Dodaj do ulubionych

Ekonomia czy Zarządzanie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 10:56
W tym roku będę pisał maturę. Wybieram się na UG, na któryś z powyższych
kierunków. Interesują mnie następujące specjalizacje na:
a)ekonomii:
-handel międzynarodowy
-logityska
-informatyka i ekonometria
b)zarządzaniu:
-menadżer
-inwestycje i nieruchomości

Jak uważacie, ktory z kierunków i która z specjalizacji jest bardziej
perspektywiczna (zwłaszcza dla osoby zamierzajacej pozostać w Trójmieście)?
Oba mnie interesują. Rodzice namawiają mnie na zarządzanie, ja bardziej
skłaniam się ku ekonomii.
Są tu może jacyś studenci/absolwenci powyższych (zwłaszcza UG)? Jak z pracą
(zwłaszcza Trójmiasto)?
Obserwuj wątek
    • r.richelieu Re: Ekonomia czy Zarządzanie? 28.03.06, 11:57
      1. logistyka
      2. ekonometria
      3. nieruchomości
      4. menadżer
      5. handel międz.

• Gość: dzudi Re: Ekonomia czy Zarządzanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 13:17
        stawiam na zarzadzanie
        • Gość: z. Re: Ekonomia czy Zarządzanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 16:52
          handle zagraniczny,nieruchomości,logistyka
    • Gość: ekonom Re: Ekonomia czy Zarządzanie? IP: *.wu / *.wu-wien.ac.at 28.03.06, 13:58
      lepiej idz na ekonomie i na ekonometrie, logistyka tez nie jest zla! menadzer
      bez sensu kompletnie bo niby czego menadzer.
      • Gość: Po ekonomii Re: Ekonomia czy Zarządzanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 08:05
        Ja kończyłam ekonomię na UG, wszyscy na roku bez problemu mieli pracę, głównie
        w bankach. Akurat nie mieszkam w Gdańsku, ale obecnie zajmuję stanowisko
        kierownicze z dobrymi perspektywami na awans. Na TiL jest mało logistyki, a
        więcej transportu (chyba, że coś się zmieniło), z naciskiem na t.morski. HZ
        jest stosunkowo łatwy, ale i ciekawy. Generalnie wydział zarządzania stoi wyżej
        niż ekonomii - pod względem poziomu, ale ekonomia oferuje ciekawsze
        specjalności. Nie polecam menadżera - będziesz chciał nim zostać, to pójdziesz
        na MBA, po studiach od razu nim na pewno nie zostaniesz:).
        • Gość: ekonomiiii Re: Ekonomia czy Zarządzanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:17
          A na KULU ekonomie tez warto studiowac?
    • Gość: iwi Re: Ekonomia czy Zarządzanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:05
      ja niedlugo koncze:) polecam finanse miedzynarodowe i bankowosc-
      Wydz.Ekonomiczny UG. z tego, co wiem, perspektywy pracy dla absolwentow sa
      bardzo dobre (przynajmniej tak bylo do tej pory- znajomi robia kariery:)). to
      bardziej konkretne i interesujace niz handel miedzynarodowy (czyt. handel
      zagraniczny), chociaz wiele przedmiotow sie powtarza. poza tym fmib jest na
      naszym wydziale najbardziej elitarną specjalnoscia, wiec wszyscy nas traktuja
      wyjatkowo:)
      jezeli mowimy o wyzszosci zarzadzania nad ekonomia: to raczej kwestia
      zainteresowan i predyspozycji. mnie zarzadzanie raczej smieszy- nie
      potrafilabym tego studiowac...
      ps. informatyka i ekonometria jest na WZ a nie na WE
      poza tym na wydziale ekonomicznym mamy do wyboru az 10 specjalnosci: kazdy
      powinien znalezc cos interesujacego dla siebie, jezeli tylko podoba mu sie
      ekonomia:)
      jezeli masz jakies konkretne pytania, to chetnie odpowiem
      • Gość: z. Re: Ekonomia czy Zarządzanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:12
        a cóż cie tak śmieszy?,studiowałam przez rok zarz.co prawda przeniosłam sie na
        kierunek ,który bardziej mnie interesował ( nawiasem mówiąc tez na wydziale
        finansów) ale nie rozumiem co cię tak baaawi,?tam jest wiele ciekawych
        specjalności ,poza tym po AE ,tak i siak jestesmy wszyscy ekonomistami.Swoja
        droga mnie atmosfera tego dość snobistycznego kierunku zabiłaby ,mam próbke u
        siebie, i uważam ,że ciągłe rozmawianie o rewizji finansowej jest eh szkoda
        gadać,no ale wszędzie jest inaczej.
        • Gość: iwi Re: Ekonomia czy Zarządzanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:21
          czepiasz sie slowek;) a zaraz watek zostanie wlaczony do Cyklu Walk o Poważne
          Traktowanie Marketingu.
          jak juz powiedzialam, wiele zalezy od predyspozycji i zainteresowan. mnie
          marketing nie interesuje, a ksiazki do tego przedmiotu uwazam za
          przeintelektualizowane mowienie o niczym... ale to moje zdanie (dotyczy tylko
          tych podrecznikow, ktore sama czytalam) i tyle.
          wiem, ze na niektorych AE w ramach zarzadzania i marketingu mozna studiowac
          naprawde ciekawe specjalnosci, ale o tym niestety wiele powiedziec nie moge.
      • Gość: David do Iwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 10:15
        Faktycznie w tym roku nie ma specjalizacji informatyka i ekonometria:/ Mój błąd.
        1)Czyli FMiB to takie FiB jak na WZ? Jak tam jest? Trudno? Cały czas siedzicie
        w obliczeniach?
        2)Ile może byc miejsc na specjalności skoro jest ich 10 a osób 150? Po 15 czy
        więcej? Przyjmują wg średniej z poprzedniego roku?
        3)Wiesz może jak jest na transporcie i logistyce?
        4)Które specjalizacje stanowczo odradzasz i dlaczego?
        www.univ.gda.pl/pl/info_dla_kand/kierunki/?tpl=/we/ekonomia
        5)Czy jest możliwość 2 specjalizacji? Co trzeba zrobić?

Dzięki!
        • Gość: iwi Re: do Iwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 23:50
          a wiec krotko:
          na WE nigdy nie bylo specjalnosci informatyka i ekonometria. to kierunek na
          wydziale zarzadzania
          1- fmib ma niewiele wspolnego (jezeli chodzi o przedmioty specjalizacyjne) z
          fib na zarzadzaniu. tutaj masz raczej takie przedmioty, jak finanse
          miedzynarodowe, kryzysy walutowe, organizacja i technika handlu zagranicznego,
          protokol dyplomatyczny. pozostale przedmioty to przedmioty ogole, czyli
          ekonomiczne.
          2- specjalnosci bylo do tej pory 10, niektore mialy wiecej niz 1 grupe (ok. 25
          osob w kazdej). teraz zasady sie zmieniaja i nie wiem, jaki bedzie podzial
          miedzy licencjackie a jednolite magisterskie)
          przyjmuja (i pewnie beda przyjmowali) wedlug sredniej ocen z pierwszych
          semestrow (trudno powiedziec z ilu- u nas liczyli z 3). wybor specjalnosci
          odbywa sie poprzez internetowe zapisy. im wyzsza srednia, tym wieksze
          prawdopodobienstwo, ze bedziesz na specjalnosci, na jakiej chcesz byc
          3- na transport i logistyke latwo jest sie dostac, a osoby, ktore studiuja til
          mozna podzielic na 2 grupy: 1. pasjonatow i 2. tych, ktorzy nie dostali sie na
          inne spec.
          4- obiektywnie: nie ma takich, bo kazdego moze interesowac co innego
          subiektywnie: moim zdaniem licza sie 3 specjalnosci: finanse miedzynarodowe i
          bankowosc, handel zagraniczny (czyli przyszly miedzynarodowy) i diagnozowanie
          ekonomiczne i funkcjonowanie przedsiebiorstw (tez zmieni nazwe)
          5- mozliwosc studiowania 2 specjalizacji teoretycznie jest... praktycznie nie
          spotkalam jeszcze nikogo, kto tak robil. przewaznie ludzie studiuja 2 kierunki
          albo biora ITS (trzeba jednak spelniac okreslone warunki).
        • Gość: jojo Re: do Iwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 23:49
          ja studiuję zarządznie w krakowie i u mnie jest własciwie sama ekonomia
          ekonomika rachunkowośc ,bankowośc, zadania operacyje, finanse mikro i makro ekonomia
          a może jakieś 3 przedmioty o zarządzaniu tak wiec zarządzamnie to też ekonomia
          • Gość: matma Re: do Iwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 16:07
            A matma trudna?
            • Gość: Crawler Re: do Iwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 12:12
              Oczywiście że informatyka i ekonometria. Chociaż jeśli się nie zdecydujesz, będę
              miał mniejszą konkurencję na rynku ;-)
              Niezłym pomysłem wydaje się też handel międzynarodowy, pod warunkiem jednak, że
              ukierunkujesz się na jakieś mało popularne kraje. Pozdrawiam
              • Gość: Wiercioch Re: do Iwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 15:36
                > Niezłym pomysłem wydaje się też handel międzynarodowy, pod warunkiem jednak, że
                > ukierunkujesz się na jakieś mało popularne kraje. Pozdrawiam

Tu się zgadzamy. Myślałem o rynku azjatyckim, ale do tego potrzebna jest szkoła
                dobrze ucząca języków.
                • Gość: Doppler Re: do Iwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:39
                  Jakoś nie chce mi się wierzyć, że znajdziesz szkołę uczącą jednocześnie ekonomii
                  i języka japońskiego. Nie za dużo na raz wymagasz?
                  • Gość: iwi Re: do Iwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 20:17
                    wprawdzie to niewiele, ale skoro juz mowimy o moim wydziale- Wydziale
                    Ekonomicznym UG- to mamy tutaj obowiązkowe 2 jezyki i jezeli ktos chce, to moze
                    uczyc sie japonskiego :) prowadzi go bardzo sympatyczna pani, ale jest podobno
                    bardzo wymagajaca. japonskiego chyba trudno nauczyc sie w tak krotkim czasie,
                    ale mamy taka mozliwosc.
                    • Gość: David Re: do Iwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 10:26
                      Wow, jestem pod wrażeniem z tym japońskim:D Jeśli chodzi o języki to posiadam
                      FCE na A, a niedługo podchodze do CAE, więc na studiach wziołbym niemiecki +
                      jeszcze jakiś (japoński, kto wie:D).
                      Póki co zdecydowany jestem na ekonomię, a specjalizacje wybiera się po roku (w
                      przypadku 3+2) lub 2 latach (5 letnie). Trudno mi zdecydować się na
                      specjalizacje już teraz, póki co wartościuje je następująco:
                      1. handel zagraniczny
                      Chciałbym pracować w jakimś koncernie międzynarodowym. Dużo możliwości
                      2. finanse międzynarodowe i bankowość
                      Zajmować się doradztwem podaktowym.
                      3. logistyka
                      Logistyk, a jeśli nie to myśle, że przydałaby mi się gdybym zakładał własną
                      działalność.
                      Jak widać trochę pomysłów mam, ale nie bardzo znam się na rynku pracy:)Może
                      wiecie (jak myślicie) zostanie kim (z powyższych) jest opłacalniejsze (praca w
                      3city)? Szukam złotego środka, połączenia przyejmnego z pożytecznym dla mnie:]
                      Tak z ciekawości: czy jeśli zdałbym egzamin na doradzce podaktowego i chciał
                      założyć, no właśnie, w przypadku nie-absolwenta prawa byłaby to kancelaria
                      podatkowa czy biuro doradztwa podatkowego?
                  • Gość: senny Re: do Iwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 10:18
                    Na państwowych na pewno czegoś takiego nie znajdziesz. No chyba że interesuje
                    Cię ciągnięcie dwóch kierunków jednocześnie. Sugeruję przejrzenie ofert szkół
                    niepublicznych. Z tego co mi wiadomo, mają z reguły lepszą ofertę językową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka