Dodaj do ulubionych

prosektorium

13.03.07, 21:38
Studiuje w danii. tutaj sam sobie "robisz" preparaty. lezy na sali 12 zwlok i
grupy po 6 osob dokonuja dysekcji.
Obserwuj wątek
    • medyk-z-lublina Re: prosektorium 15.03.07, 11:09
      I co? Mamy się zachwycać z tego powodu? Ok- Ach...
      • snajperos Re: prosektorium 17.03.07, 17:39
        nie musicie. tak faktycznie to nie.
    • ciarna_87 Re: prosektorium 15.03.07, 20:57
      Jezu! kisiel w majtkach :]

ale mi to nowość my juz dawno preparowaliśmy
      • snajperos Re: prosektorium 05.04.07, 17:54
        przepraszam ze urazilem. naprawde.
        • ciarna_87 Re: prosektorium 07.04.07, 09:53
          spoko ;) w końcu jedziemy na tym samym wózku :P fajnie, że macie dużo preparatów, bo my mieliśmy z ręki nie za rewelacja

to była ironia bo myślałam że to jakaś podpucha

pozdrawiam
          • snajperos Re: prosektorium 07.04.07, 22:32
            Luzik, nic sie nie stalo, podpucha rzecz powszednia. Jedna uwaga co do tych
            preparatow ze zwlok moze jeszcze: zaraz obok stolow staly takie w tandetne
            trumny z cienkich bialych desek. Chyba ta jedna rzecz byla jakas dziwna, w
            sumie kolesie podjeli "logiczna" decyzje ktora jakos niewiele jednak osob
            podejmuje zeby ciala oddac krwiozerczym (czy jakiej tam morderczej mieszanki
            sie nie uzywa do preparowania:)) studentom... Niby nie ma to znaczenia ale
            dziwnie mi sie to wszystko kojarzy. Nie wiem czy to dobrze jak sie czlowiek
            styka z taka mechanizacja juz na poczatku studiow. Umarles, tna na strzepy do
            slownie, plastikowe wiador zolte na wnetrznosci, biale na skore itd. wszystko w
            worki i na razie.
            Sorry za te makabre:)))
            • ciarna_87 Re: prosektorium 11.04.07, 22:38
              ehh to rzeczywiście makabra te worki, my dostajemy już w większości "ładne"
              wypreparowane ciała na tzw. wózkach jak na operację i sobie w nich grzebiemy.
              Na razie można powiedzieć nie przerażają nas ale... jak dojdzie patomorfologia
              to dopiero będzie jazda i smród hehe

pozdrawiam
              • snajperos Re: prosektorium 16.04.07, 00:44
                no... ciezkie to do zniesienia. najlepiej wobec tego jako specjalizacje wziac
                radiologie. czysta robota:)))
    • izolda201 Re: prosektorium 23.03.07, 23:06
      Noi? Nie trzeba studiowac w Danii, żeby pouczyc się anatomii. Chociaż zajmujecie
      sie szczegółami, czy tylko skupacie się na brzuchu i klatce?Zenada ten twój wpis
      • rozowy_pysiek Re: prosektorium 24.03.07, 00:11
        to twoje opinie sa żenujące... ponizasz wszystkich innych ktorzy nie studiują
        tam gdzie ty... wszystkie rozumy pozjadałaś.. dokładnie...
        • snajperos Re: prosektorium 05.04.07, 17:54
          dzieki za support. nie dosc ze fajniutki nick to jeszcze sensowna krytyka
          krytki kompletnie bez sensu. dzieki prosto z Odense:))
    • cleare Re: prosektorium 06.04.07, 23:52
      chyba sie z toba zaprzyjaznie, mnie tez nie lubia :D:D
      • snajperos Re: prosektorium 07.04.07, 22:34
        chyba bez przesady. Nie jest tak zle, wydaje sie jednak ze studenci medycyny
        ogolnie nie slyna z przyjaznego nastawienia do wlasnego gatunku. To faktycznie
        chyba jest dziwna szkola...
        • d-st Re: prosektorium 08.04.07, 19:15
          z pewnoscia fakt obcowania z rozczlonkowanymi cialami ludzkimi nie wplywa na to
          ze jestesmy ludzi banalnymi;]
          • snajperos Re: prosektorium 09.04.07, 17:50
            i to sie czasem msci:))) zapytaj rodzine co czuje naprawde jak sie wymknie cos
            mocniej krwistego (teks-rzecz jasna) podaczas obiadu:)))) c
    • wprez Re: prosektorium 09.04.07, 00:19
      Nawiązując do wszystkich tutejszych uwag i wątków, chciałbym poinformować wszystkich o następujących rzeczach (o ile można):

- studiuję w Hamburgu i mamy tutaj ok. 70 zwłok, które sami preparujemy. Dysponujemy także wiaderkami i innym sprzętem.
      - solidaryzuję się ze Snajperosem jako studentem medycyny na obczyźnie. (Może założymy jakiś związek zawodowy albo powołamy przedstawicielstwo przy Komisji Europejskiej?). W związku z tym proszę go nie atakować i nie traktować jego wpisów jako próby jawnego chwalenia się. Chłopak dzieli się tylko swoimi przeżyciami i próbuje przedstawić twórczo standardy kształcenia w Polsce i za granicą, nie sugerując tym samym które są lepsze, pisze o faktach*
      - Snajperos studiował język duński najpierw, teraz studiuje medycynę.
      Ja studiowałem język szwedzki, teraz studiuję medycynę.

Z faktu ostatniego wynika, że solidaryzuję się z nim jeszcze bardziej.

PS. Proszę nie traktować mojego wpisu poważnie, to taki lekki swing...

*moja interpretacja
      • sonic84 Re: prosektorium 09.04.07, 12:36
        to nie był atak na tego użytkownika tylko jego bezsensowny w treści post
        zamieszczony trochę ni w pięc ni w dziesięć.Komentarze snajperosa sa po
        prostu-jak to delikatnie powiedzieć- wyprane nieco z logiki stąd ten odzew.
        • snajperos Re: prosektorium 09.04.07, 17:48
          e, tam ni w piec ni w dziesiec...
          to nie byl komentarz tylko tzw watek czyli plot .

Okorojony z inwokacji, zbednych wstepow o rodzinie i pochodzeniu, proambule tez
          leciuchno okroilem. Jak to delikatnie powiedziec, byli tacy co to zrozumieli i
          dali rade sobie z prosta hermeneutyka:))) (patrz inne odpowiedzi). Racje ma
          czlowiek z miasta hanzy i michalczewskiego ze nikogo nie chcialem urazic.
          Za brak elokwencji i odpowiednio wysrubowanej retoryki raz jeszcze Ciebie
          osobiscie,zupelnie z osobna i w izolacji.
          przepraszam.
          • sonic84 Re: prosektorium 12.04.07, 18:43
            tak..mocne było to "ziółko" ,którym siebie uraczyłeś podczas pisania tego postu.xD
            • snajperos Re: prosektorium 16.04.07, 00:46
              typowy studencik na forum. maly, chudy, milion kompleksow. nie pomaga jak sie
              jest milym... zaszczekaj na siebie w moim imieniu:))) buzi i na razie.
              • sonic84 Re: prosektorium 16.04.07, 17:54
                snajperos dlaczego tak okrutnie siebie podsumowałeś? xD
                • sonic84 Re: prosektorium 16.04.07, 17:59
                  PS i wciągaj czysty towar jesli juz musisz a najlepiej rzuc to w cholerę
                  • ciarna_87 Re: prosektorium 23.04.07, 22:10
                    nie rozumiem za bardzo sensu Twoich bezsensownych komentarzy.
                    • sonic84 Re: prosektorium 24.04.07, 18:22
                      noo ..ja tez nie rozumiem napuszonego bełkotu snajperosa ;)
                      • ciarna_87 Re: prosektorium 24.04.07, 18:54
                        to było raczej do Ciebie najeżdżasz na chłopaka nie wiadomo z jakiego powodu
                        • sonic84 Re: prosektorium 24.04.07, 20:47
                          coż jeżeli można mówić o jakiejś "dyskusji" to nawiżała się ona miedzy mną a
                          użytkownikiem o nicku snajperos tak więc twoja opinia mnie nie
                          ineteresuje.Snajperos pisze (pewnie celowo) jak osoba,która jest pod wplywem
                          prochów (specyficzny styl)-bez ladu ,skladu i na dodatek niewiadomo do kogo
                          swoje wypowiedzi kieruje.Pozwoliłam sobie skomentować jego poczynania w stylu
                          prezentująym poziom adekwatny do poziomu jego wypowiedzi.I tyle.Jeśli ci się to
                          nie podoba to jest to tylko wyłacznie twoj problem.
                          • snajperos Re: prosektorium 01.05.07, 17:12
                            Dokladnie dziecko. Jak specyficzny, wiadomo: "na prochach": Zeby jednak juz
                            straznika stylu nie draznic zginiesz kolezanko od wlasnej broni: jak cie sie
                            cos nie podoba to moze wiesz, nie pisz po prostu tutaj co? Staralem sie byc
                            grzeczny itd ale nie trafia . Nie pozwalaj sobie juz na nic bardzo cie prosze,
                            wrecz sobie juz nie zycze. Albo wymysl sobie cos w stylu nowego watku na tematy
                            ktore cie irytuja i zobacz jak wielu ludzi sie tam pojawi. Zebys tylko miala
                            czas im wszystki odpisywac. Buziaczki.
                            • sonic84 Re: prosektorium 01.05.07, 21:13
                              to ja decyduję o tym co ,kiedy i jak chcę napisaći wisi mi czy odbierasz moje
                              wpisy jako drażniące(oczywiście mam na myśli wpisy bez wulgarnych treści bo to
                              nie twki w mojej naturze).Bawi mnie twoja komiczna nadwrażliwość i takie z lekka
                              paranoidalne gniewalstwo i jesli będę miała ochotę z rego zakpić to z pewnością
                              to zrobię czy się to tobie wirtualna postaci podoba czy nie.
                              • snajperos Re: prosektorium 02.05.07, 09:14
                                ty to musisz byc brzydka...
                                • sonic84 Re: prosektorium 02.05.07, 11:46
                                  każde lustro ,w które spojrzę rozpryskuje się na milion kawałków w mgnieniu
                                  oka,moje spojrzenie obraca nieszczęsników kamień (jak bazyliszek) a podczas
                                  halloween nie musze martwić się o kostium (natura ufundowała mi taki naturalny)
                                  hehehehehe
                                  • snajperos Re: prosektorium 02.05.07, 15:42
                                    no widzisz jak to na prochach. ale: zazywasz-przegrywasz. a tak mniej dowcipnie
                                    to ja do ciebie nic nie mam i nie ja cie zaczepialem. myslisz ze reszta ludzi
                                    potrzebuje akurat twojej oceny mojego posta, co o czym byl juz chyba
                                    zapomnialem...?z lpr-u czy z innej prostujacej innych partii?
                                    no nic niniejszym koncze z toba dziecko korespondecje. dojrzewaj w najlepsze,
                                    tylko sie nie rozmnazaj.
                                    • kobietka777 Re: prosektorium 02.05.07, 18:31
                                      www.tvn24.pl/28377,1505023,0,1,fakty_wiadomosc.html
                                      • snajperos Re: prosektorium 03.05.07, 12:09
                                        racja. tylko co to za przepisy?
                                        • laciel Re: prosektorium 23.05.07, 13:10
                                          snajperos ile miales lat gdy zaczales swoja przygode z medycyna?
                                          • snajperos Re: prosektorium 24.05.07, 18:37
                                            Skad tego akurat typu pytanie?
    • brejwhart Re: prosektorium 28.05.07, 17:14
      Ile lat się uczyłeś duńskiego? Dostales sie tam na podstawie zdawania egzaminow
      wstępnych, czy jak? Nie tęsknisz za ojczyzną? I rozumiem, ze chcesz tam zostać,
      albo inaczej- nie masz w placach powrotu do Polski?
      To prawdziwe i przykre, że tak jest. W tym kraju musi się coś zmienić, nie
      dość, ze mamy gorsze warunki nauki niż w danii, czy szwecji, to jeszcze po
      studiach zarabiamy 5 razy mniej niz dobry robotnik. Co takiego niesamowitego i
      trudnego w działaniach oni(dunczycy, szwedzi i inni niemcy) zrobili, ze mają
      luz ze służbą zdrowia, czego my w kraju Polskim i sielankowym, nie potrafimy?
      • snajperos Re: prosektorium 29.05.07, 02:19
        normalne magisterskie studia niestety. jezyk latwy nie jest, powiem wiecej jest
        w cholere trudny jak chcesz mowic w miare jak dunczyk a nie jak polski anglik
        co zrobil FCE i uwaza ze nie wiadomo jak fajnie gada. Jak znasz niemiecki
        powinno troszke pomoc. Grama duzo prostsza ale znowu : wymowa. Totalnie
        prozydyczny jezyk (akcent zmienia znaczenie) bazujacy do tego na samogloskach
        (a jako litera ma z piec wariantow jako fonem )

Co do systemu, po prsotu maja kase. Nie zawsze sprawieliwie (Szwedzi podczas
        wojny nie mieli oporow sprzedawac czego sie dalo tak niemiaszkom jak i aliantom
        podobnie Duny)

Za ojczyzna tesknie, kupilem kiedys 10 hektarow ziemii w gorach i tam sie
        wyprawie jak skoncze z Dania.

Niestety sluzba zdrowia u nas bedzie sie musiala mocniej sprywatyzowac. Na taki
        system jak skandynawski nie ma kasy, zreszta skandynawowie tez sie skarza i
        beda to ciac. Caly sektor niestety to jest studnia ktora nie ma dna gdzie sie
        nie obejrzysz. Jak spoleczenstwo sie starzeje to masz doczynienia z niemala
        czescia ludnosci ktorych intersuje geriatria ktora po tym jak mialem tam ze 30
        dyzurow nie interesuje mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka