Dodaj do ulubionych

dyktafon dla studenta

IP: *.medi4-net.info 15.09.06, 06:59
Zastanawiam sie nad kupnem dyktafonu. W zwiazku z tym szukam odpowiedzi na
kilka pytan:
1. Jaki dyktafon (firma, model) dobrze sprawdza sie na wykladach? (Tzn. ktory
jest w stanie sobie poradzic gdy sala miesci kilka setek ludzi, a ja siedzac
w pierwszym rzedzie i tak jestem kilkanascie metrow przed wykladowca)?
2. Czy istnieje jakas mozliwosc dokupienia mikrofonu zewnetrznego, ktory
mozna skierowac na wykladowce, polepszajac w ten sposob jakosc nagrania i
unikajac zbierania halasu z calej sali?
3. Na co jeszcze zwracac uwage przy kupnie dyktafonu?

Aha, na sprzet mam zamiar wydac max 400zl. Z gory dziekuje za wskazowki.
Obserwuj wątek
    • sloneczna.dziewczyna Re: dyktafon dla studenta 15.09.06, 07:14
      A wiesz w ogóle, że większość wykładowców nie zezwala na korzystanie z
      dyktafonów podczas zajęć?
      • Gość: 44 Re: dyktafon dla studenta IP: *.medi4-net.info 15.09.06, 11:41
        Studiuje nie od dzis. Gdy na wykladzie jest kilkaset osob, tylko naiwni
        wykladowcy prosza o nienagrywanie wykladu, bo trzeba byc naiwnym zeby wierzyc
        ze - w dobie miniaturyzacji - ktos poslucha ich apeli. Zatem u mnie nie ma
        opisanego przez ciebie problemu.

Teraz czekam na jakies merytoryczne wypowiedzi.

• Gość: anton Re: dyktafon dla studenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 17:21
          Kilkaset osób na wykładzie?? Wow...

Jesteś pewna, że forum "Studia" jest właściwe na zadawanie takich pytań?
      • Gość: didymos Re: dyktafon dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:27
        A kto by się pytał wykładowców? Nawet gdyby pozwolili to wykład byłby
        prowadzony w sposób sztuczny i daleki od autentyczności.
    • Gość: Ulka Re: dyktafon dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:33
      Ja kupiłam jakiś czas temu cyfrowy dykatafon Sony i żałuję... nie da się nic
      nagrać... Jak odsłuchuje to są same szumy a gdzieś w oddali głos wykładowcy,
      który ciężko jest zrozumieć...
      • Gość: hahaha Re: dyktafon dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:10
        nie lepiej zajrzeć do książek, bochyba nie myślicie że wykładowca tworzy nową
        dziedzinę nauki na wykładzie? U siebie na UW nie spotkałem się z procederem
        nagrywania wykładów, ale słyszałem od znajomych z dużo słabszych szkół że jest
        to tam chlebem powszednim.
        • negativeburn Re: dyktafon dla studenta 15.09.06, 15:24
          no u nas tez sie z was smieje
        • Gość: ilecka Re: dyktafon dla studenta IP: *.adsl.alicedsl.de 15.09.06, 15:25
          A to ci zart! U ciebie na UW nie spotkales sie z tym, a na slabszych uczelniach
          tak? Ale wic... Co ma rodzaj uczelni do nagrywania wykladow
          • Gość: hahahaha Re: dyktafon dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:29
            to że inteligentniejsi studenci nie potrzebują nagrania wykładu, bo w
            przeciwieństwie do tych z Wyższych Szkół Grania na Mandolinie i Marketingu
            umieją korzystać z Bibliotek i robić szybko wartościowe notatki...
            ależ to trudne...
            • Gość: ilecka. Re: dyktafon dla studenta IP: *.adsl.alicedsl.de 15.09.06, 15:36
              Ale madrosci zyciowe opowiadasz.
              Taki z ciebie madry gosc, no no no
              • Gość: hahaha Re: dyktafon dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:44
                nie musisz mi tego przypominać, znam swą wartość :]
                • Gość: ilecka. Re: dyktafon dla studenta IP: *.adsl.alicedsl.de 15.09.06, 15:56
                  Prosze prosze, oniemialam, bravissimo!!
                  • malolat.87 Re: dyktafon dla studenta 15.09.06, 16:13
                    ale przecież on ma racje
                    • Gość: ilecka. Re: dyktafon dla studenta IP: *.adsl.alicedsl.de 15.09.06, 16:25
                      Ale czy ja przecze? No masz ci.
                      Zalozcie kolko wzajemnej adoracji, hehehe.
            • felicyty1 Inteligencik się znalazł :-p 15.09.06, 15:44
              " Trzeba przyznać, że wśród inteligentów także trafiają się wyjątkowo mądrzy
              ludzie". Ty chyba jednak do nich nie należysz... " Skromność jest bowiem
              przywarą mądrości". No, inteligentny studencie-kto jest autorem tych słów?
              Jakim prawdem wyśmiewasz i oceniasz?
              Ja miałam na ten Twój UW otwarte drzwi, do wyboru kilkanaście kierunków.
              Poszłam gdzie indziej. Czy to oznacza, że jestem mniej inteligentna? Nie
              wszyscy marzą o tym, aby być studentami UW.
              • Gość: hehehe Re: Inteligencik się znalazł :-p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 21:40
                Oczywście że nie jesteś inteligentna, twoja wypowiedź to wielki absurd.
    • czajnik.osadzony.kamieniem Re: dyktafon dla studenta 15.09.06, 15:31
      Ja używam już od kilku lat kasetowego dyktafonu Panasonic. Wszystkie tańsze
      cyfrówki zostawia on w pobitym polu, jeśli chodzi o jakość dźwięku. Nie
      rozumiem ludzi, którzy upierają się przy dyktafonach cyfrowych, no, ale...

Co Ci mogę doradzić:
      Mikrofon zewnętrzny jest konieczny, wiem z doświadczenia. Ale nie polecam
      jakiegoś mikrofonu od komputera albo mikrofonu od tandetnych słuchawek, bo mają
      one niewielką czułość (choć i tak są lepsze od mikrofonów wbudowanych w
      dyktafon). Na Allegro można kupić tanio mikrofony Vivanco z przedwzmacniaczem -
      są one czułe i dobrze "zbierają" głos wykładowcy. Na Twoje potrzeby wystarczy
      monofoniczny EM25. Tylko ostrzegam, jeśli wykładowca używa nagłośnienia i się
      do niego wydziera, mogą wystąpić przestery - taka już uroda czułych mikrofonów.
      • Gość: monika Re: dyktafon dla studenta IP: *.gorzow.mm.pl 15.09.06, 16:12
        ja mam jakis niewiadomej marki :P (kupiony na allegro od jakiejs malej firmy zajmujacej sie takimi rzeczami) odtwarzacz mp3 z funkcja dyktafonu - podobny do tych zwyklych ktore mozna nabyc za 150 zl w tesco. Powiem ze nie jest zly, wszystko u mnie zalezy od tego jak mowi wykladowca - tzn czy w miare wyraznie, czy np bardzo szybko, ze trudno jest go nawet na wykladzie zrozumiec - w tej sytuacji trudno jest wylapac slowa; nie dzial tez jak mowi bardzo cicho - wyklady mam w sali na 300 - 500 osob niektorzy wykladowsy korzystaja z mini mikrofonow zaczepionych przy ubraniu, a niektorzy tradycyjnie tym stojacym na statywie- i tu sie zdarza ze za mocno sie od niego odchylaja i ich nie slychac poprostu :) Ale zazwyczaj wykladu da sie odsluchac, co prawda trezba sie skupic ale jednak nie narzekam. A na odtwarzacz wydalam 300 zl - z tym ze to bylo 2 lata temy, a od tamtej pory pewnie duzo sie zmienilo w tym sprzecie na lepsze. Glowna wada dyktafony- jak sie jest zmeczonym to sie nie slucha wykladu bo wie sie ze przeciez wszystko i tak masz nagrane- problem sie pojawia kiedy materialu trzeba odsluchac bo przeciez kiedy po tyodniu ma sie okolo 15 godzin wykladu to trzeba pamietac ze odsluchanie trwa tyle samo :D
        • czajnik.osadzony.kamieniem Re: dyktafon dla studenta 15.09.06, 16:32
          A możesz podesłać próbkę takiego wykładu na mail? Chciałem się przekonać jak to
          brzmi.
          • Gość: monika Re: dyktafon dla studenta IP: *.gorzow.mm.pl 15.09.06, 17:10
            po podaj e-mail :)
            • Gość: trux jest dobry sposob na dyktafon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 17:23
              kupujesz dowolnego playera z wyjściem line in - które umożliwia nagrywanie z
              zewnętrznego źródła
              do tego oddzielny mikrofon z własnym źródłem zasilania - koszt 45zł
              MP3 player siedzi w plecaku a mikrofon wystawiasz - jest na kablu i normalnie
              jak leży problemu nie ma
              jakość dzwięku bez zarzutu, troche cicho potrafi być ale można podgłośnić i
              oczyścić na kompie w ciągu 20sekund
              najtańszy i najlepszy sposób

oczywiście można kupić taki za 500zł - ale po co ?
            • czajnik.osadzony.kamieniem Re: dyktafon dla studenta 15.09.06, 17:26
              Po prostu czajnik.osadzony.kamieniem@gazeta.pl :)
              • Gość: portalu Re: dyktafon dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 18:17
                Tez mi się dyktafon z ciołkiem a nie dobrym studentem kojarzy. Taki, co to nie
                wyrabia z notatkami i musi nagrywać. Poza tym, nie szkoda czasu an
                odsłuchiwanie dwa razy tego samego wykładu?
                • Gość: ilecka. Re: dyktafon dla studenta IP: *.adsl.alicedsl.de 15.09.06, 19:16
                  Skojarzenia sa problemem kojarzacego :)

A tak w ogole, czy moze sie kazdy zajac wlasna d**a? Widocznie jest ktos, komu
                  sie chce tych wykladow odsluchiwac.

A dobry student zalezy od wynikow w nauce, a nie od sposobu nauki.
                  • negativeburn Re: dyktafon dla studenta 15.09.06, 20:04
                    masz nie do konca racje
            • Gość: Monika 2 Re: dyktafon dla studenta IP: *.i24.pl 16.09.06, 18:04
              Ja też mogę prosić? Na violet_psycho@gazeta.pl dzięx
    • Gość: Marek Re: dyktafon dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 19:47
      Podażając twoim tokiem rozumowania osoba która kupi sobie egzamin z dobrym
      wynikiem jest dobrym studentem, bo się liczy efekt a nie sposób uczenia?
      • Gość: didymos Re: dyktafon dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 19:50
        Wyjątkowo nieudolne reductio ad absurdum.
      • Gość: ilecka. Re: dyktafon dla studenta IP: *.adsl.alicedsl.de 15.09.06, 20:06
        Czytanie ze zrozumieniem to rzadka sprawa - widac nie jest dostepna dla
        wszystkich.
        • Gość: Widz Re: dyktafon dla studenta IP: *.chello.pl 15.09.06, 21:02
          Heh... mnie tylko przeraza to, ze na kilkadziesiat wypowiedzi, zaledwie kilka z
          nich jest odpowiedzia na pytanie zadane w temacie... Ehh... Szkoda pisac...
          • negativeburn Re: dyktafon dla studenta 15.09.06, 21:09
            bo tu sami wyborcu samoobrony siedza wiec czego oczekujesz : P
            • Gość: amelianna Re: dyktafon dla studenta IP: 87.204.7.* 04.10.06, 12:29
              Zaczynam studia, chciałabym kupić dobry dyktafon cyfrowy.
              Zaznaczę iż jestem osobą niedosłyszącą.

Proszę o podpowiedzi w sprawie kupna dyktafonu.
    • Gość: :):):):0) Re: dyktafon dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 13:30
      dyktafon jest bardzo potrzebny, czasem nagrywam koncówki wykładów, jestem na
      zaocznych i wykłady mam po 3 do 4,5 godziny z tego samego przedmiotu tak więc
      pod koniec już się wył. i wtedy do działania wchodzi dyktafon, zwykły kasetowy
      z zew. mikrofonem. jakość nagrania super:)
    • Gość: margo Re: dyktafon dla studenta IP: *.chello.pl 04.10.06, 21:11
      a ja od lat używam małego dyktafonu, mniej wiecej rozmiaru telefonu komórkowego Olympusa.jest ma małe kasetki, jakość nagrania świetna, w 4 stówach sie zmieścisz.
    • beatrycze123 Re: dyktafon dla studenta 04.10.06, 21:23
      podziwiam wszsytkich, którym chce sie przepisywac nagrania z dyktafonu. Albo
      odsłuchwiac tego drugi raz. Według mnie robienie notatek jest prostsze.
    • Gość: k86 Re: dyktafon dla studenta IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.06, 21:37
      Jak to powiedziała nasza wykladowczyni od ekologii: "Jesli Wy przyniesiecie
      dyktafon, to ja przyniosę magnetofon i pójdziemy sobie na kawę"

:]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka