Dodaj do ulubionych

Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studiow

• oniegin1 Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 23.02.07, 00:35
      Trudne/łatwe znaczy dla was, że nie jest łatwo się na nich utrzymać czy też, iż
      trudno jest tę dziedzinę wiedzy zgłębić?

Ja studiuję historię sztuki; moim zdaniem „prześlizgnięcie się” przez te studia
      nie sprawia większych trudności, ale kierunek jest specyficzny – wymaga pamięci
      wzrokowej, nie ma tu właściwie podręczników czy skryptów, większość potrzebnych
      książek jest ładnie ilustrowana czytaj piekielnie droga lub dostępna tylko w
      czytelni i nie do kserowania. Na pierwszym roku otrzymałem listę lektur na 3
      strony z czego 80% pozycji po francusku, niemiecku, włosku czasem czesku, aby
      napisać jakąś pracę musisz sięgnąć do literatury obcojęzycznej i oczywiście nie
      mam szans na zajmowanie się sztuką, popularnie mówiąc, przez duże S bo badać
      musisz ołtarze z kościółka w Pcimiu Dolnym.
      • frivoliteit Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 02.07.24, 20:38
        a ja podchodzę do tego inaczej. dla kogoś językowe studia mogą być męczarnią, a dla innego budowy maszyn czy studia polegające na ciągłym liczeniu. najgorsze co można sobie zrobić, to pójść na studia wbrew swoim predyspozycjom. znam dużo takich ludzi i albo rzucili studia albo kończą w pracy której nie cierpią.
    • euforyjka FIZYKA na uniwerku 23.02.07, 13:09
      Całkiem łatwy, choć większość wylatuje po pierwszym roku ale to tylko lenie i
      nieroby. Pozdrawiam
    • jowack Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 23.02.07, 13:21
      Dla umysłów ścisłych kierunki humanistyczne, dla humanistycznych kierunki ścisłe.

Nie wiem i raczej niewiele osób wie, bo przeciętny człowiek nie studiuje więcej niż pięciu kierunków, żeby mieć jakąkolwiek skalę porównawczą. Nigdy nie studiowałem nic innego, niż prawo, więc mogę je uznać za kierunek najłatwiejszy i najtrudniejszy zarazem.

Inne Państwa komentarze opierają się wyłącznie na opiniach innych ludzi, a nie na własnych doświadczeniach, a przez to zatraca się przedmiot dyskusji.
    • Gość: lucas Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.toya.net.pl 16.03.07, 23:38
      Najtrudniejsze są te kierunki których studenci nawet nie mają czasu żeby pojawić
      się na tym forum dla przykładu farmaceuci do których zalicza sie mój brat(dla
      porównania jego kumple z medycyny, na tym samym uniwerku, mają o połowę więcej
      wolnego czasu i równie dobre a nawet lepsze oceny, chociaż znają się z tej samej
      klasy licealnej i bynajmniej nie róznili się zdolnościami)
      • Gość: Lepszy Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.toya.net.pl 17.03.07, 09:28
        No jasne, wierzymy :-) Chyba chciałeś brata dowartościować - przez to porównanie
        ze studentami medycyny.
        • Gość: osatnia Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.m.pppool.de 17.03.07, 19:09
          teraz studia wydaja mi sie latwe. mam porownanie z codziennym stresem i
          problemami w pracy, wiec to, co bylo na studiach, to nic:)
          studia sa generalnie latwe:)
        • Gość: dorotka Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 19:52
          Studiuje farmacje.Mam bardzo dobre wyniki.Wierzcie mi ze nauki jest
          ogrom /szczególnie 2 i 3 rok/Naprawdę nie musimy się dowartościowywać
          porownując ze studentami medycyny.Uważam że kierunki te są trudne.No a jeśli
          ktoś ma więcej czasu wolnego no to pewnie jest zdolniejszy.Pozdrawiam
          • Gość: to_M Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:25
            Jestem studentem pierszego roku Farmacji i utrzymuje dobry kontakt z kolegami z
            lekarskiego i taka jest prawda że oni mają o wiele mniej nauki
            • Gość: Lepszy Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.toya.net.pl 30.04.07, 07:23
              Wydział lekarski to zdecydowanie najtrudniejszy kierunek studiów. Farmaceuci
              zawsze mieli z tego powodu kompleksy - co widać po wpisach na tym forum.
              • Gość: Milia Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.ists.pl 20.12.07, 20:24
                Nie zgadzam się z tym- wydaje mi się że jednak farmacja jest
                trudniejsza...cofnijcie się do szkoły podstawowej czy liceum- myślę ze
                większości osób większe problemy sprawiała chemia niż biologia, nieprawdaż???? (
                nie studiuję farmacji, wydaje mi się że cięzej zrozumieć szlak metaboliczny niż
                zapamiętać kości czaski)/studiowałam kierunek z dziedziny nauk przyrodniczych
                wiem co piszę
                • Gość: stud.med Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.08.08, 12:29
                  > nie studiuję farmacji, wydaje mi się że cięzej zrozumieć szlak
                  metaboliczny niż
                  > zapamiętać kości czaski

Koleżanka Milia wypowiada sie nie znając programu nauczania na
                  kierunku lekarskim,bo wszystkie szlaki metaboliczne, to my musimy
                  mieć w jednym palcu na drugim roku,kiedy siedzimy przy biochemii,a
                  kości na pierwszym,kiedy męczymy się na anatomii.Tyle na ten temat.
                  A co do farmacji i kierunku lekarskiego,to nie mozemy ich wrzucać do
                  jednego worka.ja wolałam być lekarzem, więc poszłam na lekarski,poza
                  tym na farmacji dobiłaby mnie chemia :/ Przestańmy sie
                  przekrzykiwać, kto ma gorzej, bo to bez sensu, przecież dobrze
                  wiemy,że lekarze bez farmaceutów nie moga pracować, podobnie jak
                  farmaceuci bez lekarzy, bo jednak ktoś musi przepisywać leki na
                  rozpoznaną chorobę.Ja mam znajomych na farmacji i jakoś nigdy nie
                  rozmwiamy na tematy w stylu "kto ma gorzej"...
    • Gość: Edyta_87 Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 14:26
      Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak łatwy kierunek studiów. Na każdym
      kierunku znajdzie się taki przedmiot(lub nawet kilka), z którym studenci mają
      problemy. Wszystko zależy od tego co lubimy. Jeśli ktoś uwielbia informatykę i
      jest zdecydowany na jej studiowanie to pewnie nie będzie miał większych
      problemów. Nie zgodzę się z tymi z Was, którzy twierdzą, że wszystkie kierunki
      humanistyczne są proste. Niestety na studiach jest trochę jak w szkole: czasem
      uczymy się rzeczy, których nigdy nie zastosujemy w przyszłości i uruchamia się
      powszechnie znany mechanizm-zakuć, zdać, zapomnieć...
    • Gość: szymon Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.asta-net.com.pl 09.09.07, 16:42
      Najtrudniejsze: kierunki politechniczne, uniwerki akademie moga sie chowac !!!
      (wyjatkiem sa szkoly medyczne, oraz niektore kierunki jak Mikrobiologia,
      biotechnologia czesto na uniwerkach)

- matematyka
      - fizyka
      - elektronika i telekomunikacja
      - elektrotechnika
      - automatyka / robotyka
      - informatyka

Trudne:

- Medycyna
      - Prawo
      - Budownictwo
      - MikroBilogia / Biotechnologia

Srednie:

- Chemia
      - Ochrona srodowiska
      - Architektura

BANALNE TO WSZYSTKIE HUMANU< ASP ITD, PWSZ-e itp !!!
      ludzie po tych studiach na polibudzie ROBIA SIE 10 x wiecej !!!

powinni zlikwodiwac:

- FILOZOFIE
      - SOCIOLOGIE
      - AKADEM. MUZYCZNE itd...
      • Gość: studenta V roku Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.pronet.lublin.pl 11.09.07, 16:04
        Najłatwiejsze studia są wtedy gdy masz pełne koryto wyżerki, gdy
        masz gdzie się w spokoju pouczyć, gdy śpisz 7 godzin bez wrzasków
        nad uchem i gdy masz pieniądze na książki i dostęp do książek, które
        masz gdzie przeczytać w ciszy.
        Najtrudniejsze studia są wtedy gdy z głodu literki ci skaczą przed
        oczami. Na wykładzie oczy ci się zamykają i nie słyszysz głosu
        profesora, bo w domu była awantura i jak co noc nie wyspałeś się.
        Zamiast jechać autobusem na wykłady, ty zasuwałeś na piechotę i
        zgrzany, spocony siadasz głodny i słuchasz. To jest wspaniała nauka -
        mówię wam! Mój magister jest waszemu nierówny, bo ja studiuję w
        szkodliwych dla zdrowia warunkach. Cieszę się, że mogę się uczyć.
        Wszystko poświęcę dla studiowania. Mogę być głodny, zamęczony,
        wiecznie niewyspany. Wasze luksusowe warunki w jakich studiujecie to
        szczęście, którego nie widzicie.
    • Gość: student 3 rok Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.spokonet.com 10.09.07, 16:01
      studiuję budownictwo i naprawdę jest trudne. Mam kolegów na roku
      którzy ukończyli inne kieruki(m.in. geodezje, ekonomie, marketingi,
      informatyke) i dziś mówią, że nigdy nie przypuszczali, że
      budownictwo jest aż tak czasochłonne, wymagające i trudne.
      Pamiętać trzeba o jednym: studia nie są dla zdolnych, tylko dla
      wytrwałych :)
      • Gość: Toola Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 08:42
        Studiuję informatykę i fakt, nie są to studia łatwe. Matematyka dyskretna,
        brr... Ale... bardzo rozwijają, ćwiczą umysł, dają ogromne możliwości. Mogę na
        nich też wyżyć się artystycznie (grafika komp) :)Warto na nie iść ze względu na
        duże pole wyboru przyszłego miejsca pracy. No i są ciekawe, fajni ludzie na nie
        idą :P I wtedy sesja nie straszna :D
    • laura-a Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 11.09.07, 12:23
      Witam, nie ma ani łatwych ani trudnych kierunkow. Poprostu zeby cos
      umiec co sie w zyciu przyda trzeba sie uczyc na kazdym kierunku.
      Sama jestem studentka i przyznaje ze studia mimo wszystkich uciech
      sa wielkim wyzwaniem. Pozdrawiam.
      • Gość: Agame Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 09:39
        Uczyć się trzeba wszędzie, masz rację. Ale rodzaj pracy jest różny. Np na
        informatyce robi się dużo projektów na komputerze, poświęca się na to ćwiczenia
        i czas w domu, ale masz potem gotowy "produkt" przed sobą. A na np filologi
        czytasz, notatki robisz, czytasz, masz z tego nieco radości, ale też dużo
        frustracji.
        • Gość: ja Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 11:08
          no właśnie,frustracji...
          • Gość: grunia Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 14:56
            no właśnie niektórzy maja frustracje bo poszli na jakis kierunek bo tylko tam
            sie dostali potem ten kierunek okazała sie jedna wielka pomyłki to jest bez
            sensu nie lepiej iść na zaoczne ale na to co sie naprawdę chce uczyć i szukać
            sobie jakiejś konstruktywnej pracy??
            • Gość: katiusza Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 08:25
              Też wychodzę z takiego założenia. I chociaż na szczęście dostałam się na
              wymarzone studia wiem, że gdyby mi się to nie udało, studiowałabym w szkole
              niepaństwowej. Teraz brakuje mi trochę możliwości pracy więcej niż dorywczej,
              wkurza mnie, że muszę mieszkać wciąż z rodzicami. Na zaocznych by tego nie było.
              • Gość: łuki Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 13:24
                A jakie kierunki na uczelniach prywatnych można zdać bezproblemowo płacąc
                regularnie za semestry :D ? Jestem z Wrocławia i szukam tam prywatnych uczelnie
    • Gość: mekto Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 02.11.07, 15:38
      Ja osobiście uważam, że najtrudniejszymi kierunkami są: lekarski,
      wszelkiego rodzaju kierunki ścisłe ( np. matematyka, fizyka itd.) Za
      najłatwiejsze natomiast uważam wszystkie kierunki, które są
      w "asortymencie" wyższej szkoły srania i pierdzenia; oraz jakieś
      ch..owiny np. bibliotekoznastwo, etnologia, antropologia kultury,
      filozofia, socjologia, turystyka, historia, wiedza o teatrze, itp.
      • Gość: Monnie Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.ip.netia.com.pl 28.05.09, 22:25
        wpuść urodzonego fizyka na etnografię, zobaczymy, czy da radę ukończyć ją z
        wyróżnieniem -.- przecież to takie łatwe!

banda ignorantów.
    • Gość: julie Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.07, 22:57
      Wszystko zależy od uczelni... to czy studia są łatwe czy nie zależy
      od poziomu uczelni/wykładowcó. Jeżeli wykładowcy prawie nic nie
      wymagają, to podejrzewam że nawet prawo mogłoby być proste. U nas na
      uniwersytecie za najprostsze uchodzą różnego rodzaju pedagogiki -
      taka opinia krąży głównie dzięki studentom tego kierunku, którzy np.
      opowiadają, że muszą przeczytać artykuł na zaliczenie, jednak w
      końcu wychodzą na imprezę, po czym przychodzą następnego dnia z
      wiadomością że zaliczyli, niektórzy nawet na 5-tki. Na matematyce
      takie coś by nie przeszło: nie wyobrażam sobie uczyć się na
      zaliczenie 30 minut i zdać na 4. Podobnie jest na filologii
      angielskiej: nie ma mowy żeby ściemnić że się zna jakieś słówka
      jeżeli się ich wcześniej nie nauczyło. Mimo to podtrzymuję swoje
      zdanie, że jeżeli by ode mnie nic na studiach nie wymagano i
      pozwalano ściemniać, to i matematyka mogłaby być prosta. Do tego
      dochodzi jeszcze podejście i charakter studenta: jeżeli wykładowca
      zalicza na przykład za aktywność, a ktoś studiuje kierunek ścisły
      (gdzie większość jakby nie patrzeć niezbyt lubi się "wywnętrzać"),
      to dla takiej osoby zajęcia na zaliczenie za aktywność to koszmar,
      natomiast na pedagogikach raczej spora część ludzi uwielbia takie
      zaliczenia i opowiada o takich profesorach, że "są spoko".

W ogólności jednak:
      Najtrudniejszy kierunek według mnie to:
      - medycyna (bo sama myśl, że jeśli się nie nauczę to mogę komuś w
      przyszłości zrobić krzywdę karze Ci się uczyć - przynajmnije tak
      powinno być)

Najwatwiejszy kierunek:
      - politologia, pedagogika (coś przeczytasz, coś ściemnisz - i
      zdajesz. Tak wnioskuję po relacjach znajomych, którzy studiują te
      kierunki)
      • ludwik_pobozny Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 07.10.08, 00:28
        Studiuję Administrację na najlepszej prywatnej uczelni w Poznaniu i powiem Wam
        jedno. Na pierwszym roku jest niesamowity przesiew z logiki i mikroekonomii.
        Inne przedmioty są równie trudne co reszta. Trzeba zasypiać z książkami, aby
        jako tako mieć dobre oceny. I jestem dzięki temu zadowolony. Niejedna państwowa
        uczelnia jest o wiele gorsza od mojej prywatnej. Dzięki temu najgorsi odpadają,
        a zostają najlepsi.
        • Gość: re Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.09, 22:42
          ciekawe jak prace znajdziesz po takiej prywatnej,nie musisz robic
          reklamy swojej szkółce bo i tak wszyscy wiemy że mają niski
          poziom,idż sobie na AGH to zobaczysz co to znaczą trudne studia.A
          jest przesiew z logiki? z mikroekonomii?tej drugiej macie i tak
          mniej niż na ekonomi a studenci kierunków ekonomicznych uważają
          mikroekonimie za najporostszy prezedmiot.Nie jest duzy u Ciebie
          przesiew tylko ludzie sie nie ucza bo nie są do tego przyzwyczajeni
      • Gość: Ania Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.icpnet.pl 31.03.09, 23:22
        Co do pedagogiki absolutna racja. Skończyłam i potwierdzam.
    • Gość: gosciu Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.e-wro.net.pl 05.12.07, 00:17
      najlatwiejsze kierunki to informatyka i ekonomia, bo osoby ktore to studiuja nie
      musza czytac tekstow w stylu "nie znajdziesz pracy"
      slysza natomiast "bedziesz pracowac w banku, bedziesz programista"
      o wiele latwiej wtedy sie zyje, tak mysle
      kazdy kierunek jest potrzebny
      najlatwiejszy to ten, ktory sie studiuje :)
    • Gość: asia Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.cpe.marton.net.pl 19.12.07, 15:38
      najłatwiejsze: pedagogika, nauki humanistyczne
      najtrudniejsze: medycyna, prawo, stomatologia, psychologia i farmacja
      • Gość: Gość Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.icpnet.pl 24.12.07, 03:12
        Studiowałam pedagogikę i potwierdzam - masz rację.
    • sanjoseshark Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 19.12.07, 18:31
      Co to za glupi temat, podnieca was studiowanie kierunku, tylko dlatego ze
      uchodzi za "trudny", cokolwiek to znaczy? Masochisci?
      • Gość: zonk Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.eth.net.pl 20.12.07, 22:54
        >najłatwiejsze: pedagogika, nauki humanistyczne
        >najtrudniejsze: medycyna, prawo, stomatologia, psychologia i farmacja

heh, studiuję to niby ciężkie prawo i "jakiś humanistyczny", a muszę uczyć się
        więcej na ten drugi :) tzn jest bardziej upierdliwy, dużo języków= dużo kół,
        jakieś zaliczenia, dużo zajęć, a na prawie mało zajęć, wykuć się na egzamin
        kilka tyg przed sesją i po bólu :)
        • Gość: ladybird A stosunki międzynarodowe? IP: *.chello.pl 21.12.07, 00:19
          A co myślicie o stosunkach międzynarodowych? Chyba ani razu nie pojawiły się w
          Waszych wypowiedziach...
          • Gość: qsx fil klas. i fil.pol IP: *.icpnet.pl 19.02.08, 12:32
            ja studiuje filologie polska i klasyczna < klasyczna jest bardzo cięzkim
            kierunkeim >. Nie mam prawie chwili dla siebie.
    • Gość: kitralit@234 Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.ols.vectranet.pl 18.06.08, 17:07
      najtrudniejsze- oczywiście ścisle typu matma, budownictwo, elektrotechnika,
      biologiczne
      najlatwiejsze- wszystkie humany

wszyscy ktorzy pisza: "zalezy na jakiej uczelni. i co TY mozesz wiedziec" sa
      zapewne z humanow i nie chca przyznac sie to poziomu latwosci swoich
      kierunkow... nikt nie wskazal jako najtrudniejszy kierunek- ktorys z
      humanistycznych, dlatego sadze ze chyba moja opinia jest sluszna
      • Gość: ewa Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 17:03
        filozofia jest trudnym kierunkiem,mimo ze humanistycznym,nie ma tu
        zadnej reguly moim zdaniem
      • Gość: student Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.sds.uw.edu.pl 29.01.09, 19:32
        zastanawiam sie czy jestes studentem nauk scisłych i w jakiej
        szkole.......................................................
        smieszne jest dla mnie jesli ktos uwaza ze przedmioty techniczne sa
        trudniejsze od hum. oczywiscie pewne sprawy naturalnie trzeba
        rozgraniczac
        Jednym z trudniejszych kierunkow sa stosunki miedzynarodowe,
        oczywiscie wszytko zalezy jeszcze od uniwerku... przedmiot wydaje
        sie humanistyczny(polityka) a tak naprawde to nie tylko polityka ale
        przedewszytkim historia georafia i ekonomia.
        Prawo i medyzyna pod wzgledem kucia na blache
        fl. polska- czytanie czytanie i jeszcze raz czytanie
        fl. klasyczna- katorga
        budownictwo- projekty
    • lalala-itd Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 18.06.08, 18:08
      jeśli trudniejsze, to znaczy więcej wkuwania, to od prawa będzie trudniejsza
      muzykologia (i to nie jest żadne kierunek artystyczny!) :) (osobiście nie
      studiuję, ale mam znajomych) :P no i sporo kierunków technicznych, ale na nich
      się nie znam, więc nie oceniam. Medycyna też do tych najtrudniejszych :)

A najłatwiejsze, to chyba bibliotekoznawstwo, politologia, pedagogika, zarządzanie.
    • Gość: Cynamoon Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.chello.pl 19.06.08, 07:14
      Najtrudniejsze :matematyka i reszta ścisłych,polonistyka(najwięcej
      książek do przeczytania, i to niekoniecznie łatwych i przyjemnych,
      czytajcie ciągle teksty w stylu Paska,Bogurodzicy itp.,to zobaczymy
      ile wytrwacie - sukcesem jest skończyć ten kierunek),medycyna,prawo.
      Najnudniejsze:informacja naukowa i bibliotekoznawstwo,pedagogika,
      zarządzanie i marketing,wszelkie ekonomiczne.
      Najłatwiejsze:etnologia,slawistyka, judaistyka,historia, socjologia,
      kulturoznawstwo,pedagogika
      Najciekawsze:filologie orientalne,kulturoznawstwo,etnologia,
      slawistyka,judaistyka, historia.
    • Gość: Ola Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: 195.82.167.* 19.06.08, 09:34
      Najtrudniejsze są filologie, jeśli zaczynasz 'od zera', tj. nie znasz języka.
      Nawet osoby bardzo zdolne muszę poświęcić kilkadziesiąt godzin tygodniowo, aby
      po roku w miarę płynnie posługiwać się j. arabskim, rosyjskim, czy węgierskim.
      • iwona.ck Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 19.06.08, 10:18
        Najtrudniejsze: finanse i rachunkowość, filologie, techniczne
        Najłatwiejsze:turystyka, politologia, muzyka
    • Gość: 3po3 Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.08, 12:12
      A co sądzicie o CYBERNETYCE?? Chyba nigdy nie pojawiła sie w Waszych wypowiedziach.
    • kasia-katarzyna88 Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 19.06.08, 14:25
      A ja myślę, że dzisiaj trudne są takie, które wymagają chociaż trochę myślenia, a proste takie, na których się nic nie robi, a żeby zdać super egzaminy wystarczy sie wykłuć podanych definicji.
      • Gość: 100dentka Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.as.kn.pl 30.06.08, 15:58
        Moim zdaniem nie ma stricte kierunkow latwych ani ciezkich...
        ANGLISTYKA-Ukonczylam fil.angielska- wiekszosc ludzi powie- 5lat obijania sie...
        Faktycznie,sa niektore przedmioty, ktore sa zbedne i robi sie tzw.sztuczny
        tlok,ale ogolnie jest b ciezko- i anglistyka to NIE jest sama nauka jezyka. Co
        wiecej, na przedmiotach scislych mamy podany zakres materialu- natomiast TUTAJ
        na egz praktycznym,czesto rzeczy sa z tzw komosu. Po ukonczeniu mowie
        szczerze-NIE POLECAM
        ZARZADZANIE- duza roznica w porownaniu z anglistyka- mam podany material-naucze
        sie-zdam, nie naucze sie-nie zdam... Nie ma zaskoczen na egzaminie-matematyka
        logiczna-pojmiesz-zrobisz kazde zadanie
        MEDYCYNA- Rodzina po medycynie, kilku os dawalam korki(pragne rozpoczac ten
        kierunek)- 2-3pierwsze lata-wyciete z zyciorysu-potem jest milo i przyjemnie- i
        co najwazniejsze to sa studia dla ludzi z pasja, studia przydatne, kierunek
        ktory CHCE sie studiowac

reasumujac,kazde studia mozna analizowac w kategoriach latwe/trudne
        pozdrawiam:)
        • Gość: keller Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 13:54
          najtrudniejsze to ierunki scisłe (matematyka chemia fizyka itp)
          wiem bo studjuje

najłatwiejsze to wszelkie humanistyczne
          • Gość: fereszte Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 18:11
            strasznie irytuje mnie takie gadanie,że wszelkie kierunki
            humanistyczne są "banalne", a za to ścisłe to jedyne, które wymagają
            wytęrzania umysłu.jak dla mnie to jedne wielka bzdura i bezmyślne
            uogólnianie!bo prawda jest że zarówno spośród humanów jak i ścisłych
            kierunek kierunkowi nie równy.wszystko zależy od predyspozycji
            człowieka i jego zdolności, jeden za nic w świecie nie pojmie o co
            chodzi w matmie, fizyce itp. a drugi nie mając chociażby
            predyspozycji językowych nie będzie w stanie nauczyć się jakiegoś
            języka.tyle!jak dla mnie to kolejny "inteligentny"temat do dyskusji.
            • Gość: michal_powolny12 Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.iwacom.net.pl 31.07.08, 21:28
              Zgadzam się. Jestem kompletnym antytalenciem językowym za to w
              szkole średniej matematyka i chemia to był dla mnie pryszcz. I
              dlatero ukończyłem prawo a potem politologię aby pracować w mediach.
              • Gość: stud.med Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.08.08, 12:36
                Wydaje mi sie,że trudnym kierunkiem jest medycyna,bo sama ją
                studiuję :) To bardzo ciekawe,ale pracochłonne studia.To nie tylko
                wkuwanie na pamieć,ale też szybkie kojarzenie faktów, logiczne
                myslenie, wyobraźnia przestrzenna, no i przydałyby sie zdolności
                manualne, jeżeli ktos myśli o chirurgii.Medycyna to nie tylko
                studia...to życie.Ktoś kiedyś powiedział,że medycyna jest bardzo
                zazdrosna o każdą chwilę, która nie jest jej poswiecona i coś w tym
                jest.
                Mysle,ze trudna jest również farmacja i stomatologia,bo mam o tych
                kierunkach jakieś pojęcie.O kierunkach łatwych się nie wypowiem, bo
                ich nie studiowałam, mogę miec na ten tmat jedynie swoje zdanie,
                widząc jakie osoby sie na nie dostały i dlaczego na nie
                poszły.pozdrawiam
            • estrellita_brillante Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 01.08.08, 16:26
              + 1
            • Gość: niespełniona Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 16:42
              Gość portalu: fereszte napisał(a):

> strasznie irytuje mnie takie gadanie,że wszelkie kierunki
              > humanistyczne są "banalne", a za to ścisłe to jedyne, które wymagają
              > wytęrzania umysłu.jak dla mnie to jedne wielka bzdura i bezmyślne
              > uogólnianie!bo prawda jest że zarówno spośród humanów jak i ścisłych
              > kierunek kierunkowi nie równy.wszystko zależy od predyspozycji
              > człowieka i jego zdolności, jeden za nic w świecie nie pojmie o co
              > chodzi w matmie, fizyce itp. a drugi nie mając chociażby
              > predyspozycji językowych nie będzie w stanie nauczyć się jakiegoś
              > języka.tyle!jak dla mnie to kolejny "inteligentny"temat do dyskusji.

Ja będę studiować informatykę, ale widzę że niektórym (np. fereszte) to ciężko
              sie nauczyć własnego języka... 'wytęRZanie' umysłu widać Ci nie idzie kobietko.

Warto nauczyć się swojego ojczystego języka fereszte! Pozdrawiam
              • Gość: fereszte Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 11:52
                widać też, że niektórzy złośliwością chcą ukryć,iż niewiele mają do
                powiedzenia..Twój komentarz nic nie wnosi do rozmowy, a czepianie
                się ortografii na forum już dawno okazało się żałosne.co do języka,
                to ojczysty znam bardzo dobrze, a także pare innych, o których
                raczej nie masz pojęcia.pozdrawiam "niespełniona", a może
                sfrustrowana!
                • Gość: x-z Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.08, 18:32
                  poziom trudnosci kierunku danych studiow zalezy od predyspozycji umyslowych
                  studenta, czy to scislych, czy humanistycznych. tak tez, czarną magią dla
                  ścisłowca może być historia, jak i dla humanisty rzeczą niestworzoną
                  informatyka. niemniej i to nie jest regułą, bo zdarzają się umysły wybitne w
                  wielu dziedzinach... tutaj nie ma jednej odpowiedzi, a temat mozna analizować
                  godzinami.
                  na prawde żal, jak się na niektorych patrzy. ale odwieczna wojna miedzy
                  scislowcami, a humanistami przeca trwac musi! :/
                  • Gość: anna Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 10:18
                    jw. nie ma łatwych i trudnych kierunków. poza tym coś na jednej uczelni może być
                    bułką z masłem a na drugiej katorgą nawet dla największego pasjonata. ale z
                    pewnością są studia z kat. "lekkich łatwych i przyjemnych" jak np. jakieś
                    edukacje artystyczne czy bibliotekoznawstwo i inne pokrewne. są też kierunki
                    wymagające dużej pracy np fil. polska (pół życia w bibliotece nawet jeśli się
                    to lubi), medycyna, prawo. no nie ukrywajmy jak ktoś pójdzie na egz. z anatomii
                    albo z karnego nienauczony to chyba tylko w Wyższej Szkole Debilizmu jest w
                    stanie zdać taki egzamin. No i wszelkie rysunki techniczne nie są wcale wesołe,
                    chyba, że ktoś to bardzo lubi i ma smykałkę do takich rzeczy, ale już samo
                    zdanie na maturze fizyki i matmy wymaga inteligencji i pracy. tak więc można
                    mnożyć różne teorie i różne przykłady. ale jeśli ktoś idzie na studia tylko po
                    to by je skończyć i się nie napracować to chyba marnuje czas :P
                    • Gość: krzyssiu Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 00:37
                      Prawda jest taka że nie ma nic łatwego na każdym kierunku trzeba się uczyć ale nie rozumiem osoób które uważaja humanistyke za piekelnie trudne kierunki nie przecze że są to łatwe kierunki ale nie są to kierunki także które wymagały by jakiegoś specialnego myślenia jeżeli byś my je porównywali do kirunków ścisłych. Moim zdaniem trudne są kierunki medycyna, fizyczno-techniczne jak Fizyka Kwatowa,jondrowa
                      Inżinieria londowa informatyka(prgramowanie)a bardzo trudne kierunki gdzie nauka jest dosłowanie 24 na dobe to jest cybernetyka,robotyka,machatronika oraz niektóre kierunki elektrotechiki jak i fizyki i inżineri
                      • Gość: stefan Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.08, 13:50
                        "Inżinieria londowa" a co to za oryginalny kierunek ??? :))
                        • Gość: krzyssiu Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 19:29
                          Sory troszke błędów miałem w texcie miało być Inżynieria lądowa. Jest to wydził który,, oferuje studentom trzy specjalności: Konstrukcje Budowlane i Inżynierskie, Inżynieria Komunikacyjna oraz Inżynieria Produkcji Budowlanej"{ze strony politechniki warszawskiej}
                          • Gość: a Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.chello.pl 14.08.08, 08:04
                            najłatwiejsze:
                            prawo - mozna przejsc pracujac, studiujac inne kierunki i balujac caly czas.
                            trudno to sie tylko dostac na renowmowana uczelnie.

najtrudniejsze:
                            wszystko co jest nudne dla studenta.
                      • michal_powolny12 Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 15.08.08, 17:12
                        Tak? Prawo tgo takie łatwe studia? A ekonomia? Pewnie modele
                        makroekomiczne same się rysują. No tak. Pewnie też sondaże (zestawy
                        pytań) same się piszą i same się obliczają. Wiem za to że dobry
                        socjolog musi być niezły z matematyki bo bez tego nic nie osiągnie.
                        Dobry ekonomista musi być niezły z matematyki bo bez tego żadna
                        prognoza (czy to makro czy mikro) mu nie wyjdzie. A prawnik musi być
                        dobry i z przepisów i ich wykładni i z historii i z matematyki.
                        • Gość: kra Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.09, 22:54
                          to co nazywasz matematyka na ekonomi to nie jest
                          matematyka,ekonomiści nie maja pojęcia o prawdziwej matematyce
                          • Gość: gag Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.09, 15:04
                            śmieszni ci ekonomiści i studenci zarządzania którzy mówią że u nich
                            jest baaaaardzo trudno bo jest taaakaa ciężka matma,
    • Gość: anka Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.chello.pl 20.08.08, 18:50
      A co myślicie o studiach ekonomicznych takich jak SGH i tym podobne.
      • Gość: kris Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.limes.com.pl 13.02.09, 22:16
        I semestr na SGH to 5 miesięcy totalnego opierdzielania się....
    • Gość: tdfghft Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.sla.vectranet.pl 29.08.08, 16:32
      Najtrudniejsze:

EIT (elektronika i telekomunikacja)
      Informatyka
      Medycyna
      Prawo

Najłatwiejsze;
      Psychologia
      zarządzanie

eit i informatyka można powiedzieć ze sa na równym poziomie bo na informatyce
      też jest bardzo szeroki zakres elektroniki
      • Gość: AiR Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 17:40
        a air na samogłoskach??
    • krzychulol co trudniejsze ?? 30.08.08, 09:30
      Elektronika i telekominikacja czy elektrotechnika ? Odpowiedz
      uzasadnijcie ^_^
    • Gość: Elo Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.klc.vectranet.pl 06.10.08, 23:16
      Miałem wymienić te kierunki ale w sumie to bez sensu. Bo niby jak mam porównać
      Informatykę z renomowanej uczelni gdzie matematyka jest wykładana od deski do
      deski z tym samym kierunkiem na beznadziejnej uczelni gdzie szczytem
      matematycznego świata jest całka z x?
    • kingusia1974 Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 07.10.08, 00:01
      I tego rodzaju wynurzenia snuja polscy studenci. Jak czytam takie
      watki to dochodze do wniosku, ze rzeczywiscie w Polsce studia moze
      skonczyc byle glupek. Makabra.
      • ludwik_pobozny Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 07.10.08, 00:29
        a zostają najlepsi.
      • ludwik_pobozny Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi 07.10.08, 00:30

a zostają najlepsi.
        • Gość: karol Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 19:05
          przesiew jest bo idą ludzie słabi, nie ma przecież żadnych wymagań rekrutacyjnych...
        • Gość: eMRe Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.173.26.215.tesatnet.pl 29.01.09, 20:38
          > Studiuję Administrację na najlepszej prywatnej uczelni w Poznaniu

Najlepsze? To znaczy jakiej?
          • Gość: ludwik Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 22:53
            Wyższa Szkoła Bankowa. Jestem na III roku
    • Gość: Paweł Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 19:47
      Studiuję prawo.Po tym co usłyszałem od studentów o zachowaniu tego pana to prostu włosy mi z głowy wychodzą i skóra cierpnie. To jakiś koszmar i horror. Uniwersytet Jagielloński po prostu zszedł na psy.Słyszałem jak studenci na I roku administracji niestacjonarnej na WPiA na UJ narzekali między sobą na karygodne zachowanie jakiegoś młodego doktoranta z Katedry Teorii i Filozofii Prawa UJ który wyżywał się na studentach kiedy robił im kartkówki na ćwiczeniach z Podstaw prawoznawstwa i tracił czas na takie tematy jak prawa zwierząt, aborcja czy eutanazja. Raz przyszedł do nich na ćwiczenia chwiejnym krokiem i czuć było od niego alkohol. Podobno był bardzo wstawiony(pijany), wręcz nie mógł ustać. I to ma być porządny wykładowca.
      • Gość: Magda Re: Najtrudniejsze i najlatwiejsze kierunki studi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 21:38
        BEZ SENSU WĄTEK!

Nie znam chyba osoby, która studiowałaby więcej niż 3 kierunki. Skąd więc mieć
        porównanie z większą ilością?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka