Gość: linux IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 13:53 jak myślicie, trudno się jest dostać na uniwersytet Kard Stefana Wyszyńskiego w wawie na prawo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ......... Re: Uniwersytet wawa IP: *.3.cust.bredband2.com 27.11.06, 15:27 mysle, ze nie jest trudno. moja kuzynka sie dostała z naprawde przecietnymi wynikami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linux Re: Uniwersytet wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 16:41 a jakie to sa przecietne wyniki? mogłbys mnie wtajemniczyc? bede wdzieczny. A Twoja kuzynka jest zadowolona z tej uczelni? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Uniwersytet wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 15:51 mnie tez bardzo pytania linuxa interesuja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Uniwersytet wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 14:20 ja bym odpowiedziala ale malo wiem w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studencik Re: Uniwersytet wawa IP: *.chello.pl 02.12.06, 01:53 W zeszlym roku bylo ponad 15 osob na miejsce wiec chyba nie tak latwo sie dostac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Uniwersytet wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 12:20 a da się przenieść z zaocznego prawa na dzienne jak się ma wysoką średnią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studencik Re: Uniwersytet wawa IP: *.chello.pl 02.12.06, 12:52 Z tego co wiem to tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Uniwersytet wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 17:58 A gdzie to sprawdzić czy się da czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studencik Re: Uniwersytet wawa IP: *.chello.pl 02.12.06, 23:36 w dziekanacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siara Re: Uniwersytet wawa IP: *.chello.pl 03.12.06, 17:42 Na prawo na UKSWord nie jest trudno ani się dostać, ani utrzymać. Z reguły dostają się tam niedoszli studenci prawa na UW (są oczywiście wyjątki). Studiowanie - bajka (dla leniwców rzecz jasna): nauka tydzień przed sesją, dodatkowe dni wolne w semestrze związane z rekolekcjami, dniami papieskimi, itd. Mieszkałem z takim studentem prawie cztery lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linux Re: Uniwersytet wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:02 to ja juz nie wiem komu wierzyc:D A Ci co z nimi mieszkales to inteligentni chociaz? :) A tak powaznie to Ty bys tam podjal studia jakbys sie nie dostal na UJ albo UW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siara Re: Uniwersytet wawa IP: *.chello.pl 03.12.06, 19:26 Kolega inteligentny, choc trochę leniwy ;) Ale w ogólności broń Boże nie uważam, że studiujący na UKSWordzie to albo głąby, albo lenie patentowane. Tacy na pewno też są, ale to zapewne reguła dotycząca wszystkich uczelni (z tym że w jednych jest ich cała masa, w innych mniej). Na Politechnice Warszawskiej na przykład była zasada (nie wiem jak jest teraz z nowymi maturami), że kandydat wskazywał trzy kierunki, na które chce się dostać: od najbardziej do najmniej preferowanego. Wynikiem tego było, że na tzw. "samochodówce" większość studentów I roku to ci, którzy nie dostali się na inne kierunki, na których wymagano większą liczbę punktów. To nie oznacza jednak, że nie studiowali tam studenci, którzy od początku do końca chcieli tam studiować i byli inteligentni, choć ci spadochroniarze dość skutecznie wyrobili temu wydziałowi swoistą "renomę" ;) Podobnie jest z prawem na UKSWordzie - zapewne są studenci, którzy idą tam, bo chą iść tam (tu sprawa jest o tyle inna, że kierunek ten sam co na UW, UJ, przynajmniej co do nazwy), ale są też tacy jak mój kolega, co też ich od razu nie dyskwalifikuje. Ja osobiście UKSWord omijałbym z tego powodu, że nie leży mi uczelnia mająca coś wspólnego z religią (choć oficjalnie UKSWord nie jest uczelnią katolicką)... Ale jeśi moim marzeniem było studiowanie na uczelni X, nie udało mi się, to idę na uczelnię Y. W ciągu roku wyrabiam sobie opinię (oczywiście nie leniąc się, tylko studiując) i jeśli pod koniec nadal twierdzę, że to nie jest to, o czym marzyłem, próbuję jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studencik Re: Uniwersytet wawa IP: *.chello.pl 04.12.06, 00:33 siara, glupoty opowiadasz. Skoro jest 15 osob na miejsce to chyba oczywiste ze nie jest latwo sie dostac. Fakt, ze jak ktos dostanie sie na prawo na uksw i na uw to na 99% wybierze uw, ale prosze cie, nie rob z uksw uczelni dla idiotow i obobokow. Tekst ze spadochroniarzami zupelnie tu nie pasuje, bo takich moglbys znalezc conajwyzej na kierunkach pokroju nauki o rodzinie(uksw), technologia drewna(sggw) czy transport(pw). Odnosnie dodatkowych dni wolnych to jest to jakies mity wyrosly w tym temacie. Wspomniany dzien papieski, gdy odwolano zajecia byl RAZ w historii uczelni(przyjazd papieza), a rekolekcje to godziny rektorskie bodajze od godz 17 i to trzy razy w roku. Co do ilosci nauki to znam czlowieka studiujacego na obu wydzialach prawa na raz (uw i uksw) i z pierwszej reki wiem, ze na obu kierunkach uczy sie tyle samo. Obibokow i leni znajdziesz wszedzie (no moze nie na akademi medycznej:)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linux Re: Uniwersytet wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 13:54 A co myślicie o studiowaniu prawa zaocznie? i czu jest możliwe przenieść się z zaocznych na dzienne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilianne Re: Uniwersytet wawa IP: 193.0.126.* 04.12.06, 16:40 Wydaje mi się, że jest ok. Choć zaocznie lub wieczorowo polecałabym bardziej UW lub UJ. A jeśli chodzi o dzienne, to wcale nie muszą tam składać i studiować wyłącznie niedoszli studenci UW, bo obie uczelnie mają inne kryteria przyjęć. UKSW nie wymaga np. wosu. co otwiera tam drogę wielu osobom, które wosu nie zdawały. Ja mam koleżankę na 2 roku prawa tam, jest zadowolona,ale mówi, że poziom dość wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siara Re: Uniwersytet wawa IP: *.chello.pl 05.12.06, 13:29 Uraziłem studenta UKSWordu? Przepraszam. Tyle że chyba student UKSWordu nie za bardzo zrozumiał, co napisałem. > Skoro jest 15 osob na miejsce to chyba oczywiste ze nie jest latwo sie dostac. Nigdzie nie pisałem, że łatwo się tam dostać, choć te 15 osób o niczym jeszcze nie świadczy, zwłaszcza jeśli każdy kandydat na studenta prawa UW złoży też podanie na UKSW :) > prosze cie, nie rob z uksw uczelni dla idiotow i obobokow. Nie robię, podałem tylko przykład mojego byłego współlokatora, który jest obibokiem i mimo to nieźle sobie na prawie UKSWordzkim radzi. Ale nie jest idiotą, o czym też pisałem. > Tekst ze spadochroniarzami zupelnie tu nie pasuje Sam przecież napisałeś, że jeśli ktoś dostanie się na UKSW i na UW to w 99 na 100 przypadków wybierze UW. A co z tymi, którzy dostaną się tylko na UKSW mimo chęci dostania się na UW? Może termin "spadochroniarze" ci się nie spodobał. Jednak jeśli pasuje on do takich kierunków jak nauki o rodzinie, technologia drewna czy transport, to pasuje też tu, skoro sytuacja jest analogiczna. > Co do ilosci nauki to znam czlowieka studiujacego na obu wydzialach prawa na > ra z (uw i uksw) i z pierwszej reki wiem, ze na obu kierunkach uczy sie tyle > samo. To bardzo dobrze świadczy o tym człowieku. > Obibokow i leni znajdziesz wszedzie (no moze nie na akademi medycznej:)) A już myślałem, że się w pełni z tobą zgodzę, a ty musiałeś wyjechać z tą akademią medyczną ;) Tam też są obiboki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studencik Re: Uniwersytet wawa IP: *.chello.pl 05.12.06, 15:50 A wlasnie ze napisales ze na uksw jest latwo sie dostac: • Re: Uniwersytet wawa IP: *.chello.pl Gość: siara 03.12.06, 17:42 + odpowiedz Na prawo na UKSWord nie jest trudno ani się dostać, ani utrzymać. > Nigdzie nie pisałem, że łatwo się tam dostać, choć te 15 osób o niczym jeszcze > nie świadczy, zwłaszcza jeśli każdy kandydat na studenta prawa UW złoży też pod > anie na UKSW :) Tak, ale nawet jesli wszyscy kandydaci na prawo na uw, zlozyliby papiery na prawo na uksw, a potem wybrali by uw, to jest tak duzo osob chetnych do studiowania na wyszynskim, ze ci ktorym by przypadl uksw i tak reprezentuja dobry poziom. Wtedy bedziemy mieli nie 15 ale 13 osob na miejsce. Dlatego ciezko nazwac ich spadochroniarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ....... Re: Uniwersytet wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 16:49 Ja w zeszłym roku brałam udział w rekrutacji na UW i UKSW na kierunek prawo. Na UW dostałam się od razu z pierwszej listy a na UKSW dopiero po przesunięciach. Wybrałam UW i nie żałuje. Odnośnie pytania czy trudno się dostać to odpowiedź nie jest taka prosta. Zależy co lubisz. Ja byłam najlepsza z wos-u dlatego lepsza dla mnie była rekrutacja na UW, z kolei polski nie poszedł mi najlepiej dlatego nie dostałam się od razu na UKSW. Żeby być przyjętym z pierwszej listy trzeba mieć wysokie wyniki ale potem próg znacznie spada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Uniwersytet wawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:15 a ile miałaś procent z matury że się dostałaś? sorry ze pytam ale w tym roku zdaje i jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś