pusstelnik 16.12.04, 16:31 Niedawno podłączyłem się do sieci wodociągowej Wodociągu Mareckiego i nurtuje mnie pytanie, czy wypicie wody bezpośrednio z kranu nie skończyłoby się jakąś niespodzianką gastrologiczną. Może ktoś próbował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
endona Re: Woda z kranu 16.12.04, 22:34 ja podłączyłam do siebie ta wodę jakieś dwa lata temu. tak w zasadzie jest gorsza od tej, którą mam własną, kamień w czajniku nadal jest, poza tym widać na przykładzie umywalki jaki tworzy się osad. ja nei propunje jej pić, mimo tego iź ten kamień na zdrowie nie szkodzi, ale mimo wszystko woda nie jest najlepszej jakości... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Re: Woda z kranu 17.12.04, 04:57 Nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź, Endono. Piszesz, że osadza się kamień i nie należy mareckiej wody pić, po czym dodajesz "mimo tego iż ten kamień na zdrowie nie szkodzi, ale mimo wszystko woda nie jest najlepszej jakości...". Co zatem oznacza owo "mimo wszystko" - czy wiesz o jakichś innych niż kamień konkretnych problemach z tą wodą, czy tak ostrzegasz na "wszelki wypadek"? Pytam, bo sam niedługo podłączam się do wodociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
msp1 Re: Woda z kranu 17.12.04, 13:54 Doga Edono. Zaimponowałaś mi. Podziwiam Twoją niezachwianą wiarę, która pozwala Ci ocenić jakość wodociągowej wody i udzielać rad innym. Szkoda że nie piszesz na czym ta wiara jest zbudowana. Ja widziałem wyniki badań tej wody, zawartość szkodliwych składników jest w niej znacznie poniżej normy. Nie ma w niej bakterii. Badania są prowadzone systematycznie i przypuszczam, że łatwo się z nimi zapoznać. A jaki jest skład Twoje wody, czy jest Ci znany? Czy zapoznałaś się z rozkładem najbliższych szamb, czy masz pewność, że Twoi sąsiedzi nie wypompowują ich zawartości na teren swoich ogródków, jak to jest w zwyczju u znacznej cześci naszych sąsiadów. Pragnę jeszce dodać, że woda tzw. miękka nie jest zdrowa ponieważ nie zawiera minerałów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
k.bychowski Re: Woda z kranu 17.12.04, 08:07 pusstelnik napisał: > Niedawno podłączyłem się do sieci wodociągowej Wodociągu Mareckiego i nurtuje > mnie pytanie, czy wypicie wody bezpośrednio z kranu nie skończyłoby się jakąś > niespodzianką gastrologiczną. Może ktoś próbował? Piję często (oczywiście surową) i jestem okazem zdrowia ;-) Jakość wody w kranie zależy również od tego jaką drogą dostaje się do naszego kranu. Do Endony: Jeżeli woda "w zasadzie jest gorsza od tej, którą masz własną", to czemu jej używasz? Zaiste woda w markach jest twarda - i stąd osad. Ale wniosków co do jej jakości, na tej podstawie, bym nie wyciągał. Odpowiedz Link Zgłoś
sarmatia Re: Woda z kranu 17.12.04, 16:28 Drogi endona, Mam pytanie czy wymieniłeś rury po podłączeniu się do wodociągu? Bo ja miałam ten sam problem co ty (no może nie w takiej skali) ale po wymianie rur ( po namowie człowieka, który podłączał nam wodę) woda jest czysta jak kryształ pozdrawiam sarmatia P.S. Oczywiście zdarza mi się pić prosto z kranu i nawet mi smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
slaw Re: Woda z kranu 19.12.04, 12:58 Raport z badania wody Sanepidem :) www.wodociagmarecki.pl/raport.php Odpowiedz Link Zgłoś