24.03.03, 11:30
hej! zastanawiam sie nad PhD w HOlandii, czy ktos z Was studiowal moze w tym
pieknym kraju i jest w stanie udzielic jakis wskazowek? dzieki
Obserwuj wątek
    • rolka5 Re: holandia 11.04.03, 23:42
      naworytka napisała:

> hej! zastanawiam sie nad PhD w HOlandii, czy ktos z Was studiowal moze w tym
      > pieknym kraju i jest w stanie udzielic jakis wskazowek? dzieki

A na jaki uniwersytet sie wybierasz? Moze bede mogla ci pomoc. Napisz jaka
      dziedzina i jaki uniwerek cie interesuje...
      powodzenia!
      • naworytka Re: holandia 12.04.03, 15:26
        hej, dzieki za odpowiedz! studiuje biotechnologie, a wiec interesuja mnie
        dziedziny z zakresu genetyki, biochemii, biologii molekularnej, a jezeli chodzi
        o uniwerek to myslalam -standardowo o Amsterdamie, ale nie upieram sie :-))
        pozdro z Uppsali Agata
        • mrzetelska Re: holandia 23.04.03, 17:27
          hej!! ja jestem tegoroczna absolwentka biotechnologii i oddam wszytko za
          informacje o phd w Belgii lub Holandii. Jesli masz jakies informacje, juz je
          zdobylas, powiedz mi cos prosze o nich. Bede niezmiernie wdzieczna. Albo
          podpowiedz mi, gdzie szukac.
          Magda
      • gustlik133 Re: holandia 14.07.03, 11:37
        Czesc rolka, ja rowniez jestem strasznie zainteresowany studiami w holandii,
        studiuje prawo, uniwerek obojetny, choc lepiej w jakiejs metropolii. Bylbym
        strasznie wdzieczny za informacje, napisz na konto gustlik13 na wirtualnej. Z
        gory dzieki, pozdrawiam
      • dominp Re: holandia 03.09.03, 15:33
        Czesc!
        Wlasnie koncze 4-ty rok w Amsterdamie.
        Bylo fajnei ale sie skonczylo. Tez mysle o PhD ale wydaje mi si eze tu mozn ato
        zalatwic w zupelnie inny sposob.
        Najlepiej skontaktowac sie z jakims profesorem i zapytac oni potrzebuja
        studentow i zwyklych i PhD.
        Przynajmniej na niektorych kierunkach.
        Z tego co wiem to w Holandii studia doktoranckie sa traktowane jako praca i
        dostaje si eregularna pensje. Bedzie to jakies 2000 euro / m-c z czego trzeba
        odliczyc 30 % podatku.
        Amsterdam jest fajny mi sie podobalo bardzo. szkoda ze tak malo zobaczylem.
        Nawet jesli ktos nie lubi takich skupisk ludnosci to warto chociaz na kilka dni
        wpasc i pozwiedzac. Polecam.
        Pozdrawiam wszystkich serdecznie
        Powodzenia
        Dominik
      • schauinsland Re: holandia 06.04.04, 20:46
        hej

ja skonczylam medycyne i pracuje w labie w Niemczech, chcialbym na PhD do
        Holandii ale z medycyny. moze ktos wie cos na ten temat?
        ja sluze chetnie porada co i jak w Niemczech.
    • kaesde Re: holandia 24.04.03, 14:08
      Obecnie studiuje w Holandi (stypendium roczne z UMK w Toruniu), kierunek
      Ochrona Srodowiska. Studiuje w Saxion Hogeschool IJseland (Deventer). Co prawda
      na temat PhD nie moge sie zbytnio wypowiadac bo jestem "zwyklym" studentem, a
      nie doktorantem (jakkolwiek znam tu pare osob ktore sa na PhD). Pare wiec
      wolnych przemyslen... Po pierwsze szkolnctwo rozni sie od naszego znacznie (ale
      to chyba normalne i jasne), inne sa kontakty interpersonalne z kadra i
      studentami, jakkolwiek wszyscy sa bardzo mili i uprzejmi - atmosfera jest
      znacnie lepsza (szczegolnie w kontaktach z pracownikami naukowymi) nie w
      Polsce. Uczelnie sa dobrze wyposazone, jakkolwiek studia kosztuja troche (ja
      nie muse placic, nie wiem jak to jest w przypdku PhD z Polski). O
      zakwaterowanie mozna sie postarac dosc tanie (ja place 200 euro/miesiac za 1-
      osobowy pokoj w bardzo ladnym studenckim hostelu), mieszkania (polecane z
      uczelni) to koszt wieksy o okolo 50e/mies. Co do Amsterdamu... ja bym tam nie
      wytrzymal. mialem okazje zwiedzic pare razy to misto (widzialem tez uczelnie)
      i... komercha mksymalna! Tlok na ulicach, zgielk, pisk, krzyk i komercja!
      Zdecydoanie nie polecam tego miejsca! Moze Deventer? Studiuje sie tu swietnie i
      spokojnie! Jest tez filia w Enschede. Jesli ktos bedzie mial jakies dodatkowe
      pytanie, chetnie odpowiem. POZDRAWIAM!
      • rolka5 Re: holandia 04.05.03, 13:58
        Naworytka, probowalam wyslac mejla na twoj adres w gazeta.pl, ale nie doszedl.
        napisz wiec na rolka5@NOSPAM.gazeta.pl

Osobiscie nie zgadzam sie z kaesde jesli chodzi o Amsterdam, ale to juz
        kwestia gustu :-). Sama chyba nie wytrzymalabym roku w Deventer. ;-)
        200 euro za pokoj to rzeczywiscie bardzo tanio, u nas za malutki pokoj w
        akademiku placi sie 290 euro miesiecznie lub wiecej. Chyba najlepiej szukac
        pokoju na miescie. Jesli chodzi o stypendia to polecam strone: www.nuffic.nl
        Jeszcze jedno - w Holandii istnieja Hogeschool i Uniwersytety. Sa to zupelnie
        inne instytucje (jedna i druga ma swoje zalety) - warto o tym wiedziec
        wybierajac sie tu na studia.
        Pozdrawiam!
        • caryca1 Re: holandia 28.08.03, 11:00
          mieszkalam w holandi przez prawie dwa lata, biotechnologie najlepiej studiowac
          w Wageningen. Amsterdam jest specyficzny i jak sami holendrzy mowia nie jest
          holandia;) a o stypendium to najlepiej jest sie starac u samych profesorow i na
          wydzialach. Nuffic z tego co pamietam to nas przekwalifikowal i mamy
          ograniczone mozliwosci z dostaniem kasy.
          Najfajniej sie mieszka w mniejszych miastach niz A'dam. Zobacz jeszcze na
          Delft. Enschede jest na kompletnym zadupiu i daleko jest wszedzie.... znaczy do
          innych miast.
          • madziullaa Re: holandia 30.09.03, 19:42
            A ja mam takie trochę głupie pytanko :)
            Kończę dopiero gimnazjum, ale w tym roku byłam w Holandii i strasznie mi się
            tam podobało :-) Wiem, że to troche za wcześnie na jakiekolwiek plany, ale
            chciałabym się dowiedzieć jaki jest jezyk wykładowy na tych
            Uniwersytetach ? :P Z góry wielkie dzieki :* Pa
            • vicca-magda Re: holandia 15.04.04, 08:25
              zalezy od kierunku i wykladu - zawsze cos po angielsku znajdziesz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka