Dodaj do ulubionych

Spotkanie Taize ???

22.11.02, 13:02
Jeśli ktoś był to proszę o opinię. Podstawowe pytanie na czym to polega
oprócz wspólnej modlitwy. Czy jest wolny czas (28.12-2.1 Paryż) jakie
zakwaterowanie, ludzie, jak daleko od centrum jest nocleg i w ogóle jak to
wygląda.

Obserwuj wątek
    • Gość: missy5 Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 22.11.02, 19:57
      Na poczatku powiem Ci,ze bylam w ubieglym roku w Budapeszcie i teraz jade do
      Paryza!!!To juz swiadczy o tym ze bylo super!!!
      My z nasza paczka (20 osob) potraktowalismy to jako zabawe sylwestrowa i nie
      bylismy na zadnym spotkaniu modlitewnym(chociaz nie ma sie czym
      chwalic),zwiedzalismy miasto na wlasna reke,a ksiedza z ktorym rzekomo
      jechalismy nie widzialam az do dnia powrotu,przy autokarze jak juz
      wracalismy.To byly dni szalenstwa, wolnosci,swobody jakkolwiek to nazwac.Mam
      nadzieje,ze w tym roku bedzie jeszcze lepiej,no bo w koncu to PARYZ!
      Jedz bez zastanowienia,bo warto!
      I jeszcze male sprostowanie:kazdy spedza te dni inaczej,spotkania(podobno
      obowiazkowe;)sa organizowane i duzo osob jednak z tego korzysta.to jak spedzisz
      te dni zalezy wylacznie od Ciebie lub od ksiedza,z ktorym jedziesz.Ja mialam
      szczescie,teraz jade z tym samym.O szczegoly organizatorskie dowiedz sie w
      swojej parafii.
      jezeli sie zdecydujesz,to zycze udanego wyjazdu,pozdrawiam;)
      Ewa
      • Gość: Elentarii Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.toya.net.pl 23.11.02, 18:07
        Mam nadzieję, ze będzie naprawdę fajnie.... Jeżeli
        chodzi o szczegóły, to w każdej parafi jest troszeczkę
        inaczej jezeli chodzi o dojazd, zakwaterowanie u rodzin
        lub w szkołach, parafiach, teoretycznie rano wspólna
        część w grupach w parafii, do której jesteś przydzielona,
        potem spotkania w różnych częściach miasta, na różne
        tematy, a wieczorem spotkanie wszystkich w hali... Ale
        jak rozplanujesz sobie czas, i czy we wszystkim chcesz
        uczestniczyć, to juz zależy od Ciebie.
        :) Pozdrawiam
      • Gość: homi Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.dwi.uw.edu.pl / 192.168.0.* 25.11.02, 14:35
        juz wiem na czym polega katolicka uczciwosc.!!
        • miriam_73 Re: Spotkanie Taize ??? 25.11.02, 17:32
          Homi, to nie tak, to jest jednostkowa "uczciwość" osoby, która pojechała na ESM
          w celach wyłącznie rozrywkowych. To jest kwestia indywidualnej uczciwości,
          przede wszystkim przed samym sobą. Zgłaszając się do punktu przygotowań
          podejmujesz określone zobowiązanie i podpisujesz określone zobowiązanie do
          uczestnictwa. Jeśli się z niego nie wywiązujesz to juz twoja osobista sprawa.
          Ale nie osądzaj w czambuł. Gros młodych wspaniałych ludzi jeździ na te
          spotkania w celu właściwym tzn. NA PIELGRZYMKĘ,w pełni uczestnicząc w
          modlitwach i spotkaniach.

Miroda, te spotkania są naprawdę wyjątkowe. Miałam okazję uczestniczyć w 6
          takich spotkaniach, w tym 8 lat temu w Paryżu. Jeśli mozesz - jedź, to są
          niezapomniane przeżycia. Żeby to i owo zobaczyć tez zwykle znajdzie się na to
          troszkę czasu. Koniecznie przyjdź na mszę św. dla Polaków 29.12. To jest
          przeżycie jedyne w swoim rodzaju usłyszeć jak kilkanaście tysięcy osób śpiewa
          wspólnie "Wśród nocnej ciszy" czy "Lulajże Jezuniu".
          • Gość: Elentarii Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.toya.net.pl 27.11.02, 21:52
            Witajcie! A mnie nigdzie nie powiedizeli o Mszy dla Polaków.. Z chęcia się
            wybiorę...!!! Wiecie, te spotkania naprawdę dużo dają. Jednak faktem jest, ze
            rozplanowanie czasu zależy od osoby, nikt nikogo nie ściga za nieobecność. To
            przede wszystkim zależy od Ciebie, od celu, w jakim tam jedziesz. Są ludzi,
            którzy chcą spędzić Sylwestra w europejskiej stolic, inni jadą ze względu na
            ludzi, atmosferę, a inni, by odnaleźć siebie, swoją wiarę, a może drogę do
            Boga, która lekko zarosła... O tym, jak jest, można się przekonać na
            organizowanych w większości parafii spotkaniach i modlitwach. Pozdrawiam
            cieplutko
    • saperka Re: Spotkanie Taize ??? 27.11.02, 22:36
      serdecznie polecam ESM. bylam w budapeszcie rok temu i bylo super. na MŚ dla polakow tez bylam -faktycznie jedyna w swym rodzaju. Spotaknia tez sa fajne (wspolne w halach). na zwiedzanie tez jest czas. Spałam w szkole w budakeszi ale fajnie bylo, bo duzo milych ludzi. a sylwester - niepowtarzalny...
    • Gość: pauldelanotte Re: Spotkanie Taize ??? IP: 194.51.20.* 05.12.02, 18:46

Zaluje, ze nie zobacze. Mieszkam w Paryzu ale na swieta jade do Polski...
      wracam dopiero 5ego stycznia...

Ma byc bardzo duzo ludzi X tysiecy....

pozdrawiam , Pawel
    • Gość: Gość Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.kns.pw.edu.pl 12.12.02, 12:14
      Ja wybieram sie na własna reke, bo źle sie czyje uciekając z porannych spotkań
      i mszy. Jednak mam zamiar pokazac moim znajomym czym są takie spotkania. Czy
      ktos mógłby napisać gdzie w Paryzu bedą modlitwy.
      Dziękuje.
      • miriam_73 Re: Spotkanie Taize ??? 12.12.02, 15:40
        Hale Targowe (Parc d'Expositions) przy Porte Versailles (metro o tej samej
        nazwie, np. z Pl. Concorde bez przesiadek), albo autobusem spod Luwru.
    • Gość: Monika Re: Spotkanie Taize ??? IP: *.krakow.pl 21.12.02, 00:10
      Byłam na takich spotkaniachw Wiedniu (92 r.) i Paryżu (94 r.). Uważam że te
      spotkania są super. Nie uczestniczyłam we wszystkich spotkaniach bo dużo czasu
      poświęcałam na zwiedzanie miast, ale zawsze chodziłam na wieczorne spotkania w
      halach (Paryż - Part d'Versaille) i wspominam je z dużą przyjemnością. Wspólne
      śpiewy w kilkunastu językach są wzruszające.
      W czasie spotkań poznałam wielu ludzi z różnych europejskich państw.
      Dzieki odpowiedniej organizacji (bilet na przejazdy wszystkimi mozliwymi
      środkami transportu (metro, tramwaj, autobus, kolejka) można zobaczyć wiele
      interesujących miejsc. W wielu muzeach rónież były zniżki za okazaniem karty
      uczestnika.
      W Wiedniu mieszkałam w szkole w sali zbiorowej z dziewczynami z Francji, Litwy
      i Szwajcarii.
      W Paryżu mieszkałam w starszej kobiety, która przyjęła nas (4 dziewczyny)
      bardzo serdecznie i można powiedzieć że oddała nam cały swój dom tak jakby nas
      znała od lat. Bardzo się zaprzyjaźniłysmy i do dziś wysyłamy z nią kartki na
      święta i z wakacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka