Dodaj do ulubionych

co lepsze: KUL czy UMCS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 17:36
mam pytanie do studiujacych w lublinie albo do tych ktorzy sie orientuja.
Ktora z tych uczelini jest lepsza, wiem z roznych sonadazy jesy troche lepszy
jest UMCS jednak nie wiem jak to wyglada z uktu widzenia studentow. z góry
dzieki za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.resetnet.pl 27.03.07, 18:40
      w sondażach chyba lepiej wypada KUL. ale jezeli nie chcesz miec zbyt wielu
      egzaminów w sesji, a dodatkowo przedmiotów ściśle katolickich to lepiej wybierz
      UMCS:)
      • Gość: anka Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 18:53
        ciekawe w jakich sondażach, przecież to UMCS jest wyżej w rankingach, więc bez
        przesady z tym wciskaniem kitu, chyba że masz jakieś stare info.
        • Gość: marek Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.resetnet.pl 28.03.07, 16:41
          a ciekawe skad ty masz jakies info i czy przypadkiem nie jakies stare. kit to
          wciskasz ale ty!!!
    • Gość: nn Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.aster.pl 27.03.07, 19:07
      szkola wyznaniowa kontra normalny uniwersytet... chyba jasne co wybrac :D
    • Gość: Studentka Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 27.03.07, 19:14
      Co lepsze?To zależy od kierunku,jaki chcesz studiować.Ja studiuję jeden kierunek
      na KULu, a drugi na UMCS,oba dzienne.Np.na KULu lepsze są kierunki humanistyczne
      i społeczne;większość z nich na KULu ma akredytację.Z kolei na UMCS lepsze są
      kierunki ścisłe i techniczne,tak się jakoś rozłożyło:)No i na UMCS jest
      znakomity Wydział Politologii(krajowa czołówka).To fakt,na KULu egzaminów jest
      naprawdę sporo,ale te "katolickie"najczęściej odpadają już po I roku,chyba,że
      planujesz studiować teologię albo nauki o rodzinie:).
      • Gość: Muka Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 20:43
        KUL bez 2 zdań :)
        • Gość: iza Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 21:29
          UMCS, moim zdaniem:)
    • papartycja Re: co lepsze: KUL czy UMCS 28.03.07, 00:02
      Wiadomo. Student UMCS powie ci, że UMCS, a student KUlu powie ci, że KUL.

A ja ci powiem, że UMCS:)
      • Gość: ruda Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.07, 12:36
        Napisz, o jaki kierunek ci chodzi. Są przecież rankingi dla poszczególnych
        kierunków, a wynik uczelni najczęściej to tylko średnia!
        Tak jak pisał jeden z przedmówców - każda z uczelni ma swoją specyfikę; n.
        matematyki na KUL-u bym nie wybrała (nawet jeśli istnieje, czego pewna nie
        jestem).
        • Gość: wojtek Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:24
          chodzi mi takie kirunki jak np administracja czy dziennikarstwo
          • Gość: Studentka Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 28.03.07, 15:39
            Jeżeli interesuje Cię administracja lub dziennikarstwo,to lepszy jest
            UMCS.Zresztą dziennikarstwa nie ma na KULu,więc co do tego kierunku nie ma
            porównania.
    • Gość: mogę być problemem Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:39
      Przecież KUL status uniwersytetu ma jedynie przez kurtuazję i grzeczość. To ma być ośrodek nukowy? Przecież Kul jest lublelskim centrum zacofania i ciemnoty, wolne myślenie i własne zdanie na tej uczelni nie istnieje. Produkcja bezrobotnych na ogromną skalę (chyba 4 filozofie, w tym filozofia przyrody (sic!), nauki o rodzinie, teologia), kult JP2, masa przedmiotów katolickich, robienie wody z mózgu, zero prawdziwej nauki, pierdoły i podjarani tą "wspaniałą atmosferą" ludzie - Taki jest kul. Odradzam stanowczo. Umcs ideałem nie jest, ale porównywanie go z Kulem to zaszczyt dla kościelnej szkółki z ambicjami.
      • jocelyne Re: co lepsze: KUL czy UMCS 29.03.07, 22:28
        Ojej :D

Tak jak powiedzieli poprzednicy - zależy od kierunku, który chcesz studiować.
        UMCS ma świetną politologię (na której dzieją się czasem różne cyrki;-) ),
        natomiast KUL bardzo dobrą psychologię (chociaż niektórych jak widzę mogą razić
        typowo kulowskie przedmioty jak nauki JPII etc).
        Na podstawie mojego kierunku (psychologia UMCS) mogę stwierdzić, że mamy w
        porównaniu z KULem strasznie mało kolokwiów, co może być plusem [można mniej się
        uczyć, więcej stwarzać pozory] ale i minusem ;-)[o wiele łatwiej nauczyć się
        mniejszej partii materiału niż potem z całego semestru].

Jakoś trudno mi się zgodzić z tym zacofaniem, ciemnotą itd. choćby dlatego, że
        KUL należy do grupy niewielu uczelni w Polsce, na których jest możliwość
        międzywydziałowych indywidualnych studiów humanistycznych, poza tym o wiele
        częściej słyszę,że na kulu jest jakiś tydzień psychologii, tydzień prawników,
        tydzień taki siaki i owaki, a na UMCSie na moim wydziale już 3 raz przekładają
        jedną konferencję ;-) (a może i nie ostatni).

A najlepiej wybrać się jutro na dni otwarte UMCS, o! ;-)

Pozdrawiam
    • Gość: aaa Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.chello.pl 29.03.07, 11:41
      No dobrze moze i nie ma co porownywac.A tak wogole to jakie sa minusy
      studiowania na UMCS,bo ja tez sie zastanawiam nad ta uczelnia?
    • nihan1 Re: co lepsze: KUL czy UMCS 29.03.07, 21:25
      zalezy jaki kierunek chcesz studiowac, umcs ma dysoki poziom jesli chodzi o kierunki scisle i tu zdecydowanie polecam ta uczelnie, sama studiuje ma umcs fizyke i jestem b zadowolona zarowno z poziomu jak i z podejscia do studenta
      • Gość: pawel Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.07, 15:32
        tak hahaha znam ludiz z 1 roku fizyki na umcs ktorzy sie kompletnie nic nie
        ucza a na egz w pierwszej sesji pokiwali glowa ze no sie zapomnialo i sie zdalo
        wiec z ta fiz to watpie, ale matma ma owszem wysoki poziom pododbnie np
        ekonomia
    • klamczucha3 Re: co lepsze: KUL czy UMCS 29.03.07, 22:26
      To moze wypowie sie absolwentka Prawa na Kul-u!
      Jak ktos z was slicznie napisal a wlasciwie obsmarowal te uczelnie,ze jest
      osrodkiem ciemnoty itd, to smiac mi sie zachcialo!
      Nie wypowiadam sie w obronie KUL-u bo takowej ta uczelnia nie porzebuje.Znana
      jest na calym swiecie a o UMSC-ie wie moze 40% polskiego spoleczenstwa...Ale
      niewazne...
      Nauki tzw katolickie sa li i jedynie na I-wszym roku i dotycza filozofi czy
      etyki.One sa wykladane przez "czarnych", na tym konec. Wszystkie inne sa
      wykladane prze swieckich profesorow,tutejszych i przyjezdzajacych z UJ czy
      Waszawskiego czy Ganskiego uniwersytetu. Egazaminy sa ciezkie i nie mam mowy o
      milosierdziu! Na to prosbe o milosierdzie podczas egazaminu slyszalo sie od
      profesora,ze po to to prosze do konfesjonalu...
      Wlasnie dzieki koneksjom i znajomosciom KUL-u wyjechalam na zagraniczne,roczne
      stypedium...
      O praniu mozgu (co za zacieklosc w opisie) nie ma mowy.Nikt czegos podobnego
      nie praktykuje....Jestesmy dorosli i tak nas sie traktuje!
      Jedyny relikt tej uczelni to niekoodukacyjne akademiki.Meskie i zenskie dla
      niezorientowanych. osobiscie mnie to bawi ale nikt nie jest zmuszony mieszkac w
      akademiku. Ja wynajmowalam mieszkanie z kolezankami i .... spedzilam
      rewelacyjne 5 lat wlasnie studiujac na KUL-u i nie zamienilabym tej uczelni na
      zadna inna!
      • kwiat_paproci Re: co lepsze: KUL czy UMCS 29.03.07, 23:33
        Studiuję na kulu dopiero od roku, ale mam wrażenie, że na żadnej innej uczelni
        tyle się nie nabijają z katolików co tutaj ;D Raz na ćwiczeniach z filozofii
        złapaliśmy jakąś fazę i przez całe zajęcia parodiowaliśmy św. Augustyna. Wydaje
        się może i głupie, ale ja mało nie umarłam ze śmiechu wtedy, a poczucie humoru
        mam wyjątkowo wybredne ;DDDD Ta uczelnia ma owszem swoje wady, ale jak ktoś mi
        będzie wmawiał, że tu jest indoktrynacja, katolicka propaganda, radio maryja i
        ciemnogród, to go wyśmieję ;D
        • Gość: Squall Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 23:58
          No tylko ze absolwenci kul sa traktowani przez wiekszosc swieckich pracodawcoch
          troche inaczej...(wiadomo jak sie kojazy kul- jak ktos opisal-ciemnota) Ja jak
          wybieralem uczelnie (prawo) to rozmawialem z kilkoma absolwentami prawa w tym
          kilkoma znajomymi adwokatami i sedziami i powiedzieli zebym w zyciu nie bral KUL
          jesli chodzi o prawo.
          Posluchalem ich, wybralem UMCS i swojego wyboru bym nie zmienil za nic w swiecie.

Bierz UMCS i sie nie zastanawiaj ^^
          • kulowski_student Re: co lepsze: KUL czy UMCS 31.03.07, 19:37
            Squall to powiedz mi dlaczego z tego co słyszałem więcej osób po KULu dostało
            się ostatnio na aplikacje niż po wszechcudownym UMCSie? :)
            • Gość: maturzystka Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.chello.pl 31.03.07, 20:28
              Jeżeli chodzi o prawo... Uważacie, że lepiej studiować właśnie ten kierunek na
              UMCS-ie, czy KUL-u?? I jeszcze jedno pytanie, może ktoś wie jakie są
              specjalizacje na tym kierunku na obu uczelniach??
              • kulowski_student Re: co lepsze: KUL czy UMCS 31.03.07, 20:41
                hmmm... Bez niczego się przyznajem, że UMCSowskie prawo stoi wyżej w rankingach
                i ja tego nie neguję. Ale jeśli chodzi o sam klimat studiowania to nie ma nawet
                porównania. Z tego co zauważyłem to ludzie z tych konkurencyjnych wydziałów
                strasznie się nie lubieją :P Ja bym mógł wymienić argumenty dlaczego studiować
                na KULu i jakie są minusy prawa UMCSowskiego, ale na co? Zaraz sie wojna zacznie
                i naskoczą na mnie :) heh <zawsze tak jest>
                • Gość: maturzystka Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.chello.pl 31.03.07, 20:53
                  nie ułatwiacie wyboru :P
                  Rankingi rankingami. Już to przerabiałam przy wyborze liceum. Mój wybór był
                  świetny, dziś to przyznaje, choć nie wybrałam szkoły "z górnej półki", wiem że
                  maturę zdam na dobrym poziomie.
                  Narazie jestem blizej wybrania prawa jednak na KUL-u ;)
                  • Gość: Squall Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 21:07
                    Na prawie UMCS klimat jest ok. Ludzie sa kolezenscy itp - bez problemu mozna
                    zalatwic notatki i jest takze z kim wyskoczyc na impre - zreszta na KUL jest
                    podobnie, bo znam kilku tamtejszych studentow (tego typu problemy sa na UW i UJ
                    z tego co wiem). Co do poziomu to UMCS ma wysoki, Kul chyba podobny ale prawo
                    jest takim specyficznym kierunkiem ze to ile sie umie nie zalezy od poziomu
                    nauczania tylko od wlasnego wkladu.

Co do wiekszej zdawalnosci absolwentow KUL na aplikacje to nie wiem, smiem
                    przypuszczac ze w wiekszosci mieli plecy - kolezanka zdawala rok albo dwa lata
                    temu i z tego co opowiada to miala z testu jeden z najwyzszych wynikow ale na
                    ustnym jej nie puscili(nie ma rodzinki) no ale znam tez osobe ktora zrobila
                    doktorat i jest prokuratorem nie majac kompletnie zadnych konekcji - te dwa
                    przypadki to akurat UMCS:P (skrajnosci)

Pozdrawiam studentow prawa KUL, make PiS not war:P
                    • kulowski_student Re: co lepsze: KUL czy UMCS 31.03.07, 21:40
                      Co do pierwszego akapitu zgadzam się z kolegą powyżej w zupełności. Jeśli chodzi
                      o aplikacje dopoki sam się nie przekonam na własnej skórze za 3 lata to... bo to
                      wszystko mogą być ploty; to były opinie zasłyszane, więc nie jestem w żaden
                      sposób tego potwierdzić :)

Powiem tylko co po tych 2 latach mi się podoba na naszej KULawej uczelni. Po
                      pierwsze atmosfera, jakiej się chyba nigdzie nie spotka. Relacje
                      student-doktor-profesor są.... naprawde, brakuje mi określenia. Spotkany na
                      ulicy czy korytarzu zawsze porozmawia <nie zawsze na tematy naukowe:P> Słynne
                      panie dziekanowe- nie tak je sobie je wyobrażałem- za biurkiem mialy siedziec
                      wstrętne stare babki, a tu surprise... kompletne przeciwieństwo. Na KULu ciągle
                      się coś dzieje- mnóstwo konferencji, jakis kół, wyjazdów- napewno się nie
                      będziesz nudzić :) Po za tym kampus akademicki KULu budzi respekt :) Jestem
                      zadowolony również z poziomu wiedzy jaki wynosze :)

Ale żeby nie było że jestem jakiś idealista to może co mnie denerwuje? Wkurza
                      mnie oplata administr co pol roku w liczbie 50zł- nie wiadomo na co idzie?
                      Kolejna wada to kiepska organizacja, noi niepotzrebne 2 przedmioty katolickie
                      które tzreba odbębnić (ale idzie przeżyć, trwają tylko pol semestru)

Z tego co mi wiadomo to w tamtym roku KUL cieszył się większym wzięciem od
                      naszego sąsiedniego uniwerku. No ale dobra! Miało być bez porównań!

pozdrawiam UMCSowskiego kolege :)
                      • Gość: maturzystka Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.chello.pl 31.03.07, 22:10
                        pytanie tylko czy się dostanę... :P Dzieki za wszystkie "za" i "przeciw" z
                        pewnoscią się przydadzą
                        • kulowski_student Re: co lepsze: KUL czy UMCS 31.03.07, 22:24
                          POWODZENIA w rekrutacji!!! :)
                          • Gość: maturzystka Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.chello.pl 31.03.07, 22:26
                            nie dziękuję ;)
                            • Gość: Squall Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 23:25
                              Powodzenia, co bys nie wybrala powinnas byc zadowolona:)
                • kwiat_paproci Re: co lepsze: KUL czy UMCS 31.03.07, 23:47
                  kulowski_student napisał:

> Z tego co zauważyłem to ludzie z tych konkurencyjnych wydziałów
                  > strasznie się nie lubieją :P

Chyba wiem czemu jeszcze do niedawna w Polsce było tylko jedno miasto z dwoma
                  uniwersytetami - toż byśmy III wojnę światową już dawno za sobą mieli, gdyby
                  było inaczej ;D
                  • Gość: jo Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 13:27
                    a wybierz sobie co chcesz. sam/sama pracujesz na swój sukces. jeśli chodzi o
                    rynek pracy, to znam bezrobotnych po prawie i z kulu i umcsu.a opinia, że
                    absolwent prawa umcs na samym starcie ma 4 oferty pracy jest
                    śmieszna.szczególnie jeśli chodzi o rynek lubelski.
                    moja koleżanka z umcsu(prawo) powiedziała mi, że w życiu nie wybrałaby kulu.na
                    pytanie dlaczego, odpowiedziała, że nie i koniec.zaje**** uzasadnienie
                    pozdro
                    • alevro Re: co lepsze: KUL czy UMCS 04.04.07, 18:13
                      Rezygnując z UMCSu (prawo) na rzecz KULu (prawo takoż) miałem pewne obawy.
                      Bałem się katolickości. Ciemnoty. Zacofania. Ale zaryzykowałem z myślą, że
                      zawsze mogę się przeniesc (wyniki matur pozwalały mi wybrac każdą polską
                      Uczelnię, ale jestem z LBNa więc zostałem :) Teraz nie mam najmniejszego
                      zamiaru przeniesc się na UMCS. Jeśli zostawiłbym KUL to tylko ze względu na
                      miasto - znudził mi się Lublin - a nie jest to takie trudne.
                      Z rozmów ze znajomymi dowiaduję się, jak traktowany jest student UMCS.
                      Zdecydowanie nie zachęca takie podejście. Ktoś już wspomniał o relacjach
                      student-doktor/profesor na KULu - podpisuję się pod tym. Atmosfera przyjaznego
                      nastawienia i personalistyczne podejście do studenta. A przedmioty katolickie?
                      Cóż. Aż 2. Farsa. A egzaminy banalne :)
                      Nie wspominając o kondycji finansowej obu Uniwerków. Zauważcie, że KUL ciągle
                      się rozwija. Nowe inwestycje, remonty odzyskanych budynków... A pieniążki z tac
                      niedzielnych i z zagranicy płyną... :) Żadnej indoktrynacji, prania mózgów.
                      Prawo to nie teologia czy nauki o rodzinie.
                      Wady KULu - 50 zł opłaty administracyjnej. Niemiła Pani odbierająca w szatni
                      kurtkę - nie chce jej się czasem odpowiedziec dzień dobry. Ale to tylko jedna
                      pani z kilku. Przerwy między zajęciami, które powodują, że nie chce mi się
                      chodzic na wykłady :) Ale nie da się wszystkim dogodzic.

O UMCSie mogę powiedziec tyle dobrego, że przygotowuje do brutalnej walki. Ale
                      dobro jest pojęciem względnym w tym wypadku. Bo chyba jednak wolę nie zatracac
                      swego człowieczeństwa.

Pytanie KUL/UMCS?
                      Odpowiedź - KUL.

Pytanie KUL/ UJ\UW\UWr\UAM?
                      Odpowiedź - zdecydowanie UJ\UW\UWr\UAM.

Tylko te 4 Uniwerki wygrywają w moim mniemaniu z KULem (i nie chodzi o
                      rankingi, w których jednak UMCS wypada gorzej niż KUL, vide - najstarszy,
                      największy i najważniejszy ranking Uniwersytetów - "Rzeczpospolitej"
                      i "Perspektyw" rok 2006).
                      • Gość: ja Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 22:13
                        Tak szczerze to ci powiem ze z tym swoim czlowieczenstwem daleko nie zajdziesz.
                        Zycie niestety jest jakie jest i trzeba umiec dbac o swoje interesy - bez
                        skrupulow ale zawsze fair. Co do banalnosci egzaminow na KUL to nie wiem czy
                        jest sie z czego cieszyc...
                        • kwiat_paproci Re: co lepsze: KUL czy UMCS 04.04.07, 23:23
                          A czy nie wpadłeś/-aś na to, że chodziło tylko o egzaminy z biblii i
                          katolickiej nauki społecznej ??
                          • alevro Re: co lepsze: KUL czy UMCS 05.04.07, 12:09
                            Po prostu nie wszyscy opanowali skomplikowaną umiejętnosc czytania ze
                            zrozumieniem.

...

Z swoim człowieczeństwem daleko nie zajdę, powiadasz?
                            Cóż... mimo wszystko zaryzykuję. Są chętni ażeby byc szujami, to my
                            przynajmniej pozostaniemy na poziomie.

Dziękuję za tą odpowiedź.
    • waterek Re: co lepsze: KUL czy UMCS 05.04.07, 13:00
      zdecydowanie KUL, mówi to student I roku prawa na cooolowskiej uczelni :)
      • Gość: prezes Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 19:03
        Słyszałem że UMCS powstał na podsawie MANifestu PKWIN więc sami oceńcie kto ma
        racje.
    • ingra Re: co lepsze: KUL czy UMCS 06.04.07, 18:37
      Zależy co chcesz studiować, jeżeli humanistyczne to kul i umcs są równe,a reszta
      to bezsprzecznie umcs góruje
      • Gość: . Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 12:42
        tak. zwłaszcza, że ze ścisłych na KULu jest aż matematyka i informatyka...
        • Gość: lena Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.ismedia.pl 07.04.07, 23:43
          Nie rozśmieszajcie mnie z tym, że prawo KUL jest lepsze w rankingach niż UMCS.
          Kto w tym się orientuje wie, że prawo UMCS jest jednym z lepszych w kraju.
          Wystarczy poczytac warszawskie ogłoszenia pracy dla absolwentów- najchętniej
          przyjmowani są po UW, UJ, UMK i UMCS. Nic tam nie wspominają o Kulu. Poza tym
          co roku w rankingach prawo UMCS jest wyżej niż KUL. Co do atmosfery się nie
          wypowiadam, każdy lubi co innego.
          Na UMCS egzaminy nie są banalne- wystaczy wymienić handowe, finanse, cywilne..
          Większość egzaminów jest USTNA, a jak wiadomo prawnik musi umieć się wysławiać.
          Co do aplikacji wszystko zależy od własnego wkładu pracy.
          • Gość: scipawka Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.07, 13:49
            No ale studenci prawa KUL musza sie czyms dowartosciowac;)
            • Gość: KULowski_student Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 19:56
              No święta są ale koleżanki powyżej mnie zmuszają!

Jak Panie nie umieją czytac ze zrozumieniem to szkoda... W pierwszym zdaniu w
              moim poście z dnia 31 marca roku 2007 z godziny 20:41 napisałem wyraźnie jak
              dziecku w przedszkolu, że się przyznaję, że UMCS stoi wyżej jeśli chodzi o
              prawo. Koledze powyżej chodziło skolei o ranking ogólny w którym KUL wypada
              lepiej jako całosc niż UMCS. Proszę :)

Czy jeszcze trzeba coś wyjaśnic?

Pozdrawiam :)
              • Gość: bluebell Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 20:27
                a czy ktos wie cos o biologii na umcs-ie? jaki poziom? warto?
                • Gość: jo do lena IP: 80.50.17.* 09.04.07, 17:11
                  te warszawskie ogłoszenia mnie rozbawiły...
                  nie wiem skąd masz takie info. staram się monitorować rynek pracy i powiem
                  szczerze, że nie zauważyłem szczególnego zainteresowania absolwentami prawa
                  UMCS. swoją drogą, to ofert pracy dla absolwentów prawa jest bardzo mało.
                  z reguły pracodawcy poszukują radców prawnych, adwokatów, aplikantów.
                  a odwieczny spór, który wydział prawa (kul czy umcs) jest lepszy, śmieszy mnie.
                  liczy się to, czego się nauczyłeś, umiejętności. udaje się tylko najlepszym(
                  bardzo mała grupa specjalistów). a cała reszta zasila szeregi bezrobotnych(bez
                  względu na to czy są z kulu czy umcsu).pozdrawiam
                  • Gość: lena do jo IP: *.ismedia.pl 10.04.07, 19:20
                    Właśnie wzięłam te informacje z ogłoszeń. Kilku moich znajomych właśnie
                    skorzystało z nich skorzystało i pracują w Warszawie w dużych kancleriach. To
                    było 2 lata temu.
                    Co do aplikacji zgadzam się z Tobą, pisałam że to zależy od własnego wkładu
                    pracy.
                    • Gość: zalosne Re: politechnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:57
                      zalosne to wszystko co piszecie, wyscig szczurow doslowny, "a nie bo moja lepsza" ja studiuje na politechnice, nikt tu sie nie zastanawia i nie kluci co jest lepsze, sek w tym jak przetrwac te 5lat...
                      • Gość: jo Re: politechnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 07:51
                        napisałem, że mnie ten spór śmieszy. robię swoje, a całą resztę mam w głębokim
                        poważaniu... znając życie to zaraz ktoś się przyczepi do politechniki i zacznie
                        wymyślać niestworzone historie. pozdrawiam
                        a jeśli chodzi o ogłoszenia, to pozostanę przy swoim.
    • Gość: beth Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 21:41
      Ktoś wspominał o rankingach? KUL i w tym, i w zeszłym roku był w rankingu Rzepy
      wyżej niż UMCS... Teraz oczywiście się okaże, że ranking jest nic nie warty;)
      • Gość: jo Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 01:06
        A ja w dalszym ciągu będę się upierał, że najważniejsze jest to, co masz w
        głowie. Rankingi, renoma, spory studentów, witki opadają. Jeśli komuś poprawi
        samopoczucie, że jego uczelnia(wydział) stoi o jedno czy dwa oczka wyżej w
        rankingu, to git. Jeśli świetnie orientujesz się w swojej dyscyplinie, to na
        bank dasz sobie radę. pozdro dla wszytskich studentów prawa KUL i UMCS
        • Gość: k Re: co lepsze: KUL czy UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 11:25
          ech, kul.. krzyze, zakonnice, katolickie gazetki, portrety papieza, msza przez
          glosnik...
          a umcs jest calkiem normalny pod wzgledem atmosfery
          poza tym ma wiecej studentow....
          ale kul ma za to lepsza biblioteke
          • kwiat_paproci Re: co lepsze: KUL czy UMCS 20.04.07, 15:32
            Gość portalu: k napisał(a):

> ech, kul.. krzyze, zakonnice, katolickie gazetki, portrety papieza, msza przez
            > glosnik...

Czy byłeś/aś kiedykolwiek na kulu ?? Równie dobrze mogłabym napisać, że umcs
            jest do niczego, bo ma na dachu napis "Nauka w służbie ludu" :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka