Dodaj do ulubionych

Jakie studia??

18.01.07, 15:02
Witam wszystkich.
Tak sie zastanawiam co mógłbym studiowac, gdybym sie nie dostal ani na
farmacje ani na lekarski... Na maturze zdaje rozszeżoną biole, chemie i fize?
Dodam tylko, że chciałbym po ukończeniu nauki mieć ciekawy lub dobrze płatyny
zawód:)

Prosze o pomoc i zgóry dzięki:]
Obserwuj wątek
    • sonic84 Re: Jakie studia?? 18.01.07, 18:57
      biotechnologia,weterynaria,chemia.A jeżeli zależy ci na wysokiej pensji..to
      radzę dodatkowo szkolić wybrany język obcy i emigrować bo naszym kochanym kraju
      pensje w wielu zawodach uznawanych uznawanych w cywilizowanym świecie (czyt.za
      zachodnią granicą) za elitarne są uwłaczająco niskie.
      • bolek515 Re: Jakie studia?? 19.01.07, 12:56
        A znacie jakies kierunki "niemedyczne" na których wystarczy matura z tych
        trzech przedmiotów?? W ubiegłym roku uzyskałem następujące wyniki: biola 72%
        podst. i 64%roz. chemia 92%pod. 74%roz. ale niestety sie nie dostałem i w tym
        roku zdaje dodatkowo rozszeżoną fize:( ( swoją drogą masakra:) Jeżeli się nie
        dostane na lekarski bądź farmę to chyba wybiore inne studia na które łatwiej
        się załapać...
        Gdzie ewentualnie mogę próbować??

do sonic84: zgadzam się z Tobą w 100% jeżeli chodzi o pensje i chyba skorzystam
        z Twej rady jeżeli sie nic nie zmieni w naszym Polskim "niecywilizowanym"
        świecie:)

pozdrawiam
        • myszo-skoczek Re: Jakie studia?? 19.01.07, 13:23
          może stomatologia ... fizjoterapia ... biochemia ...
          • dentist86 Re: Jakie studia?? 19.01.07, 23:54
            stomatologia "niemedycznym" kierunkiem... heh, ekspert...
            • myszo-skoczek Re: Jakie studia?? 20.01.07, 00:34
              się czepiasz ... podawałam co mi przyszło do głowy ... wszystkich stomatologów
              przepraszam ...
              • bolek515 Re: Jakie studia?? 20.01.07, 14:45
                Właściwie to też się zastanawiałem nad stomatologią ale ten zawód wydaje mi się
                mało interesujący i troche monotonny.. A nauki niewiele mniej niż na leku.
                • f-stfo Re: Jakie studia?? 24.01.07, 17:47
                  "A nauki niewiele mniej niz na leku" Chyba raczej o wiele więcej. Też myślałam,
                  że stoma ma luzy i się przejechałam niestety. Przedmioty te same co lekarski
                  plus dodatkowo stomatologiczne. Poza tym studia stomatologiczne trwają 5 lat, a
                  lekarskie 6 co jest równoznaczne z większym zagęszczeniem zajęc, zaliczeń itd
                  na stomie.
                  • bolek515 Re: Jakie studia?? 24.01.07, 19:22
                    Wiadomo, jedni mają czegoś więcej inni mniej ale myśle, że ilość nauki na tych
                    dwóch kierunkach jest porównywalna:) a różnice są widoczne dopiero pod koniec
                    studiów..

pozdr
                    • rozowy_pysiek Re: Jakie studia?? 25.01.07, 12:14
                      hmmm no to troche musisz mieć z tej fizyki.. skoro masz tyle czasu to się staraj
                      a nie poddawaj... bierz przyklad z kolegow i kolezanek pozdr. :)
                    • f-stfo Re: Jakie studia?? 26.01.07, 15:27
                      Moja wypowiedź oczywiście dotyczy pierwszego roku :) i z tego co widzę, to póki
                      co stomatologia ma ciężej, ale mam nadzieję, że te proporcje się wkrótce
                      zmienią :P
                      • izolda201 Re: Jakie studia?? 30.01.07, 23:07
                        Stomatologia jest tez fajna:) A pracy mamy troche więcej, bo z histo, fizjo i
                        biochemii musimy odbębnic to samo w pół roku, co na leku robią przez rok.
                        Materiał jest ten sam niestety:( Z anatomii to samo, tyle, że przy klatce i
                        brzuchu nie omawiamy szczegółowo układu chłonnego. Głowa i szyja-masakra, każdy
                        szczegół musi byc wryty jak pacierz. Jeżeli sie wydaje komuś,że będzie dużo
                        zarabiał, a mało sie uczył to jest w błędzie. Czy na leku czy na stomie jest
                        harówa. Dodam, że na farmacji też nie jest lekko z botanika na 1 roku. A jeśli
                        chodzi ci o dobrze płatna pracę to nigdy nie ma pewnosci. Biologia, chemia i
                        fizyka to wbrew pozorom kiepskie przedmioty. Zadne studia politechniczne nie
                        wchodza w grę, oprócz biotechnologii, po której albo zostaje się naukowcem-jesli
                        się ma stypendium, albo pracownikiem laboratorium.Na uniwerek z taka maturą
                        można byc przyjętym na biologię, chemię lub fizyke-cud miód:P Jakbys pchnął
                        dobrze ang i polski to anglistyka jest fajnym kierunkiem. Nie namęczysz się,a
                        prace na bank znajdziesz:) Pzdr!
                        • myszo-skoczek Re: Jakie studia?? 31.01.07, 02:02
                          anglistyka jest fajnym kierunkiem. Nie namęczysz się,a
                          > prace na bank znajdziesz:)

oj bo zaraz się odezwą urażeni ... już kiedyś się tak porównywali ...

pozdrawiam
                          • rozowy_pysiek Re: Jakie studia?? 31.01.07, 22:54
                            dziś jak chcesz mieć prace dobrze płatną to najlepiej wykształcić się w jakimś
                            kierunku a jezyki to już swoja drogą Medycyna+ anglistyka Fajny mix... :)
                          • izolda201 Re: Jakie studia?? 01.02.07, 17:25
                            Nie znam biednego, bezrobotnego anglisty..:P A studia są świetne. Pod
                            warunkiem, ze masz jakias wiedze z ang.
                            • sonic84 Re: Jakie studia?? 01.02.07, 22:18
                              Anglistyka jest czasochłonnym kieruniem wymagającym dosyć intensywnego zakuwania
                              zwlaszcza w pierwszych latach studiów.Niech wam się filologia angielska nie myli
                              z kursami językowymi w pierwszej lepszej prywatniej szkole językowej ;))))A
                              znajomość języka(kiedyś -po prowadzeniu nowej matury sytacja pewnie wyglada
                              inaczej) to trzeba było już na starcie posiadać na poziome pre-CPE (UW) tudzież CPE.
                              • mag_oz Re: Jakie studia?? 02.02.07, 13:01
                                A co można robić po filologii angielskiej? Oprócz uczenia ludzi w szkole lub/i
                                dawania korków? Przecież anglistyka podobnie jak informatyka jest tym działem
                                gdzie do pracy papiery są 5 rzędną sprawą. Jak jest się dobry z angielskiego i
                                ma się 2 certyfikat, to można już uczyć w szkole i nie jest potrzeba filologia
                                do szczęścia.
                                • rozowy_pysiek Re: Jakie studia?? 02.02.07, 13:51
                                  A ilu znasz anglistów izolda? Czyżbyś zmieniła kierunek studiów? :>
                                  • sonic84 Re: Jakie studia?? 02.02.07, 18:29
                                    pomiędzy posiadaczem certifikatu (cambridge) a absolwentem anglistyki
                                    najczęściej jest przepaśc jeżel;i chodzi o znajomość języka (oczywiście poza
                                    wyjątkami ) albo inaczej-do uzyskania certyfikatu nie jest potrzebna jakaś
                                    nadzwyczajnaznajomość j angielskiego i nie mowię tu o FCE ale CAE i CPE bo ich
                                    zdanie zależy w dużej mierze od umiejetności sprawnego rozwiązania testów
                                    (czxęsto bardziej przydaje się tu...inteligencja niż sama umiejetność
                                    posugiwania sie językiem_.Anglistyka to nie jest jakiś rozbudowany kurs językowy
                                    ale studia filologiczne (jak polonistyka;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka