miroda 22.11.02, 13:02 Jeśli ktoś był to proszę o opinię. Podstawowe pytanie na czym to polega oprócz wspólnej modlitwy. Czy jest wolny czas (28.12-2.1 Paryż) jakie zakwaterowanie, ludzie, jak daleko od centrum jest nocleg i w ogóle jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: missy5 Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 22.11.02, 19:57 Na poczatku powiem Ci,ze bylam w ubieglym roku w Budapeszcie i teraz jade do Paryza!!!To juz swiadczy o tym ze bylo super!!! My z nasza paczka (20 osob) potraktowalismy to jako zabawe sylwestrowa i nie bylismy na zadnym spotkaniu modlitewnym(chociaz nie ma sie czym chwalic),zwiedzalismy miasto na wlasna reke,a ksiedza z ktorym rzekomo jechalismy nie widzialam az do dnia powrotu,przy autokarze jak juz wracalismy.To byly dni szalenstwa, wolnosci,swobody jakkolwiek to nazwac.Mam nadzieje,ze w tym roku bedzie jeszcze lepiej,no bo w koncu to PARYZ! Jedz bez zastanowienia,bo warto! I jeszcze male sprostowanie:kazdy spedza te dni inaczej,spotkania(podobno obowiazkowe;)sa organizowane i duzo osob jednak z tego korzysta.to jak spedzisz te dni zalezy wylacznie od Ciebie lub od ksiedza,z ktorym jedziesz.Ja mialam szczescie,teraz jade z tym samym.O szczegoly organizatorskie dowiedz sie w swojej parafii. jezeli sie zdecydujesz,to zycze udanego wyjazdu,pozdrawiam;) Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elentarii Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.toya.net.pl 23.11.02, 18:07 Mam nadzieję, ze będzie naprawdę fajnie.... Jeżeli chodzi o szczegóły, to w każdej parafi jest troszeczkę inaczej jezeli chodzi o dojazd, zakwaterowanie u rodzin lub w szkołach, parafiach, teoretycznie rano wspólna część w grupach w parafii, do której jesteś przydzielona, potem spotkania w różnych częściach miasta, na różne tematy, a wieczorem spotkanie wszystkich w hali... Ale jak rozplanujesz sobie czas, i czy we wszystkim chcesz uczestniczyć, to juz zależy od Ciebie. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homi Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 25.11.02, 14:35 juz wiem na czym polega katolicka uczciwosc.!! Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Spotkanie Taize ??? 25.11.02, 17:32 Homi, to nie tak, to jest jednostkowa "uczciwość" osoby, która pojechała na ESM w celach wyłącznie rozrywkowych. To jest kwestia indywidualnej uczciwości, przede wszystkim przed samym sobą. Zgłaszając się do punktu przygotowań podejmujesz określone zobowiązanie i podpisujesz określone zobowiązanie do uczestnictwa. Jeśli się z niego nie wywiązujesz to juz twoja osobista sprawa. Ale nie osądzaj w czambuł. Gros młodych wspaniałych ludzi jeździ na te spotkania w celu właściwym tzn. NA PIELGRZYMKĘ,w pełni uczestnicząc w modlitwach i spotkaniach. Miroda, te spotkania są naprawdę wyjątkowe. Miałam okazję uczestniczyć w 6 takich spotkaniach, w tym 8 lat temu w Paryżu. Jeśli mozesz - jedź, to są niezapomniane przeżycia. Żeby to i owo zobaczyć tez zwykle znajdzie się na to troszkę czasu. Koniecznie przyjdź na mszę św. dla Polaków 29.12. To jest przeżycie jedyne w swoim rodzaju usłyszeć jak kilkanaście tysięcy osób śpiewa wspólnie "Wśród nocnej ciszy" czy "Lulajże Jezuniu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elentarii Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.toya.net.pl 27.11.02, 21:52 Witajcie! A mnie nigdzie nie powiedizeli o Mszy dla Polaków.. Z chęcia się wybiorę...!!! Wiecie, te spotkania naprawdę dużo dają. Jednak faktem jest, ze rozplanowanie czasu zależy od osoby, nikt nikogo nie ściga za nieobecność. To przede wszystkim zależy od Ciebie, od celu, w jakim tam jedziesz. Są ludzi, którzy chcą spędzić Sylwestra w europejskiej stolic, inni jadą ze względu na ludzi, atmosferę, a inni, by odnaleźć siebie, swoją wiarę, a może drogę do Boga, która lekko zarosła... O tym, jak jest, można się przekonać na organizowanych w większości parafii spotkaniach i modlitwach. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
saperka Re: Spotkanie Taize ??? 27.11.02, 22:36 serdecznie polecam ESM. bylam w budapeszcie rok temu i bylo super. na MŚ dla polakow tez bylam -faktycznie jedyna w swym rodzaju. Spotaknia tez sa fajne (wspolne w halach). na zwiedzanie tez jest czas. Spałam w szkole w budakeszi ale fajnie bylo, bo duzo milych ludzi. a sylwester - niepowtarzalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pauldelanotte Re: Spotkanie Taize ??? IP: 194.51.20.* 05.12.02, 18:46 Zaluje, ze nie zobacze. Mieszkam w Paryzu ale na swieta jade do Polski... wracam dopiero 5ego stycznia... Ma byc bardzo duzo ludzi X tysiecy.... pozdrawiam , Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.kns.pw.edu.pl 12.12.02, 12:14 Ja wybieram sie na własna reke, bo źle sie czyje uciekając z porannych spotkań i mszy. Jednak mam zamiar pokazac moim znajomym czym są takie spotkania. Czy ktos mógłby napisać gdzie w Paryzu bedą modlitwy. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Spotkanie Taize ??? 12.12.02, 15:40 Hale Targowe (Parc d'Expositions) przy Porte Versailles (metro o tej samej nazwie, np. z Pl. Concorde bez przesiadek), albo autobusem spod Luwru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.krakow.pl 21.12.02, 00:10 Byłam na takich spotkaniachw Wiedniu (92 r.) i Paryżu (94 r.). Uważam że te spotkania są super. Nie uczestniczyłam we wszystkich spotkaniach bo dużo czasu poświęcałam na zwiedzanie miast, ale zawsze chodziłam na wieczorne spotkania w halach (Paryż - Part d'Versaille) i wspominam je z dużą przyjemnością. Wspólne śpiewy w kilkunastu językach są wzruszające. W czasie spotkań poznałam wielu ludzi z różnych europejskich państw. Dzieki odpowiedniej organizacji (bilet na przejazdy wszystkimi mozliwymi środkami transportu (metro, tramwaj, autobus, kolejka) można zobaczyć wiele interesujących miejsc. W wielu muzeach rónież były zniżki za okazaniem karty uczestnika. W Wiedniu mieszkałam w szkole w sali zbiorowej z dziewczynami z Francji, Litwy i Szwajcarii. W Paryżu mieszkałam w starszej kobiety, która przyjęła nas (4 dziewczyny) bardzo serdecznie i można powiedzieć że oddała nam cały swój dom tak jakby nas znała od lat. Bardzo się zaprzyjaźniłysmy i do dziś wysyłamy z nią kartki na święta i z wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś