Dodaj do ulubionych

Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie?

IP: 172.30.27.* 23.11.01, 11:26
Nie wiem czy podjąć studia na kierunku biotechnologia. Obecnie nie ma pracy po
nich w Polsce. Czy może się zmieni coś w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • Gość: greer Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 02.12.01, 15:24
      Słyszałam od znajomych, że przyjemnie jest na Polibudzie w Łodzi i na
      Uniwersytecie we Wrocławiu, no nie mówię o UG/UAM w Gdańsku, bo tam to już w
      ogóle raj
    • fuckfuck Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? 10.12.01, 18:13
      Tak to prawda. Ja mam jednak nadzieje, ze to sie zmieni, studiuje bowiem
      technologie zywienia, na czwartym roku wybralam specjalizacje na wwydziale
      biotechnologii, myslac, ze jest to dobry kierunek. Pocieszenie jest tylko
      jedno, nie tylko po tym kierunku ludzie nie maja pracy!POWODZENIA
    • ania8 Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? 13.12.01, 21:05
      Tak, na polibudzie we Wrocławiu - jest to najcięższa uczelnia w Polsce,
      najcięższy wydział - bo chemiczny,
      i biotechnologia jako najcięższy kierunek uważana.
      Rezultat? Po I roku z ok 700 osób zostaje max 30 - tak jest co roku, i tak
      wykładowcy przestrzegają - mówiąc, że muszą tyle wywalać, gdyż na laborkach na
      2 roku jest tylko po 30 miejsc.

Ale poszłam tam, właśnie dlatego, że jest tak ciężko. Łatwą uczelnię mogą
      wszyscy skończyć, (i potem dostaną pewnie taką pracę, na jaką zasłużyli) a
      trudna jest tylko dla niewielu. I właśnie tacy najlepiej sobie później poradzą
      w życiu.
    • Gość: E. Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: *.iba.waw.pl 17.01.02, 15:54
      Nie dziwie sie że z 700 zostaje 30, skąd nagle tyle "powolań". Skończyłam
      biotechnologie na UAM i tam przyjmowali 30 osób i tyle skończyło. Teraz pracuję
      w firmie farmaceutycznej.
      Z tym, że biotechnologia na AR Polib a Uniw to są zupełnie inne oblicza biot.
      Pzdr.
      • Gość: marly chce studiowac na UAM IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.02, 08:26
        planuje studiowac biotechnologie wlasnie na UAM - powiedz jak tam jest? czy to
        są b. ciężkie studia? czy trzeba byc typowym umysłem scisłym by dać sobie rade?
        jak jest z fizyką i chemią?

będę bardzo wdzięczna za odpowiedź:)
    • Gość: Luthien Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: *.devs.futuro.pl 21.05.02, 20:55
      Ja tez mam problem: na studia bede zdawac za rok. Zastanawiam sie czy medycyna,
      czy biotechnologia. Ale chyba biotechnologia mi sie bardziej podoba. Z tym, ze
      gdzie lepiej studiowac: na uniwersytecie, na polibudzie czy moze na akademii
      rolniczej? Jakie sa rooznice?
      • Gość: Nika Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: 212.160.130.* 07.06.02, 17:12
        Na Politechnice Warszawskiej!
        • Gość: Nika Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: 212.160.130.* 07.06.02, 17:22
          Na Uniwerku sobie studiujesz, na Polibudzie zasuwasz.
          A wiesz co to jest biotechnologia? To bardzo szerokie pojecie. Zastanow sie co
          Cie naprawde interesuje. Kumpela z Biotechn. (ktora na PW jest 1/2 na Chemii,
          1/2 na Inzynierii Srodowiska - takie miedzywydzialowe) mowila ze tam chodzi im
          o ochrone istniejacego srodowiska, naturalne usowanie szkod juz powstalych.
          Z tego co slyszalam na SGGW na biotech. zajmuja sie zywnoscia.
          wiec lepiej sam sie zainteresuj o czym gdzie ucza.
          to tak jak z leczeniem - mozesz wyladowac na medycynie, mozesz na
          stomatologii, i to i to pani/pan 'dochtor'
      • Gość: Mały Naukowiec Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: 2.4.STABLE* / *.markom.krakow.pl 14.08.02, 14:02
        Na UJ, oczywiście .....suuuuuper sprawa
        • malaann Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? 15.08.02, 12:05

Na politech. Wroclawskiej oczywiscie. Jezelo ktos dotrwa tam do konca, to na
          pewno bedzie mial prace. Jeszcze jedna zaleta tego kierunku: jest bardzo
          rozlegly, wiec masz tysiace mozliwosci pracy.
          • Gość: Malutka... Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: *.markom.krakow.pl 15.08.02, 14:28
            malaann napisała:

>
            > Na politech. Wroclawskiej oczywiscie. Jezelo ktos dotrwa tam do konca, to na
            > pewno bedzie mial prace. Jeszcze jedna zaleta tego kierunku: jest bardzo
            > rozlegly, wiec masz tysiace mozliwosci pracy.

Rozległy?....public relations ( z aspektami socjo- i psychologii ), ekonomia
            ( z wszystkimi możliwymi odmianami-finanse, bankowość, marketing...),
            techniczny, no i wreszcie - ukoronowanie - biotechnologia - technologiczna,
            uniwersytecka (molekularna), rolnicza...
            Och! Ach! Tylko pozazdrościć, że jej absolwenci na na w/w uczelni w kraju,
            gdzie biotechnologia praktycznie nie istnieje (patrz giełda), a bezrobocie
            wynosi ponad 17% mogą się cieszyć takim wzięciem....

>wiec masz tysiace mozliwosci pracy.

Daj spokój...w Polsce?.....

• Gość: kasiek Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.08.02, 11:40
              czy Ty na pewno mówisz o biotechnologii na PWr??? Bo ja tam takich
              specjalizacji nie widziałam a studiuję już kolejny rok!!!
              Nie ma co ukrywać, że na ten kierunek zbyt dużo ludzi idzie z przypadku ( bo
              nie ma egzaminów, trzeba się gdzieś przechować, jak się nie dostało na
              medycynę, uciec przed wojskiem... ) i pewnie dlatego tak dużo ludzi odpada po
              pierwszej sesji.
              Studia są bardzo ciężkie, ktoś tu już słusznie napisał ,że tu się po prostu
              zasuwa!!! Na pocieszenie powiem jednak, że jak się przejdzie ten pierwszy
              najgorszy okres to później jest już coraz lepiej i ja w tym momencie nie
              zamieniłabym moich studiów na żadne inne!!!!
              • Gość: Malutka... Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: *.markom.krakow.pl 20.08.02, 00:02
                Ależ tam przecież aż huczało od sarkazmu....
                ...........???......."nie rozumiem Twojego niezrozumienia"....
              • Gość: Malutka... Re: Czy warto studiować biotechnologię? Gdzie? IP: *.markom.krakow.pl 20.08.02, 00:05
                I polecam UJ, tam ludzie nie idą z przypadku...a i praca się znajdzie, już taka
                namacalna, a nie urojona w tysiącach możliwości przy 17% bezrobociu...
                Bez urazy, PWr....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka