madziik4 12.03.07, 20:36 cizko jest na weterynarii albo na ochronie środowiska ? i czy z sama rozszerzona biologia dostane sie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jowack Re: studia 12.03.07, 20:41 Zarówno na pierwsze jak i na drugie pytanie odpowiedź jest taka sama: to zależy od uczelni. Bez wiedzy, na którą uczelnię planujesz iść, chyba nikt Ci nie odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziik4 Re: studia 12.03.07, 20:56 Na razie myślałam nad kierunkiem... a nie nad konkretna uczelnia. Chciałam wiedzieć ogólnie jak jest na tego typu kierunkach, Odpowiedz Link Zgłoś
jowack Re: studia 12.03.07, 21:43 Z tego, co widzę w informatorach o kilku uczelniach (Lublin, Warszawa, Wrocław), wszędzie wymagana jest poza biologią chemia, ale być może na jakichś innych uczelniach starczy sama biologia. Poszukaj szczegółowych informacji na temat rekrutacji na stronach poszczególnych szkół. Na pierwszą część pytania niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć, ale na pewno ktoś na forum studiuję weterynarię ;). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: studia IP: 195.16.91.* 13.03.07, 22:18 Na weterynarii jest ciężko. Niezależnie od uczelni - a są aż 4;) (Warszawa, Wrocław, Lublin i Olsztyn). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potwierdzam Re: studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 22:30 tak, tak na weterynarii jest ciężko. Niektórzy nawet sadzą że ciężej niz na medycynie, ale to chyba gruba przesada. Jednak weterynarz to taki konkretny zawód i znajdziesz po studiach pracę prawdopodobnie bez większych problemów. Poza tym możesz otworzyć własną lecznice po jakimś czasie i zbierac kokosy. Mimo wszystko, dla mnie osobiście niezbyt przyjemna profesja. W dobrze zdezynfekowanym gabinecie weterynarza można sie przewrócić od smrodu chemikaliów i nie wszyscy pacjenci są pokojowo nastawieni. Ale jak lubisz zwierzątko to czemu nie zarabic na ich właścicielach? A ochrona środowiska - no cóż, to takie ogólne studia i własciwie po nich możesz robić wszystko albo i nic. Poza tym chyba na wszystkich weterynariach jest biol + chem tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: studia IP: *.chello.pl 14.03.07, 00:50 Na wete na pewno bez rozsz. bioli i chemii nie ma czego szukać. W Lbn biorą jeszcze pod uwage j. obcy i o dziwo polski... Dostać się trudno na każdą z 4 uczelni ktore mają wete (najgorzej Wawa). A jesli chodzi o ochrone środ. to jest troche inaczej. Na przykladzie Lublina gdzie oś jest na 3 uczelniach (KUL - studiowalem tu rok właśnie OŚ, AR i UMCS). Dostać się na każdą z nich jest łatwo. Na KUL wystarczy jeden przedmiot (biola, chemia albo matma). Studia jakoś raczej trudne nie są, ale i tak po semestrze ew. roku odpada ok. polowa roku (własnie przez to ze latwo sie dostac i idzie prawie kto chce). Jeśli ktoś łąpie biole i chemie przejdzie bez szczególnego bólu Odpowiedz Link Zgłoś