Dodaj do ulubionych

Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P

30.08.06, 18:58
ehh uzależniłam się od tego forum... :P Nie znam Was praktycznie, a już Was
polubiłam :) Utwierdzam się tylko w przekonaniu, że chyba dobrze zrobiłam
rezygnując z UMCSu < o jakże śmiałam ;p> Ale do rzeczy zoselin...

Chciałabym się z Wami podzielić pewnym spostrzeżeniem. Otóż.. wiadomo. Przed
wynikami rekrutacji pytania dotyczące studiów... gdzie składam, co wybiorę
itd. Znacie to na pewno ;)< mam na myśli nie tylko znajomych, ale i ciocie,
babcie >
Zauważyłam dziwną rzecz.... Otóż zrezygnowałam z UMCSU, gdyż KUL wydał mi się
bardziej przyjazny dla studenta, powiedziałabym 'ludzki'. I właśnie. Kiedy
mówiłam, że idę na KUL to ludzie patrzyli na mnie jak na przybysza z
kosmosu ;P Pytali dlaczego nie UMCS, a nawet miałam sytuację < jejuuu ale się
zdziwiłam> kiedy koleżanka mojej mamy, oj koleżanka za dużo powiedziane, gdy
usłyszała, że KUL stwierdziła " OJ głupia jesteś, będziesz żałowała". I moje
pytanie??? Skąd u ludzi taki dziwny stosunek do tej uczelni? Nie mówię
oczywiście, że wszyscy tak reagują, ale sporo. Z czasem zaczęłam już tak
sobie myśleć, że może ludzie się obawiają tego magicznego słowa...>
Katolicki :P
No bo o co innego? Zresztą później już tylko z uśmiechem odpowiadałam "
Poszłam na KUL bo wiesz na UMCSie ominie mnie widok zakonnic i księży
przechadzjących się po korytarzu " Chyba pomogło, bo coraz rzadziej słyszę
głupie komantarze ;)

Znacie takie zachowania? Spotkaliście się z czymś takim? Czy po prostu ja mam
pecha do takich 'dziwnych' przypadków :)

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kwiat_paproci Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 19:30
      zoselin napisała:

> Znacie takie zachowania?
      No ba!
      > Spotkaliście się z czymś takim?
      Codziennie się z tym stykam :/
      > Czy po prostu ja mam
      > pecha do takich 'dziwnych' przypadków :)
      Nie wiem, czy to Cię pocieszy, ale nie tylko Ty ;D

Ja właściwie to rzadko spotykam się z jakimikolwiek przychylnymi opiniami nt.
      tej uczelni i mojego wyboru od osób trzecich. Przypuszczam, że chodzi o 2
      przymiotniki: katolicki i lubelski. Bo wiadomo, Lublin to dziura, nic tu się nie
      dzieje, żadnych perspektyw, nuda i praktycznie to samo co do tej pory w Chełmie.
      A katolicki ? Bo ciemnogród, radio maryja, wszędzie klechy i toż to prawie jak
      seminarium albo zakon. To mnie też zastanawia, dlaczego w kraju, gdzie ponad 90%
      ludzi deklaruje się jako katolicy, słowo "katolicki" ma ostatnio coraz częściej
      pejoratywny wydźwięk :/ Pociesza mnie to, że zazwyczaj osoby, którym nie podoba
      się mój wybór nie są zbyt lotne, a czytanie sprawia im ból ;D
      • zoselin Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 19:41
        OOO a już myślałam, że to tylko ja się z takim czymś spotykam. Otóż jak miło,
        że więcej osób zna ten ból ;) Masz rację, że dochodzi do tego jeszcze :
        lubelski.Lublin to przecież nie Warszawa, Wrocław itd. To tylko zadupie...
        wschód. Dziura :| Może i to prawda, bo przecież największe bezrobocie właśnie w
        woj. lubelskim, ale co z tego. Studia to jeszcze nie praca przecież... Zresztą
        pożyjemy, zobaczymy.

No tak zapomniałam dodać, że pisząc tego posta słuchałam Radia Maryja i
        jednocześnie się modliłam.. no i mam przed sobą księdza, któremu się spowiadam
        rzecz jasna ;P
        Jeju, że też ludzie są tak ograniczeni... Wrrr...

P.s Widzę, że koleżanka z Chełma ;P Skąd ja to znam ..
        • juska69 Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 20:15
          widze że nie jestem samami sie wydaje że innym dźwiek słowa "katolicki" coś się mylnie kojarzy, oni chyba myślą że bedziemy chodzić w mundurkach caly czas trzymac rózańce w rękach itp. poprostu nie wiedza czym ta uczelnia tak naprawdę jest wynika to z ich ograniczonych horyzontów.
        • kwiat_paproci Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 21:05
          zoselin napisała:
          > P.s Widzę, że koleżanka z Chełma ;P Skąd ja to znam ..

No proszę, czyżbyś Ty też ? Czyli są tu już dwie bidulki z Ukrainy ;D
          • zoselin Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 21:12
            Tak tak tak ja też z Chełma ;)
            To tylko my dwie z Ukrainy? ;P Patrz, nie dość, że się wyrwały z tej Ukrainy to
            się pchają i tak do bidy ;P
            Pozdrowionka Chełmianko :)
    • persefona0 Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 22:19
      heh...Moi znajomi uważają, że na KUL idą ludzie, którzy myślą wyłącznie o
      zakonie lub seminarium.Czyli coś około: godzina 12-wszycy na KULU przerywają
      naukę, klękają na ziemi i odmawiają Anioł Pański, a w innych porach dnia
      Godzinki itp. itd. ;)I wogóle ta nauka o Biblii,normalnie niewyobrażalne :P:P
      • zoselin Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 22:27
        hahaha dokładnie! Ci co idą na KUL to nie znają smaku piwa < grzech>, nie
        wiedzą, co to są domówki< to grzech> nie sluchają innego radia jak Radio Maryja
        < bo niesłuchanie Radia Maryja to przecież grzech>, poszli na kul i mają
        dodatkowe egzaminy z widzy o Biblii < po co marnować czac na inne bzdety-
        grzech> i mogłabym tak w nieskończoność. To tylko świadczy moim zdnaiem o
        pewnym ograniczeniu ;p Bo o czym innym?
        • krevek Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 22:35
          A u mnie nawet wszyscy szanują KUL, wiedzą że to renomowana uczelnia. Choć też
          sie czasem słyszy głosy takie o jakich tu piszecie, ale nie często. A tak na
          marginesie: jak moja babcia usłyszała że na KUL idę, to się ucieszyła bo myślała
          że księdzem będe.
          • zoselin Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 22:39
            Krevek kto nie jest jakiś ułomny :P to raczej wie, że to renomowana uczelnia.
            ale mi raczej chodzi właśnie o ułomność tego typu, o których pisałam :P

A moja babcia to też się bardzo ucieszyła ;P
            POzdro
            • malpusia4 Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 31.08.06, 00:23
              Wiecie co.. moja babcia też się ucieszyła =)
              Byłam dziś u psychologa ( ze mną wszystko ok, brat badał swoje dys- ;) Miła,
              kulturalna osoba, baaaaaaaaaaaaardzo przesympatyczna, aż szkoda było wychodzić
              z gabinetu=) Okazało się, że po KUL i- sama stwierdziła- że widać różnicę pom
              ludzmi z ped i psych z KUL i z UMCS. Oczywiście- na naszą korzyść;)I że kiedyś
              uważała, ze biblia, KNS i filozofia są bez sensu, ale teraz wie, że to w
              gruncie rzeczy bardzo rozwijające przedmioty, poszerzające horyzonty i takie
              tam..
              Ja codziennie rano budzę się i liczę dni do rozpoczęcia roku akademickiego-
              przeszczęsliwa jestem, żem wybrała KUL. I nikt mi tego szczęścia nie odbierze,
              niech sobie mówi co chce o zakonnicach snujących się po korytarzu i różańcach
              przy torebkach.
              Amen;)
        • rilian Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 30.08.06, 22:55
          a co to "domówki"?
          • madlon Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 31.08.06, 00:43
            haha! a ja wam powiem że moje obie babcie i obaj dziadkowie sie tez bardzo
            ucieszyli że na KUL ide;) Pozatym to sama oczekiwałam od ludzi głosów przeciwko
            Kulowi kiedy mówiłam, że się tam wybieram , a tu ludki mi gratulowały i mówili,
            że to spoko uczelnia. :P Niech sie pocałują w siedzisko te ludki co brzydko o
            KULu mówią, trzeba zaraz na poczatku roku poprosic jakiegoś księdza z uczelni
            by ich ekskomunikował;)
            • juska69 KUL a inne uczelnie 31.08.06, 00:48
              www.wszia.edu.pl/test/prasa/index.php?artykul=0905.txt Sami poczytajcie;)
    • alutkaaa Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 31.08.06, 01:41
      to teraz ja:)gdy jedna z moich znajomych usłyszała, gdzie bede studiowac, z
      niedowierzaniem patrzyła na mnie i tylko zdołała wykrztusic z
      siebie "zartujesz". Jestem w 100% pewna, ze pierwszy raz w zyciu słyszała o
      takiej uczelni.Musze dodac, ze to nie była jakas 10latka, tylko dziewczyna o
      rok ode mnie starsza (20 lat). wydaje mi sie, ze człowiek w dzisiejszych
      czasach, powinien miec podstawową wiedzę z róznych dziedzin.jakies pojecie
      wypadałoby miec. a co do KULu to ja ostatnio słyszałam o modlitwie przed
      kazdymi zajęciami.

"Odi profanum vulgus et arceo"

• palulina18 Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 31.08.06, 12:34
        Co do moglitw przed zajęciami: raczej nie jest to praktykowane- doświadczylam
        tylko na wykladach z biblii i administracji kościelnej-czyli to bardzo maly
        procent zajęć.

A co do reszty: ileż to się nasłuchałam o ciemnogrodzie i dewocji na
        kulu:/....tylko, że nie spotkalam się z czymś takim, a nawet wręcz
        przeciwnie....wielu studentów dystansuje się od religii i kościoła. A może to
        tylko taki odruch obronny?????????bo nikt już nie ma sily tlumaczyć, że kul to
        normalny uniwersytet......
    • sc0tty Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 31.08.06, 13:03
      Ja osobiscie nie doswiadczylem tego typu glupich komentarzy, ale prawda jest, ze sa i tacy, ktorzy twierdza, ze jak juz "katolicki" to "zly". Nie ma sie co przejmowac mysleniem innych, kazdy robi, to co mu odpowiada. Tyle jest uczelni, niech wiec kazdy wybierze sobie taka jaka mu odpowiada. Ale pewnie o kazdej uczelni mozna cos zlego powiedziec. Sam spotkalem sie z glupi tekstami na temat URz, ze to niby najgorszy uniwerek i wogole.

Sam moglem wybrac umcs, ale nie chcialem. Wystarczy porownac budynki umcs i kulu, roznica ewidentna. Co wiecej kul (uj i uw tez) znany jest w swiecie.
      • senna87 Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 01.09.06, 12:12
        :-D u mnie z rodziny z mojego "coolowskiego" wyboru tez najbardziej ucieszyly
        sie babcia i dziadek;-))))
        W 100% zgadzam się z Waszymy wypowiedziami. Ja teskty typu "uważaj na księdza
        dyrektora" albo "a masze to w końcu bedziesz miec przed każdym wykładem czy
        tylko raz dzennie?" itepe itede słysze od osób raczej że tak powiem delikatnie-
        wiedzą nie grzeszącymi.
        Ja jestem bardzo bardzo szczęsliwa ze wybrałam tą a nie inną uczelnię i jestem
        pewna ze nie będe tego wyboru żałować:-)
        • zoselin Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 01.09.06, 13:38
          eheh oj jak widzię, że duzo tych dziwnych ludzi jest wokół nas ;P a ja się
          mocni cieszę, że poznam ludzi, dla których KATOLICKI nie oznacza czegoś złego :)
          Pozdrawiam Was
    • menazka Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 01.09.06, 20:11
      Może to propaganda PRL –owska:) jeszcze działa:)

Jeżeli chodzi o odwieczne porównywanie UMCS do KUL-u to pamiętajmy, że Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej to uniwersytet MARYJNY. I dlatego nie mogą nam zarzucać jakichś koligacji z pewnym radiem, bo to by było dwulicowe. Po za tym, kto się orientuje to wie, że Wielki Kanclerz KUL-u – jest jednym z najzacieklejszych przeciwników ojca dr.
      Właściwie, zwolennicy UMCS-u, jeżeli mają jakieś zastrzerzenia to chyba jakiś kompleks.
      Musicie jednak przyznać, że ściany w Collegium tworzą klimat zakonu albo jakiejś ponurej firmy.:)

Ja właściwie spotkałem z taką opinią tylko u jednego człowieka, brzmiała tak: „Bedziesz ksiendzem?” Był podchmielony [bo to wesele] więc odpowiedziałem: „Chyba zgłupiałeś. Co to, to nie. –dodałem- Ja będę papieżem!” I na tym skończyła się ta głupia rozmowa.

Kiedyś obejrzałem sztywny film Ślesickiego pt. (chyba) „Show”. Przytoczę mniej więcej fragment:
      [osoba 1] – Cool!
      [osoba2] – Co to jest „Cool”?
      [osoba 3 patrzy się z zażenowaniem spowodowanym niewiedzą osoby 2 i po chwili mówi] – Taki Uniwersytet. W Lublinie.
      • menazka Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 01.09.06, 20:30
        Dodam jeszcze, że generalnie nie nazywałbym KUL-u renomowaną uczelnią. Moim zdaniem wystarczy dobra. Prestiż to był w PRL-u. Teraz też zbierane są wysokie noty w tych wszystkich rankingach śmajdingach, ale nie jest to podium.
        Moja ciocia, kiedy usłyszała, że będę tu studiował zrobiła kwaśną minę. Wtedy już wiedziałem, że padną słowa krytyki o których mowa na tym forum. Po chwili zrozumiałem, że się myliłem bo powiedziała tylko: „Wiesz, fajniej się studiuje w Warszawie. Masz większe możliwości bla bla” A co ona myśli, że tak łatwo się dostać…

Po za tym w Lublinie jeżdżą trolejbusy…
        • zunia224 Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 01.09.06, 23:05
          hej wszystkim!! nom ja nie musialam tlumaczyc nikomu ze jak ide na KUL to nie
          musze od razu prowadzic krucjaty:D..ucieszl sie bardzo nasz proboszcz<swiecily
          sie mu oczka>bo juz od dawna chce "zakonizowac"jakas parafianke...a moj lekarz
          rodzinny stwierdzil ze po KULu to juz tylko do PISu i "prawicowiec"ze mnie
          gotowy!!!:)Puscilam to mimo uszu..."ja wiedzialam ze tak bedzie yhym
          yhym..."ale nie przejmuje sie komentarzami w stylu "przywdziej habit",chcialam
          bardzo dostac sie na KUL...nawet nie wiem dlaczego,nie mam pojecia czy jest
          prestiz czy tez nie...po prostu podoba mi sie ten KULowski
          klimat...pozdrawiam:***
          • zoselin Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 01.09.06, 23:19
            ja również uważam, że atmosfera na KULu jest o niebo przyjemniejsza niż na
            UMCSie ;D Jakoś tak źle się czułam pałętając się po korytarzach UMCSu. A opinie
            na temat KULu po prostu mnie śmieszą i już ;)
            Pozdrowionka
        • sc0tty Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 02.09.06, 09:41
          W Warszawie moze i studiuje sie fajnie, ale koszt utrzymania sie w Warszawie zdecydowanie wyzszy niz w Lublinie.
          • morgankax Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 12.09.06, 09:44
            Tradycyjnie u mnie też dziadkowie ucieszyli się najbardziej...
            Natomiast znajomi otwierali szeroko oczy... Leciały teksty typu "Ty, taka
            satanistka... Co nawróciłaś się?" :-) Padam ofiarą stereotypów x2 - jak nosze
            glany, śmigam na koncerty, a mój strój to najczęściej jeansy i t-shirty ( i nie
            mam kłopotów z zakupami "tekstylnymi" , he, he), to muszę być mroczna do szpiku
            kości słuchać black metalu i być satanistką:-) A ja jak na złość zagłębiam się w
            muzykę lat 70, a prywatnie jestem całkiem przyjazną osóbką :-) Tak więc
            zestawienie tego ze słowem "katolicki" powoduje szok i nieustanne pytania o
            wstąpienie do zakonu...
            Ludzie to mają skojarzenia, nie ma co... :-)
            • sc0tty Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 12.09.06, 11:43
              Osoby ubierajace sie na czarno sa jeszcze bardziej sympatyczne. Mialem w klasie osobe ubierajaca sie na czarno i to tylko stereotyp, ze to "satanisci", czy jak to tez inni zwa.
              • morgankax Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 12.09.06, 15:14
                Dziękuję sc0tty! To miło z twojej strony, że tak myślisz :-) Na początku
                gimnazjum z satanistką wyskoczył ksiądz na religii, po czym wyleciałam z klasy
                gdy uprzejmie zapytałam jakiego koloru jest jego sutanna :-) Uwielbiam te
                stereotypy :-D
                • zoselin Re: Katolicki ... brzmi odstraszająco? ;P 12.09.06, 19:05
                  Morgankax muszę przyznać, że to było bardzo inteligentne pytanie ;P
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka