Gość: annika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 00:02 nie wiecie mniej wiecej w jakich granicach musi mieścić się średnia aby uzyskać takie stypendium???dodam ze chodzi o UJ:)pzdr !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: stypendium naukowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 01:01 To zależy od kierunku. U mnie (UAM, uczelnia o zbliżonym poziomie) średnie układają się od nawet 3,8 (a może i trochę mniej) do 4,8. Odpowiedz Link Zgłoś
rangersss Re: stypendium naukowe 10.02.06, 11:31 Taka rozbieznosc wynika z sytuacji, ze stypendia rozdzielane sa wsrod 16% najlepszych studentow na danym kierunku (2-5rok). Pozdrawiam Mateusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klemens stypendium naukowe - UAM IP: *.icpnet.pl 12.02.06, 15:26 A ja mam takie pytanie, czy progi (srednie), czyli 19% uprawnionych studentów jest okreslanych w obrębie wydziału (kierunku) czy kazdego roku? Krótko mówiąc, czy moga być inne progi np. dla 2 i 3 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
przerach Re: stypendium naukowe - UAM 12.02.06, 15:50 > A ja mam takie pytanie, czy progi (srednie), czyli 19% uprawnionych studentów > jest okreslanych w obrębie wydziału (kierunku) czy kazdego roku? W obrębie kierunku lub specjalności, gdy w tym ostatnim przypadku uzasadnia to specyfika specjalności (i odrębności w programie oraz katalogu egzaminów). Oczywiście przy porównywalnych wynikach uzyskiwanych przez studentów różnych kierunków jednego wydziału możliwe jest ustalanie tego udziału na wydziale. > Krótko mówiąc, czy moga być inne progi np. dla 2 i 3 roku? Próg (poprzez udział 19%) wyznaczany jest na kierunkach, ale w obrębie wydziału stosowana jest jednolita tabela stypendialna. W praktyce młodsze lata zwykle mają mniejszy udział i mają też niższe średnie, co z oczywistych względów najczęściej zmienia się z biegiem lat (studiów). Oczywiście zrozumiałem istotę Twojego pytania - sprawę znam i muszę przyznać, że niekiedy ta zasada powoduje wątpliwosci studentów lat młodszych, domagających się odrębnego ustalania udziału uprawnionych na latach. Niemniej mamy tu ciekawą zależność typu 'punkt widzenia zależy od punktu siedzenia' - ci sami studenci, którzy na latach II i III chcieliby ustalać 19% odrębnie na latach, protestują przeciw tej zasadzie na roku IV i V, gdy okazuje się, że np. na latach II i III minimalny próg wynosi 4,2, podczas gdy na IV i V odpowiednio 4,5 i 4,7. I wtedy studenci tych starszych lat z oczywistych względów wnoszą protesty, zapominając o swoich wcześniejszych wnioskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klemens Re: stypendium naukowe - UAM IP: *.icpnet.pl 12.02.06, 19:21 Dziekuje za szybko i rzeczowa odpowiedz. Na razie jestem rzeczywiscie studentem tych mlodszych lat (konkretnie pierwszego roku), ktory sie tylko "przymierza" do stypenium ;) Nio, czyli wniosek: bedzie jeszcze trudniej niz mi sie wydawalo, bo "starszaki" zawyza srednia. Niemniej dziekuje jeszcze raz za odp. i pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynka Re: stypendium naukowe IP: 195.225.248.* 10.02.06, 19:39 na UJ 30% najlepszych studentow kazdego kierunku Odpowiedz Link Zgłoś