Dodaj do ulubionych

Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:57
Witam. Wątek kieruje do studentów prawa, ze wszystkich uczelni w kraju na
których jest ten kierunek. Napiszczie co sądzicie o waszych wydziałach,
poziomie, kadrze, egzaminach ogolnie o wszystkim co zwiazane jest ze
studiowanien...

1) Wydział Prawa i Administracji UMCS w Lublinie (tu studiuje)

do zalet mogę zaliczyć :

- dobra kadra profesorska (ponad 20 profesorów zwyczajnych)
- wysoki poziom nauczania
- wysoka pozycja w rankingach
- duze wymagania kadry

wady:

- bardzo zła obsługa studenta i stosunek do niego
- egzaminy ustne (częsta bardzo niesprawiedliwe oceniane, a na tym wydziale
praktycznie z każdego przedmiotu...)
- średnia infrastruktura
- Lublin (samo miasto- powiedzmy dość "zacofane", ale nie to jest tutaj
najważniejsze tak poprostu zaznaczam)
- genearlnie wrażenie ze student jest złem koniecznym...
Obserwuj wątek
    • Gość: GM Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 13:58
      Cośty Pani Jola z dziekanatu jest kochana i życzę wszystkim studentą takiej
      obsługi!! Mnie też to miasto przygnębia, chociaż podobno na wiosnę Lublin się
      rozkręca... A o nieobjektywności na egzaminach ustnych można chyba napisać
      książkę hehe:)
      • Gość: radek Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 14:24
        Chętnie zamienie moje pisemne z UJ testy wilokrotnego wyboru na ustne egzaminy
        • Gość: lukasz Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.parkitka.prenet.pl 23.03.06, 20:34
          heh..a ja sie wybieralem na studia do lublina na prawo i chyba juz mi sie
          odechcalo:/
          • Gość: ... Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 09:01
            hehehe o pani joli z dziekanatu tez mozna napisac ksiazke, nie obsluzy bo boli
            glowa, bo upał, bo jej duszno, bo je ciasto...a jesli chodzi o testy
            wielokrotnego wyboru to ja bym sie zamienil tam przynajmniej nikt nie wyrzuca
            twojego indeksu za okno i masz jasne kryteria oceny<lol> i tak u nas srednio
            polowa wszystko oblewa w 1 terminie :))
          • Gość: gf Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 14:40
            Nikt Ci nie kaze isc na umcs, jes jeszcze kul:P
            • Gość: lukasz Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.parkitka.prenet.pl 24.03.06, 20:22
              Wiem,ze jest jeszcze kul,ale nie pisze polskiego roz.i zdaje mature z mysla o
              umcs,serio tak zle tam jest??:P
              • anubis-k2 Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa 25.03.06, 09:52
                Najlepszy wydział Prawa jest zdecydowanie na UMCS. Mówcie, co chcecie, ale to
                ostatni wydział w Polsce, gdzie studenta traktuje się jak człowieka. A poziom
                wysoki, o czym świadczą rankingi. Pierwsze miejsce w TOP100 uczelni zresztą nie
                jest IMHO ważne, bo po cóż komu gigantyczna biblioteka jak i tak korzysta się
                przez cały okres z najwyżej kilkudziesięciu książek, które są dostępne w całej
                Polsce.

Poza tym ważna sprawa - odległość akademików od wydział. Znajdźcie mi drugie
                takie miejsce w Polsce, gdzie wszystko jest tak blisko siebie!

----------
                forumumcs.nazwa.pl/ Goście tworzą coś takiego jak forum UMCS aby nam
                studentom żyło sie lepiej,z czasem pojawią sie tam informacje o
                zaliczeniach,skrypty,ciekawostki itd. tak jak ma każda normalna uczelnia w tym
                kraju. Zarejestruj sie i roześlij komu tam chcesz.
                • Gość: student WPiA UAM Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.astral.lodz.pl 25.03.06, 10:02
                  > Najlepszy wydział Prawa jest zdecydowanie na UMCS. Mówcie, co chcecie, ale to
                  > ostatni wydział w Polsce, gdzie studenta traktuje się jak człowieka. A poziom
                  > wysoki, o czym świadczą rankingi.

To na ilu wydziałach prawa studiowałeś, że możesz takie rzeczy pisać?? A
                  rankingi to nie wiem o czym wg Ciebie świadczą, tym bardziej, że w każdym ta
                  lista "najlepszych" jest inna. Pozdrawiam
                  • Gość: UMK Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.man.bydgoszcz.pl 25.03.06, 11:41
                    Ja bardzo goraco polecam WPiA UMK. Piękny nowy, piękny budynek wydziału,
                    palarnia z klimatyzacją:)), krzeseł troche mało.. :)) kafejka internetowa,
                    piekny bufet tylko No kadra..chodźby wspomnieć o prof. Zbigniewie Witkowskim
                    czy prof. Marianie Filarze. W rankingach pojawia się na 3-5 miejscu. Torun -
                    bardzo sympatyczne i iście studenckie miasto. We wrześniu Topruń jest
                    opustoszały, za to w roku akademickim tętni zyciem. Dziesiądki barów, pubów,
                    knajp, "imprezowni". Za studiowanie w Toruniu pzremawiają również niezwykle
                    tanie koszty utrzymania. Polecam WPiA UMK!!!! (tylko, że dostać się łatwo nie
                    jest)
                    • Gość: michal Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 14:49
                      Również polecam UMK! Świetne warunki do studiowania, wspaniała kadra (Prof.
                      Morawski, prof. Filar, prof. Marek...), wysokie stypendia :-)

Jeśli chodzi o minusy - słaba organizacja, często panuje chaos organizacyjny,
                      ale to chyba wszędzie.

No i akademiki są ok 100-200 metrów od wydziału :) (to a propos postu wyżej).
                      Ale, jak kolega wyżej zauważył, na prawo dsotać się bardzo trudno. Europeistyka
                      i Administracja nie są już tak oblegane i wyniki z matury pow. średniej raczej
                      wystarczą :)

No i miejsce w rankingach wysokie :) Polecam!
                      • Gość: velvet Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 23:28
                        jesli waszym zdaniem o wyzszosci prawa na tym czy innym uniwersytecie przemawia
                        klimatyzowana palarnia nowy budynek wydzialu czy jakas niezrownowazona pani z
                        dziekanatu to sie grubo mylicie. prawdziwym wyznacznikiem jest kadra
                        profesorska i osiagniecia absolwentow po ukonczeniu studiow. poza tym wpia na
                        kazdym uniwersytecie nie jest panstwem w panstwie o poziomie ksztalcenia i
                        renomie wydzialu swiadczy klasa calego uniwerq i mozecie mowic co kcecie ale
                        prawo w polsce bylo jest i bedzie najlepsze na uj w krakowie i uam w poznaniu.
                        • Gość: aga Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 09:57
                          no tak,tylko ze jesli ktos idzie na dobry uniwersytet i wydaje sie mu, ze gdy
                          bedzie absolwentem uj/uw/uam wszyscy beda sie przed nim kłaniać i sypac z rekawa
                          propozycjami pracy,to sie myli... bo niestety licza sie tez (a moze glownie)
                          dodatkowe osiagniecia i umiejetnosci. wiec pozdrawiam nadetych studentów,ktorym
                          oczy sie otworzą za parę lat,kiedy pracodawca ich zapyta - a co pan właściwie
                          potrafi poza teorią?
                          • Gość: abak Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 11:20
                            Jesli juz chcesz zgrywac madrale, to nie stawiaj w rownym szeregu UJ i UAM, bo
                            temu drugiemu do UJ daaaaleko...
                            • Gość: bb Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:10
                              <lol2> kolega zapewne skończył prawo na UJ i na UAM i ma porównanie bo jeśli nie to niech się delikatnie mówiąc od UAM odwali
                        • Gość: ganter Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.is.net.pl 15.04.06, 13:56
                          Prawda jest taka ze WPiA na UJ jest wydzialem ktory jedzie na opini i na
                          tradycji jesli spojrzycie na program studiow czy to na UW UAM czy UMCS to od
                          razu widac kto ma lepsza oferte programowa i gdzie stawiaja nie tylko na teorie
                          pozdrawiam
                        • Gość: CHAMIDŁO Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 22:42
                          Nie śmiem kwestionować wielkości wymienionych przez Ciebie świątyń wiedzy ale
                          ja mam u siebie na UMCS wykłady prawie wyłącznie z prof. belwederskimi, którzy
                          zasiadali/zasiadają w trybunałach stanu czy konstytucyjnym i mógłbym w sumie
                          długo pisać o poziomie kadry ale chodzi mi o to że nie muszę mieć kompleksów
                          przy UJ, UW czy UAM = )
                          • Gość: vv ### do Chamidło ### IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 10:12
                            miałem w swoim życiu styczność z tą "cudną" kadrą WPiA UMCS - prof. Pieniążek, prof. Szreniawski, prof. Bojarski, prof. Skrzydło - jeśli tak wygląda cała kadra tego wydziału to mogę się cieszyć, że tam nie studiuje; tytuł o wykładowcy zazwyczaj nam nic nie powie, pozdr
                            • Gość: Chamidło Re: ### do Chamidło ### IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 10:56
                              Widzisz ja porównania nie mam i staram się jak najwięcej skorzystać z zajęć z
                              wymienionymi przez Ciebie profesorami i nie tylko. Nie znam całego środowiska
                              prawniczego w Polsce dlatego sugeruje się tytułami i działalnością
                              pozauniwesytecką (pisanie glosów dla SN, trybunały. ekspertyzy dla polityków)
                              • Gość: vv Re: ### do Chamidło ### IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 11:14
                                i staram się jak najwięcej skorzystać z zajęć z
                                > wymienionymi przez Ciebie profesorami i nie tylko.

no i o to chyba w tym wszystkim chodzi a licytacje typu mój wydział jest najlepszy bo ... są bez sensu. Sam studiuje prawo i to podobno na jednym z najlepszych i największych wydziałów prawa w Polsce ale sam prestiż ukończonego Uniwersytetu mi pracy nie da bo liczą się zdobyte umiejętności. Pozdrawiam
                              • negativeburn Re: ### do Chamidło ### 16.04.06, 12:22
                                pisanie "glosów" ? ... A nie GLOS przypadkiem ???
                                • Gość: CHAMIDŁO Re: ### do Chamidło ### IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 13:54
                                  Racja = ) to ja się już nie odzywam hehe:) Chamidło jestem!
    • kaja86 Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa 15.04.06, 13:01
      A mógłby ktoś napisac coś o poziomie prawa na UŚ? I nie chodzi mi tutaj o to, że
      jest nowoczesny budynek, bo budynek widziałam, tylko o poziom nauczania.
    • Gość: leszek_43 Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 19:38
      A co sądzicie o wydziale prawa na WSHiP? Mój syn tam studiuje.
      • Gość: jz166 Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 19:51
        Jak juz bulic za studia prawnicze, to chocby wieczorowe na WPiA UW. Po co komu
        WSHiP do szczescia ??
        • Gość: CHAMIDŁO Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 22:44
          Zgadzam się. Lepiej się sprawdzić na UW albo UMCS, a nawet UKSW jest bardziej
          rozpoznawalne i się nie płaci
    • Gość: student WPiA UW IP: *.acn.waw.pl 16.04.06, 10:53
      wypowiem sie o swoim wydziale:
      oczywiscie super kadra, bardzo dobry poziom, w rankingach z tego co wiem tez na
      czolowych miejscach (1-3, w zaleznosci od rankingu), warunki studiowania dobre -
      wydzial posiada 3 budynki, z tego 2 nowoczesne, a 1 bardziej w tradycyjnym
      klimacie zabudowy uniwersytetu. wydzial polecam tym, ktorzy nie ida na latwizne
      i chca naprawde czegos sie nauczyc, bo w przeciwnym razie predzej czy pozniej
      bedziecie musieli sie pozegnac z tym wydzialem bo po prostu was wywala. program
      studiow jest mieszany - tzn. na pierwszych 2 latach jest program jednolity. Od 3
      roku maleje liczba przedmiotow obowiazkowych, a reszte sie uzupelnia
      przedmiotami zgodnie ze swoimi zainteresowaniami.
      Od roku zapisy na egzaminy oraz do poszczegolnych cwiczeniowcow/wykladowcow a
      takze wybor przedmiotow odbywa sie przez internet. dzieki temu mozna stworzyc
      wlasny plan zajec, wybrac osobe z ktora bedzie sie mialo zajecia, jak i wybrac
      egzaminatora u ktorego bedzie sie chcialo zdawac egzamin. Wiadomo, ze nie kazdy
      dostanie do konca to co chce, ale prawdopodobienstwo jest wieksze niz jak
      uczelnia narzuca kazdemu plan i trzeba by bylo sie z nim "bujac" caly rok.
      Kiedys narzekalem na dziekanat i obsluge w nim, ale od ponad roku jestem bardzo
      milo zaskoczony, panie w dziekanacie sie zrobily mile i pomocne. mam nadzieje,
      ze to jakis trwaly trend :)
      Latwo dostac sie na dobre praktyki. W zasadzie zalatwia je uczelnia jezeli ktos
      tylko wyrazi chec, mozna sobie wybrac gdzie i w jakim zakresie chce sie miec
      praktyki. praktyki zalatwiaja rowniez organizacje studenckie, niezaleznie od
      wydzialu.
      O wydziale krazy wiele mitow... ze niby same kujony i kaza sie uczyc
      podrecznikow i kodeksow na pamiec :] to jest kompletna bzdura. Wiadomo, ze pewne
      rzeczy trzeba znac, ale nie od a do z na pamiec, wiecej sie liczy zrozumienie
      niz wyklepanie tekstu z podrecznika :] a kujonow tyle co pewnie na innych
      wydzialach. nic specjalnego. wiekszosc to dosc luzni i sympatyczni ludzie,
      chociaz jak to w zyciu - na roznych mozna trafic.
      co wiecej.... wydzial prowadzi studia dzienne i wieczorowe, ktore roznia sie
      tylko odplatnoscia, a nie iloscia czy czasem zajec :] (sa wspolne). wiec mysle,
      ze to dobra alternatywna dla szkol prywatnych. Chyba, ze ktos liczy glownie na
      papierek malym kosztem czasu i pracu - to lepiej niech idzie do prywatnej, bo tu
      sie moze rozczarowac.
      Ale jak kazda uczelnia i wydzial - nie jest to bajka, sa rozne glupie sytuacje i
      decyzje odgorne, ktorych my studenci - nie rozumiemy i trudno nam sie z nimi
      pogodzic. Ale wszystko jest do przezycia. a wybor tego wydzialu z pewnoscia jest
      jedna z moich najmadrzejszych decyzji :-)
      pozdrawiam
    • quille Re: Do studentów Prawa - Wasze wydziały prawa 16.04.06, 15:02
      ja szczerze mówiąc nie znoszę WPiA UJ, konkretnie prawa, bo z administracją nie
      mam większego kontaktu - jedynym plusem jest merytoryczna treść studiów (w tym
      także ilość przedmiotów do wyboru), ale wad jest co niemiara: za dużo studentów,
      za małe sale, wszędzie kolejki, fatalna organizacja, a do tego sami studenci,
      którzy na 2 roku są wielkimi prawnikami, bo ich mamusia czy tatuś (a najpewniej
      oboje) mają jakąś kancelarię w Wypiździewie Górnym - jakieś 75% zadziera
      strasznie nosa i nie ma się z nimi w ogóle dogadać

dla porównania mama inny wydział na UJ, Studiów Międzynarodowych i Politycznych
      i tam to jest po prostu bajka - studiuje się w fajnym otoczeniu (zamek na
      granicy Lasku Wolskiego), kadra jest fajna, są pościągania z różnych wydziałów,
      więc prezentują niezły poziom wiedzy, a ci, którzy są na stałe są młodzi, więc
      mają zapł do pracy (jeszcze?), nie ma nas dużo (60 na roku), więc się wszyscy
      znamy, atmosfera jest przyjazna, a załatwić coś w sekretariacie to sama
      przyjemność (pozdrowienia dla pani Dorotki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka