Dodaj do ulubionych

Akademik odmowa

21.08.24, 12:13
Corka nie dostala miejsca w akademiku. Co robic? W systemie nie może złożyć odwołania. Brak takiego formularza. Odwoływać można się tylko do końca tygodnia poprzez formularz, ktorego ona nie ma na swoim koncie. Telefonu nikt nie odbiera. Uniwersytet Gdanski. Jestem załamana. Na mieszkanie nas nie stać.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:17
      A ile kosztuje ten akademik?
    • bib24 Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:22
      córka ma akademik w innym mieście. chciała się przespać 1 noc ekstra w sierpniu. owszem da się. ale trzeba osobiście złożyć pisemne podanie 3 dni wcześniej. internetem się nie da. taki absurd jak i u ciebie. dalej sa w średniowieczu.
    • imponderabilia20 Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:24
      Wyślij pismo mailem na wskazany adres na stronie
      • marakujacytryna Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:34
        Już wyslala. Kwestia, że oni odpisują po miesiącu.
    • novembre Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:39
      Wspolczuje stresu. A pokoj przy rodzinie? Czesto starsze babcie wynajmuja pokoj student(k)om. Nawet na przeczekanie, ludzie z akademikow tez czasem rezygnuja.
      • dekoderka Re: Akademik odmowa 21.08.24, 13:04
        Pokój przy starszej pani to opcja dla desperatów.

Szukać mieszkania, do którego potrzebują współlokatorów.
        • novembre Re: Akademik odmowa 21.08.24, 14:42
          Lepszy wrobel w garsci, niz spac za miesiac pod mostem. Ze wspollokatorami tez mozna roznie trafic (tak samo roznie jak ze starsza pania, znam temat smile). Ale jest to jakies kolo ratunkowe.
        • nick_z_desperacji2 Re: Akademik odmowa 21.08.24, 18:13
          Nad współlokatorami jest zawsze instancja odwoławcza - właściciel. Jak zamkniesz pokój na klucz, to jest zamknięty, jak się trafi imprezowicz, to dzwonisz do właściciela z prośbą o dyskrecję i większość reaguje, bo nie uśmiechają im się skargi sąsiadów i zdemolowane mieszkania. Starsza pani będzie robić, co zechce, bo jest u siebie. I jak zechce grzebać w pokoju, to grzebać będzie, albo puszczać od rana do nocy TV czy radio maryja na full bo niedosłyszy. Zażyczy sobie powrotów przed 20? Ma prawo, wizyta całej rodziny w niedzielę? Tak samo.
          Pokoik przy kimś, to cyrograf, w którym rezygnujesz z prywatności i decyzyjności.
          • novembre Re: Akademik odmowa 21.08.24, 21:41
            No ja nie pisze, ze to jest cud miod i orzeszki, ale ja bym szukala wszelkimi kanalami po prostu. Babcie zawsze mozna opuscic, jak sie znajdzie cos lepszego. A takie babcie sa szansa na przeczekanie, bo sa wlasnie ostatnim wyborem. Oraz pierwszym, od ktorego sie pryska smile
    • elenelda Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:39
      Szukajcie pokoju do wynajęcia.
    • subskrybcja Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:39
      marakujacytryna napisała:

> Corka nie dostala miejsca w akademiku. Co robic? W systemie nie może złożyć odw
      > ołania. Brak takiego formularza. Odwoływać można się tylko do końca tygodnia po
      > przez formularz, ktorego ona nie ma na swoim koncie. Telefonu nikt nie odbiera.
      > Uniwersytet Gdanski. Jestem załamana. Na mieszkanie nas nie stać.

Na jakiej podstawie nie dostała?
      • marakujacytryna Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:49
        Zbyt wysoki dochód. Zarabiam średnio. Sama ją wychowuję.
    • 71tosia Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:41
      Prywatny akademik z pokojami 2-3 osobowymi? Będzie droższy od tego uczelnianego ale tańszy niż wynajęcie mieszkania
      • leosia-wspaniala Re: Akademik odmowa 21.08.24, 13:41
        Nie będzie tańszy od miejsca w pokoju, prywatne akademiki są drogie.
      • bluea.nna1 Re: Akademik odmowa 21.08.24, 18:10
        Też tak myślałam, ale już korzystniej jest wynająć mieszkanie. Akademiki prywatne najczęściej są jednoosobowe.
    • abria Re: Akademik odmowa 21.08.24, 12:53
      Gdybym była lewicową posłanką, to zamiast bzdur klimatycznych już dawno bym postulowała, żeby państwowe granty dla uczelni zależały od % miejsc w akademikach w stosunku do przyjętej liczby studentów.
      A gdyby wychodziło <50% to jedyne granty jakie bym dawała uczelniom, to takie na budowę akademików.
      • nick_z_desperacji2 Re: Akademik odmowa 21.08.24, 18:17
        Tylko, że jak 10 lat temu kończyłam studia, to sporo akademików zionęło pustką, bo ludzie wynajmowali pokoje. Pierwszoroczni marudzili, dlaczego na dzień dobry nie mają szans na jedynkę w najlepszym akademiku. Dodatkowo było wiadomo, że studentów będzie coraz mniej. Uczelnie zmniejszały ilość miejsc na rzecz standardu.
        Potem przez parę lat mieliśmy najlepszy rząd w historii i ludzi znowu na wynajem nie stać.
    • leosia-wspaniala Re: Akademik odmowa 21.08.24, 13:42
      Niech szuka miejsca w pokoju, a na początku roku dalej stara się o akademik. Studenci rezygnują, przeprowadzają się itp.
    • 1matka-polka Re: Akademik odmowa 21.08.24, 14:01
      We Wrocławiu, pokoje w 3-6 pokojowych mieszkaniach kosztują 1200 -1500 zł ze wszystkim.
      • little_fish Re: Akademik odmowa 21.08.24, 14:38
        No to akademik w Poznaniu dwa razy tańszy jednak...
        • leosia-wspaniala Re: Akademik odmowa 21.08.24, 15:41
          Ale ona pisze pewnie o całym pokoju, a nie o miejscu w pokoju. W akademikach też masz dzielone.
          • 1matka-polka Re: Akademik odmowa 21.08.24, 16:51
            leosia-wspaniala napisał(a):

> Ale ona pisze pewnie o całym pokoju, a nie o miejscu w pokoju. W akademikach te
            > ż masz dzielone.

W akademikach 3 osoby w pokoju to chyba standard. Ja podałam cenę dla pokojów jednoosobowych.
        • 1matka-polka Re: Akademik odmowa 21.08.24, 16:53
          little_fish napisała:

> No to akademik w Poznaniu dwa razy tańszy jednak...

Dom Studencki „OŁÓWEK”, DS „Kredka”
          – miejsce w pokoju 2-osobowym 780 zł
          – pokój 1-osobowy* 1 350 zł

Dom Studencki „DWUDZIESTOLATKA”
          – miejsce w pokoju 2-osobowym 672 zł
          – miejsce w pokoju 2-osobowym (większy metraż) 720 zł
          – pokój 1-osobowy* 1 020 z

uwr.edu.pl/domy-studenckie-2/cennik/
        • 1matka-polka Re: Akademik odmowa 21.08.24, 16:56
          little_fish napisała:

> No to akademik w Poznaniu dwa razy tańszy jednak...

A teraz Poznań:

"W Poznaniu, ceny za miejsce w akademikach największych uczelni wahają się od 480 zł za miejsce w pokoju trzyosobowym do 1460 zł za jednoosobowy. "

gloswielkopolski.pl/oto-ceny-miejsc-w-akademikach-w-poznaniu-w-roku-2024-2025-studenci-zaplaca-nawet-1450-zlotych-za-miesiac-sprawdz-jak-ile-kosztuja-pokoje/ar/c3p2-26542451
          • little_fish Re: Akademik odmowa 21.08.24, 17:02
            No tak, tylko jeśli ktoś nie ma kasy, to bierze trzyosobowy pokój w akademiku. W mieszkaniach rzadko jest taka możliwość i dlatego wychodzi drożej
            • 1matka-polka Re: Akademik odmowa 21.08.24, 17:09
              little_fish napisała:

> No tak, tylko jeśli ktoś nie ma kasy, to bierze trzyosobowy pokój w akademiku.
              > W mieszkaniach rzadko jest taka możliwość i dlatego wychodzi drożej

Przez jakiś czas miałam dwuosobowy pokój i bardzo ciężko było go wynająć, mimo bliskosci uczelni i dosyć niskiej ceny. A wiec wydaję mi sie, ze popyt na takie pokoje nie jest zbyt duży...
              • alfa36 Re: Akademik odmowa 21.08.24, 17:23
                To zdziwiona jestem. Myślałam, że pary szukają takiego pokoju.
                • 1matka-polka Re: Akademik odmowa 21.08.24, 21:36
                  alfa36 napisała:

> To zdziwiona jestem. Myślałam, że pary szukają takiego pokoju.

Ogłaszałam się na olx z tym pokojem, parę lat się z nim bujałam, aż w końcu podzieliłam na 2 małe, bo były 2 okna, i od tamtej pory oba są wynajęte cały czas.
              • little_fish Re: Akademik odmowa 21.08.24, 17:53
                Bo ci którzy mogą pewnie w takiej sytuacji wybierają akademik. A ci, których stać, wolą pokoje jednoosobowe.
                • leosia-wspaniala Re: Akademik odmowa 21.08.24, 20:32
                  Taaaak, bo akademik można sobie po prostu wybrać 😃 a jak ktoś ma za duży dochód, to go stać na jedynkę 😀
                  • little_fish Re: Akademik odmowa 21.08.24, 20:41
                    Ci, którzy mogą= ci, którzy łapią się na możliwość otrzymania akademika
    • segregatorwpaski Re: Akademik odmowa 21.08.24, 15:36
      Na str UG rzeczywiście nie znajduję wzoru odwołania, jest wzór samego wniosku, wniosek o jedynkę, wniosek o zamianę, rezygnacja, ale odwołania brak.
      Z treści dostępnych na kierunkach:
      "W przypadku odrzucenia wniosku student ma możliwość odwołania się od tej decyzji (postanowienia)

poprzez kliknięcie przycisku Odwołanie oraz wpisanie treści odwołania i dołączenia ewentualnych załączników
      ponowne złożenie nowego wniosku wraz z brakującymi wcześniej załącznika"
      Ale to z części dla już studiujących, z jednego z Wydziałów.
      Nie pozostaje Ci nic innego jak siedzieć przy telefonie dzwonić na każdy możliwy numer. Powodzenia!

• kadfael Re: Akademik odmowa 21.08.24, 16:54
      A daleko macie? Może jechać osobiście?
      • gajmal Re: Akademik odmowa 21.08.24, 17:14
        Dokładnie tak. Niech tam jedzie osobiście.
        • agnieszkas72 Re: Akademik odmowa 21.08.24, 20:18
          Napisz do dziekana ds. studenckich osobistego maila, przedstaw sytuację - oprócz formalnego odwołania od decyzji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka