Dodaj do ulubionych

studia medyczne

27.12.06, 14:14
Nurtuje mnie 1 pytanie czy osoba która jest w 2 klasie liceum na profilu
humanistycznym (piszę o sobie) ma szansę dostać się na medycynę?
Uczę się rozszerzonej biologii oraz chemii od pierwszej klasy na wakacjach
zamierzam rozpocząć naukę fizyki
Mam jeszcze malutkie pytanko czy muszę pisać maturę rozszerzoną z fizyki aby
dostać się na medycynę czy wystarczy zdać tylko na uczelni test wstępny z fizyki?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz i życzę powodzenia !
Obserwuj wątek
    • kandydatka_na_am Re: studia medyczne 27.12.06, 15:39
      Szanse ma każdy.
      Chcesz się dostać w tym roku na AM?
      Na których wakacjach chcesz się nauczyć fizyki?
      Z ta maturą z fizyki to zależy. Do Poznania przyjmują z rozszerzoną biologią i
      do wybiru rozszerzona chemia lub fizyka. Do Warszawy rozszerzona biologia,
      chemia + podstawowa fizyka, na inne AM'y biologia, chyba, fizyka na
      rozszerzeniu.
      Egzaminy wstępne są dla ludzi ze starą maturą.
    • rozowy_pysiek Re: studia medyczne 27.12.06, 21:58
      Dobra Albo zaraz zostaniesz obrzucony postami że takich pytań było juz mnóstwo
      albo nikt się nie odezwie bo im sie nie chce ;)
      1) osoba która jest w 2 kl. na profilu humanistycznym ma szanse jesli się postara
      2)wakacje to troche późno chociaż i wtedy jest szansa ;) Zaczynaj już
      3)nie musisz pisać matury rozszerzonej z fizyki Ale wtedy otrzymasz 0 pkt z tego
      przedmiotu Nie ma na uczelni czegoś takiego jak "test wstępny z fizyki"
      4)proszę
    • wanessa6 Re: studia medyczne 28.12.06, 09:53
      bardzo dziękuję za odpowiedzi !!!!!!
      tak ogółem to słyszałam iż w Poznaniu jest najłatwiej to prawda ?
      na pewno aby dostać się tam trzeba zdawać rozszerzoną biologię a fizyka i chemia
      jest to wyboru (tzn jeden z tych przedmiotów)?
      • d-st Re: studia medyczne 28.12.06, 17:34
        a dlaczego w Poznaniu niby jest najłatwiej? dostać sie jest na pewno trudnij ze
        wzgledu na tylko 2 przedmioty - trzeba je zdać mniej wiecej kazdy na 85% z
        rozszerzenia (a majć tyle jest sie na tyle listy przyjetych - tam liczy się
        kazdy punkcik z matury) - gdzie wszedzie z trzech srednio wystarczy po 60kilka-
        70kilka% Poza tym moim zdaniem warto sie przyłożyc do fizyki bo często to ona
        zaważa na dostaniu ie bądź nie - zwykle ludzie maja zblizone wyniki z chemii i
        biologii i to fizyka decyduje...
      • d-st Re: studia medyczne 28.12.06, 17:34
        a dlaczego w Poznaniu niby jest najłatwiej? dostać sie jest na pewno trudnij ze
        wzgledu na tylko 2 przedmioty - trzeba je zdać mniej wiecej kazdy na 85% z
        rozszerzenia (a majć tyle jest sie na tyle listy przyjetych - tam liczy się
        kazdy punkcik z matury) - gdzie wszedzie z trzech srednio wystarczy po 60kilka-
        70kilka% Poza tym moim zdaniem warto sie przyłożyc do fizyki bo często to ona
        zaważa na dostaniu ie bądź nie - zwykle ludzie maja zblizone wyniki z chemii i
        biologii i to fizyka decyduje...
    • f-stfo Re: studia medyczne 28.12.06, 09:54
      Masz szanse. I jesli uczysz sie od poczatku rozszerzonej chemii i biologii to
      sa one nawet duze, fizyka sie nie martw ile napiszesz bedzie dobrze- skup sie
      na dwoch pozostalych. Ja do biol chemu przenioslam sie po pol roku, wczesniej
      chemii i biologii nie mialam prawie w ogole, material (a bylo go juz sporo)
      musialam nadrobic sama. Fizyke olewalam do konca, bo najpierw chcialam isc na
      biotechnologie, farmacje, turystyke itd - nigdzie nei byla potrzebna. I nawet
      jak juz napisalam w deklaracji fize, to caly czas myslalam ze pewnie mi sie nie
      przyda, wiec po co sie uczyc :) Ocknelam sie 2 miesiace przed matura i zaczelam
      panikowac, bo przeciez mam zdawac mature z fizyki a nie umiem kompletnie
      NIC!!! :) Zapisalam sie na korki (2 razy w tyg), uczylam sie ale tez bez
      przesady, bo wiedzialam ze i tak nie dam rady wyuczyc sie calego materialu
      przez ten czas. Przerobilam go na korkach, ale czesci dzialow w ogole nie
      czailam i wiedzialam, ze jak bedzie z tego zadanie to po prostu nie tkne, czesc
      kojarzylam mniej wiecej, czesc umialam dobrze. Poszlam na luzaka i napisalam
      (troche fuksem, troche kombnowaniem) na 86% podst i 44% rozsz. Wiem ze nie jest
      to duzo, ale ja modlilam sie o 20% i jak zobaczylam ten wynik to myslalam ze
      spadne z krzesla :D Mialam wiecej niz niektorzy po roku, 3 latach korow ;)
      Biole napisalam na 90, chemie 86 i to spokojnie wystarczylo zeby dostac sie
      wszedzie na stomatologie, a gdybym chciala to i na medycyne. Ucz sie ile
      mozesz, chodz na zajecia do innych klas (w miare mozliwosci) i nie martw sie!!
      Dasz rade!! pozdrawiam :)
      • rozowy_pysiek Re: studia medyczne 28.12.06, 20:34
        Zgadzam się częściowo z przedmówcą że w Poznaniu nie jest najłatwiej. Poziom
        wiedzy z biologii i chemii jest b. wysoki tym bardziej jeśli ktoś obstawia tylko
        na te 2 przedmioty Paradoksialnie na uczelnie wymagające 3 przedmiotów dostać
        się łatwiej Trzeba tylko jako tako wypaść z fizyki (porównaj progi punktowe)
        • d-st Re: studia medyczne 28.12.06, 22:28
          tak samo ludzie myslą ze do Warszawy bedzie sie łatwiej taraz dostać do bedzie
          brana pod uwage tylko podstawowa fizykaa dostać się bedzie jeszcze trudniej i
          próg bedzie jeszcze bardziej wysrobowany, tak samo jest z Poznaniem gdzie
          teoretycznie jest latwiej bo tylko 2 przedmioty a w rzeczywistosci jest duzo
          trudniej... ja np. dostalbym sie w pierwszym naborze na CMUJ czy do Wawy a do
          Poznania juz nie (nawet w ostsnim;P)
          • rozowy_pysiek Re: studia medyczne 05.01.07, 22:16
            zgadza się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka