Dodaj do ulubionych

koszta stomatologii

23.03.07, 22:25
Próbuję dostać się na stomatologię i zastanawia mnie jakie wydatki mnie
czekają, wiadomo podręczniki, fartuch, niby nieduże kwoty, ale jak wszystko
razem złożyć, pewnie wychodzi ładna sumka.

Ile mniej więcej wydaliście na I roku studiów?
Obserwuj wątek
    • izolda201 Re: koszta stomatologii 23.03.07, 23:03
      heh...zalezy czy masz studia w tym samym miescie. Najwięcej kasy tak naprawdę
      wydaje sie, gdy jesteś z innego miasta niż znajduje się uczelnia. Na fartuch to
      jak sie uprzesz to wydasz ok 20 zł-musisz znalezc hurtownię medyczną ot co:)
      Książki można kupic najbardziej potrzebne-czyli atlsy, ale jak się uda mozna
      kupic używane i są tansze. Z reguły książki wypożycza się i później odkserowuje
      od znajomych te których się nie ma. Z anatomii można kupic parę książek, skrypty
      i Bochenka da się wypożyczyc. Sprzęt stomatologiczny ogranicza się do kupna paru
      wierteł-przynajmniej w ŁOdzi, ponieważ mamy świetnie wyposażony zakład
      stomatologii(nie wiem jak jest w innych mistach). I właśnie te wiertła są
      najdroższe, nawet po 12 zł, jesli zażyczą sobie diamentowe, ale to dosłownie ze
      2 wiertła nalezy posiadac.Stomatologia nie jest taka kosztowna, więcej traci sie
      nerwów i zdrowia na naukę-na 1 roku, bo nie piszę o 3 roku, gdzie wydaje się
      troszkę kaski na sprzęt. Pzdr
      • paol88 Re: koszta stomatologii 23.03.07, 23:12
        A ile przeciętnie wydaje się na III roku?
        • f-stfo Re: koszta stomatologii 24.03.07, 09:35
          Ja slyszałam, że ze względu na kłopoty fonansowe uczelni (w tym wypadku CMUJ)
          być moze będziemy musieli kupić końcówki stomatologiczne a to koszt ok 3000
          zl :/ Mowia, ze to bedzie wlasnosc studnta i przyda sie po studiach ale jest to
          jednak ogromny wydatek :/
          • hanwar Re: koszta stomatologii 24.03.07, 12:41
            trochę pieniędzy te studia zjadają. kilka tysięcy można wydać na same książki,
            ew. grube setki na kserówki.dodatkowo "ubranko", sprzęt oraz takie rzeczy jak
            mieszkanie, jedzenie, dojazd.
            • izolda201 Re: koszta stomatologii 24.03.07, 13:45
              wydaję mi się, że Łódź w ty przypadku ma sie czym pochwalic. Mamy świetnie
              wyposażony instytut,każdy ze studentów ma szansę pracowac na najlepszym
              sprzęcie, uczelnia stara sie zadbac o warunki na stomie. Nie wyobrażam sobie
              kupna końcówek, bo to lekka przesada.Juz na 1 roku mamy zajęcia gdzie pracujemy
              na drogim sprzęcie i kazdy z nas odpowiada za niego.Co z tego, że kupiłabym
              sobie końcówki, jak i tak nie byłoby mnie stac w najbliższym czasie na kupno
              fotela i otworzenie własnego gabinetu. Troche lipa... Studia medyczne zawsze
              będą droższe niż zwykłe na uniwersytecie, ale bez przesady.No chyba, że
              pójdziesz na wieczorowe :P
    • heiyekou32 Re: koszta stomatologii 25.04.22, 12:45
      możesz rzucić okiem na: www.dentalzz.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka