les15 17.06.06, 21:13 Wyjeżdżam na studia do Nottingham w ramach programu Socrates. Potrzebuję informacji od osób, które tam studiują - zwłaszcza interesują mnie sprawy praktyczne: mieszkanie, zakupy, dojazdy, telefony itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 21:18 A to nie lepiej wejsc na stronke tejze uczelni i dowiedziec sie? Ja rowniez wyjezdzam i wszystko wiem ze strony mojej niemacierzystej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
les15 Re: socrates 17.06.06, 21:23 Oczywiście,masz rację, stronę uczelni już przestudiowałem. Ale na niej nie znajdę żadnych opinii polskich studentów. Chciałbym uzyskać jakieś rady praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 21:29 Wiesz co to wejdz sobie na stronke www.socrates.org.pl, nastepnie bedac na tej stronie wejdz w Informacje dla studentów, i tam powinno gdzies byc Wspomnienia stypendystów. Nie wiem czy znajdziesz swoja uczelnie, ale warto sobie poczytac. Jak jeszcze cos znajde to Ci napisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: socrates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 21:39 1. Najbardziej istotne problemy, jakich dowiadczyłe podczas pobytu na stypendium. uczelnia partnerska, mimo ze potwierdzila przedmioty na Learning Agreement, nie prowadzila danego przedmiotu i wystapiła potrzeba zmiany 2. Legalizacja pobytu. Jakie dokumenty były Ci potrzebne? Czy napotkałe znaczące trudnoci? Jeżeli tak, to jakie? Kto pomógł Ci je rozwiązać? żadne dokumenty nie były potrzebne 3. Podróż. Jak najlepiej dojechać z Polski do uczelni, w której studiowałe? połączenie lotnicze 4. Ubezpieczenie. Z jakiego ubezpieczenia korzystałe? ISIC 5. Lokalna służba zdrowia. Czy korzystałe z usług lokalnej służby zdrowia? Jeli tak, to jakich formalnoci musiałe dopełnić? Korzystałem. Jedyne formalnosci, ktore musialem dopelnic to byla rutynowa rejestracja pacjenta. 6. Zakwaterowanie. Jak znalazłe mieszkanie? Czy wpłacałe kaucję za mieszkanie? O czym warto wiedzieć (np. dodatkowe opłaty, zwrot kaucji, wyposażenie mieszkania)? Zakwaterowanie znalazlem przez internet, korzystajac z bazy danych prywatnych mieszkan prowadzoną przez uczelnie partnerską. Wpłacałem kaucję. Warto wiedziec ze są mieszkania ktroe w czynszu zawieraja wszystkie opłaty i generalnie jest to o wiele korzystniejsze 7. Koszty utrzymania. Jakie ponosiłe wydatki w skali miesiąca na zakwaterowanie, wyżywienie, komunikację miejską, składki w uczelni (jakie?), inne koszty (jakie?) Na jedzenie wydawałem średnio 100 funtów miesięcznie. Około 35 funtow na miesiac, na transport publiczny. Mieszkanie 180 funtów. 8. Kursy językowe. Czy uczelnia przyjmująca oferowała Ci kurs językowy? Jakie kursy językowe w uczelni/ miecie polecasz? Uczelnia oferowała kursy jezykowe we włąsnej szkole jezykowej. Skorzystałem ale niestety nie byłem z nich zadowolony. 9. Zajęcia pozalekcyjne. Zajęcia, obiekty sportowe, itp. które polecasz, gdzie można rozwijać swoje zamiłowania i umiejętnoci (sport, muzyka, plastyka, inne). Niestety nie posidadam takich informacji, poniewaz takie przyjemnosci kosztują sporo w Anglii. 10. Zakupy. Jakie sklepy/ centra handlowe polecasz studentom Erasmusa? TESCO, ASDA. 11. Turystyka. Ciekawe miejsca w miecie i okolicy godne polecenia. Sherwood, Zamek w Nottingham, Jaskinie Nottingham, Skegness. 12. Twoja ocena/ komentarz na temat jakoci informacji, rekrutacji w uczelni macierzystej w Polsce. Przepływ informacji jest bardzo ograniczony. 13. Twoja opinia na temat stopnia integracji ze rodowiskiem studenckim u uczelni przyjmującej za granicą. Integracja byla dosc kiepska. Jednak nie bylo to zwiazane z moim szczególnym przypadkiem, poniewaz z tego co zauważyłem integracja środowiska studenckiego w uczelni w ktorej studiowałem była dośc kiepska generalnie. 14. Twoja opinia o najcenniejszych korzyciach wynikających z uczestnictwa w wyjeździe erasmusowym Najcenniejsze korzysci to przede wszystkim mozliwosc poznania innego srodowiska i rozszerzenia horyzontów, ale takze nabranie dystansu do sytuacji w Polsce (ze nie zawsze jest tak źle jak sie wydaje) 15. Jak Twoim zdaniem można usprawnić działanie Programu SOCRATES-Erasmus? Polepszyc przepływ informacji miedzy uczelniamy w stadium przygotowania wyjazdu. 16. Inne uwagi dla przyszłych stypendystów związane z Twoją uczelnią przyjmującą i miejscem Twojego pobytu. Na co należy zwrócić szczególną uwagę wyjeżdżając do uczelni, w której studiowałe? Szczególną uwagę trzeb zwrócic na odpowiednie wybranie tematu Final Year Project. Zły supervisor i nieciekawy temat moze uprzykrzyc wyjazd. 17. Inne uwagi Odpowiedz Link Zgłoś