Dodaj do ulubionych

Kolejne pytanie...

12.05.06, 15:33
Interesuje mnie japonistyka albo sinologia w ramach mishu. Wiem ze na uw jest
to mozliwe - orientujecie sie moze czy gdzies jeszcze?
Obserwuj wątek
    • tawananna Re: Kolejne pytanie... 15.05.06, 12:42
      Na UAM, choć wymaga to wydeptywania wielu ścieżek ;). Teraz Wydział
      Neofilologii jest już w MISH, na zajęcia inne niż praktyczna nauka języka
      powinno się udać dostać, ze studiowaniem całości kierunku - można próbować.
      Koleżanka studiuje w ramach MISH etnolingwistykę z japońskim właśnie (8 godz. w
      tyg.) - czyli jak się chce, to się da :). "Normalna" japonistyka i sinologia w
      Poznaniu też są, jak i wiele innych orientalnych filologii - pod tym względem
      Poznań i Warszawa wiodą prym. Na UAM jest jeszcze np. koreanistyka, filologia
      wietnamsko-tajska, turkologia, arabistyka i inne, a jeszcze więcej języków jest
      wykładanych w ramach drugiego (intensywnego) języka na tych filologiach.
      • dolly13 Re: Kolejne pytanie... 15.05.06, 16:17
        Bardzo dziękuje za informacje bo szczerze mówiąc to właśnie się zastanawiałam
        czy składać papiery do Poznania - no i już wiem :D Napisałaś że
        > Koleżanka studiuje w ramach MISH etnolingwistykę z japońskim właśnie
        mam więc jeszcze jedno pytanie, a raczej kilka. Czy twoja koleżanka wybierając
        japonistykę miała wcześniej kontakt z tym językiem? I czy bardzo trudna jest
        jego nauka - bo nie wiem czy dam rade zważywszy na to, że chciałabym wziąść się
        jeszcze za anglistykę i może coś jeszcze...
        • tawananna Re: Kolejne pytanie... 17.05.06, 17:32
          Koleżanka wybrała etnolingwistykę, nie japonistykę. Nie miała wcześniej
          kontaktu z językiem. Mówi, że nauki sporo, ale jakoś szczególnie nie narzeka :)
          Ponadto ma intensywny angielski - bo etnolingwistyka to takie studia, gdzie ma
          się język kontynuacyjny (angielski/niemiecki) i drugi od podstaw, często
          egzotyczny - jak japoński właśnie.

Studiowanie "normalnej" japonistyki + anglistyki + przedmiotów MISH-owych
          byłoby raczej hardcore'owe ;) - o anglistyce poznańskiej słyszałam wiele: to,
          że jest znakomita i to, że - jak określił to ostatnio mój kolega - to pięć lat
          więzienia, 40 godzin tygodniowo zajęć, szkoła życia, której nie wytrzymują
          osoby słabsze psychicznie.
          • dolly13 Re: Kolejne pytanie... 17.05.06, 19:54
            wielkie dzięki... no cóż chyba muszę się więc zdecydować :D ale teraz musze też
            pomyśleć nad etnolingwistyką bo mnie zaintrygowała - zwłaszcza, że mogłabym w
            ten sposób połączyć angielski z japońskim.
            Mam jeszcze jedno pytanko (przepraszam że tak ich dużo) - nie wiesz moze jaki
            byl mniej wiecej prog punktowy na etnolingwistyke i anglistyke w tamtym roku na
            UAMie?
            • tawananna Re: Kolejne pytanie... 17.05.06, 21:04
              Zielonego pojęcia nie mam :(, zdawałam na studia 2 i 3 lata temu, ze starą
              maturą.

Co do etnolingwistyki, to co roku są inne języki, i nie zawsze wiadomo, co
              będzie w nadchodzącym roku akademickim. Ja akurat z tych studiów nie byłam
              zadowolona, ale to kwestia gustu ;).

W każdym razie, Poznań ma opinię jednego z najlepszych ośrodków akademickich
              pod względem filologii.
              • dolly13 Re: Kolejne pytanie... 19.05.06, 16:16
                Dziękuje bardzo za pomoc - teraz musze tylko wybrać :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka