Gość: beat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 16:07 czy ktos z wawy uczy sie w tej szkole?? prosze o konkretne info na jej temat,czy warto tam studiowac i czy jest ok... szczegolnie interesuje mnie kierunek psychologii spolecznej... dzieki ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ragazzo11 Re: WSFiZ 09.07.06, 19:03 nie wiem czy warto czy, bo jeszcze nikt tam psychologii nie skonczył. jestem własnie nowoupiecxzonym studentem IV roku (czyli własnie skonczyłem III) a to znaczy, że własnie mój rok jest pierwszym na tej uczelni, który studiuje psychologie. Czy było warto, to pokażą statystyki i i indywidualne losy każdego z nas (przyszlych absolwentów). Studia jak studia, jest taniej niż na SWPS czy wieczorowej psychologii UW - to dlatego, że nie ma jeszcze prestiżu i absolwentów - a jak nie ma absolwentów to szkoły nie w rankingach, a jak nie ma w rankingach to nie ma prestiżu. Jeśli chodzi o społeczną, to kadra jest (zresztą jak na większości specjalności) w połowie z UKSW (prof Stojanowska-Borowiec)i w połowie z UW (prof Czapiński). TA piewrwsza własnie oblała połowe studentów na pierwszym egazminie ze specjalności.(Specjalnościowe przedmioty zaczynają się w połowie III roku). Wbrew temu, co moga pieprzyć wszyscy inni, poziom jest ten sam co na innych uczelniach, bo nawet testy egzaminacyjne są identyczne co na UW czy UKSW. Warunki może nieco lepsze, bo sale są nowe i w miarę wygodne. Aha, nazwa szkoły ma się wkrótce zmienić, będzie to wprawdopodbnie Szkoła Wyższa im. Starzyńskiego. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gggg Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 23:54 Nie jestem studentką, więc trudno jest mi oceniać. Czasem zaglądam na grono studentów UKSW (psychologia, pedagogika). Jest tam sporo osób, które chcą zrezygnować ze studiów WSFiZ i zdawać na UKSW. Podobno poziom bardzo kiepski. No i jest to rzeczywiście spore ryzyko, bo pracodawcy na pewno przez przynajmniej kilka lat będą sceptycznie odnosić się do studentów nowej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 13:36 Nigdy nie słyszałam, żeby na UKSW poziom był wysoki, czy wręcz dorównywał poziomowi UW. Na jakimkolwiek kierunku... A już na pewno nie na psychologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 00:32 Ja niestety słyszałam ze poziom jest bardzo niski. Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: WSFiZ 30.08.06, 18:38 poziom jest taki sam jak na innych uczelniach - sami pomyślcie: jak może być bardzo niski poziom jeśli mamy te same egzaminy co np. na UW ? a i z niektórych przedmiotów więcej godzin niż na UW. Wykładowcy prawie Ci sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taktak Re: WSFiZ IP: *.euro-net.pl 30.08.06, 21:47 Macie te same nazwy przedmiotów, ale albo zakres węższy, albo luzy w zaliczaniu. W szkołach prywatnych wykładowca Musi mieć inną miarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: WSFiZ 31.08.06, 13:21 nie rozumiem dlaczego nadal panuje przekonanie, że na uczelniach prywatnych jest łatwiej. Wcale nie jest - jeszcze raz powtarzam - mamy te same egzaminy, więc i materiał do nauczenia ten sam ! To, że płacimy czesne nie jest równoznaczne z zaliczaniem egzaminów !!! Ludzie zrozumcie to wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taktak Re: WSFiZ IP: *.euro-net.pl 31.08.06, 20:05 Nie macie TAKICH samych egzaminów. Mam zajęcia w prywatnej i w państwowej. I dalej chcę je mieć, więc więcej nie napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: WSFiZ 31.08.06, 20:24 nie twierdzę, że ze wszystkich przedmiotów ale z niektórych wykładowcy nam mówią, że własnie taki robili na UW czy na UKSW. Nie wymyśliłam sobie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM*** Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 22:54 Mówić to sobie mogą :D:D Co z tego, że te same egzaminy? Różnica może być w zakresie materiału, który należy opanować aby zdać ten egzamin... Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: WSFiZ 01.09.06, 11:11 o co Wam własciwie chodzi? co chcecie udowodnić swoimi argumentami? to że studia prywatne są gorsze ? łatwiejsze ? po pierwsze nie mozna generalizować, wszystko zalezy od kierunku, od uczelni. Ja wiem jak jest na moim kierunku i będe go broniła, bo najlepiej wiem jak duży materiał muszę opanować do egzaminów, jaki mają stopień trudności i ile wyrzeczeń mnie to kosztuje. Sami wykładowcy często przyznają, że egzaminy są trudne, co widac po wynikach - i bardzo dobrze, bo zostaną najlepsi. Więc przestańcie wypisywać, że mamy łatwiej albo mnie materiału bo to nie prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM*** Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:50 Oczywiście, że studia prywatne są łatwiejsze, nie ma co się obrażać :P A ile wy tam macie możliwości poprawek?Płacisz 100PLN i masz, proste :D Moja znajoma tam studiuje, w LO leciała jakoś na trójczynach,albo i nie,teraz niby na egzamin ma opanować materiał z grubaśnej książki, a prawda jest taka,że kilkanaście najważniejszych pojęć wystarczy...A jeśli ktoś twierdzi, że tam jest wysoki poziom,hmmm,widocznie na miarę osob tam studiujących,zapraszam na UW, UJ czy UAM i tam można się przekonać co to znaczy wysoki poziom :> Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: WSFiZ 01.09.06, 13:21 widzę, że ta rozmowa nie ma sensu, bo i tak "wiesz lepiej". jeśli naprawdę sądzisz, że zapłacenie 100 zł za poprawkę gwarantuje zaliczenie egzaminu to albo żyjesz nie w tym świecie albo ktoś Ci głupot nagadał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: WSFiZ IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.06, 14:49 Poziom psychologii w WSFiZ jest wysoki. Jednak zastanawiam się jak z pracą po takiej uczelni...Stawiałbym zdecydowanie na SWPS. Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: WSFiZ 01.09.06, 17:10 dziękuję..w końcu ktoś się za mną wstawił. SWPS jest dłużej na rynku, zdobyło renomę, ale i jest dwukrotnie droższe :( jakbym miała więcej pieniędzy to pewnie bym się zastanowiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 17:16 a rozważałaś kredyt studencki? albo pracę? wiele osób z SWPS pracuje na swoje studia. Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: WSFiZ 01.09.06, 17:35 a ja myślisz, że inaczej ? z mojej pensji nie ma mowy o SWPS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jafasza Re: WSFiZ IP: 195.136.44.* 22.02.07, 12:16 Studia na WSFiZ są łatwe. Nawet nie wiedziałam że mozna tak łatwo dobrnać do IV roku Psychologiii. Uczę sie wprawdzię, ale egzaminy nie są dla mnie problemem. Jak dotad nie miałam żadnej poprawki z wyjątkiem statystyki-brrrr..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM*** Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 19:30 Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania, i tam można psychologię studiować hehehehehe, ciekawe co sobie pracodawcy myślą o tej szkole.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfredek Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 22:24 a to myslisz, ze musi miec w nazwie cos z psychologią związane? w Nowym Sączu jest Wyzsza Szkola Biznesu - NLU i tam tez mozna psychologie studiowac. Przcodawcy patrza bardzie na paktyke.... ale widze, ze wiekszosc ludzi tego nie rozumie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 12:45 Gość portalu: alfredek napisał(a): > a to myslisz, ze musi miec w nazwie cos z psychologią związane? > w Nowym Sączu jest Wyzsza Szkola Biznesu - NLU i tam tez mozna psychologie > studiowac. Serio?? To chyba niemożliwe... Ta szkoła nie ma takich uprawnień! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20882&w=23220153&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: WSFiZ 02.09.06, 20:41 dla czepialskich- prawdopodobnie w przyszlym roku uczelnia zmieni nazwę. Większość studentów jest na psychologii, uczelnia wysluchała naszych próśb, zrobiła ankietę jak chcielibysmy aby brzmiała nowa nazwa, i jak dobrze pójdzie w połowie 2007 nie będzie juz nazwy WSFiZ. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 22:15 Ranking uczelni matura.onet.pl/1335374,poradnik.html pozycja 32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 23:08 Ranking psychologia i socjologia www.wprost.pl/ar/?O=44196 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Portalu Re: WSFiZ IP: *.chello.pl 04.09.06, 15:58 Cała prawda o WSFiZ Studiuję na 3 roku psychologii WSFiZ. Tryb dzienny. 1. Egzaminy są na wysokim poziomie ( treść testów) lecz na niektórych wykłdach gdy sa na dużej auli można swobodnie ściągać. Bardzo trudno zdać Psychofizjologie. Właśnie jeśli chodzi o poprawki. Nie ma egzaminów zerowych. Jak nie zdasz egzaminu masz poprawke za 100 zł, później nastepną za 100. Później Warunek 500 zł. Następnie powinien być komiś (nie wiem ile kosztuje)Wiem, ze z psychofizjologii było już około 5 warunków !! A przeciez tak być nie powinno !! Głownie chodzi o kase, juz dawno te osoby powinny wylećiec ale płacą wiec podchodzą po rez nty do egzaminu warunkowego. 2. Wykladowcy są znani z UW, UKSW.. no właśnie i tu pojawia się problem... Sa Z UW i UKSW i traktują te uczelnie poważnie! Dlatego jak cos im wypadnie na UW, UKSW to w ogole u nas nie ma wykładów, nawet nie sa odwołane. Przyjezdzam do szkoły i musze wracac zaraz do domu, bo nie ma wykładu.W dziekanacie nic nie wiedzą. 3. Czasami nie ma możliwości dwoc poprawek jak na ćwiczeniach ze statystyki jedna poprawka i warunek za 500 zł. 4. A teraz meritum. Wszystko biją ludzie którzy chcą zostać terapeutami. Moje oceny na maturze 2 i 3, spokojnie radze sobie w tej szkole na psychologii, żadko mam poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 16:35 Porównajmy SWPS... > 1. Egzaminy są na wysokim poziomie ( treść testów) > lecz na niektórych wykłdach gdy sa na dużej auli można swobodnie ściągać. > Bardzo trudno zdać Psychofizjologie. Egzaminy są testowe, nie wiem, jak określic ich poziom. Nie wykraczają poza literaturę i treść wykładów. Nigdy nie próbowałam ściągać, nigdy nikogo przy mnie nie wyrzucono za ściąganie. Nie wyobrażam sobie, jak można ściągać na psychologii... Nie wiem, co trudno u nas zdać. Wiele jest przedmiotów, kttóre są powtarzane przez niektórych nawet po 6(!) razy. > Właśnie jeśli chodzi o poprawki. Nie ma egzaminów zerowych. U nas też nie ma. Każdy egzamin ma 2 terminy - A i B w odstępie czasowym 2 tygodnie, czyli w najgorszym wypadku termin B jest tydzień po ogłoszeniu wyników z terminu A. Jak nie zdasz > egzaminu masz poprawke za 100 zł, później nastepną za 100. Później Warunek 500 > zł. Następnie powinien być komiś (nie wiem ile kosztuje)Wiem, ze z > psychofizjologii było już około 5 warunków !! U nas, jak nie zda się w terminie B, zdaje się za pół roku lub rok, w zależności od przedmiotu. Za kolejne dwa terminy A i B opłata: 170zł, z części przedmiotów nie można zdawać samego egzaminu, trzeba je powtarzać w całości, a tu koszty rosną... > 2. Wykladowcy są znani z UW, UKSW.. no właśnie i tu pojawia się problem... > Sa Z UW i UKSW i traktują te uczelnie poważnie! Dlatego jak cos im wypadnie na > UW, UKSW to w ogole u nas nie ma wykładów, nawet nie sa odwołane. Przyjezdzam > do szkoły i musze wracac zaraz do domu, bo nie ma wykładu.W dziekanacie nic nie > > wiedzą. Też mamy dobrych wykładowców. Z tego, co mi wiadomo, o wiele lepszych. Zawsze jesteśmy poinformowani, jeżeli wykład jest odwołany (przynajmniej dzień wcześniej dostajemy wiadomość na szkolną pocztę). Mamy problemy z BOSem, ale idzie się dogadać... > 4. A teraz meritum. Wszystko biją ludzie którzy chcą zostać terapeutami. Nie zrozumiałam. :P > Moje oceny na maturze 2 i 3, spokojnie radze sobie w tej szkole na psychologii, > > żadko mam poprawki. Co mnie bardzo martwi... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Portalu Re: WSFiZ IP: *.chello.pl 04.09.06, 17:47 Z tego co piszesz to na SWPS wcale nie jest lepiej, a poprawki jeszcze droższe... Może WSFiZ to jednak nie jest zły wybór :D Odpowiedz Link Zgłoś
torpiczka Re: WSFiZ 04.09.06, 18:01 moim zdaniem jest podobnie. SWPS też potrafi nie poinformować o odwołaniu zajęć - wiem, bo część sal wynajmują w biurowcu, w którym pracuje moja koleżanka. Dodatkowo bywa, że studenci zaoczni mają faktulety w środku tygodnia, co np. utrudnia podjęcie pracy zawodowej (to akurat wiem, bo przeprowadzałam rozmowę kwalifikacyjną z dziewczyną, która studiuje w SWPS). Każda uczelnia ma plusy i minusy, jak wszystko w życiu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 21:42 No cóż. Takie życie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti22 Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 12:46 Jestem na III roku psychologii w WSFiZ i jedyną rzeczą, która mi się tu podoba to ładny budynek, nowe dobrze wyposażone sale, a przecież nie o to na studiach chodzi. Poziom fatalnie niski, psychofizjologię jak już ktoś wspominał można zdawać x razy. Zastanawiamy się z koleżankami z grupy czy jest możliwość przeniesienia się na SWPS. Wyciąganie kasy na każdym kroku, przenoszenie zajęć do innych sal, zmiana godzin zajęć i zero informacji na ten temat, a później trzeba płacić za powtarzanie przedmiotu pomimo iż to szkoła nie wywiązała się z umowy (tak moi drodzy podpisując umowę ze szkołą wiesz, że płacisz za usługi edukacyjne, płacisz i wymagasz informacji o każdej zmianie). W dziekanacie ciągle się słyszy od pań "to nie moja wina", "to nie mój problem", "ja nic nie wiem". Co z tego, że mamy dobrych wykładowców, oni nastawiają się tu na zarobek, a na nauczanie nastawiają się w szkołach państwowych. Niestety jestem bardzo niezadowolona. Mam niezłe oceny z egzaminów z przedmiotów z których ledwie wiem o co chodzi (np.psychofizjologia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 15:53 A kto prowadzi u Was psychofizjologię? Jestem ciekawa, możesz podać nazwisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 21:07 Ja odpowiem-prof.Piotr Jaśkowski. Jestem na trzecim roku psychologii w WSFiZ.Uważam,ze poziom wcale nie jest niski,tym bardziej,ze: -kuzynka studiuje na państwowej uczelni-najlepsza w Polsce uczelnia pedagiogicna,na egzaminychodzi totalnie nieprzygotowana i zdaje na 4 lub 5.I nie tylko ona.Wierzcie lub nie... -ja studiuje oprócz WSFiZ na Uniwersytecie Warszawskim(stosunki miedzynarodowe,program dzienny)i sądze,ze poziom na WSFiZ jest wyższy.Wiadomo,ze to inne kierunki ale mozna porównac poziom mniej więcej. Nie będe porównywac psychologii w WSFiZ z SWPS i UW ponieważ tam nie studiowalam. Wiem za to,ze pisalam testy z UW(na kartkach widnial naglowek Uniwersytet Warszawski i jeżeli ktos nie wierzy to jego sprawa.) A autorce wątku polecam ta szkolę.To czy zdobędziesz w przyszlosci pracę zależecbędzie tylko od Ciebie,pracodawcy nie zwracają szczególnej uwagi na to jaką skoczylas szkolę-bądz kreatywna,poznawaj języki,czytaj książki dotyczące Twojego kierunku studiów(poza obowiązkowymi na uczelni)a na pewno nie będzie źle.Ważna jest też kadra dydaktyczna-na SWPS niewątpliwie lepsza ale i u mnie calkiem sensowna. Na UWzwrócilam sie z pytaniem do wykladowcy ,czy moge przeniesc ocenę(mialam już wczesniej w WSFiZ socjologie).Prof.zapytal na jakiej uczelni studiuje i kto uczyl mnie socjologii.Gdy dowiedzial sie,stwierdzil,że to zaszczyt przepisac ocenę wystawiona przez prof.Ciupaka(zresztą tez z UW).Także ważne kto Cie uczy a nie gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: WSFiZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 21:19 Bylalabym nieobiektywna,gdybym nie wspomniala o minusach WSFiZ.W dziekanacie panuje potworny balagan,panie wiedzą,ze nic nie wiedzą,odsylają do biura spraw studenckich,z biura odsylaja do dziekanatu itp.Nie można niczego załatwić,w każdej błachej sprawie trzeba pisac podanie.Mam porównanie z UW-tutaj,gdy chce przepisac sie do innej grupy,w dziekanacie załatwiaja to od ręki,w WSFiZ musze napisac podanie,czekac 2 tygodnie a nawet dłużej aż ktos raczy je rozpatrzyć.Nie mogę chodzić na zajęcia grupy,z której chce sie przepisac (praca) więc w czasie tych dwóch,trzech tygodni nie chodze nigdzie,w grupie,do której chce sie przepisać mam nieobecności ponieważ nie ma mnie na liście,później są problemy a oczywiście w dziekanacie nikogo nie obchodzi,ze tyle musiałam czekac na decyzje.Zdarzaja sie tez inne sytuacje(zgubione podanie,zgubione zwolnienie lekarskie,zgubiony indeks!!!) Pod wzgledem organizacji ta szkoła jest chyba najgorszą w kraju:) Odpowiedz Link Zgłoś
mch1983 czego wy chcecie od WSFiZ?? 11.10.06, 19:58 Ja jestem świeżo upieczonym licencjatem z Zarządzania i marketingu. Te wpisy, że egzmainy są łatwiejsze są głupie i tyle. Świadczą przedewszystkim o braku rozeznania ich autorów. Np. u mnie na 1 roku było 120 osób, po 3 latach do obrony dopuszczono 30 z czego ok. 20 osób obroniło się przed wakacjami. Prawda jest taka, że jak ktoś się chce uczyć to się będzie uczył. A poziom jest kształtowany przez wykładowców głownie z UW, SGH etc. Kontrole z Ministerstwa Szkolnictwa Wyższego są praktycznie co roku (częściej niż w uczelniach państwowych) i jakoś wielkich uchybien nie znaleźli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anickaz Re: czego wy chcecie od WSFiZ?? IP: 88.220.32.* 12.10.06, 08:24 Je w tej szkole jestem na rachunkowości na 3 roku (zaocznie). I nie moge powiedziec zeby pozim byl niski. Patrzac na innych moich znajomych na innych prywatnych uczelniach to na WSFiZ jest na prawde ciezko. Zwlaszcza ze na miok kierunku, wiekszosc wykladowcow jest z SGH, UW i AGH. I z tego co wiem i widze, robia te same egzaminy co na tamtych uczelniach. Jesli chodzi o egzaminy to wcale nie jest tak, ze skoro placisz to masz zdane. Mam wielu znajomych, ktorzy poprawiaja przedmioty i nie konczy sie tylko na jednej poprawce. Dla mnie jest w tej szkole tylko 1 wada - kompletny brak organizaji. Nikt nic nie wie, bajzel niesamowity. I do tych co mowia, ze na prywatnych jest latwiej i lepiej - sprobujcie sami postudiowac prywatnie (zwlaszcza zaocznie), i dopiero wtedy sie wypowaidajcie!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: czego wy chcecie od WSFiZ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 08:58 Tak na pewno nie jest latwiej, bo oczywiscie studiuja osoby tak samo inteligentne i pracowite, bo przeciez na dzienne na panstwowych ida osoby ktore nie dostaly sie na zaoczne na prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anickaz Re: czego wy chcecie od WSFiZ?? IP: 88.220.32.* 12.10.06, 12:09 Po co ten sarkazm? Na prywatne zaoczne ida np. te osoby, ktorych nie bylo stac na utrzymywanie sie na garnuszku rodziców! Nie znaczy ze sa mniej inteligentne, czy pracowite! Ciekawe dlaczego Ci ktorzy studiuja prywatnie i zaocznie nie czepaja sie tych ktorzy studiuja dziennie a tylko Wy macie cos do nas. Myslicie ze nie byloby fajnie nam studiowac dziennie i nie myslec o tym, ze trzeba zaplacic za szkole i skad wziac kase i jeszcze poza tym sie samemu utrzymywac?! Nie dosc ze cale weekendy spedzamy na uczelni to w tygodniu do roboty! To wcale nie jest fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti222 Re: czego wy chcecie od WSFiZ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 10:26 Uważam, że studiowanie dzienne teraz nie jest opłacalne, bo w wieku dwudziestu kilku lat taki student ma tylko wiedzę teoretyczną bez praktyki zawodowej co teraz niestety wśród pracodawców jest wymagane. Także studia zaoczne są moim zdaniem lepsze od dziennych. Co do WSFiZ to powiem szczerze jest na 32 miejscu w rankingu natomiast SWPS (na który od października się przenoszę) jest na 3. Jest różnica ?? Co z tego, że rzeczywiście nie jest łatwo u nas jeżeli pracodawca będzie miał wybór - absolwent SWPS czy WSFiZ i jak myślicie kogo wybierze ?? Nasza szkoła nie wypuściła jeszcze magistrów psychologii, a SWPS owszem. Poza tym na SWPSie są większe możliwości, możliwość np. odbycia praktyk za granicą, ciekawe specjalizacje, uczęszczanie na dodtakowe kursy i szkolenia, koła zainteresowań z różnych ciekawych dziedzin jak np. psychologia zwierząt i inne. Te koła oczywiście dodatkowo czyli na specjalizację można sobie wybrać np. psychologię stosunków międzykulturowych i należeć do kółka o zupełnie innej tematyce. U nas w szkole nie słyszałam o czymś podobnym. Dlatego mam zamiar się przenieść na SWPS, co prawda jest droższa, ale daje więcej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
pomoc10 WSFiZ 08.02.07, 16:35 Nie polecam psychologii na tej uczelni. Przyjmują 600 (!) osób na pierwszy rok,kontakt z wykładowcą żaden a ludzie na psychologii po prostu masakra - zupełnie minęli się z powołaniem! Przecinki dla nich to k****. Organizacyjnie szkoła jest do bani - na wszystko trzeba czekać godzinami i przez to traci się zajęcia - wiem,bo przerobiłam. Byłam wcześniej na SWPS i naprawdę tam to był poziom...(przerwałam przez problemy finansowe,niestety). Także wiem coś o poziomach obu uczelni!!! Wiecie ile w tej chwili przyjmuje ludzi SWPS na rok psychologii? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meg Re: WSFiZ IP: *.chello.pl 23.02.07, 17:05 Słyszałam, podobno straszne tłumy, chodz im głównie o kasę. Znam ludzi po SWPSie, którzy nie znają żadnego języka (nudzili się na angielskim, z którego nie mieli egzaminu, więc po co się uczyć) i właściwie nie wiedzą co robić po tych studiach, bo nic nie umieją. Jeśli masz wybór, idź do WSFiZ, przynajmniej taniej wyjdzie, a poziom ten sam. Koleżanka ledwo ciągnęła w liceum, a w SWPSie ma czwóry i piątki. Jak czytałam jej pracę magisterską to mnie ciarki przeszły - byk na byku. A w WSFiZ masz chociaż taniej. Odpowiedz Link Zgłoś