo 50.
                    tyle ze na poczatku semestru bylo nas 150. ale około 50 osob przenioslo sie na
                    łatwiejszy nurt. a z reszta? nie wiem co sie stalo
                    • Gość: k Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:06
                      i sorka, ze lekka rozbieznosc z tym co wczesniej pisałam, ale nie znałam
                      dokładnych statystyk. nie mniej do konca semestru na listach było 80 osob.
        • Gość: badseeds Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: 83.238.227.* 04.02.06, 21:34
          A ja zdałem analize na 5, tak pierwsza, druga jak i funkcjonalną.nie ma
          przeciez fajniejszych przedmiotów na matematyce.pozdrawiam wszystkich, zycze
          powodzenia i więcej wiary w własne siły.
      • Gość: zadowlony Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.dev.sportingbet.com 04.02.06, 18:57
        Ja zmordowalem 5 lat temu kierunek ktorego nienawidzilem od samego poczatku,
        czemu sie tak meczylem. Otoz mialem problemy z soba kompleksy i balem sie
        sprobowac rzucic, a ten kierunek dostalem sie jako spadachron, bo 2 inne mi nie
        wypalily. Dopiero na 3cim roku stanelem na nogi i wtedy bylo juz za pozno, zeby
        rzucic, za pozno zeby zaczac , szkoda czasu.
        DLATEGO podziwiam tych co sie na to zdobyli i powiem wam ze tak robcie jak wam
        sumienie podpowiada, nie robice tego bledu co ja. Studia maja was rozwinac, dac
        wam wiedze i rozwinac horyzonty, nie robice czegos tylko dlatego ze to
        zaczeliscie.

Jest wiele przykladow ludzi ktorzy rzucali cos i lapali sie czegos innego
        czegos ze czuli jest dla nich wlasciwe, najwazniejsze to jest byc pewnym co sie
        chce robic w zyciu, nie sluchacie starych i trendow na rynku pracy. Starzy sie
        jak zwykle myla a trendy zmieniaja czesto.

Teraz zlapalaem fajna prace, ale przeszedlem ciezka droge, wniosek z tego taki
        ze lepiej rzucic studia po 1roku i przeszkolic sie w czyms co chcesz w zyciu
        robic, a niwe po 3-5 latach lub po skonczeniu myslec co ja teraz bede robil

Powodzenia
        • Gość: pozytywny_ludek Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.ztpnet.pl 04.02.06, 23:04
          W 100% sie z Toba zgadzam!!!

Tez kiedys patrzylem na studia, jako ciezkie lata szkolenia sie, w celu zdobycia okreslonego zawodu. Wszystko po to, by po ich skonczeniu bez problemu znalezc prace. Wmawialem sobie: "Co z tego, ze to czego sie ucze nie interesuje mnie?! Przeciez, gdy teraz zrezygnuje... Co bedzie, jesli nie skoncze tych studiow?!"
          I tak brnalem dalej... Teraz wiem, ze to byl blad, ze nie rzucilem tych studiow po pierwszym, drugim czy kolejnym roku. No i... (klasycznie!) pojawil sie problem tzw. "utopionych kosztow", czyli zal mi bylo zrezygnowac bo "juz tyle sie meczylem"... A teraz mysle: "Ech, trzeba to bylo rzucic w cholere!" Teraz juz po wszystkim. Robie to, co lubie (tak, tak - ani troche nie jest to zwiazane z tym, czego sie uczelem przez 5 lat! :-) ) i niezle mi sie zyje!

Studia powinny byc okresem rozwijania swojej pasji. Powinny tez uczyc ludzi samodzielnego myslenia. Jesli ktos naprawde zglebia dziedzine, ktora go interesuje, to jest to cudowna sprawa! Bo, takie jest moje zdanie, przy pozytywnym nastawieniu, odrobinie wlasnej inwencji i nie poddawaniu sie, gdy pojawia sie problemy, naprawde mozna zyc z robienia tego, co sprawia nam radosc! I obojetnie czy to jest naprawa samochodow, czy przycinanie krzewow, czy kierowanie oddzialem banku, czy DJ-owanie na imprezach, czy wyszywanie ozdobnych haftow, czy tez co komu tam jeszcze przychodzi do glowy. Samorealizacja jest bardzo wazna. Przeciez kazdy z nas ma tylko... jedno zycie. :-)
          • Gość: kemots Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 00:21
            Słowa pełne otuchy pozytywny_ludku, a możesz nam zdradzić co za praca sprawia Ci obecnie tyle satysfakcji?
    • maadz Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 01.02.06, 15:00
      skoro jestes bardziej humanistą niz techno coś tam to czemu poszedles na
      polibude? dziwne troche :P mi sie wydawalo ze decyzja o studiach jest wazna i
      musi byc przemyślana zeby nie stracić roku.. ja z moich studiow nie zamierzam
      rezygnowac w kazdym razie :) chyba ze to szkola zrezygnuje ze mnie hehehe
    • Gość: Kinga Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 22:28
      Moja gr w pazdzierniku liczyla 27 osob, jakos w listopadzie 10 juz nie
      chodzilo, przed sesja kolejne 7, teraz jest nas 10 osob a przed nami zaliczenia
      i egzaminy :) biorac pod uwage to ze pewnie nei wszyscy wszystkiego zalicza to
      zostanie nas moze 5 osob:) ale to jest jakas pechowa grupa, bo z reguly tak sie
      dziacnie moze:) heh... pozyjemy zobaczymy... ja sie staram :) wlasnie sie ucze
      mat:) pozdrawiam :)
    • Gość: yo-anna Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 01:01
      u mnie - architektura - zrezygnowaly dwie osoby
      jedna- bo myslala, ze nie bedzie nic na komputerach a jest bardzo duzo
      druga- ze wzgledu na kase-studia platne
    • Gość: Ally McBeal Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.mroczna.net.pl / *.nni.pl 02.02.06, 02:27
      Gratuluję Wam odwagi, nie wiem, czy byłabym w stanie się zdobyć..choć genaralni
      z mojego prawa jestem zadowolona. Życzę Wam, żeby druga decyzja była tą słuszna:)
      • wieniak Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 02.02.06, 14:53
        Tak nam dopomóż Bóg!
        • Gość: ktosik Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.68.66.112.kutno66.tnp.pl 02.02.06, 16:47
          hehe u mnie kilka osob zrezygnowalo, kilka odpadlo ale to jest nic:) na
          anglistyce zaczynalo 120 osob anie jestem pewna czy 40 zostalo po pierwszym
          sem.:)
          • mikasa5 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 02.02.06, 17:13
            hehe Ktosik ja się mogę założyć ,że na germanistyce zostało jeszcze mniej :)
            Po 1wszym roku pewnie będzie tak jak teraz jest na drugim(27 osób).
            • Gość: adrian Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 19:22
              wcześniej pojawiło sie pytanie dlaczego poszedłem na polibude skoro jestem
              bardziej humanista. otóż odpowiadam: po pierwsze. otoczenie - wszyscy wokoło
              ciagle mi gadali ze polibuda to jest przyszłośc (no z tym akurat sie zgadzam:)
              i skoro juz skończyłem technikum (tak tak jestem po technikum;) to czemu nie na
              studia techniczne. po drugie. tak naprawde polibude mialem najblizej (kierunki
              ktore mnie kręcą i gdzie teraz chce studiowac znajduja sie na Uniwerku w
              Krakowie) wiec tez praktycznośc. No więc jaki z tego morał? .... Pieprzyć
              racjonalne myslenie!!!!! Robic to co sie kocha i chce!!!!!! Byc szalonym!!!!!
              ale zrównoważonym;) Pozdrawiam!
              • Gość: Sophie Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:04
                Ja rzuciłam politologie po 3 miesiącach i w połwoie lutego zaczynam
                pedagogike:) mam nadzieje, ze nie bede załowac tego wyboru:) jak narazie wielki
                kamien z serca mi spadł:)
                • Gość: gosia Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:14
                  Czesc:) Zdecydowalas sie na tamta uczelnie prywatna? Na ktora specjalizacje?
                  Ja tez chce zmienic studia. Rozczarowala mnie ta polityka spoleczna (kierunek
                  super, ale studia nie). Zdecydowalam nie rzucac, doczekac do licencjata. Moze
                  uzupelniajace zrobie z resocjalizacji, albo pojde na jakies pedagogiczno
                  psychologiczne studia podyplomowe.
                  • Gość: milena Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 22:40
                    Ja rzuciłam fil.ang ale to od razu,tzn po dostaniu się zaraz na początku nie
                    załuję to chyba jedna z lepszych decyzji w zyciu
                    • Gość: miays Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:05
                      heheh ale z was idealisci:) Ja tez chcialem rzucic studia (telekomunikacja na
                      polibudzie), ale stwierdzilem, ze wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma:) Wszedzie
                      sa pierdoly, a przejscie przez te studia to juz dla mnie punkt honoru:) Obecnie
                      jestem na 3 roku, nie kumam nic z tych studiow, ale dobije do dyplomu i wtedy
                      pojde sobie na cos lzejszego. Nie oszukujmy sie, nie kazdy z nas bedzie pracowal
                      w swoim zawodzie, wiec nie ma sie co tak samobiczowac, ze wybor studiow to
                      decyzja na cale zycie;) Studia ucza kombinacji, ja tylko dzieki nim przetrwalem
                      do dnia dzisiejszego, chociaz poodpadali ludzie, ktorzy naprawde sie tego
                      uczyli. Ah, idealisci...:)
                • Gość: Izka z pedagogiki Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 14:28
                  Cześć, mam nadzieję, że nie będziesz żałować, ale jest naprawdę ciężko,
                  szczególnie biomedyka jest bardzo trudnym przedmiotem, ale trzymam kciuki i
                  powodzenia.
                • Gość: elektronik Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.devs.futuro.pl 04.02.06, 16:06
                  a ja sie zawsze zastanawiam co sie robi po pedogogice, psychologii, socjologii,
                  politologii, kulturoznastwie, i innych dziwnych kierunkach? czy wystarczy dla
                  tej calej bandy bezrobotnych magistrow lopat jak juz skoncza studia?
                  • mujer82 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 22:37
                    Gość portalu: elektronik napisał(a):

> a ja sie zawsze zastanawiam co sie robi po pedogogice, psychologii, socjologii,
                    > politologii, kulturoznastwie, i innych dziwnych kierunkach? czy wystarczy dla
                    > tej calej bandy bezrobotnych magistrow lopat jak juz skoncza studia?
                    Juz odpowiadam na pytanie.Pracuje się w biznesie,w marketingu,w badaniach
                    mediów,w organizacjach ngo,rozwija się korporacje na nowych rynkach.Studiuję tą
                    dziwną socjologię i nie narzekam.
                    Politologię rzuciłam i nie mam wątpliwości co do tego,że jej absolwenci mogą
                    zasilić szeregi bezrobotnych-przerost ambicji i mniemania o sobie połączone z
                    brakiem pomysłu na samego siebie są niestety dość powszechne wśród studentów
                    tego kierunku.Inna sprawa to kiepska zawartość merytoryczna tych studiów.Co do
                    psychologów, nie sądzę żeby mieli problemy na rynku pracy.Szczególnie jeśli
                    uszczelnią rynek ustawami o prawie wykonywania zawodu zastrzeżonym tylko dla
                    osób z tytułam magistra i uprawnieniami potwierdzonymi przez PTS.Po pedagogice
                    może być różnie.Pedagogom specjalnym polecam naukę angielskiego,szwedzkiego lub
                    fińskiego albo hiszpańskiego-tam będzie jeszcze długo zapotrzebowanie na
                    pedagogów, opiekunów,asystentów osób niepełnosprawnych ruchowo,niedosłyszących.A
                    co do łopat-póki co jest ich więcej niż chętnych do pracy.Bo ci,którzy mogliby
                    popracować łopatą nie robią nic bo jeszcze się narobią.
                  • Gość: Joasia Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.gdynia.mm.pl 05.02.06, 16:31
                    Panie elektronik, a czym i kim zarządzać będą rzesze ludzi na marketingu i zarządzaniu? Jeśli nie pedagodzy, kto by dzieci uczył (pewnie nie masz, ale nigdy nie wiadomo, czy mieć nie będziesz, więc warto się zastanowić nad szkołą dla nich...). Jeśli nie psycholodzy, kto mu stwierdzi dyslekcję (lepiej narzekać, że szkoła jest zła i nie uczy, po co iść do psychologa...). Ja bronię swoich kierunków, reszta niech swoich broni, ale nie ma wiedzy zbędnej!!!
                    • Gość: freee Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.autocom.pl 05.02.06, 23:56
                      Moja znajoma która miała miare z matmy w ogólniaku właśnie znalazła zatrudnienie w szkole !! A wiesz dlaczego została nauczycielką? BO NIGDZIE INDZIEJ JEJ NIE PRZYJĘLI NA STUDIA . dzięki ale wiem gdzie moje dzieci nie będą się uczyć.
                    • Gość: tygrysica2208 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 23:22
                      Gość portalu: Joasia napisał(a):
                      >Jeśli nie psycholodzy, kto mu stwierdzi dyslekcję...

Ło matko, Ty może dziewczyno już nic nikomu nie stwierdzaj!
                      DyslekSja to się nazywa, dysleksja - matole jeden!
                      • Gość: WIATRAK Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.02.06, 00:13
                        BRAK FINANSÓW
              • Gość: życzliwa Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: 87.207.208.* 04.02.06, 13:29
                Oj, andrianie, musisz jeszcze popracować nad formulowaniem pisemnych
                wypowiedzi, jeśli chcesz zostać "humanistą"
                • Gość: MoK Po prostu nic nie robisz. IP: *.c149.petrotel.pl 04.02.06, 13:34
                  Zrezygnowałeś po I semestrze na Polibudzie bo nie jesteś ścisłym móżgiem? - Bzdura

Moim zdaniem ucieczka tam gdzie nie ma matmy czy fizy nie ma sensu, gdyż
                  będziesz tylko kuł na blache jakieś bzdury zamiast uczyć się logicznego
                  myślenia. Wszystko jest dla ludzi, wszystko można pojąć, to nie kwestia talentu,
                  inteligencji czy czasu... To kwestia chęci.
                  Zapyaj się sam siebie ile chęci włożyłeś w I semestr...

Sam studiuje na Polibudzie i nie jest ciężko moim zdaniem, czasem aż za prosto.
                  • Gość: <> Re: Po prostu nic nie robisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 14:46
                    To ,że dla Ciebie jest proste nie znaczy ,że dla kogoś innego też
                    będzie ,powiedz mi jaki sens jest studiować coś czego nienawidzisz albo czym
                    zwyczajnie rzygasz?,ludzie mają wolną wolę i wolny wybór ,jesli chcą robic coś
                    co daje im szczęście to dlaczego nie? to ,że ty lubisz marchewkę nie znaczy ,że
                    ktoś nie może woleć np.pomidorów.
                    • art-s Re: Po prostu nic nie robisz. 04.02.06, 14:55
                      Jeżeli się czegoś nienawidzi i idzie na kierunek gdzie to jest wymagane to jest
                      czysty masochizm
    • Gość: grenzik Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.chello.pl 04.02.06, 13:32
      przy całym zainteresowaniu : filozofia zaocznie na UG .. po pierwszym sem.
      warto było poznać prof. Chmieleckiego (dyr. instytutu filozofii współczesnej) ,
      ale tacy ludzie jak F.Krause nie dają szans kierunkowi. Wiekowy absolwent KUL'u
      chrzanił przez połowę wykładów o racji Radyja i A.Leppera naraz... A potem
      wstawiał się za jakimś LPRowcem, który coś tam nabrudził .. Poza tym po pół
      roku przeciętny student tego kierunku nie ma pojęcia o pojęciach :)
      podstawowych dla filozofii.. a szkoda, bo to piękna nauka.
    • Gość: po studiach Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:35
      Witaj
      Ja z żoną skończyliśmy studia, które sobie wybraliśmy a był to wybór świadomy i
      przemyslany. Ja skonczyłem polibudę, a żona uniwerek - fakt mieliśmy czasem
      trudne chwile, nudne wykłady potrafią człowieka wykończyć, ale przecież nie o to
      chodzi w całym studiowaniu. Robisz to, żeby się czegoś nauczyć - dać sobie
      szanse na przyszłość. My skończyliśmy wydaje mi się fajne kierunki: automatykę i
      italianistykę - znaleźliśmy ciekawą pracę i jesteśmy szczęścliwi.
      Pamiętaj zawsze przemyśl swój natępny krok, nie mam sensu ribić czegoś tylko po
      to żeby potem sie cofać.
    • Gość: aurelia Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.orange.pl 04.02.06, 13:55
      rzucilam politologie i nie zalowalam tego nigdy. jestem od kilku tak mgr.
      Humanistycznego kierunku.moje studia nie pomogly mi w poszukiwaniu pracy, ale
      przez 5 lat studiowalam z pasja i chodzilam na wszystkie zajecia. to byla
      wielka milosc i wzajemna.
    • ludi007 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 14:33
      obecnie jestem na II roku rosjoznawstwa, ktore prawie rzucilem najpierw po 1
      semestrze, potem po 2gim... ale wszyscy mi powiedzieli ze to przyszlosciowe bla
      bla a ja jestem leniwy i nie chce mi sie zdawac dzie indziej i sie ksize...
      obecnie na sesji jestem 4:1 do przodu i jakos sie trzymam... ale ten kierunek
      jest kiszny! nikomu go nie polecam...
      • Gość: Lena Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: 87.207.16.* 04.02.06, 14:42
        jestem na farmacji nigdy bym jej nie rzuciła choc czasem jest bardzo ciężko,
        ale muszę przyznać że wiele przedmiotów jest strasznie interesujących. Poza tym
        z tego co mi wiadomo jak dotąd zrezygnowały 3 osoby ze 160 (jestem na 3 roku.
        Ech zresztą farmacja to było zawsze moje marzenie...
        Zyczę powodzenia wszystkim którzy zmieniają studia oby teraz lepiej wybrali :)
        • Gość: misio Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 00:09
          na III roku- no to chemia leków przed tobą;)
          wcale nie jest taka straszna-zdałem za pierwszym razem. życze powodzenia- te
          studia wymagają wielkiego samozaparcia:)
    • Gość: compaq Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.chello.pl 04.02.06, 14:39
      Rzucilem "marketing i zarzadzanie" bo zbieralo mi sie na wymioty na kazdych zajeciach. Wytrzymalem semestr, a pozniej poszedlem na psychologie- ktora skonczylem i wiele sie nauczylem. Zajecia byly ciekawe, a nie meczace i nudne...
      Wazne jest, zeby znalezc to co nas bedzie interesowac- zwlaszcza ze przeciez za to placimy, nie?

• Gość: Maggie Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 14:48
        Rzuciłam politologię na UAM w Poznaniu-i nie żałuję:).Teraz kończę Akademię
        Medyczną-mimo,że rodzina już spisywała mnie na straty;).
    • art-s Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 14:52
      Chodze na polibude właśnie kącze I semestr i mam nadzieję ze skącze:) Jeżeli
      miał bym rzucić studia to zaraz na początku po co marnowac tyle czasu. Jak juz
      się nie rzuci to powinno się walczyć do kańca, za wszelką cenę( jak ja:)).
      Czasami może byc ciężko ale przecież ktoś mósi dać radę, a kto jek nie my:) u
      mnie na egz. z matmy dopuszczenie dostało 28osób na ok 110.
      • Gość: żódzik Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 15:01
        To dobrze ,że "kączysz",tak trzymaj ,najważniejsze to "ukączyć" studia ,bo co
        potem? są tacy co nie"kączyli" bo nie walczyli do kąnca,rzkoda.Powodzenia!
        skącz !
        • art-s Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 15:53
          Jak zapewne przeczytałeś to jestem na polibudzie a nie na uniwerku i jakimś
          humanistycznym kieunku. To że robie błedy to jest powód by mnie skreślac. Takie
          myślenie było 40lat temu, mój ojciec ówił ze jak dostawał sprawdzone
          wypracowanie to zawcze ten sam tekst był "Praca dobra ale błędy ort.
          dyskwalifikują pracę".
          Całe szczęście że juz tak się nie myśli. Swoja drogą to z matury z Polskiego
          dostałem 86%, pokaz mi jeszcze kogos na polibudzie kto miał wioęcej.
          • Gość: żódzik Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:03
            Nie wiem ile dostałeś z nowej maturki ,bo ja zdawałam starą i zdawałam też
            wstępny ,więc nikt się tam nie licytował na procenty,każdy głupi mógł zrobić
            sobie ustną prezentację z polskiego ( albo komuś zlecić) więc się tak nie
            chwal .Kazdy kto nie robi błędów i miarę poprawnie się wysławia to według
            Ciebie humanista? hhehe gratuluję myslenia ,pewnie mało czytasz i dlatego
            robisz takie żałosne błędy .Napisz sobie w CV ,skączyłem politechnikę.Mój
            ojciec jak robił błędy to dostawał dwóję ,a i kilka osób nie zdało przez to
            matury ,bo dawniej nie było tak jak teraz ,że co piąty-rodził się dyslektykiem.
            • Gość: ja Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.skranetcan.pl 08.02.06, 19:13
              Ty nie bądż taki hop do przodu bo Ci gdzie indziej zabraknie!!!
            • franek31 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 09.02.06, 00:25
              Gość portalu: żódzik napisał(a):

> Mój
              > ojciec jak robił błędy to dostawał dwóję ,a i kilka osób nie zdało przez to
              > matury ,bo dawniej nie było tak jak teraz ,że co piąty-rodził się dyslektykiem.

Jaki co piąty? 70% populacji w wieku maturalnym jest dotkniętych zjawiskiem
              dysgrafii i dysortografii. I coś mi się zdaje, że pod tym względem Polska jest
              taką "deltą Diraca" w porównaniu z sąsiadami.
          • Gość: maja Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:50
            > Swoja drogą to z matury z Polskiego
            > dostałem 86%, pokaz mi jeszcze kogos na polibudzie kto miał wioęcej.

bardzo jesteś pewny siebie. Żebyś się kiedyś nie zdziwił.
          • Gość: kil Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.chello.pl 05.02.06, 12:04
            I to jest kolejny dowod na to, że reforma szkolnictwa w Polsce sie nie
            powiodla !!
          • Gość: HellHax Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.ghnet.pl 05.02.06, 15:59
            93:)
          • oooo Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 07.02.06, 22:40
            możesz mieć doktorat na politechnice, ale jak tak bedziesz sie wyslawial, to
            kazdy uzna cie za prostaka - bez urazy, to taka uwaga na przyszlosc
            • Gość: Slure Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 07.03.06, 21:03
              Ja jestem coraz blizej rzucenia zaocznej politologii,poszedlem na nia bo
              myslalem ze nie poprwie matury ale okazlo sie ,ze uzyskalem z wosu 80/86 histy
              podstawowej tez 80 roz.pisze w maju,mysle ze z takimi wynikami raczej
              powinienenm dostac sie na studia dzienn,wiec szkoda mi wydac 1700 zl,za szkole
              ktore raeczej nie skoncze,niepotrzeba strata kasy nerowo przy sesji i
              czasu,oczywoiscie rodzina jest innego zdania,planuje isc na to pol roku na
              policelane ktore za semest wyniosa mnie ok 300zl,i porzadnie przylozyc sie da
              roz.matury z historii.Jak myslicie,szluszna decyzja??Wlg mnie tak
        • Gość: dave Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 17:43
          haha dobre, ciekawe czy zkaczy te stódia
        • Gość: EvE Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 17:57
          ja zrezygnowałam z uczelni rok temu, teraz studiuję ten sam kierunek, ale na
          innym uniwerku w innym mieście, w moim przypadku zawiodło otoczenie, charakter
          uczelni i chyba moje podejście...ale nie żałuję, odnalazłam się na nowo.
          Czasami warto słuchać swojego wnętrza popmimo braku akceptacji otoczenia.
      • Gość: emil Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.c30.msk.pl 04.02.06, 15:11
        sorry, ale nóż mi się w kieszeni otwiera jak pomyślę, że tacy ludzie kończą
        studia wyższe i mają tytuł mgr.
        I nie piszcie mi o dysortografiach i innych dys... Kiedyś to się mósi
        skąńczyć...ech
        • art-s Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 15:56
          Nastepny który jak widzi że ktoś sie pomylił to od razu jest półgłówkiem i
          tępakiem. Poziom człowieka to się określa na podstawie inteligęcji zachowania i
          czynów, a nie jakie błędy ortograficzne robi!
      • Gość: Fizyczka Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: 194.146.128.* 04.02.06, 15:14
        Ja swoje studia rzuciłam dopiero po IV semestrze.Studiowałam fizykę.Było ciężko
        to fakt,ale jakoś sobie dawałam radę...Dlaczego to zrobiłam?Bo już miałam dosyć
        tej całej fizyki,męczyłam się tylko.A decyzję o rzuceniu studiów podjęłam po I
        roku,niestety zabrakło mi odwagi aby to zrobić i tak zostałma na fizie na cały
        II rok...Teraz studiuję kierunek,który mnie naprawdę interesuje i nie żałuję.
      • Gość: Stan Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.02.06, 04:54
        Tylko nie rezygnuj z matematyki, tam nie potrzebujesz pisac takich slow jak
        "skacze". To juz jest horror.
      • Gość: mk Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:23
        Boże ochroń nas przed takimi inżynierami, magistrami.., którzy "kączą" wyższe
        studia bo "mószą"...
        God!Help us!!!!!!!!!
      • Gość: kjkj Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.chello.pl 05.02.06, 12:01
        Ty sie lepiej zastanow jak mature zdales "mósi" i co robisz na studiach :)
      • kaja86 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 05.02.06, 12:50
        heh, ja wszystko rozumiem, ale nigdy bym nie wpadła na to, że można cos skączyć ;)
    • Gość: :0) NIE CHCE CIE MARTWIC ALE... IP: *.server.ntli.net 04.02.06, 15:15
      Identyczna sytuacja - poszedlem polibude... pod koniec pierwszego semestru
      zaczela sie geometria analityczna i co? I zrezygnowalem (kierunek byl w
      zasadzie idiotyczny i bez prszyszlosci ale to nie jest tutaj sendem sprawy,
      moglem przeciez wybrtac kierunek, ktory bylby bardziej przyszlosciowy). Po roku
      poszedlem na uniwerek i po nastepnych 5 latach zostalem jego absolwentem...
      obronlem sie na 5. 'Kurde swiat przezde mna'- myslalem sobie, '5' na
      dyplomie... ale jestem madry... ha! Dwie dobre prace rozpoczalem juz na 5-tym
      roku. Niezly szmal. Myslalem ze jestem kurde niezlym gosciem. Obydwie prace
      znudzily mi sie do tego stopna ze chcialo mi rzygac na sama mysl o nich...
      Rozne rzeczy wydarzyly sie w moim zyciu od momentu obrony na uniwerku. Teraz
      mam 30 lat i wesz co robie? Jestem juz od 5 lat za granica, obecnie na wydziale
      inzynierii kuje programowanie (magisterium) na wydziale informatyki tak ze az
      leca wiory. Zadaje sobie tylko pytanie czy to nie mialo byc 10 lat temu? Czy
      facet w wieku 30 lat nie powinien byc juz ustawiony i zastanawiac sie - kurka -
      dostane te dobra prace po obronie magisterium czy nie...? Czy to wszystko nie
      jest 10 lat za pozno. Zaluje teraz ze stracilem tyle czasu na jaranie trawy,
      pieprzenie glupot o K. Popperze, czytanie 800 stronnicowych bzdur na tematy
      egzystencjalne i paranie sie lokalna polityka... Co mi to dalo? hmmm, moje
      magisterium zrobione w Polsce przynioslo mi chyba tylko jeden, jedyny pozytek,
      zostalo uznane tutaj i 'wskoczylem' sobei tym samy na postgarduate i mam
      kolejne magisterium (mam nadzieje ze to mi przyniesie wiecej pozytku) zrobione
      w 2 lata... Szkoda mi tylko tych 10 lat.
      Konkludujac. Nie wiem co tam bedziesz teraz studiowal na uniwerku, nie mowie ze
      uniwersytety sa do bani... natomiast zastanow sie powaznie nad wyborem
      kierunku, zebys za pare lat sie nie zorientowal ze to byla pomylka.
      • Gość: jojo Re: NIE CHCE CIE MARTWIC ALE... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 17:58
        nareszcie ktos tu pisze do rzeczy. zgadzam sie z toba! ja jednak musze juz
        skonczyc to co rozpoczelam. dugi raz rzucac studiow nie bede, ale mam nadzieje
        jednak zaczac potem cos "scislego" chcoaizbym miala iec 40 lat to i tak musze
        miec porzadne studia a nie dyplom z imprezowania, czytania gazet na wykladach
        przez 5 lat i udawania sie ucze. a prawda taka ze wystarczy regularnie czytac i
        wiadomosci gladac zeby przez te pseudo-humanistyczne studia przejsc!
      • Gość: Stan Re: NIE CHCE CIE MARTWIC ALE... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.02.06, 04:32
        Na zachodzie (USA, Kanada) magisterium soe robi na graduate studies, nie
        post-graduate. To tak gwoli scislosci.
        • Gość: :O) wejdz sobie na google i popatrz po uniwerkach IP: *.server.ntli.net 05.02.06, 22:50
          wejdz sobie na google i popatrz po uniwerkach, nie wiem jak jest w usa i ca,
          natomiast (w wiekszosci przypadkow) w uk undergrad to bacherlor a postgrad to
          master's (magister). Nie lap za slowka jak nie masz racji Stan.
      • Gość: krzysiek Re: NIE CHCE CIE MARTWIC ALE... IP: *.cable.ubr02.dund.blueyonder.co.uk 06.02.06, 00:56
        Ha! Ja tak samo. Skonczylem AE Poznan, zarzadzanie, studia nudne do zarzygania,
        potem dwie prace, w ktorych nie widzialem sensu tego co robie. Teraz studiuje
        programowanie gier komputerowych na uniwerku w Dundee, idzie mi nienajgorzej,
        podoba mi sie to co robie : ) ANGAZUJE SIE W TO EMOCJONALNIE
    • Gość: Kattka Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 15:47
      Ja właściwie też nie marnowałam czasu i zrezygnowałam po 1,5 miesiąca. Od
      tamtego czasu minęły ponad 2 lata i gdybym mogła drugi raz wybierac, to
      zrobiłaby dokładnie to samo! To co studiuję teraz nie jest może najbardziej
      interesujące na świecie (zwłaszcza, gdy pomyślę o poniedziałkowym egzaminie;-
      )), ale zdecydowanie bliższe moim zainteresowaniom. Taką decyzję zawsze trzeba
      przemyśleć (ja myślałam całe 2 dni;-)), ale życie ma się w końcu tylko jedno,
      więc po co męczyć się 5 lat...
    • Gość: hermiona Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.lgu.ac.uk 04.02.06, 15:47
    • Gość: hermiona Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.lgu.ac.uk 04.02.06, 16:01
      ja nie rzucilam: wzielam dziekanke na rok. Studiowalam lingwistyke stosowana na
      UW i to byla meka: nuda, nuda, nuda.zajecia od rana do nocy i nic co mnie
      interesuje. rodzinka oczywoscie byla przeciwna, ale co. to nie oni sie z tym
      mecza. no wiec postawilam na 'marzenia':) i siedze teraz w Londynie i jestem na
      drugim semestrze Komunikacji i Kultury Wizualnej. Kierunek super, tylko czegos
      brakuje... moj idealizm powili w inny wymiar przechodzi, bo studia to nie tylko
      kierunek. Dla mnie rownie wazni sa ludzie i cale to tzw. 'studenckie zycie'. PO
      roku lingwistyki mam w wawie najlepsze dziewuchy!! a tu.. no coz, wielkie
      studiowanie w wielkim Londynie to dla mnie przede wszystkim walka o kase na
      czynsz i jedzenie. POniewaz studiujesz tu 4 :) przedmioty w semestrze, na
      uczelnie spedzasz na prawde niewiele czasu. poza tym prawie wszyscy pracuja,
      rozsiani sa po siedmiomilionowym miescie, wiec spotkac sie tez nie latwo.
      W obecnej chwili kombinuje wiec jakby tu wrocic do warszawy i kontynuowac
      studia, ktore lubie (o ile mi wiadomo u nas nie ma takiego kierunku). mam wiec
      wielki dylemat, bo uswiadamiam sobie z kazdym dniem coraz nardziej, ze nikt nie
      odda mi tych kilku wczesno dwudziestych lat, ktore spedzilabym w ukochanej
      warszawie z ukochanymi ludzmi. szala wiec przewchyla sie coraz bardziej w
      strone powrotu do POlski, kwestia kierunku nadal nie rozwiazana.
      Czy to rezygnacja z marzen... Nie wiem, nie sadze. Wierze w to, ze cos sie
      wymysli:) ale ktos madrze tu napisal: dobrze tam, gdzie nas nie ma:)
      • Gość: maniak Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.23.11.tuwien.teleweb.at 04.02.06, 17:30
        co???kurde,ja sie wybieram na lingwistyke...same nudy??no nie zalamuj mnie!
        zajecia do wieczora;///no to mnie niezle zalamalas...
        • Gość: ernie Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:33
          Ale za to najlepsze dziewuchy.
    • at.at Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 16:11
      Wlasnie podjelam decyzje o rzuceniu studiow. Nigdy sie nie podejrzewalam o taka
      decyzje, ale stalo sie. W Polsce skonczylam politologie, ktora studiowalam z
      pasja . Zachcialo mi sie Mastera za granica, znalazlam studia, ktore zapowiadaly
      sie fantastycznie, na niezlym uniwersytecie itd. I pierwszy semestr sie jeszcze
      nie skonczyl, a ja stad uciekam. Program studiow okazal sie statystyczno-
      metodologiczny, ludzie dziwni. Rodzina i znajomi mnie poparli. Nie jestem
      jeszcze pewno, co bede robic, ale mam kilka pomyslow. Najwazniejsze to zyc w
      zgodzie ze soba!
      • ogrom Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 07.02.06, 00:04
        O tak najwazniejsze to żyć w zgodzie ze sobą!!
        Ja prawie skonczyłam stduai na polibidzie w wawei na inz srodowiska....... nuda
        jednak jak diabli....... i duzo kucia.... a ja nie lubie kuć.... i prawie
        otarłam się od depreche... bo to dzienne...... no wogole kiszka wyszła.......
        NIC NA SIŁE NIGDY>> ludzie serio stduai to nie wszytsko ...ba to niewiele!! ale
        kawał naszego cennego żywota!!

gdybym miala wybierać, to poszlabym po najmniejszej linii oporu i bardzo ale to
        bardzo w zgodzie ze sobą..........
        pozdrówka Olla

-
    • Gość: Doti Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:56
      ja też rzuciłam polibudę, właściwie to wytrzymałam cały semestr i nie poszłam
      na sesję, może nie stałam się inżynierem chemicznym jak to miałam w zamyśle,
      ale zdobyłam nowe doświadczenia, które zamierzam w przyszłości wykożystac.
      Zmieniam uczelnię i myślę,że wybiorę filozofię na UW, cóż humanistyzna strona
      mojej osobowości jednak wygrała;> a o teorii względności wolę poczytac niż
      rozwiązywac z niej zadania!
      • Gość: jamjan Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.stb.ubr04.azte.blueyonder.co.uk 04.02.06, 17:26
        A ja ponad rok temu zaczalem informatyke, troche byl to ich wybor. Ja nie
        chcialem isc na studia w tamtym roku. Czulem ze nie chce tego robic, brac w tym
        udzialu. Nie moj swiat. Oblalem, nie powiedzialem rodzicom. Powiedzmy ze sie
        opamietalem i zaczalem pierwszy semestr na sesje zimowa. I to samo. Zyc sie nie
        chcialo, wiedlem. "Co ja tu robie?" Wiedzialem ze jak sie wciagne to skoncze
        wkoncu tego [inzyniera/licencjata], ale wiecie co? nie chcialem. cos we mnie sie
        buntowalo bardzo mocno. Szalalem. Czulem sie przygnieciony, uczylem sie ale nie
        wiedzialem po co? Dla kogo? Bo przeciez nie dla siebie. ciagnalem studia pod
        presja rodzicow. Obecnie siedze w zachodniej Anglii, ucze sie jezyka [duzo juz
        umialem jak przyjechalem], chce tutaj podjac studia. I zrobie to, od wrzesnia.
        Niedawno doszly mnie wiesci z Polski, firma mojego taty upada przez zmiany w
        polskim prawie. Obawiam sie, ze niebyloby go stac na moje utrzymanie. Teraz, gdy
        patrze w przeszlosc to mysle ze lepiej nie moglo wyjsc, no moze przesadzam.
        Moglem wogole nie zaczynac w polsce. Stracilem rok, ale mam 21 lat i duzo czasu
        do zmarnowania :P
      • Gość: julek Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 17:35
        Matura 2000r. Następnie I rok ekonomii na WNE UW, ale to była pomyłka -
        matematyka wyższa, wykładowcy z wydziału matematyki, mechaniji i informatyki,
        pojechane przedmioty m. in.: analiza mat, algebra liniowa, modelowanie
        matematyczne, itp. Zrezygnowałem sam. Teraz V rok filozoofii na WFiS UW,
        licencjat obroniony na 5, jakoś zmęczyłem te studia, ponieważ zapał opadał
        wprost proporcjonalnie do długości studiowania ;-)
        Najważniejsze to słuchać siebie i robić coś co nie stoi z nami w jawnej
        sprzeczności, no chyba, że jest sie na tyle "twardym", że zagłusza sie głos
        serca i intuicji na rzecz konformistycznego i pragmatycznego kierunku, który ma
        nam zapewnić lepszy byt materialny !!! Gdyby to było tak prosto
        zdeterminowane...
        • Gość: grzybek Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.man.bydgoszcz.pl 04.02.06, 17:42
          Masz dobrze , że np, w miedzy czasie był licencjat. Ja jestem na semestr przed
          obroną magisterki i mój zapal do skończenia studiów = 0. Jedyne co mnie tam
          trzyma to to, żeby nie zmarnować pieciu lat i miec w końcu mgr przed nazwiskiem.
          Studia piecioletnie to przezytek, człowiek po trzech sie wypala.
          • Gość: sloneczko Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 18:18
            niektorzy odpadaja wczesniej bo np nie wytrzymuja bo musza patrzec jak inni z
            tego samego kierunku a innej uczelni bawia sie w najleprze a ty czlowieku
            zapieprzaj bo wybrales prestizowa uczelnie-
          • kurant78 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 05.02.06, 10:02
            Rzuciłem studia po pierwszym semestrze na MELu PW głownym problemem była matma.
            przeniosłem sie na inne studia i ukończyłem wydział administracji bez problemow.
          • Gość: markgol Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.02.06, 11:04
            To mnie wyrzucali za to ,że się nie uczyłem.
            Na studiach podyplomowych se zatrzymałem. Głowa do góry- umysł ścisły czy
            humanistyczny = chcesz coś zrobić czy nie. NIC więcej.
    • Gość: dragon Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.cybersurf.com 04.02.06, 17:00
      Czytajac te wypowiedzi nasuwa mie sie jedna konkluzja, z wiekszosci was ludzie
      nic w zyciu nie bedzie! Rzucanie czegos w miesiac lub kilka po zaczeciu to
      oznaka slabosci charakteru i nieodpornosci na adopcje do zmiany a nie braku
      zainteresowania. Wspolczesne zycie jest bardzo wymagajace szczegolnie jezeli
      chodzi o wyksztalcenie, sile przebicia, i mocny charakter. Byc moze bedziecie
      szczesliwi w swoim wlasnym otoczeniu ale profesjonalnie pewnie nie wiele
      osiagniecie. Pozdrawiam z przerazeniem
      • Gość: kodkodak Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.gdynia.mm.pl 04.02.06, 17:39
        Bywa tak, że trzeba umieć zrezygnować, a nie trzymać się czegoś kurczowo.
        Szczególnie wtedy, gdy uświadamiamy sobie, że popełniliśmy błąd. Wtedy dojrzała
        decyzja to decyzja o zmianie! Życzę powodzenia tym, którzy szukają. Mają dużo
        większe szanse znaleźć. Znaleźć i spełnić się!
        • tygrysio_misio Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 20:16
          straszna niedojrzaoscia jest decydowanie sie na nieodpowiednie studia tylko po
          to zeby gdzies pojsc

dojrzaly czlowiek wie czego chce i wie ze sie nie podda
          • Gość: tow.mily Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.chello.pl 04.02.06, 21:15
            sratytaty, banda nudziarzy
          • Gość: Mati Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 00:18
            Widzisz, problem w tym, że większość osób w wieku 18-tu lat w pełni dojrzała
            jeszcze nie jest i często nie ma pojęcia, co chce dalej robić. A jeśli coś się
            okazuje pomyłką, to po co to na siłę ciągnąć?
            • tygrysio_misio Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 05.02.06, 12:16
              czesto jest tez tak ze oni ida na byle jakie studia bo tak ladnie bedzie
              wygladalo w rodzinie...a tak naprawde nie chca wogole studiowac

a jesli wiadomo, ze cos jest pomylka to po co zajmowac miejsce tym ktorzy
              naprawde chca to studiowac ale mieli troche gorsze wyniki???

• Gość: Hans JA RZUCIŁEM NA 5. ROKU I NIE ŻAŁUJĘ ! ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:27
                Ekonomia jest do wyrzygania ... nie polecam :>
                • Gość: Kalamazoo Re: JA RZUCIŁEM NA 5. ROKU I NIE ŻAŁUJĘ ! ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:16
                  Ja rzucilem AGH po pierwszym roku. obecnie jestem na piatym roku AE w Krk i
                  idzie mi bardzo dobrze. Szczerze mowiac najlepsza decyzja w moim zyciu.
                  • Gość: freee Re: JA RZUCIŁEM NA 5. ROKU I NIE ŻAŁUJĘ ! ;-) IP: *.autocom.pl 05.02.06, 23:43
                    Ty rzuciłeś AGH czy AGH rzuciło Ciebie ??
                    A tak na marginesie to sie nie dziwie że na AE Ci świetnie idzie heheheh
          • Gość: ernie Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 13:38
            Dojrzałość do pójścia na studia przychodzi z wiekiem, konkretnie wiekiem
            poborowym :)
      • Gość: anza Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 22:43
        ten ambitny z przyszłością powinien się nauczyć pisać poprawnie a z tych co
        zmieniają jeszcze będą LUDZIE, szukają swojego miejsca a to nie jest złe
      • Gość: regorek Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: 82.139.176.* 05.02.06, 01:10
        swiete slowa. jestem na elektrotechnice i nie zamierzam tego zostawic chyba
        zemnie sila wywala he he. wiem ze jak skoncze ten kierunek to praca bedzie
        szukala mnie a nie ja ja !!!
        regorek@op.pl
        • Gość: dios Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.elb.vectranet.pl 05.02.06, 12:14
          żebyś sie nie zdziwił jak bedziesz stał po zasiłek
      • pether_23 Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 05.02.06, 12:07
        Głupoty gadasz, człowieku zwany dalej dragonem. Znam wielu ludzi, którzy długo
        szukali swojej drogi i ją znaleźli (sam jestem przykładem). Ciekawi mnie
        natomiast co ty osiągnąłeś - bo intuicja mi podpowiada, że sam przegrałeś życie
        i wyżywasz sie na ludziach w inecie :P.
      • Gość: marek Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 14:11
        Pie..sz nie od rzeczy facet.
      • Gość: rece opadaja Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.org / *.krakow.pl 06.02.06, 06:42
        no tak, lepiej tkwic w czyms czego sie nie znosi i tracic chec do zycia niz
        zaryzykowac i powalczyc o szczescie a przynajmniej zadowolenie. taka decyzja to
        nie brak charakteru czy sily przebicia, ale dowod odwagi i samozaparcia.
        pozdrawiam z jeszcze wiekszym przerazeniem.
      • ogrom Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 07.02.06, 00:27
        NO Dragon nie masz racji!!!
        Nie zdajesz sobie sprawy co się dziejez człowiekiem, który robi coś czego nie
        lubi a już będąc na studaich jest wypalony!!

BA powiem Wam, że studia no cóż mozna ich nie mieć,,,,,,,, są kursy, sa
        znajomości..... jest wiele innych rozwiązan nie kumam po co tak ludzie rzucają
        się na studia!!!
        Zrobiłam to samo i sie wypaliłam!!!
        Teraz poszłabym w strone rozwoju duchowego co daje OGROMNA SATYSFAKCJE A tak
        zmagam się z koszmarnymi bólami głowy z nerwów rzecz jasna!!!
        Więc bywa róznie!

pozdrówka Olla

-
    • Gość: eks-slawistka Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.06, 17:31
      ja rzucilam filologie słowiańską po pierwszym semsetrze... ze mna była dziwna
      sprawa, poniewaz zdawałam tylko na jeden kierunek 9wierzyłam w swoje
      możliwoscie, ale okazało się, że to w dzisiejszych czasach bardzo naiwne,
      poniewaz na ten kierunek, a był to dziennikarstwo, dostało się wiele osób bez
      powołania, ale za to majetnych, ale może to prezypadek)

poszlam na filologie z przeswiadczeniem, ze za rok wezme drugi kierunek,
      niestety nie wytrzymalam, powodow bylo kilka: kompletnie niepotrzebny scs (dla
      niewtajemniczonych to staro-cerkiewno-slowianski, jezyk tzw martwy) oraz
      niekomepetentny lektor jezyka

chcialam te studia kontynuwoac ze wzgledu na jezyk (mialabym wieksza szanse
      znaleznienia pracy za granica, czy tez np. jako tlumacz) niestety zajecia byly
      prowadzone na dowal sie, mielismy malo ksiazek, co utrudnialo nauke samodzielna
      i jakos tak ta decyzja sama przyszla

kiedy obudzilam sie w dniu egzaminu z jezyka i stwierdzilam, ze po pol roku
      umiem sie tylko przedstwic powiedzialam nie, dosyc

rodzina byla w szoku oczywiscie, ale wytrwalam, obecne studiuje dziennie, mysle
      o drugim kierunku i jest dobrze :)) rzucenie studiow to byla najlepsza decyzja
      mojego zycia :))

co do wypowiedzi niektorych rozmowcow, oczywiscie studiowalam za pieniadze
      panswta,a decyzja o rzuceniu studiow to nie bylo zadne widzimisie, tylko prosta
      kalulacja - przez piec lat z takim lektorem bylabym w stanie opisac pocztowke,
      a nie tego coczekiwalam po studiach linwistycznych
      • Gość: wiolka Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 17:38
        Różnie w życiu bywa,ja swoich studiów nie cierpiałam przez jakies 2 lata,nie
        mogłam ich rzucić z tej prostej przyczyny,że nie byłoby mnie stać na zaoczne ,a
        nie miałam żadnej gwarancji ,że dostane się na dzienne.Na 3 roku zaczęło mi sie
        podobac wreszcie zaczeliśmy sie uczyć bardziej konkretnych rzeczy,potem doszła
        specjalność z której jestem dość zadowolona .Wzięłam też drugi kierunek ,coś co
        dość mnie interesuje i nie jest źle Ale gdybym mogła cofnąć czas,na pewno
        wybrałabym inne pierwsze studia-cos naprawdę ciekawego jak dla mnie i dość
        perspektywicznego.
      • Gość: vasal Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 22:29
        witam, w ktorym miescie studiowalas slawistyke? I dlaczego uwazasz scs za
        kompletnie niepotrzebny??..... przeciwnie, niezbyt praktyczny ale jakze
        konieczny, gdybys wytrzymala np do 3. roku, wiedzialabys dlaczego ;)
      • Gość: filolog Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? IP: *.chello.pl 05.02.06, 08:38
        Hmm.. to po co lazlas na filologie, skoro uwazasz scs za niepotrzebny? Filologia to nie kurs jezykowy polaczony z historia literatury w pigulce. Ja jako maniak jezykoznawczy chce isc na scs jako opcje, mimo, ze studiuje filologie zachodnia (i lacine mam, a jak!) bo uwazam, ze mial on ogromny wplyw chociazby na nasz jezyk. Mam nadzieje, ze teraz jestes na bardziej przydatnych studiach, filologie trzeba lubic...
    • jajulian Re: Kto rzucił studia po I semestrze i dlaczego? 04.02.06, 17:37
      witam wszystkich !!!
    • Gość: jojo edukacja w polsce to sciema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 17:51
      a ja oolałam po 3 latach humanistyczne...
      jestem umysł ścisły. ale i tak znowu wybrałam humanistyczne. tym razem
      ukierunkowane na to co chce robic = dziennikarstwo. nic innego z "humanistyki"
      mnie nie interesuje. studiuje to, zeby miec papierek... ale gdybym mogla wybrac
      raz jeszcze to byloby to na pewno cos technicznego lub tzw ścisłego...

studia jak do tej pory to najgorszy okres mojego zycia. studia humanistyczne to
      sciema, bo nie daja praktycznie zadnej wiedzy... nie liczac tej ktora
      przecietnie inteligentny czlowiek zdobywa kazdego dnia obserwujac innych i
      czytajac.

ale kazdy wybiera to, co lubi, wiec ja jestem goraca zwollenniczka rzucania
      studiow jezeli nam pod jakims wzgledem nie pasuja. ja posluchalam "dobrych rad"
      zeby szybko studiow nie rzucac, bo potem moze sie okazac ze nie jest tak zle, a
      z kazdym semestrem robilo sie bardziej nudno i beznadziejnie...

a tak w ogole to niech zyje edukazja w polskim wydaniu - powinni zlikwidowac
      wszytsko i budowac od podstaw!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka