IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 17:43
Chcę studiować ekonomię. Tylko zastanawiam się, jaką uczelnię wybrać-
państwową, czy prywatną? Akademię Ekonomiczną, czy Wyższą Szkołę Bankową? Czy
na AE jest bardzi trudno (studia zaoczne)? W ogóle, napiszcie co byście
wybrali i dlaczego. Jakie są plusy i minusy obydwóch uczelni :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ;-) Re: ekonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 19:58
      Jesli masz kase na prywatne to najlepsza WSB-NLU w Nowym Saczu w rankingu Wprost szkol biznesowych na 1. miejscu.

Dlaczego akurat zaoczne?
      • Gość: rummia Re: ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 00:40
        Długo by można opowiadać... Zakładam, ze na dzienne się nie dostanę. Już raz
        próbowałam i zabrakła mi minimalna ilość punktów. Cóż jak pech, to pech. Na
        dodatek właśnie zrezygnowałam ze studiów (kierunek technologia drewna- może jest
        po tym praca, ale to kierunek dla zapaleńców i wielbicieli chemii, fizyki i tym
        podobnych) i nie chciałabym stracić następnych lat. Boję się, że na ekonomicznej
        sobie nie poradzę.
        A Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu jest na drugim miejscu w rankingu, więc też
        jest dobrze :-)

a jeśli o kadsę chodzi, to zaoczne na AE wiążą się z podobnymi kosztami co na WSB...

Zastanawiam się, zastanawiam...

:-) :-) :-)
    • tocqueville prywatną 07.06.06, 20:03
      oczywiście
    • Gość: Opos Re: ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 14:35
      Wybór zoaczne albo prywatne to żaden wybór. Oczywiście, że prywatne. Zaoczne to
      mega syf, płaci sie kupe kasy a traktuje jak intruza. Korzysta się z tej samej
      insfrastruktury, a wszysyc ci robią łache. Zaoczne naprawde to słaby pomysł
    • g0mpk4 Re: ekonomia 08.06.06, 15:30
      Pewnie, że AE :D Ja w tej chwili studiuje na ekonomicznej w Krakowie i
      nienarzekam. Tutaj jest problem tylko się dostać bo jak mówi stare przysłowie
      krakowskie "W Krakowie nie da się zrobić dwóch rzeczy : przejechać się metrem i
      wylecieć z AE" :) Wiem też, że na AE w Katowicach jest paru takich co lubia
      wywalać ludzi dla sportu. Za to w Krk jest naprawde lajtowo a wg różnych
      rankingów (wprost, newsweek) stoimi wysoko :) W tamtym roku trzeba było bodaj
      61pkt żeby się dostać na Towaroznawstwo (tam było najłatwiej się dostać), 61pkt
      na Infe i Ekonometrie (mój kierunek :D), najtrudniej było na Finanse i Bankowość
      bodaj 70pkt, na ekonomie niepamietam - 65 może ??
      • Gość: :/ Re: ekonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 15:58
        Ile mialas % z rozsz anglika i matmy?

Na AE strasznie trudno sie dostac:/
        • g0mpk4 Re: ekonomia 09.06.06, 15:22
          Hmm to zależy co znaczy trudno. Moja matma była o wiele trudniejsza niż
          tegoroczna więc pewnie wyniki się nie przełoża i będzie trudniej, za to z
          anglikiem myśle że nic się nie zmieni. Miałem 85% z anglika rozszerzonego a
          matma rozszerzona hyhy nie liczyli mi rozszerzonej bo dostałem 28% a z
          podstawowej 88% więc przy przeliczniku 1,6 za rozszerzone i 1 za podstawową
          więcej punktów miałem z podstawowej :P To tak jakbym miał 55% z rozszerzonej ;)
          Nie zmienia to faktu, że dostałem się z odwołania. A zaocznie nie ma problemu
          się dostać - płacis, jesteś.
      • janera1 Re: ekonomia 08.06.06, 16:09
        Ale zaocznie?:/ Zdecydowanie bym wolał uczyć sie w prywatnej niż zaocznie. Jesli
        nie dasz rady dziennie to moim zdaniem tylko prywatnie
        • Gość: rummia Re: ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 16:38
          Tylko chodzi o to, ze ja chcę prywatnie i zaocznie :-)
          • Gość: Musaszi Re: ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 12:12
            Jak prywatnie to też zaocznie :) Będziesz w tedy pełnoprawnym studentem swojej
            uczelni a nie petentem i finansową zapchajdziurą jak na państwowych
            • Gość: cosmo Re: ekonomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 13:53
              A to akurat prawda. Studiując zaocznie na prywatnych płacisz płacisz tylko za
              siebie, a nie dodatkowo za studentów dziennych.
    • Gość: zły do studentów ekonomii IP: *.chello.pl 09.06.06, 18:17
      Mam niedługo egzamin z ekonomii (całe szczęście, że kończę przedmiot o nazwie
      ekonomia w tym roku) - powiedzcie mi co to "popytowe czynniki wzrostu
      gospodarczego" - bo jak szukam w Internecie to albo znajduję na jakiś stronach
      typu "ściąga" gdzie niewiadomo czy jest to dobrze opisane, albo na stronach z
      których nie idzie zrozumieć definicji :/
      • g0mpk4 Re: do studentów ekonomii 09.06.06, 23:19
        Czynniki wzrostu ?? Hmm jeżeli mówisz o determinantach popytu to : 1) dochód
        nabywcy 2) kształtowanie się cen na dobra komplementarne i substytucyjne 3)
        kształtowanie się oczekiwań co do ceny produktu/usługi 4) gusta i preferencje 5)
        czynniki losowe i społczenie (wiek, płeć ,wykształcenie). A tak na przyszłość
        nie pisz w topicu na temat rekrutacji :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka