Dodaj do ulubionych

Gdzie zjeść w Poznaniu?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 18:05
hey :). Zacząłem w tym roku studia na UAM, ale zupełnie nie znam tego miasta :(. Czy ktoś z Poznania mógłby mi doradzić gdzie mogę zjeść coś smacznego i w miarę tanio? Najlepiej gdzieś na terenie dzielnic Centrum/Wilda/Rataje. Od początku tygodnia jadłem tylko kilka kromek chleba i jestem już trochę głodny :(. Sam nie mam warunków, że sobie coś ugotować.
Obserwuj wątek
    • Gość: hop bary mleczne - mniam :) IP: *.icpnet.pl 06.10.06, 18:45
      Wszelkie bary mleczne.

www.city.poznan.pl/mim/strony/main/class.html?id_cz=0&id_klasy=94&lang=pl&lhs=main&rhs=search
      Polecam szczególnie Pod Kuchcikiem (Św. Marcin) i Pod Arkadami (Plac Cyryla
      Ratajskiego), bo te testuję na regularnie ;).
      Pozdr.
      • gianni_vonsacze Re: bary mleczne - mniam :) 06.10.06, 19:11
        Najlepsze pyzy (w Warszawie zwane 'parowańcami wielkopolskimi', heh) zjesz moim
        zdaniem w bardzoe Nad Wierzbakiem na Sołaczu (do wyboru z sosem bolońskim albo
        myśliwskim + surówka = 5 zeta [opcja dwóch pyz, ale solidnej wielkości].
        Dobry jest też bar na Podgórnej (ruskie całkiem spox, 4 sztuki + boczek i
        cebulka za 3,33 np.), który ma dobre zupy i nie tylko...
        Smacznie jest też na Rybakach w Zaścianku (od 3 miesięcy chyba tam nie jadłem,
        ale porcje były ogromne za rozsądną cenę, no i żarcie nie 'mleczne', tylko
        bardziej konkretne)
    • alex_koz Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? 06.10.06, 19:25
      spaghetti
      siec barow Piccolo (m.in. ulica Ratajczaka naprzeciwko Biblioteki
      Uniwersyteckiej, ul. Wroclawska - niedaleko Starego Rynku, ul. Dabrowskiego -
      okolo 50 metrow od McDonaldsa w kierunku Rynku Jezyckiego) - tanie i smaczne
      jedzenie (porcja spaghetti za okolo 4 zl). w porze popoludniowej bywa tloczno;)

bary mleczne:
      m.in. bar Caritas przy pl. Wolnosci, bar na Szkolnej przy rogu z Paderewskiego,
      bar na sw Marcinie - niedaleko od rogu Kosciuszki (zaraz obok jest ksiegarnia z
      tania ksiazka;) -tanio i przewaznie smacznie. poczawszy od nalesnikow po
      schabowe. w porze obiadowej tloczno;))

stolowka UAM przy akademiku Jowita (tzw. Akumulatory, ul. Zwierzyniecka zaraz
      przy Kaponierze) - smacznie i w rozsadnej cenie (ziemniaki plus frytki plus
      surowka bodajze 6 zl).

ja jeszcze lubie Saloon (ul. Zydowska - okolice Starego Rynku) taka pseudo
      meksykanska (?) knajpka. moje ulubione nalesniki panierowane za 9 zl. ale tam
      zdecydowanie przyjemniej udac sie w wiekszym towarzystwie i przy okazji napic
      sie piwka;))
      • gianni_vonsacze Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? 06.10.06, 19:30
        alex_koz napisała:

> spaghetti
        > siec barow Piccolo (m.in. ulica Ratajczaka naprzeciwko Biblioteki
        > Uniwersyteckiej, ul. Wroclawska - niedaleko Starego Rynku, ul. Dabrowskiego -
        > okolo 50 metrow od McDonaldsa w kierunku Rynku Jezyckiego) - tanie i smaczne
        > jedzenie (porcja spaghetti za okolo 4 zl). w porze popoludniowej bywa
        tloczno;)
        >
        >
        potwierdzam - z tzw. spageterii Picollo jest zdecydowanie najsamczniejsze -
        zwykła porcja 3,80, większa 5,20 a podwójna chyba 7,20.
        Avanti jest dla mnie za ostre jakby co.

>
        >
        • alex_koz Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? 06.10.06, 19:35
          ooo, zapomnialam napisac o Avanti, mialam napisac zeby tam nie isc (miesci sie
          na Starym Rynku), ceny podobne jak w Picollo ale o wiele mniej smacznie, soso
          pomidorowy smakuje jak rozbeltany keczup, tzn. tak smakowal jak tam bylasm
          ostatnio - jakies 4 lata temu;)
          • gianni_vonsacze Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? 06.10.06, 19:39
            alex_koz napisała:

> ooo, zapomnialam napisac o Avanti, mialam napisac zeby tam nie isc (miesci
            sie
            > na Starym Rynku), ceny podobne jak w Picollo ale o wiele mniej smacznie, soso
            > pomidorowy smakuje jak rozbeltany keczup, tzn. tak smakowal jak tam bylasm
            > ostatnio - jakies 4 lata temu;)

smak się nie zmienił, spox! tzn nie próbowałem, ale kolega czasami bierze
            stamtąd na wynos i już sam zapach dobija :/
            btw - najtańsza spageteria jest ponoć na Fredry (niedaleko Kościuszki, kiedyś o
            nazwie ROMA, teraz nie wiem) - przynajmniej tak się reklamują + do każdej
            porcji herbata (!!) gratis :)
            • alex_koz Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? 06.10.06, 21:31
              gianni_vonsacze napisał:

> smak się nie zmienił, spox! tzn nie próbowałem, ale kolega czasami bierze
              > stamtąd na wynos i już sam zapach dobija :/
              > btw - najtańsza spageteria jest ponoć na Fredry (niedaleko Kościuszki, kiedyś
              o
              >
              > nazwie ROMA, teraz nie wiem) - przynajmniej tak się reklamują + do każdej
              > porcji herbata (!!) gratis :)

bylam w Romie raz jakies 3 lata temu, i tak skutecznie mnie odrzucila
              bylekakosc tego makaronu ze poki co jakos nie udalo mi sie tam trafic, mimo ze
              tyle czasu minelo i jakos zawsze sa tam ludzie:)

poza tym, mozna jeszcze zjesc cos dobrego w barach wegetarianskich Green Way
              (m.in. na ulicy Zeylanda - 3 minuty od Kaponiery, prostopadla do
              Zwierzynieckiej, na 23lutego, i bodajze na Taczaka), jedzenie jest smaczne
              niestety zawsze jest podawane w temperaturze pokojowej a ja lubie gorace
              jedzenie.

poza tym, jeszcze lubie bar chinski na ulicy Mickiewicza - 5 minut spacerem od
              Teatralki, bar miesci sie prawie przy skrzyzowaniu z Poznanska i ma kilka
              naprawde swietnych potraw (np. kurczaka z warzywami i grzybami), mozna sie tam
              poczuc wyjatkowo bezpiecznie jako ze stoluje sie tam polowa pracownikow
              pobliskiego szpitala i tylez samo policjantow ;))
        • alex_koz off topic do gianni 06.10.06, 19:38
          zes sobie fote walnal w wizytowce;))
          • gianni_vonsacze Re: off topic do gianni 06.10.06, 19:39
            alex_koz napisała:

> zes sobie fote walnal w wizytowce;))

psze Pani, coś się Pani nie podoba, psze Pani??
            ;))

>
            • alex_koz Re: off topic do gianni 06.10.06, 21:32
              gianni_vonsacze napisał:

> psze Pani, coś się Pani nie podoba, psze Pani??

psze Pani sie bardzo podoba;)))
              • maadz Re: off topic do gianni 06.10.06, 22:08
                no wiec oprocz wyzej wymienionych to ja jeszcze moge polecić bar "Pod
                koziołkami" na starym- są tam dobre pierogi i równiez pierogi (b.duży wybór i
                dobre!) w "Pierogarni" na ulicy obok pl.C.Ratajskiego- tej, która dochodzi do
                Empiku. Nie pamietam jak sie nazywa :) bo chyba Ratajczaka to to już nie jest...
                • alex_koz Re: off topic do gianni 06.10.06, 22:12
                  maadz napisała:

> no wiec oprocz wyzej wymienionych to ja jeszcze moge polecić bar "Pod
                  > koziołkami" na starym- są tam dobre pierogi i równiez pierogi (b.duży wybór i
                  > dobre!) w "Pierogarni" na ulicy obok pl.C.Ratajskiego- tej, która dochodzi do
                  > Empiku. Nie pamietam jak sie nazywa :) bo chyba Ratajczaka to to już nie jest

to sie chyba ulica 3 maja nazywa z tego co kojarze.
                  na rogu tej ulicy z placem Cyryla Ratajskiego jest alibaba kebab (czy jakos
                  tak), tortilla kebab po udanej imprezie nigdzie nie smakuje tak dobrze jak
                  tam;))
    • Gość: kacha Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? IP: *.icpnet.pl 06.10.06, 23:29
      Ja polecam Naleśniczka przy auli UAM, są tam naleśniki na 60 sposobów, pycha:)))
      • Gość: nowa Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? IP: 217.168.133.* 09.10.06, 14:27
        i jeszcze z barow mlecznych to apetyt na szkolnej. ale generalnie zawijam do
        piccolo na tortellini albo kalsycznie na spaghetti z barem salatkowym- polecam
        farmerska!
      • marta-martusia Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? 29.10.06, 15:34
        a gdzie dokladnie przy tej auli uniwerku? przy samej auli? po drugiej stronie
        czy gdzie ?
        • Gość: kacha Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? IP: *.icpnet.pl 29.10.06, 17:26
          Jak idzie się z auli w stronę opery to po tej samej stronie co aula, naprzeciw
          parku.
          • alex_koz Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? 29.10.06, 17:44
            aha, stolowka Akademii Muzycznej (gmach AM, w piwnicy) tez jest calkiem ok.
    • eluch_a Re: Gdzie zjeść w Poznaniu? 28.10.06, 19:09
      Jeżeli chodzi o Rataje - na Os. Piastowskim jest bar mleczny Rzepicha - super :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka