Dodaj do ulubionych

Studia we Wrocławiu ,jakie???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:36
Witam wszystkich. W tym roku wybieram się na studia , mieszkam w
Świebodzicach ,ale szukam "fajnych " kierunków na całym D.Ślasku (szkoły
prywatne i państwowe- zaoczne). Nie mam pojęcia na co iść , jestem bardziej
humanistką i myślę , że kierunki ,gdzie jest np.matma odpadają. Prosze
pomóżcie mi!!! POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Studia we Wrocławiu ,jakie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 14:57
      ech... jak nie wiesz gdzie chcesz isc ani troche ani troche to sobie lepiej
      odpusc studiowanie.

PS. matma jest wszedzie
      • n_nicky Re: Studia we Wrocławiu ,jakie??? 04.03.06, 20:25
        nawet na dziennikarstwie jest logika, która, jakby nie patrzeć, coś wspólnego z
        matmą ma ;)
        • Gość: liarar Re: Studia we Wrocławiu ,jakie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 20:29
          to cos to ok 2%
          • n_nicky Re: Studia we Wrocławiu ,jakie??? 04.03.06, 20:41
            ale te 2% wystarczy, że jak ktoś jest słabiutki z matmy, to na początku będzie
            mieć problemy z 'zaskoczeniem' logiki
            • Gość: liarar Re: Studia we Wrocławiu ,jakie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 21:02
              Nie lubmy z ludzi idiotow wiekszych niz sa.
              Taka logika to jest na matmie w 1 klasie liceum...
    • tocqueville DSWE twp 04.03.06, 15:33
      polecam studia w DSWE TWP
      jedyna niepaństwowa AKADEMICKA uczelnia na Dolnym Śląsku
      duża możliwość wyboru studiów
      ale żeby polecić jakaś specjalność musze mieć wiecej danych

w3.dswe.pl/index.php?id=9
      • jirzi Re: DSWE twp 04.03.06, 19:34
        A co to znaczy, że uczelnia jest akademicka?
        • d0n Re: DSWE twp 04.03.06, 19:55
          niewiem moze jak ma akademik :D
        • tocqueville uczelnia akademicka 04.03.06, 20:00
          USTAWA O SZKOLNICTIWE WYŻSZYM dnia 27 lipca 2005 r

Art. 2
          „Uczelnia akademicka” - uczelnia, w której przynajmniej jedna jednostka
          organizacyjna posiada uprawnienie do nadawania stopnia naukowego doktora
          • jirzi Re: uczelnia akademicka 04.03.06, 21:17
            Studiuję na wydziale zamiejscowym swpsu we Wroclawiu. SWPS to uczelnia, ktora
            posiada uprawnienia nie tylko do nadawania stopnia doktora, ale "też" doktora
            habilitowanego.
            • tocqueville Re: uczelnia akademicka 04.03.06, 21:27
              Uprawnienia na Szkoła w Warszawie a nie wydział we Wrocławiu.
              Wrocław ma tylko uprawnienia do magisterskich.
              • jirzi Re: uczelnia akademicka 04.03.06, 21:53
                Tak też napisałem. Ten wydzial jest jednak częścią szkoły, która ma wspomniane
                uprawnienia.
                • tocqueville Re: uczelnia akademicka 06.03.06, 00:55
                  SWPS to naprawde dobra szkoła, oby takich więcej

ale doktorat SWPS można robić w Wawie, nie we Wrocławiu :)
                  • jirzi Re: uczelnia akademicka 06.03.06, 19:37
                    Tak, zarówno doktorat, jak i habilitację mozna robić tylko w Warszawie. Na
                    razie mi to nie przeszakdza, ale mam nadzieję, że jak będę kończył studia, to i
                    doktorat na wrocławskim swpsie będzie można zrobić.
    • tocqueville bez matematyki? 04.03.06, 20:29
      może pedagogika?
      www.pedagogika.dswe.pl/index.php?id=470
      • jirzi Re: bez matematyki? 04.03.06, 21:18
        tocqueville napisał:

> może pedagogika?
        > www.pedagogika.dswe.pl/index.php?id=470

Nie ma nic bardziej beznadziejnego niż pedagogika. Rzuciłem to po połowie roku.
        • tocqueville Re: bez matematyki? 06.03.06, 00:54
          a gdzie studiowałeś?
          • jirzi Re: bez matematyki? 06.03.06, 19:37
            Na uniwerku
            • umbradomini1 Re: bez matematyki? 07.03.06, 14:37
              <i w tym momencie widzimy następny post o wyższości DSWE>
              • Gość: z. Re: bez matematyki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 15:45
                DSWE?czyli .....?
                • Gość: pik Re: bez matematyki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 17:25
                  Dolnoślaska Szkoła Wyższa Edukacji TWP we Wrocławiu
              • tocqueville pedagogika - Dswe 07.03.06, 17:46
                Pedagogika to w DSWE sztandarowy kierunek. Pod tym względem (pedagogiki) to
                jeden z najbardziej aktywnych i najmocniejszych kadrowo ośrodków w Polsce.
                I tak np. ostatni zjazd Polskiego Towarzystwa Pedagogicznego odbył się właśnie w
                DSWE.
                zjazdptp.dswe.wroc.pl/
                • jirzi Re: pedagogika - Dswe 07.03.06, 19:46
                  Mi nie chodzi o to, że pedagogika na DSWE jest dobra, czy zła. (Zapewne, jesli
                  DSWE ma prawa doktoryzowania to jest dość dobra). Po prostu pedagogika to coś
                  bez sensu. Przez pół roku miałem okazję poczytać trochę tekstów z pedagogiki -
                  to albo gdybanie, albo pie..ty w stylu odkrywania oczywistości, albo
                  najrózniejsze podziały i definicje niczemu nie służące, albo postomodernistyczny
                  bełkot. Teraz studiuję psychologię i to jest po prostu niebotyczna róznica.
                  Teorie, badania empiryczne, jasne zależności między zmiennymi, prawdziwa wiedza,
                  oparta na rzetelnej metodologii. Moją opinię podzielają także ci, którzy
                  skończyli pedagogikę (i to zarówno na kilku uniwersytetach, jak i w szkołach
                  prywatnych, w tym DSWE). Opinia ta nie jest więc wynikiem racjonalizowania
                  przeze mnie decyzji o przerwaniu studiów pedagogicznych. Zauważ zresztą, że w
                  większości krajów świata nie ma czegoś takiego, jak pedagogika. To jakiś polski
                  fenomen, oparty na totalnym nieporozumieniu.
                  • tocqueville Re: pedagogika - Dswe 07.03.06, 20:23
                    "Zauważ zresztą, że w większości krajów świata nie ma czegoś takiego, jak
                    pedagogika. To jakiś polski fenomen, oparty na totalnym nieporozumieniu"

Na świecie po prostu zamiast pedagogika używa się nazwy pochodzącej nie od
                    greckiego słowa "paidogogos" lecz od łacińskiego "educatio". Np. w krajach
                    anglosaskich masz EDUCATION.

"Education is a social science that encompasses teaching and learning specific
                    knowledge, beliefs, and skills"
                    en.wikipedia.org/wiki/Education
                    zobacz chociażby "Wydział" Edukacji na Harvardzie
                    www.gse.harvard.edu/

• jirzi Re: pedagogika - Dswe 07.03.06, 21:04
                      Właśnie: na świecie mam education i to jest normalne, bo dotyczy kształcenia w
                      szkole róznych przedmiotów. Tam po education zostaje się nauczycielem np.
                      geografii, czy historii, bo oprócz education robi sie właśnie geography czy
                      history.
                      Pedagogika w Polsce ma zaś bardzo mało wspólnego z education (oprócz poczatkowej
                      czy przedszkolnej), a zajmuje się czymś, co jest pozorowaniem jakiejs wielkiej
                      nauki, czego na świecie po prostu nie ma!
                      Na świecie są więc nauczyciele, a w Polsce pedagodzy, którzy nie uczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka