Dodaj do ulubionych

dlaczego KUL?

19.05.06, 20:33
Dlaczego wybraliście/wybieracie KUL? bo mam wrażenie, że ludzie w większości
idą na KUL tylko dlatego, że nie dostali się chocby na UMCS... Nie chodzi mi
tutaj o kierunki, w których KUL "wymiata" a więc filozofia, teologia, nauki o
rodzinie czy hist. sztuki etc. Np. prawo, ekonomia, f.polska, historia... Ja
składam tylko na KUL bo tylko tu chcę isc (a nie bo tylko tu mam szansę się
dostac)... Czy będę w zdecydowanej prokulowskiej mniejszości wśród tych,
którzy trafią na tę fajną uczelnię?
Obserwuj wątek
    • kwiat_paproci Re: dlaczego KUL? 19.05.06, 22:29
      Ja składam nie tylko na KUL, ale na nim mi najbardziej zależy, więc się wypowiem
      :) Chciałabym na KUL, bo ogólnie to pasuje mi bardzo Lublin jako miasto,
      mieszkam niedaleko, więc znam je już prawie jak własną kieszeń. Czemu nie UMCS ?
      Bo nie ma MISH-a po pierwsze, poza tym, choć nie jest to dla mnie najważniejsze,
      KUL ma o wiele bardziej chlubną przeszłość, no i jest uczelnią z wieloletnimi
      tradycjami, co też mi się podoba. To, że jest katolicka też ma dla mnie jakieś
      znaczenie. No i zdarzyło mi się być parę razy i podobało mi się, zarówno
      atmosfera, jak i część kadry, a innych uniwerków praktycznie nie znam, więc
      wybieram to, co już choć trochę zdążyłam poznać ;D Trochę się boję, czy nie jest
      tam przesadnie konserwatywnie, ale przecież moich poglądów przemocą mi chyba nie
      będą próbowali zmienić ;)
    • diabliczka019 Re: dlaczego KUL? 20.05.06, 07:51
      Nie wiem, może i jest część takich ludzi.Ale ja np. wcale nie musiałam tu iść
      (!!!. Dostałam sie an UJ ale zdecydowałam się zostać na KULu.Dlaczego?Bo to po
      prostu ciekawa uczelnia ze specyficzną atmosferą.Jestem na pierwszym roku i
      sama jeszcze do końca nie wiem, czy to na pewno "to", ale na razie jest ok;)
      Pozdrawiam
    • opuncjafigowa Re: dlaczego KUL? 20.05.06, 09:58
      "Dlaczego wybraliście/wybieracie KUL? bo mam wrażenie, że ludzie w większości
      idą na KUL tylko dlatego, że nie dostali się chocby na UMCS..."
      Skąd to wrażenie, napisz coś bliżej...bardzo mnie to interesuje.
      Kiedy ja zdawałam na studia 8 lat temu, zdawałam na KUL i UMCS, bardziej
      zależało mi na KULu, właściwie nie wiem dlaczego, to było "to coś", co
      przyciągało...hmmm...
      Chciałam sobie zwiększyć szanse i wybrałam również tę drugą opcję, czyli UMCS...
      Potem po egzaminach jeszcze bardziej pragnęłam aby dostać się na KUL. Sposób
      traktowania na egzaminach przyczynił się do tego, bardzo nie podobało mi się to
      co działo się na umcs, to jak się traktowało nas - zdających egzamin...na Kulu
      zupełnie co innego, zupełnie inne podejscie, traktowanie.
      No ale nie mam czasu więcej pisać bo dziecię zaczyna broić ;)

Pozdrawiam:)
      • palulina18 Re: dlaczego KUL? 20.05.06, 17:24
        No ja faktycznie jestem na kulu, bo nie dostałam się na umcs. jednak z
        perspektywy już prawie roku studiowania wiem, że gdybym miala jeszcze raz
        wybierać to zdecydowanie bylby to kul!
    • marjuszs administracja? 20.05.06, 19:13
      Tez skladam tylko na KUL ;)

Administracja na kulu jest dobra?
    • kurczeno Re: dlaczego KUL? 25.05.06, 18:24
      Jestem na Kul'u bo faktycznie nie dostałam się na UMCS ale w sumie wyszło mi na
      dobre bo jestem na studiach eskternistycznych i moge w tym samym czasie sobie
      pracować 500km od Lublina i nikt mi głowy nie suszy o jakieś zaliczenia,
      kolokwia i inne dziwne sprawy, pozostają "jedynie" egzaminy w sesji i tyle.
    • maniek.27 Re: dlaczego KUL? 27.05.06, 15:27
      Jak ja zdawałem to trudniej było dostać się na prawo na KUL (5.5 os na miejsce)
      niż na UMCS (3 os. na miejsce). Większosć moich znajomych poszło na KUL bo
      chciało więc nie wiem skąd taka teoria.
    • kameal Re: dlaczego KUL? 04.06.06, 21:41
      Studiuję na 1. roku polonistyki UJ, ale zapewne zacznę studia w Lublinie, na
      KULu własnie. Czemu? Jest wiele powodów: polonistyka na UJ to studia 3 + 2,
      czyli- jak teraz to widze- swego rodzaju dyletanctwo. Zapewne wiekszośc
      polonistów o 10 lat ode mnie strszy zawyłoby ze zgrozy, gdyby doswiadczyli
      starocerkiewszczyzny na pierwszym roku (lub w połączeniu z historyczna na 2.,
      ja bardzo lubie ten przedmiot, nawiasem mówiąc)i gramatyki opisowej upchnietej
      (stłamszonej?) w dwa semestry. Nadto UJ ma pod swoja opieką mniejsze uczelnie
      małopolskie- i program (przynajmniej pewne partie historii literatury)
      są "przykrajane" do tamtejszych kanonów. Nadto: częśc kolezanek i kolegów ze
      specjalnosci komparatystycznej zwłaszcza to prawdziwe monumenta pyuchy,
      skutecznie psujące atmosferę na wydziale. Na pewno trudno będzie się rozstać ze
      swietną kadra, zwłasza z członkami Katedry Lit. Staropolskiej, z jagiellonką
      itd.
      Ale czas na zalety KULu:
    • kameal Re: dlaczego KUL? 04.06.06, 21:48
      Studiuję na 1. roku polonistyki UJ, ale zapewne zacznę studia w Lublinie, na
      KULu własnie. Czemu? Jest wiele powodów: polonistyka na UJ to studia 3 + 2,
      czyli- jak teraz to widze- swego rodzaju dyletanctwo. Zapewne wiekszośc
      polonistów o 10 lat ode mnie strszy zawyłoby ze zgrozy, gdyby doswiadczyli
      starocerkiewszczyzny na pierwszym roku (lub w połączeniu z historyczna na 2.,
      ja bardzo lubie ten przedmiot, nawiasem mówiąc)i gramatyki opisowej upchnietej
      (stłamszonej?) w dwa semestry. Nadto UJ ma pod swoja opieką mniejsze uczelnie
      małopolskie- i program (przynajmniej pewne partie historii literatury)
      są "przykrajane" do tamtejszych kanonów. Nadto: częśc kolezanek i kolegów ze
      specjalnosci komparatystycznej zwłaszcza to prawdziwe monumenta pyuchy,
      skutecznie psujące atmosferę na wydziale. Na pewno trudno będzie się rozstać ze
      swietną kadra, zwłasza z członkami Katedry Lit. Staropolskiej, z jagiellonką
      itd.
      Ale czas na zalety KULu:
      Są to studia pięcioletnie. To raz. KUL jest ucelnią katolicką, co dla mnie ma
      niebagatlene znaczenie. Jest teologia, myslę, że niekt mnie nie wyrzuci z
      wykładu o Ojcach Kościoła albo nie zabroni uczęszczac na ćwiczenia z
      hebrajskiego. Dalej: najgłosniejsza uczelnia Lublina oferuje studia w zakresie
      filologii klasycznej, która chciałem wziąc za parę lat jako drugi kierunek. Na
      UJ owszem, klasyczna jest, jednak mozliwości rozwojowe (łącznie z tematyka prac
      magistrskich: na UJ cięzko pisać magisterium o pisarzach spoza ścisłego kanonu,
      KUL ma osobna katedrę lkiteratury klasycznej chrzescijańskiej). I argumenty
      innego rodzaju: lubię Lublin, kocham wręcz to miasto, za jego wygląd, klimat i
      położenie (ej, na Rusi, ej, na Wschodzie). Dixi.
    • m_regina Re: dlaczego KUL? 28.06.06, 22:25
      Ja wybieram KUL i tylko KUL, bo to uczelnia katolicka, a ja do szkół
      katolickich żywię duży sentyment i uznanie, bo znam świetnych ludzi z KULu i po
      KULu, bo mam z KULem miłe doświadczenia z różnych kulturaliów, koncertów,
      dyskusji panelowych i takich tam, bo na KULu dużo się dzieje ,ze względu na
      piękną przeszłość uczelni, ze względu na klimat i estetykę KULu, bo jest tam
      MISH, a w ogóle mnie interesują kierunki, w których jak napisał adi "KUL
      wymiata" i trochę też ze względu na to, że nie chcę wyjeżdżać z Lublina, a
      UMCSu z różnych przyczyn nie lubię... Składam tylko na KUL, bo tak chcę, nie
      dlatego, że muszę
      • gingersowna1 Re: dlaczego KUL? 28.06.06, 22:39
        jA jestem tu z przypadku, nigdzie indziej sie nie dostalam ;]
        • coolowa87 Re: dlaczego KUL? 29.06.06, 06:47
          ja bym tu chciala byc nawet z przypadku....byle byc :D przy 3 strzałach (w
          sumie startuje na 450 miejsc tej calej administracji wymarzonej) moze sie
          dostane ;PPPP
          • wania_b Re: dlaczego KUL? 22.08.06, 18:30
            Do Lublina mam 300km pociągiem, wszyscy mówią, że to daleko i do domu będę wracał tylko na święta. Niedawno usłyszałem tekst "Podobno na księdza idziesz".
            Dlaczego więc KUL? Dlatego, że nie dostałem się nigdzie indziej? między innymi, ale nie tylko dlatego. Co chcę studiować wiedziałem już od I klasy liceum, nie byłem tylko pewien gdzie. A chciałem gdzieś daleko od domu - żeby się usamodzielnić i nie tylko. I na myśl przyszedł mi KUL. Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego.
            Dostałem się na swoją wymarzoną filologię w miejscu w którym chciałem studiować i jestem szczęśliwy :D
            • sc0tty Re: dlaczego KUL? 22.08.06, 18:39
              Ja mam nawet przeszlo 300 km :)Pewnie i tak nie jezdzilbym czesciej niz na jakies swieta, badz dluzsze wolne, wiec co to za roznica.
            • crazycandy87 Re: dlaczego KUL? 22.08.06, 20:28
              wania_b ja mam podobnie , bardzoi daleko ale to dobrze bo tez sie chce
              usamodzielnic i tez sie smieja ze na zakonnice ide , ale nie maja pojecia i
              zobaczymy kto sie bedzie smial ostatni , tez jestem przeogromnie szczesliwa ze
              tu jestem...
              • sc0tty Re: dlaczego KUL? 22.08.06, 20:38
                Nie rozumiem, dlaczego twierdza, ze idziecie na zakonnice? Ze juz katolicki uniwersytet lubelski, to juz oznacza, ze bedziesz osoba duchowna?
                • kasiulka_9 Re: dlaczego KUL? 22.08.06, 21:33
                  ja tam studiuje na Kulu i ta uczelnia poprostu jest super.. od samego poczatku
                  liceum chciaalm sie tylko dostać na Kul i jakos mi sie poszczęściło..:)

od pażdziernika zaczynam drugi rok studiów na kulu:) hehe psychologię:)

czy ktos z was wybiera sie na ten kierunek??
                • kwiat_paproci Re: dlaczego KUL? 22.08.06, 21:35
                  sc0tty napisał:

> Nie rozumiem, dlaczego twierdza, ze idziecie na zakonnice? Ze juz katolicki uni
                  > wersytet lubelski, to juz oznacza, ze bedziesz osoba duchowna?

Bo niestety niektórych myślenie boli :/
                • wania_b Re: dlaczego KUL? 22.08.06, 21:39
                  Bo większość ludzi uważa, że jeżeli coś ma słowo "Katolicki" w nazwie, to nzaczy tyle, co "potem-będziesz-księdzem-albo-zakonnicą". Ale zawsze obracam to w żart. Ostatnio się śmiałem, bo ktoś zasugerował, że każą mi nosić koloratkę i powiedzą "to tylko taka formalność", a później nawet się nie obejrzę, jak mnie wyświęcą i wyślą na parafię :D

• mika9944 Re: dlaczego KUL? 23.08.06, 17:51
      Jeszcze raz odpowiem na pytanie dlaczego kul,a no dlatego bo kul jest po prostu
      zaje....ty i to także dzięki takim fajnym forumowiczom nabieram coraz bardziej
      takiego przeświadczenia!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka