Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Eko w modzie

14.10.12, 14:46
    Hej dziewczyny, mam do Was pytanie. czy sądzicie że można być jednocześnie modnym i ekologicznym? chodzi mi tu o różne sprawy. Z jednej strony może to być ubieranie się w second handach, ale też kupowanie ciuchów z naturalnych tkanin, przerabianie swoich ubrań tak, żeby co sezon ich nie wyrzucać. Macie jakieś inne pomysły? Myślicie że da się modnie wyglądać i być eko? :) A może te dwie sprawy są ze sobą w sprzeczności? ciekawa jestem Waszych opinii.
    Obserwuj wątek
      • sfornarina Re: Eko w modzie 14.10.12, 16:05
        > ale też kupowanie ciuchów z naturalnych tkanin, pr
        > zerabianie swoich ubrań tak, żeby co sezon ich nie wyrzucać.

Tkaniny wcale nie muszą być naturalne. Patagonia zaczęła robić polary z recyklingowanych plastików.

Akurat ciuch sam w sobie, czy sztuczny czy naturalny, aż tak wielkiej szkody środowisku nie wyrządza, natomiast sama produkcja - owszem. Produkcja energii jest jednym z głównych przyczynków do globalnego ocieplenia. A azjatyckie fabryki ciuchów sieciowych mają gdzieś środowiskowe regulacje i zużywają tej energii ile wlezie; a o energiach odnawialnych w biednych regionach można zapomnieć.

Chcesz być eko? Po prostu mniej kupuj i postaw na wieloletnią klasykę. Ciucholandy + firmy z ubraniami dobrymi gatunkowo, które prowadzą politykę środowiskową są tutaj najlepsze:)
      • hiacynt_house Re: Eko w modzie 15.10.12, 14:00
        Sama ideologia eko mody jest modna. Second handy, ubrania z recyklingu i wyciąganie odzieży z garderoby mamy i babci są "trendy" i na pewno wyszły już z niszy. Jeszcze parę lat temu było to nie do pomyślenia. Teraz liczy się inwencja i nietuzinkowość.
      • nessie-jp Re: Eko w modzie 15.10.12, 14:57
        Akurat naturalne tkaniny, przede wszystkim bawełna, wcale nie są takie "eko". Monokultury dewastują środowisko.

Ale oczywiście "eko" to modne hasełko, które tak naprawdę nic nie znaczy poza zbiorem oderwanych od siebie koncepcji: żeby się ubierać "naturalnie" (to najlepiej z gołym tyłkiem latać albo zapuścić sobie sierść), żeby w kolorach ziemi, najlepiej z jakiego biednego zwierzaka, żeby nie było tego strasznego be plastiku...

Irytują mnie takie nonsensowne mody. Ktoś, kto rzeczywiście troszczy się o środowisko, wie, co to znaczy "ekologia".
        • lilly123 Re: Eko w modzie 20.10.12, 00:27
          Ale mi o to właśnie chodzi, czy ekomoda to tylko modne hasełko, czy idzie za tym jakaś mądra treść. Fajnie że ubieranie się w SH nie jest już uważane za obciach, ale czy Wy robiąc zakupy bierzecie pod uwagę np. wspomnianą politykę firmy? co uważacie za ekologiczne w modzie?
          • nessie-jp Re: Eko w modzie 20.10.12, 03:06
            Ekologiczne są np. polary (powstają z recyklingu), odzież z włókien konopnych...

Jednak moda jest z natury rzeczy pro-konsumpcjonistyczna, a więc antyekologiczna. Moda nakazuje, żeby co pół sezonu wymieniać garderobę: choćby to były najbardziej przyjazne środowiskowo rzeczy, takie działania nigdy nie będą pro-eko.
            • maitresse.d.un.francais Re: Eko w modzie 20.10.12, 19:44
              Nessita ma rację. Najbardziej eko jest noszenie jednego płaszcza przez 30 lat. :-P To samo dotyczy innych części garderoby.
              • lilly123 Re: Eko w modzie 25.10.12, 10:57
                No ale to już jest skrajna ekologia, a ja szukam alternatywy i złotego środka. "noś płaszcz 30 lat, to będziesz eko" to takie frazesy, które nic nie wnoszą. Przecież to nie musi tak wyglądać. Można po prostu ograniczyć zakupy, a przynajmniej je zrównoważyć i nie kupować niepotrzebnych rzeczy. A jeśli potrzebujesz coś kupić, no to zwracasz uwagę na metkę i firmę, albo właśnie wyszukujesz perełek w lumpeksie. Można też zainteresować się przerabianiem dotychczasowych ubrań, przecież DIY jest teraz bardzo na czasie. Bycie eko to wcale nie oznacza chodzenia w biodegradowalnym worku pokutnym !
      • tralalumpek Re: Eko w modzie 26.10.12, 10:34
        wyroslam juz z tego wieku kiedy sie mysli ze swiat jest 'sprawiedliwy' a zatem nie pomoge ci
      • chocolatele77lejdis Re: Eko w modzie 06.02.13, 19:40
        nie wiem jak się zakłada nowy temat na tym forum, więc zadam pytanie tutaj (może ktoś z was mi odpowie na te pytanie:))
        Jakie materiały są ekologiczne? Słyszałam, że len, filc. Bawełna i wełna natomiast, że nie za bardzo :/.
        Mógłby mi ktoś pomóc..
        • batutka Re: Eko w modzie 06.02.13, 22:21
          chocolatele77lejdis napisał(a):

> nie wiem jak się zakłada nowy temat na tym forum, więc zadam pytanie tutaj (moż
          > e ktoś z was mi odpowie na te pytanie:))

Jak to nie wiesz? Napisane jest wyraźnie na stronie: "załóż nowy wątek"
        • mim_maior Re: Eko w modzie 07.02.13, 17:44
          Filc to (z małymi wyjątkami) wełna.
      • lonely.stoner Re: Eko w modzie 06.02.13, 20:45
        mozesz jeszcze szukac ubran ktore produkuja firmy biorace udzial w kampani fairtrade- chociaz nie wiem czy to dotyczy tez ubran ?? czy tylko zywnosci? nie kupuj ubran ktore maja dodatki lub sa zrobione z cierpienia- naturalne skory, futra- zwlaszcza te produkowane w Chinach. Jest taka firma ktora robi ubrania tylko z organic i fairtrade bawelny : Kuyichi www.kuyichi.com/company/
      • siog Re: Eko w modzie 07.02.13, 20:54
        Moda ekologiczna nie jest i chyba nigdy nie bedzie, bo po prostu w dzisiejszych czasach jest to nierealne.
        Mnie bardziej nurtuje problem etycznosci w modzie i na to zwracam ogromna uwage. Sprawdzam gdzie zostaly ubrania uszyte i w jakich warunkach. jak na razie calkiem dobrze mi idzie i np ubran Made in China mam tylko mala garstke, moze ze 3 rzeczy. To samo dotyczy mojego wyposazenia domu i jedzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka