Dodaj do ulubionych

Studia podyplomowe- legitymacja

IP: *.ipartners.pl 27.09.06, 13:53
Czy dostane legitymację studencka na studiach podyplomowych? jak to jest
wówczas ze znizkami na PKP i PKS??? A mam 24 lata i znizka mnie obejmuje? Czy
mam kupowac cały bilet? Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: iova Re: Studia podyplomowe- legitymacja IP: *.aster.pl 27.09.06, 20:28
      Ustawa z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym
      (Dz. U. Nr. 164, poz. 1365 z dnia 30 sierpnia 2005 r.)
      Art. 188. Studentowi przysługuje prawo do korzystania z 50% ulgi w opłatach za przejazdy publicznymi środkami komunikacji miejskiej.
      Art. 2 ust. 1. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
      pkt 7. "studia pierwszego stopnia" - studia licencjackie lub inżynierskie, umożliwiające uzyskanie wiedzy i umiejętności w określonym zakresie kształcenia, przygotowujące do pracy w określonym zawodzie, kończące się uzyskaniem tytułu licencjata albo inżyniera;
      pkt 8. "studia drugiego stopnia" - studia magisterskie, umożliwiające uzyskanie specjalistycznej wiedzy w określonym zakresie kształcenia, jak również przygotowujące do twórczej pracy w określonym zawodzie, kończące się uzyskaniem tytułu magistra albo tytułu równorzędnego;
      pkt 9. "jednolite studia magisterskie" - studia magisterskie, na które przyjmowani są kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości, umożliwiające uzyskanie specjalistycznej wiedzy w określonym zakresie kształcenia, jak również przygotowujące do twórczej pracy zawodowej, kończące się uzyskaniem tytułu magistra albo tytułu równorzędnego; ich ukończenie umożliwia ubieganie się o przyjęcie na studia trzeciego stopnia;
      pkt 20. "student" - osobę kształcącą się na studiach pierwszego lub drugiego stopnia albo jednolitych studiach magisterskich;

tyle przepisy
      niestety ustawa prawo o szkolnictwie wyższym nie obejmuje studiów podyplomowych, które mogą być prowadzone nie tylko przez szkoły wyższe
      tak więc słuchacze studiów podyplomowych nie otrzymują legitymacji studenckich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka