Dodaj do ulubionych

Nauka pojęć mail i e-mail

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:57
Nie mylcie tych pojęć i nie stosujcie zamiennie, gdyż świadczy to o waszych
brakach edukacyjnych i braku podstawowej znajomości języka angielskiego.

Lekcja:

mail - poczta
mail box - skrzynka pocztowa
e-mail (electronic mail) - poczta elektroniczna

Mówiąc wysłać mailem nie określa się o jaki typ poczty chodzi, a zatem
domyślny, poczta tradycyjna.

Tak to jest z tym angielskim...
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 13:00
      Żyjemy w polsce i w polsce majl, mejl, mail, e-mail znaczy to samo...
    • Gość: HellHax Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.autocom.pl 06.10.06, 13:17
      zajmij sie dziewczyno czymś pożytecznym...
      • Gość: Bardzo_mądra Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 20:27
        No, tak przypuszczałam. Nowa wiedza napotyka na opór i czynny atak, i to z
        agumentacją!

Nie ważne gdzie jesteśmy, nie kaleczmy języka obcego i nie zmieniajmy na siłę
        znaczenia słówek.

Mówienie komuś, by zajął się czymś innym uważam za impertynenckie, bo zawsze
        może znaleźć się temat, który komuś nie będzie odpowiadał. O tym, czym ja się
        zajmuję, decyduję tylko ja, a nie jakiś gość z forum.

I zawsze znajdą się ludzie, którzy zepsują każdy wątek...
        • Gość: kwiatek Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 20:31
          a kiedy lekcja druga? czekam z niecierpliwoscią
        • Gość: HellHax Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.autocom.pl 07.10.06, 00:28
          > Mówienie komuś, by zajął się czymś innym uważam za impertynenckie, bo zawsze
          > może znaleźć się temat, który komuś nie będzie odpowiadał. O tym, czym ja się
          > zajmuję, decyduję tylko ja, a nie jakiś gość z forum.

uuu dawno mi tak ktos nie "pojechal"...czuje sie zrównany z ziemią tym "impertynenckim":]...nowa wiedza? myslisz ze ameryke odkrylas? smieszna jestes naprawde:)

zajmij sie czymś pozytecznym

dobrze radze;)
        • mach_2 Re: E-mail i mejl 07.10.06, 11:58
          Jeśli chodzi o pocztę elektroniczną, w języku polskim dopuszczalne są dwie
          formy: e-mail i mejl.
    • prowokatorkatwojazmora Re: Nauka pojęć mail i e-mail 06.10.06, 20:43
      czepiasz się
    • Gość: Colon Irritabile Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 20:53
      Nie wiedziałem, że w języku polskim wysłać coś mejlem znaczy tyle, co wysłać
      pocztą tradycyjną.
      • Gość: zły Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.chello.pl 06.10.06, 21:22
        buahahahah zmęczony pierwszym tygodniem 2. roku studiów wchodzę na to forum i
        patrzę a tu od razu taki pocieszny wątek ;) heheh Od razu humor się poprawia -
        wszyscy mówią: "wysłać meila" a nie "i-meila" - ciekawa sprawa, że ktoś zwraca
        na takie coś uwagę ;D
        • Gość: jak Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 21:42
          dużo ludzi też mówi "sprawdź pocztę" przez co automatycznie rozumie się tą
          elektroniczną...
          • Gość: gosc Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.bumc.bu.edu 06.10.06, 22:32
            oczywiscie jesli uzywa sie jezyka angielskiego e-mail i mail nie jest tozsame.
            Nie zapominaj jednak, ze slowo zapozyczone do innego jezyka moze zmienic
            znaczenie. W tym wypadku znacznie slowa mail znaczy tyle co w angielskim e-mail.

Rower tez zostal zapozyczony z angielskiego, ale w jezyku polskim mamy na mysli
            cos innego niz marke firmy!
    • Gość: Tawananna* Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 00:27
      Tak jak już napisano wyżej - wyraz zapożyczony może zmienić znaczenie w języku
      zapożyczającym. Nie jest zatem nasz (e-) mail pierwszy ani ostatni. W języku
      polskim mail i e-mail znaczą dokładnie to samo, i nie ma to nic wspólnego z
      kaleczeniem jezyka angielskiego. Co innego, jeśli nie zauważa się tej różnicy
      podczas posługiwania się angielskim, oczywiście.
    • Gość: wacek Re: Nauka pojęć mail i e-mail IP: *.aster.pl 07.10.06, 00:49
      chętnie uzupełnię Twoje braki moim nadmiarem...
    • jersey.girl Re: Nauka pojęć mail i e-mail 07.10.06, 04:20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka