Dodaj do ulubionych

Praca po archiwistyce

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 19:57
Czy ławto ją znaleźć (bez znajomości) ?
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Praca po archiwistyce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.07, 15:47
      moim zdaniem nie jej łatwo!
    • Gość: mogę być problemem Re: Praca po archiwistyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 22:24
      ehhh.. i jak tu nie pytać: "dlaczego młodzi wybierają sudia bez przyszłości"?
      przecież ten kierunek gwarantuje nieznalezienie pracy w zawodzie? po co w ogóle wybierać coś takiego? bo coś trzeba studiować? lepiej od razu do roboty pójść a
      bić pianę przez 5 lat.
    • michal_powolny1 Re: Praca po archiwistyce 09.03.07, 10:19
      W Polsce po 1998 pojawił się duży nowy rynek dla archiwistów.
      Nie tylko emerytalno-rentowy ale i komercyjne poszukiwanie korzeni rodzinnych.
      • Gość: realista 120 Re: Praca po archiwistyce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.08.13, 20:14
        chłopie juz ci odpowiadam dlaczego pd koniec lat 90 tych wprowadzono masowo studia archiwalne. Wszedł nz demograficzny i nie stety ale wiekszosc kierunków pedagogicznych takich jak historia musi pasc ale ze profesorkowie dbaja tylko o własne dupy i stołki musieli wprowadzic na kadej uczelni sp archiwalna. Tylko ze pociskanie kitu młodym naiwnym ludziom nie przejdzie juz na dłuzsza mete za duzo ludzi wysyła sie w administracj nna kursy archiwalne ty człowieku jak jestem głupi to idz i ucz sie i tak jak nie masz układów to zadnego archiwum zakładowego ni bedziedsz prowadził.
    • Gość: miki Re: Praca po archiwistyce IP: *.crowley.pl 10.03.07, 12:42
      Każda instytucja ma archiwum: szpitale, policja, telewizja, urzędy wszelkiego
      rodzaju, banki, biblioteki, uczelnie wyższe, można wymieniać bez końca,
      archiwum jest multum! Nie mówiąc o archiwach państwowych których jest ok. 60 +
      filie.

W myśl nowej ustawy w archiwum może pracować absolwent archiwistyki, a nie jak
      dotąd było człowiek z ulicy! Dlatego też z pewnością znajdziesz pracę!!!
      • Gość: mj Re: Praca po archiwistyce IP: *.chello.pl 11.03.07, 16:24
        ale jesteś chłopie naiwny
        • Gość: miki Re: Praca po archiwistyce IP: *.crowley.pl 11.03.07, 16:49
          Nie jestem naiwny, tylko tak jest! ustawa zmieniła się całkiem niedawno,
          dlatego teraz nabór na archiwistykę jest dużo większy niż w ostatnich latach,
          gdyż trzeba wymienić kardy, a nowych pracowników szukać w absolwentach
          uniwersytetów toruńskiej i wrocławskiego, gdyż oni prowadzą najlepszą
          archiwistykę.

Przed archiwistami staje wiele nowych wyzwań, między innymi informatyzacja
          archiwum, zapisywanie starych dokumentów w postaci elektronicznej, na
          niektórych politechnikach zostały urochomione specjalne studium dla absolwentów
          archiwistyki, aby mogli kształcić się w tym kierunku.

Nie mówiąc już o tym, że archiwista, doskonale zna język łaciński może pracować
          na bardzo starych unikatowych materiałach. Ma uprawnienia do zajmowania się i
          konserwacji takich dokumentów.

Ludzie, którzy tego nie dostrzegają są po prostu ograniczeni, trudno, nie będę
          nikogo przekonywał! Sam studiuję historię, robie między innymi specjalizację
          archiwalną, ale nie wiążę z tym przyszłości, bo na stałe piszę do jednej z
          renomowanych gazet, więc będę raczej poświęcał się pracy dziennikarza. jednak
          widzę, jakie perspektywy są po archiwistyce, co więcej ludzie u mnie na
          uczelni, na 4, 5 roku mają już pracę w archiwach zapewnioną. Narazie w formie
          wolontariatu przychodzą do archiwum, ale po osiągnięciu terminu naukowego mają
          zapewnioną pracę w jednej z placówek.

Archiwistyka to przyszłość, moda na nią potrwa pewnie nie długo, aż się
          zapełnią nowe kadry, ale jednak boom na archiwistów jest sprawą oczywistą!
          • Gość: ehh Re: Praca po archiwistyce IP: *.chello.pl 11.03.07, 20:53
            Nie wydaje mi się aby absolwent historii był najlepiej przygotowany do
            informatyzacji czegokolwiek. Do tego lepiej zatrudnić informatyków.

Wyżej napisałeś:
            > Każda instytucja ma archiwum: szpitale, policja, telewizja, urzędy wszelkiego
            > rodzaju, banki, biblioteki, uczelnie wyższe, można wymieniać bez końca,
            > archiwum jest multum!
            Powiedz mi, w której z tych instytucji jest potrzebna wiedza historyczna?
            Potrzebni są informatycy, osoby znające się na bazach danych, umiejące
            wyszukiwać potrzebne informacje. Poza tym osoby znające się na telewizji,
            bankowości, dziedzinach, w których kształci uczelnia itp.
            • Gość: miki Re: Praca po archiwistyce IP: *.crowley.pl 13.03.07, 13:33
              Nie znasz się, a się wypowiadasz!!!

W każdej z tych instytucji zatrudnia się archiwistów!!! NAjpierw przejrzyj plan
              studiów archiwistów, a później się mądrzyj! Jest wszystko: informatyka,
              komputeryzacja baz danych itd.

CIEMNOGRÓD!!!
              • Gość: michal_powolny1 Re: Praca po archiwistyce IP: *.crowley.pl 13.03.07, 17:10
                Potwierdzam. Z pracą dla archiwstów nie jest źle. Bazy danych to jedno a
                profesjonalne przechowywanie akt (szczególnie kadrowych) to drugie.
              • Gość: ehh Re: Praca po archiwistyce IP: *.chello.pl 13.03.07, 22:15
                > Jest wszystko: informatyka, komputeryzacja baz danych itd.

Nie zmienia to faktu, że na BD lepiej będzie się znał przeciętny informatyk niż
                przęciętny historyk.
                A co do zmian w ustawie - czy zlikwidowała kursy prowadzone przez SAP? Łatwiej
                chyba doszkolić stary personel niż zatrudniać nowy (często bez praktyki).

PS Masz baaardzo przekonujące argumenty typu: tak jest bo tak twierdzę ;-P
                (np."Nie jestem naiwny, tylko tak jest!" parę postów wyżej)
                PS2 Powinieneś nauczyć się dyskutować bez obrzucania błotem wszystkich, którzy
                się z tobą nie zgadzają. Wyzwiska naprawdę nikogo nie przekonają.
          • Gość: gosc576 Re: Praca po archiwistyce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.08.13, 21:21
            człowieku co ty p.......... dzwoniłem do NDAP i zadnej takiej ustawy niema Wystarczy smiało kurs archiwalny zeby prowadzic archiwum zakładowe w administracji. Zreszta tam trzeba miec plecy a dopiero pózniej wysyła np Marysie Kowalska Dyrektor jednostki Zdicho iksinski na kurs archiwalny mowiac Marysiu słuchaj musisz zrobic kurs no bo wiesz są takie przepisy a jeszcze się i ktos przypieprzy do nas. A ja osoby dodatkowej do prowadzenia archiwum nie zatrudnie. Ale wiez marysiu trzeba bedzie ogłosic nabór w biuletynie informacji publicznej taka prowizorkę ze niby szukamy archiwistę na te stanowisko i takie tam ble ble ble. Ty sie nie bój bo to bedzie tylko fikcja Takie sa realia w tym kraju!!!!!!!! A nie pociskanie takich głupot od których nawet koza by się ze.........ła. Zadnej pracy po archiistyce nie bedzie. Póki kazda uczelnia publiczna bedzie prowadzic ten kierunek. wescie sobie wstep do historii z konca lat siedemdziesiatych i poczatku lat 80tych danego autora to zobaczycie na ilu uczelniach była tak naprawde archiwistyka
    • jorge.martinez Wstąpić do PiS 11.03.07, 23:19
      I robota w IPN załatwiona...
      • Gość: krajmar Re: Wstąpić do PiS IP: *.tvk.torun.pl 14.03.07, 19:29
        jeśli chodzi o przemdioty "historyczne" to jest ich niewiele, typu wstęp do
        badań hsitprycnzych, historia archiwów itp, nie wiem jednak, jak jest z jakością
        przedmiotów informatycznych, oprócz tego, ze są w programie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka