Dodaj do ulubionych

CHCĘ STUDIOWAĆ W INNYM MIEŚCIE !!!

IP: *.sav.tkb.net.pl 03.03.03, 22:36
co mam zrobić, żeby dostać się na studia w innym mieście niż Białystok.
chciałbym np. w Warszawie albo w Poznaniu, ale jak to zrobić? gdzie mieszkać?
i w ogóle czy to ma sens? tak się zastanawiam i nie wiem co mam zrobić...
Obserwuj wątek
    • Gość: golgole Re: CHCĘ STUDIOWAĆ W INNYM MIEŚCIE !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 06:28
      Zakładając, że teraz mieszkasz z rodzicami, musisz oczywiście wziąć pod uwagę
      wyższe koszty utrzymania: mieszkanie to w W-wie koszt co najmniej 800zł, chyba
      że weźmiesz kogoś do spóły; akademik, o ile wiem, kosztuje k. 200 zł. Koszty
      życia też są na pewno o wiele większe w Warszawie niż w Białymstoku.
      Jest co prawda większa szansa, że tu dostaniesz jakąś dorywcz pracę, ale nie
      jest to wcale takie proste.
      Zależy też jaki kierunek Cię interesuje, czy jego poziom i szanse kariery po
      ukończeniu znacznie różnią się w zależności od tego, gdzie studiujesz (tj.
      gdzie poznajesz ludzi, otoczenie, jakie są instytucje i firmy tam właśnie).
      To nie jest łatwa decyzja.
      Dochodzi do tego rozłąka z rodziną, koszty odwiedzin (przejazd) co jakiś czas.
      Zresztą możesz zdawać tu i tu - jeśli nie zdasz do Wawy, problem sam zniknie,
      jeśli zdasz, wtedy będziesz musiał/a głęboko to przemyśleć i posłuchać też, co
      na to rodzinka (w końcu to pewnie oni będę musieli wyłożyć kasę ;)
      Trzymaj sie!
    • Gość: kaja Re: CHCĘ STUDIOWAĆ W INNYM MIEŚCIE !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.03, 10:52
      spróbuj dowiedzieć się czy na macierzystej uczelni jest oferowany program most-
      czyli wymiana studentów miedzy miastami Polski.Zawsze możesz po prostu
      przeprowadzić się do Akademika ,a potem modlić się o stypendium;)) Polecam
      Wrocław,sama tu studiuję na hist.sztuki,pozdrawiam,kaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka