Dodaj do ulubionych

akademik kulowski

28.05.06, 13:57
Witam.Jeśli ktoś coś wie, to bardzo proszę o informacje nt. akademików
kulowskich. Z tego co wiem,to są (oczywiście) żeńskie i męskie ;P Chodzi mi
właściwie najbardziej o to, ile kosztuje taki akademik, iloosobowe są pokoje
i o atmosferę tam panującą. Będę wdzięczna za informacje =)

Pozdrawiam =)
Obserwuj wątek
    • apolinarka Re: akademik kulowski 01.06.06, 16:40
      Hej w akademiku żeńskim nie jest tak tragicznie, a nawet całkiem cool:)
      pokoje dla pierwszego roku są trzy-osobowe, ale w segmencie są dwa pokoje, więc
      r-m 6 dziewczyn. Do tego w segmencie jest łazienka, wc i hol - na stół, szafki,
      lodówkę etc. Na każdym piętrze są kuchnie z kuchenkami gazowymi, no tzw.
      kujony - pokoje ciechej nauki.

Płaci się 180 zeta na miesiąc. Co do pokoju to atmosfera zależy od składu
      osobowego, bo np. u mnie jest super, ale wiadomo - dziewczyny są różne:) A co
      do siustr, które prowadzą akdemik, to są bardzo sympatyczne i miłe. Raczej nie
      sprawiają kłopotów, nawet, jak się chce wracać między 24 a 6 rano:)_Trzeba się
      tylko wtedy zapisć, ale no problem. Oczywiście prawie wszystko trzeba sobie
      przywieść, ale to już szczegóły:)
      To chyba tyle - jakby coś to pytaj - ja nie rzałuję, że nie mieszkam na
      stancji:)
      PS. Co chcesz studiować?
      • rilian Re: akademik kulowski 01.06.06, 17:09
        a może by tak postudiować słownik ortograficzny?.... w jednym poście 4 byki -
        wstyd!... ;P
        • paris25 Re: akademik kulowski 04.06.06, 00:18
          I co z tego? U innych bledy widzisz,a sam zaczynasz zdanie z malej litery.
          • rilian Re: akademik kulowski 04.06.06, 09:48
            poziom ortograficznego zidiocenia jest przerażający. mam znajomych, którym
            studenci usiłują wmówić swoje dysleksje i dysortografie, będące najczęściej
            wynikiem zaniedbań i lenistwa! nie każdy musi iść na studia - no, chyba, że
            pragnie z całego serca stać się obiektem uśmiechów i pod-śmiechów swojego roku...
      • iza_jas Re: akademik kulowski 07.06.06, 20:03
        Chciałabym studiować anglistykę, ale wszyscy mnie straszą, że jest bardzo
        ciężko... Wiesz może coś na ten temat? Co Ty studiujesz?
    • iza_jas Re: akademik kulowski 07.06.06, 20:00
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Bardzo mi pomogły, chociaż nadal nie wiem czy
      zdecyduję się na akademik. Pomyślę jeszcze :)
      • rilian Re: akademik kulowski 08.06.06, 12:53
        z moich obsewacji wynika, że większość z moich znajomych zaliczyła akademik na
        I, góra II roku, potem z niego uciekając. i chyba nie tęskniły one do tego
        miejsca zbytnio... jakiś wniosek być może się nasuwa...
        • coolowa87 Re: akademik kulowski 08.06.06, 13:46
          e tam... a ja jak sie dostane na ten KUL to będe starała sie o
          akademik...zawsze gadają wszyscy źle o akademikach a w sumie to na stancji tez
          można znależć jakiegoś czuba z ktorym nie da sie mieszkać:D studia to jest obóz
          przetrwania a do odwaznych swiat nalezy:D:D:D:D papappapappap (a poza tym sa
          chyba rózne oopinie bo ja slyszalam znowu ze kulowskie akademiki sa very good)
          to nie wiem jak juz jest:/
          P>S nie wiecie ile bedzie kosztoac oplata rekrutacyjna?
          • rilian Re: akademik kulowski 08.06.06, 15:55
            a ja myślę, że jest tak, że niedoświadczony student, w obcym mieście, z reguły
            ma szanse lepiej sobie poradzić przez pierwszy rok w akademiku. chyba, że zna
            kogoś, kto woli mieszkać w wynajmowanym mieszkaniu i razem sobie poradzą.

po pierwszym roku, z szeregiem nowych znajomych są większe szanse na znalezienie
            mieszkania, mającego szereg plusów, mimo - z reguły - większych wydatków.

o stancjach nie piszę, szczerze współczuję ludziom skazującym się na życie pod
            jednym dachem ze zdziwaczałymi staruszkami, kłócącymi się małżenstwami,
            wrzeszczącymi dziećmi...
            • coolowa87 Re: akademik kulowski 08.06.06, 17:29
              a czy studenci studiow wieczorowych rowniez moga ubiegac sie o akademik??? no
              bo zaoczni to chyba nie?? (glupie pytanie), ale ja dopuszczam mozliwosc nie
              dostania sie na dzienne noi wtedy zonk...zostaje stancja?! :(((
              • coolowa87 Re: akademik kulowski 08.06.06, 17:34
                a Ty rilian co studiujesz???;> :D
                • rilian Re: akademik kulowski 08.06.06, 19:03
                  jestem w połowie historii eksternistycznej. ale studia pierwsze - historię
                  sztuki - skończyłem dawno, bo w 2002 roku. reszta w linku poniżej ;)
    • c00l Re: akademik kulowski - meski 11.06.06, 15:40
      A jak jest z meskimi akademikami? Jakie ceny. Ile osobowe pokoje? Jak wogole tam jest? Strasznie daleko jest od akademikow na al. raclawicka na kul?
      • coolowa87 Re: akademik kulowski - meski 11.06.06, 16:22
        ktos tu juz gdzies pisał ze meskie razem z internetem i silownia chyba 260 zeta
        • c00l Re: akademik kulowski - meski 11.06.06, 16:53
          To troche drogie :/ A nie wiesz ile osobowe?
          • coolowa87 Re: akademik kulowski - meski 11.06.06, 17:18
            nie mam pojecia...:/ babsie 180 zl...tyle wiem:D
            • c00l Re: akademik kulowski - meski 11.06.06, 17:21
              To Wy macie niezle, mozna zaoszczedzic kasy:) A Ty bedziesz mieszkac w akademiku? Bylas juz w lbn, jestes juz zorientowana jak to wyglada? Kawalek drogi jest od akademikow na uczelnie? Z tego co pamietam skladasz na administracje, skladasz jeszcze gdzies, na cos?
              • coolowa87 Re: akademik kulowski - meski 11.06.06, 18:32
                heheh ja nie byłam w Lublinie nigdy w zyciu!!! :D mam 300 km do tego miasta,
                dokumenty wysle pocztą, w zyciu nie wdzialam KULu i w niczym sie nie
                orientuję:))) składam na administrację, i jeszcze do wyzszych szkół zawodowych
                blizej mojej miejscowosci na filologie angielska:) ale ja bym chciala na KKUL:D
                • c00l Re: akademik kulowski - meski 11.06.06, 19:48
                  To tak jak ja :D Za miesiac juz bedziemy znac wyniki, juz blizej jak dalej.
      • matriks86 Re: akademik kulowski - meski 18.06.06, 15:11
        Akademiki męskie są dwa: jeden na Niecałej - niecałe 10 minut drogi piechotą od
        KUL-u, drugi na Konstantynowie, tam tez jest żeński - takie zadupie, 15 minut
        autobusem na KUL - także ciężko wybrać się do baru, bo potem albo taxi albo
        godzina z buta. Ogólnie lipa. Jakie są warunki mieszkaniowe nie wiem
    • asia_545 Re: akademik kulowski 11.06.06, 19:25
      To zależy jaki masz dystans do rzeczywistości. Żeby tam mieszkać, trzeba mieć
      spory (dystans oczywiście). Chociaż ponoć teraz jest i tak o niebo lepiej niż w
      czasach, kiedy ja tam mieszkałam ;)
      • iza_jas Re: akademik kulowski 18.06.06, 11:12
        słuchajcie... a jak to jest z tym ubieganiem się o ten akademik? Czy ja juz
        teraz powinnam się o niego "bić"?A moze juz jest za pożno...?Ehh... nie jestem
        w ogóle zorientowana:/
        • palulina18 Re: akademik kulowski 18.06.06, 17:22
          bić zaczynasz się dopiero po dostaniu się na studia:P
          • iza_jas Re: akademik kulowski 20.06.06, 20:04
            ehh... ja już chyba nie myślę... ;) Dzięki :D
            • nataluszka Re: akademik kulowski 28.06.06, 20:54
              Warunki w żeńskim akademiku są znośne - na prawie wszystkich piętrach są
              plastikowe okna, kuchenki działają, a będą wymieniane na elektryczne. Ściany na
              korytarzach są odmalowywane co 2 rok, a ściany wewnątrz pokoi - w zależności od
              tego, po kim w spadku je otrzymasz, tzn. jeśli zostaniesz na następny rok, to
              odmalują. Co do składu - można podać siostrom propozycje składu pokoju na
              następny rok.
              W zeszłym roku, żeby dostać akademik, trzeba było przedstawić dochód na 1 osobę
              w rodzinie nie większy niż 549 zł. Akademiki przyznawane są na cały rok.
              Co do sióstr, jeżeli nie mieszkasz w ich sąsiedztwie, ciesz się i baluj. w
              przeciwnym przypadku serdecznie współczuję. Potrafią walić w rury (od góry) lub
              w podłogę (od dołu). Epitetów przytaczać nie będę.
              Czasami są problemy z późnymi powrotami. Nie liczcie na nie w czasie adwentu i
              Wielkiego Postu.
              • c00l Re: akademik kulowski 28.06.06, 21:27
                A co ze soba musialas zabrac do akademika? Czy sa tam czajnik, zelazko? Bo wiadomo ze jakies patelnie, czy garnki trzeba wziac:D
                • nataluszka Re: akademik kulowski 29.06.06, 20:08
                  Trzeba mieć własną pościel (wyjątek stanowią cudzoziemki), ręczniki, garnki. 1
                  segment obejmuje szafy na ubrania, szafki na jedzenie, talerze, itp., stół i 3
                  taborety, lodówkę, deskę do prasowania. Nie ma suszarki na naczynia oraz
                  czajników. W łazience jest brodzik, umywalka, lustro, suszarka i wieszaczki na
                  ręczniki, szafka na kosmetyki, duże miski. WC osobno. Na balkonie sznurki na
                  pranie. Klamerek brak.
                  Żelazka, trzepaczki do dywanów, klucze do pomieszczeń z odkurzaczami i do
                  pralni wypożycza się u sióstr w zamian pozostawiając legitymację lub kartę
                  mieszkanki.
                  • nataluszka Re: akademik kulowski 29.06.06, 20:22
                    No i jeszcze w każdym segmencie znajduje się telefon stacjonarny. Można
                    wykonywać połączenia wewnątrz akademika, do akademika męskiego, na recepcję, na
                    KUL. Połączenia zewnętrzne nie są realizowane. Operator Netia.
              • c00l Re: akademik kulowski 28.06.06, 21:29
                A ile osob masz w pokoju? Czy na 1 roku mieszka sie raczej w 4-osobowym pokoju? Jakie sa warunki do nauki? Zazwyczaj o ktorej juz wszyscy w pokoju ida spac? Komputery sa w akademikach? Czy jak juz chcesz to musisz miec swoj?
                • coolowa87 Re: akademik kulowski 28.06.06, 21:44
                  szczerze powiedziawszy to stancja chyba lepsza jak takie jaja...
                  • c00l Re: akademik kulowski 29.06.06, 13:15
                    Tak czy siak, akademik duzo tanszy, nawet jak trzeba bedzie kupic bilet miesieczny. I masz pewnosc, ze nie karza Ci wiecej placic, na stancji za media tez roznie wychodzi. No chyba ze znalazlbym stance z wszystkimi oplatami do 220 zl. Ale raczej biore akademik, zawsze wiecej ludzi sie pozna :D
                    • coolowa87 Re: akademik kulowski 29.06.06, 14:32
                      ja nie mam szans na akademik bo mam wieksze dochody...tzn wieksze jak wieksze
                      ale na 1 osobe wychodzi wiecej nizte 549 zl bo jestem jedynaczka ;PP ale i tak
                      chyba nie chcialabym miekszkac w akademiku :/
                      cOOl jak znajdziesz stancje z fajnymi ludzmi to tez bedzie oki;D
                • nataluszka Re: akademik kulowski 29.06.06, 20:20
                  Zazwyczaj wszystkie łóżka są zajęte. W mojej trójce było akurat jedno wolne.
                  Studentki 1 roku dostają trójki. Jeżeli chodzi o warunki to każda ma swoje
                  łóżko, stół, krzesło, szafkę nocną, wiszącą półkę na książki.
                  Kwestia nauki: na każdym piętrze są kujony (6 miejsc), ale zdarza się, że
                  niektóre dziewczyny siedzą w kuchni. Gdy jest ciepło można przesiadywać na
                  balkonie.
                  Regulaminowa cisza nocna trwa od 22.00 do 6.00, ale wiadomo, że różni ludzie
                  różnie do tego podchodzą. Kwestia dogadania się i zgrania z kumpelami z pokoju.
                  Jest możliwość na początku października, żeby zamienić się z kimś z innego
                  pokoju miejscami, co trzeba zgłosić w recepcji.
                  Na parterze znajduje się mini biblioteka, świetlica (sala telewizyjna) i duży
                  hol z wieloma fotelami, pufami i stolikami oraz automat telefoniczny na kartę
                  CHIP. Piętro niżej kaplica, laundry (czyli pralnie), sala komputerowa z
                  internetem (10 stanowisk, istnieje możliwość zapisania się na daną godzinę),
                  sala gimnastyczna i ksero.
                  • nataluszka Re: akademik kulowski 29.06.06, 20:25
                    Do akademika do poszczególnych studentek dochodzi poczta zaadresowana:
                    DAŻ KUL
                    ul. Konstantynów 1D
                    20-708 Lublin
                    • c00l Re: akademik kulowski 29.06.06, 21:49
                      To super jest w akademiku :) Nie wiesz czy podobnie jest w meskim jesli chodzi o wyposazenie :)?

Dzieki za odpowiedz
                      • nataluszka Re: akademik kulowski 01.07.06, 17:10
                        Niestety nie orientuję się. A co do kompów to można zwozić własne, ale nie da
                        się podłączyć internetu. Można skorzystać z tego w pracowni (czynna od 8 do 22;
                        w czasie sesji od 16 do 22) lub na uczelni.
                        • krevek Re: akademik kulowski 21.07.06, 13:40
                          To dziwne, że netu nie ma w pokoju... W większości innych miast mają ludzie neta
                          w pokoju w akademiku. Mam jeszcze pytanko: Jak będę upierdliwie odwołania
                          składał to dostanę akademik ? Mój brat w Krakowie właśnie tak co roku dostaje
                          akademik. Mam nadzieję, że i ja dostanę w akademik w Lublinie, choć przekraczam
                          dochód wymagany to ciągle mam nadzieję, bo brat pochłania większość rodzinnej
                          kasy w Krakowie i na wynajęcie czegoś nie mam co liczyć przy tej kasie co będe
                          dostawać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka