tocqueville 22.06.06, 17:32 Jeden kierunek studiów – dwa dyplomy: polski i amerykański (realizacja programu „dual-diploma”) www.kulturoznawstwo.dswe.pl/index.php?id=1038 Co o tym sądzicie? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r.richelieu Re: Podwójny dyplom 22.06.06, 17:39 Sądzę, że to daleki krewny spamu. I wcale nie jest to pierwsza taka inicjatywa w Polsce, jak tam napisano, chyba, że na kierunku kulturoznawstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Podwójny dyplom 22.06.06, 17:43 Spam, reklama, informacja? Jeśli Richelieu uzna to za spam/reklamę - niech skasuje Nie chcę łamać regulaminu Tylko w jaki sposób poinformować o takich studiach? Czy jest w tym coś złego? Odpowiedz Link Zgłoś
manros Re: Podwójny dyplom 22.06.06, 17:50 sluchajcie tego:-) "- po otrzymaniu dyplomu student może ubiegać się o przyjęcie na 4 letnie studia magisterskie lub 8 letnie studia doktoranckie w Stanach Zjednoczonych " Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek_opalek1 Re: Podwójny dyplom 21.07.06, 11:00 Nie jest tak, że BA to min. 4 lata. Na WSB-NLU masz zintegrowany progam polski i amerykański i dostajesz naraz licencjata i BA po trzech latach. BA jest wydawany przez National Louis University z Chicago. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Podwójny dyplom IP: *.kablowka.waw.pl 22.06.06, 20:05 Po pierwsze jakie akredytacje ma ten dyplom. Po drugie jak się nazywa? Bo BA to to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Podwójny dyplom 22.06.06, 20:36 > Po pierwsze jakie akredytacje ma ten dyplom. Tzn.? Akredydację od PKA uzyskuje się dopiero po jakimś czasie od uruchomienia kierunku. > Po drugie jak się nazywa? Bo BA to to nie jest. nazywa się B.A. Bachelor of Arts Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Podwójny dyplom IP: *.kablowka.waw.pl 22.06.06, 21:39 Ad1 Oczywiście chodzi o akredytację amerykańską, bez takiej akredytacji dyplom jest ważny tyle ile wart jest sam papier. Ad2 Nie słyszałem, iż po BA studia do MA trwają 4 lata???? A doktorat po 8-miu???? Już raczej, podejrzemwam iż jest to Associate degree - jeżeli nie jest to jakiś Certyfikat. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Podwójny dyplom 22.06.06, 21:46 To ciekawe pytania na które nie znam odpowiedzi Wiem tyle, ile można przeczytać na stronie :( Nie znam się na tym projekcie, tylko wkleiłem info :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Podwójny dyplom IP: *.kablowka.waw.pl 22.06.06, 22:02 Stany to całkiem inny kraj o innym systemie edukacji. Każdy może wydawać dowolny dyplom (zresztą w necie jest mnóstwo ofert – dyplom za 500 USD bez wychodzenia z domu w 10 dni…). Dlatego najważniejsza jest akredytacja czyli obiektywna ocena znanej niezależnej organizacji. Bez tego dyplom nic nie jest wart. Po drugie żadna organizacja nie wyda akredytacji dla dyplomu BA który ma poniżej 4 lat (8 semestrów) tak już tam jest pierwszy rok to liberal arts a dopiero od drugiego zajęcia dotyczące kierunku. Po trzecie studia BA trwaja 4 lata, MA następne 3 lata i doktorat ok. 2-3 lata ale tu jest różnie. Dlatego podejrzewam was o Associate Degree który jest wydawany po 3 latach (tak jak kiedyś SGH/SGPiS wydawało dyplom Dyplomowanego Ekonomisty po 3 latach). To taki dyplom nie świadczący o wyższym wykształceniu ale iż coś tam się zrobiło i jest się na drodze do BA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Podwójny dyplom IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.06.06, 07:55 W sumie masz rację ale to tendencja ostatnich lat. Kiedyś były 3 lata później 2 lata ale studia roczne po BA ciągle mają kłopoty z akredytacją (znasz jakieś akredytowane przez poważną organizację?). Obecnie akredytacje po roku mają studia MBA ale MA nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
manros Re: Podwójny dyplom 23.06.06, 10:21 University of Honolulu posiada roczne,kiedys przeglądalem ich stronkę. W UK np normą jest ze MA trwają rok poniewaz oni raczej traktują master's jako podyplomowe,nie przyslugują tam zadne stypendia,pomoce finansowe itp. U nas jeszcze nie doszlo do swiadomosci ze licencjat kto to ktos powazny, tam jest inaczej,wiele ludzi poprzestaje na BA, u nas na glupiego mlodszego referenta w urzedzie byl ostatnio wymog magistra,900zl,chore;) Odpowiedz Link Zgłoś
potocek Re: Podwójny dyplom 23.06.06, 12:45 Moim zdaniem pomysł z dwoma dyplomami jest całkiem udany. Podwarunkiem jednak, że w parze z samym dyplomem idą zajęcią prowadzone przez kadrę z zagranicznej uczelni. Czymś podobnym chwali się też jedna z warszawskich szkół. W tym wypadku ten drugi, to dyplom Erasmus School of Economics. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy.gun Re: Podwójny dyplom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:35 W CV na pewno wygląda to całkiem fajnie. Ja w każdym razie z czystej ciekawości sprawdziłbym kogoś z takim dyplomem. Odpowiedz Link Zgłoś
studentk Re: Podwójny dyplom 23.06.06, 15:52 Jeżeli faktycznie jest to dyplom, a nie certyfikat to fajna sprawa. Rozumiem iż trzeba też wyjechać na jeden rok do Rotterdamu, to już jest pewien ból. Nie każdy pozwoli sobie na roczy, obowiązkowy wyjazd do uczelni partnerskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Podwójny dyplom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 19:17 > Jeżeli faktycznie jest to dyplom, a nie certyfikat to fajna sprawa. Rozumiem iż > > trzeba też wyjechać na jeden rok do Rotterdamu, to już jest pewien ból. Nie > każdy pozwoli sobie na roczy, obowiązkowy wyjazd do uczelni partnerskiej. Z tego co wiem, to w takich sytuacjach przyznawane są stypendia, tak więc to nie jest chyba aż taki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Podwójny dyplom IP: *.kablowka.waw.pl 26.06.06, 19:29 Jakie stypendia? Kto finansuje? Ile? Starczy na opłacenie nauki, mieszkania, jedzenia...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Podwójny dyplom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:13 > Jakie stypendia? Kto finansuje? Ile? Starczy na opłacenie nauki, mieszkania, > jedzenia...? Tego niestety nie wiem, myślę że nalezałoby poszukać na stronie owej szkoły. Wydaje mi się jednak że wysokość stypendiów jest adekwatna do ewentualnych kosztów nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałaMi Re: Podwójny dyplom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:07 studentek ale ten wyjazd nie jest obowiązkowy,to jest jedynie program do którego możesz przystąpić-co za tym idzie dostajesz drugi dypolom-bądz nie i wówczas masz jedynie dyplom z Kulturoznawstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MałaMi Re: Podwójny dyplom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:08 A tak poza tym, to jest to bardzo fajna sprawa,chyba się zastanowię czy czasem nie wybrać się na ten kierunek:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarema Re: Podwójny dyplom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:49 potocek napisał: > Moim zdaniem pomysł z dwoma dyplomami jest całkiem udany. Podwarunkiem jednak, > że w parze z samym dyplomem idą zajęcią prowadzone przez kadrę z zagranicznej > uczelni. Czymś podobnym chwali się też jedna z warszawskich szkół. W tym wypadk > u > ten drugi, to dyplom Erasmus School of Economics. A ja się zastanawiałem dlaczego holenderska uczelnia reklamuje się w polskim metrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Podwójny dyplom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 22:47 > Po trzecie studia BA trwaja 4 lata, MA następne 3 lata i doktorat ok. 2-3 lata > ale tu jest różnie. Dlatego podejrzewam was o Associate Degree który jest > wydawany po 3 latach (tak jak kiedyś SGH/SGPiS wydawało dyplom Dyplomowanego > Ekonomisty po 3 latach). To taki dyplom nie świadczący o wyższym wykształceniu > ale iż coś tam się zrobiło i jest się na drodze do BA. Z tego co moja siostra studenta w NY mówi, to nie ma przedziałów czasowych tylko zdobywa się punkty za przedmioty. jak się uprzesz to możesz zrobić BA w 2 lata np a mozesz i w 5. Zależy czy wolisz intensywną naukę i na ile przedmiotów Cię stać bo za kazdy się oddzielnie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA Re: Podwójny dyplom IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.06.06, 12:14 Trochę pokręciłaś. Są punkty ale i tak studia MUSZĄ trawać 4 lata, mogą co najwyżej trawać dłużej, ale nie któcej. Tak samo jest w Polsce, niby w części szkół jest obieralność przedmiotów ale i tak nie skrócisz studiów o więcej niż o jeden semestr. Taki jest wymóg i tyle (w Polsce wymóg ustawowy). W USA jakby była możliwość skrócenia studiów to by stracili akredytację i tyle, coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville wyjasnienie 20.07.06, 16:46 - po ukonczeniu tych studiów dostaje sie dyplom BA - w trakcie studiów robi się w ciągu 6 semestrów materiał z 8 semestrów amerykanskich - tyle samo przedmiotów - po uzyskaniu dyplomu mozna robić 4 semestralne (DWULETNIE) studia magisterskie w USA (a nie tak jak było napisane wczesniej 4letnie -byl blad na stronie),teraz juz poprawiony www.kulturoznawstwo.dswe.pl/index.php?id=1038 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: wyjasnienie IP: *.kablowka.waw.pl 20.07.06, 21:33 A jak z akredytacjami??? Bo to jest w dyplomie amerykańskim najważnieje. 3 lata BA???? I jakakolwiek organizacja międzynarodowa dała temu akredytację???? Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: wyjasnienie 25.07.06, 18:57 BA trwają 4 lata, ale można je zrobić w 3. Jeśli zaliczy się wszystkie wymagane przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Podwójny dyplom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 21:22 o, ciekawe jedne studia -dwa dyplomy? Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Podwójny dyplom 25.07.06, 22:48 Odpowiedź dostaniesz zapewne wtedy, gdy ten wątek spadnie na conajmniej trzecią stronę. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Podwójny dyplom IP: *.kablowka.waw.pl 25.07.06, 23:07 :) Po 3 latach żaden program BA w USA nie ma akredytacji. Zatem papierek jest nic nie wart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Podwójny dyplom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.08.06, 12:01 To jak jest z tą akredytacją w USA? Czy kierunek zanim ruszy ma już akredytację? Czy wszystkie kierunki maja akredytację? Kto jej udziala? Odpowiedz Link Zgłoś