Dodaj do ulubionych

studiowanie dwóch kierunków na Zachodzie

10.09.06, 21:06
Jestem ciekawy jak wygląda studiowanie dwóch kierunków w Europie Zachodniej na
uniwersytetach lub w USA. Słyszałem, że jest nawet to zalecane by studiować
więcej niż jeden fakultet, czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • studentk Re: studiowanie dwóch kierunków na Zachodzie 10.09.06, 21:34
      Fizycznie niewykonalne. W USA pierwszy rok jest ogólny (każdy kierunek ma taki
      sam, wybierasz sobie co chcesz). Później jest na tyle dużo pracy iż nie masz
      możliwości studiować czegoś dodatkowo. Wykładów i ćwiczeń jest dosyć mało (ok
      10-12 godzin w tygodniu) ale za to musisz siedzieć długo po bibliotekach (ok 10
      godzin tygodniowo) dodatkowo pisać prace (ok 3 prace w tygodniu, każda ok 5-8
      godzin – to nie są prace w sensie polskim, to są rozprawki z powołaniem na
      mnóstwo źródeł zewnętrznych – trochę jak małe prace licencjackie ale z własnymi
      przemyśleniami).

Szkoły wyższe w USA to jednak trochę inna bajka.
    • Gość: Tawananna* Re: studiowanie dwóch kierunków na Zachodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 21:39
      W Niemczech studiowanie na uniwersytecie na kilku kierunkach jest normalne,
      wręcz powszechne. Zazwyczaj student ma jeden Hauptfach (kierunek główny) i dwa
      Nebenfaecher (kierunki poboczne). Przy czym jest to studiowanie raczej NA
      kierunkach niż kierunków, bo sami studenci przyznają, że nie są specjalistami
      ze swoich Nebenfaecher i traktują je raczej jako coś w rodzaju fakultetów.
      Bywa, że Nebenfaecher w toku studiów są zmieniane. Są też studenci, którzy
      zamiast tego decydują się na dwa Hauptfaecher. Wybory Nebenfaecher mogą być
      często zaskakujące, znałam osoby, które studiują w sumie np.: teatrologię,
      psychologię i informatykę czy anglistykę, psychologię i jeszcze jedną
      filologię. Poza uniwersytetami raczej wybiera się jeden kierunek, bo duży
      nacisk kładziony jest na czasochłonne przygotowanie zawodowe.
      • studentk Re: studiowanie dwóch kierunków na Zachodzie 10.09.06, 21:43
        Fakt, o tym nie pomyślałem, w USA studiujesz coś "głównego" i coś "mniejszego"
        równocześnie. Ale dostaje się tylko jeden tytuł i dyplom.
      • ilecka Re: studiowanie dwóch kierunków na Zachodzie 10.09.06, 21:53
        Czasem w Niemczech jest narzucone studiowanie kilku kierunkow.
        Moja siostra studiowala 3; ale to jest zupelnie nieporownywalne do polskich
        kierunkow, te kierunki sie studiuje w inny sposob, system jest inny, inaczej
        wygladaja zaliczenia, itd.
        BTW jesli kogos by interesowala Europa Poludniowa (albo w ogole jako
        ciekawostka), a scislej Wlochy: studiowanie 2 kierunkow jest NIEMOZLIWE.
        Zabrania tego prawo.

No coz, kazdy w koncu musi miec jakies przepisy :)
        • Gość: z. Re: studiowanie dwóch kierunków na Zachodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 23:29
          W USA roznie tez bywa ,moja kuzynka studiuje filozofię i prawo ,wiec chyba
          mozna ;)
          • jersey.girl Re: studiowanie dwóch kierunków na Zachodzie 11.09.06, 06:34
            W USA wszystko zalezy od uczelni. Niektore zezwalaja, a nawet zachecaja do
            robienia double-major, czyli 2 kierunkow; jest to popularne np. na MIT. U mnie
            na uniwersytecie double-major jest niemozliwy, ale mozna robic tzw. certificates
            (cos w stylu minors, czyli kierunkow dodatkowych). Dyplom dostaje sie z jednego
            kierunku, a do tego certyfikaty sa oddzielnie. Certificates mozna robic ile sie
            chce, pod warunkiem spelnienia wymagan, czyli wziecia konkretnych kursow i
            napisania senior thesis (slyszalam o senior theses, ktore jednoczesnie spelnialy
            wymagania glownego kierunku i 3 certificates, ale trzeba sie mocno
            nagimastykowac, zeby polaczyc powiedzmy finase, francuski i inzynierie ladowa ;)).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka