Dodaj do ulubionych

JAKI WYBRAC STUDIA I ZAWÓD W PRZYSZŁOŚCI?

12.06.03, 15:12
Mam dopiero 16 lat ale już myślę o tym jakie wybrać studia i przyszły
(oczywiście najkorzystniejszy pod względem finansowym zawód). Chcę wiedzieć
po prostu do jakich prtzedmiotów w liceum mam przywiązywać szczególną uwagę,
tak, żeby potem dobrze zać maturę i dostać się na możliwie najlepsze studia.
Kończę teraz gimnazjum ze średnią 5.1. Mam zainteresowania humanistyczne.
Bardzo lubię uczyć się języków. Uczę się od 7 lat angielskiego, a od 3
niemieckiego. Zastanawiałam się nad psychologią, ale słyszałam, że to bardzo
oblegany kierunek... Może coś związanego z prawem? To też mnie interesuje.
Jeśli chodzi o języki... Stosunki międzynarodowe? Kim bym była z zawodu po
takich studiach? Acha... Chciałam jeszcze spytać was (starszych i
doświadczonych ;)) na czym polega public relations? Doradźcie mi proszę!
Liczę na waszą pomoc! ;) Z góry wielkie dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: sleepy tell me what to do? no, thanx: have my own livin' IP: 209.148.248.* 12.06.03, 16:21
      tell me what to do? no, thanx: have my own livin' to do.

napisalas: "Jeśli chodzi o języki... Stosunki międzynarodowe? Kim bym była z
      zawodu po takich studiach?"

twoje pytanie jest samo-odpowiadajace: czy ty tez lubisz z zamknietymi oczami,
      jezeli chodzi o ta pierwsza czesc, tak jak ja, np? czesc druga: tez wolalbym
      ze sliczna laseczka z polski - wy pobobno jestescie najladniejsze na swiecie;
      i, ostatnie, pewnie zostalabys , po takich aktywnych studiach, ekspertem dobrze
      obeznanym przez (tak szczesliwych) czlonkow zagranicznych. co ty, jesli
      myslisz ze to zart pomysl znowu: co stracisz jak bedziesz miala troche (u)zycia
      zanim sie zestarzejesz i przekwitniesz? pozniej mozesz myslec naprawde
      powaznie; terez, majac 16, bierz co daja, jedz i kosztuj, kosztuj i jedz, i
      jedz i kosztuj az tyle na ile masz apetytu.
      ;)
      chyba wiesz ze z niczego przyszlas na ten swiat, i tam tez wrocisz, ha? wiec
      czego wielkiego oprocz zycia z zycia oczekujesz? get in touch with what you
      really like, lala, fuck the rest. you can always get back to school to listen
      to old wise men tell what is right, what wrong. they think they are right, you
      know: as priests, they think they have the license from god to tell you what is
      right, what not....
      (//ojej)
    • Gość: Richelieu* Re: JAKI WYBRAC STUDIA I ZAWÓD W PRZYSZŁOŚCI? IP: *.zygmunt.silesianet.pl / 192.168.0.* 12.06.03, 22:20

Public relations? znaczy; publiczne stosunki, w najlepszym razie w porządnym
      domu publicznym

a tak na serio: nie ma najkorzystniejszych pod względem finansowym zawodów.
      Wszystko jest zależne od cioci, od dnia cyklu rekrutującej, od deszczu który
      zmoczył ci płaszcz. myślący kategoriami finansowymi nigdy nie bedą porządnymi
      pracownikami bo za bardzo yuppiesowatość będzie wpływać na ich życie, które nie
      bedzie mogło obejść się bez codzinnych prochów. Zawód tzreba lubić bo wtedy
      praca pracą nie będzie a przyjemnością. Co ja teraz z przyjemnością robię. ;)

7 lat angielskiego? to masz już kłopot z głowy. filologia, lingwistyka lub
      język angielski po prostu. A jeśli to ci nie wystarcza..
      lubisz prychologię i prawo? e, nie wierzę że można lubić z czystej
      hobbystycznej miłości dwa tak różne kierunki. Można lubić tak jak się lubi
      kasę, tak jak się lubi modne rzeczy, tak jak się lubi koleżanek świat.
      Stosunki międzynarodowe to jeszcze jeden kwiatuszek. Kim będziesz? Raczej nikim
      po samych stosunkach. Dobrze stosunki połączyć z jakąś ekkonomią lub prawem
      żeby mieć pojęcie i ogólne i szczegółowe.
      Ale.. z tym zacięciem humanistycznym jest kłopot bo narobiło się humanistów od
      gruma a robić ni ma komu. Humanista jest człowiekiem ogólnie znającym się na
      rzeczy. Ale żeby potem do jakiejś sensownej pracy.. to często studentki są
      szczęśliwe bo zostały sekretarkami. I tak fortepian uderza o bruk dla mnóstwa
      humanistów.
      Kup sobie za 20 kilka złotych informator dla maturzystów żeby pooglądać jakie
      kierunki i gdzie i jakie wymogi. są też informatory o zawodach Perspektyw i
      Cogito. A w dodatku pójdź do wszystko jedno jakiego Urzędu Pracy i poproś o
      informator o zawodach, oni mają tam całe tomy tego z opisem wszystkich, nawet
      śmiesznych , zawodów, kwalifikacji potrzebnych do każdego z nich i cech
      psychicznych. Kiedy nie będą chciały dać to idź z mamą, ze starszym bratem,
      siostą czy kimkolwiek, bo takie rzeczy na pewno są tylko często babom nie chce
      się dupy ruszyć.

I nie myśl tak straszliwie sztampowo, że interesują Cię kierunki teaz
      najbardziej modne. Modę kojarz z ciuchami a nie z wyborem życiowym.
      A filologia angielska czy lingwistyka, choć nie dająca żadnej gwarancji
      stabilnej i wysokopłatnej pracy bo żaden kierunek nie daje takich gwarancji,
      nie jest takim głupim wyborem
      • Gość: michelle Re: JAKI WYBRAC STUDIA I ZAWÓD W PRZYSZŁOŚCI? IP: *.di.pl / 192.168.0.* 12.06.03, 23:36
        dzieki Richellieu! ;) Pomysle o tej filologii, bo to naprawde mnie interesuje!
        Ponadto moze zrobie sobie jakies kursy... np. masazysty czy fitness. wiesz ja
        juz tak rozmyslam, bo gdy patrze na to co sie tu dzieje w Polsce, to mnie
        strach ogarnia i zabezpieczam sie ze wszystkich stron zebym przypadkiem nie
        skonczyla na jakims zasilku dla bezrobotnych, bo przeciez nawet po studiach
        nie jest latwo znalezc prace... no ale... pozyjemy, zobaczymy!
        • Gość: mariusz tylko nie filologia! IP: *.gdynia.mm.pl 13.06.03, 00:44
          moje zdanie jest takie : daruj sobie filologie... naprawde ze znajomością tylko
          języków obcych nie znaczysz wiele na rynku pracy. Z języków rób certyfikaty,
          jak najlepsze i jak najwięcej... ale do tego nie trzeba 5 letnich studiów.
          Jeśli masz wejścia w środowisku prawników to koniecznie idź na prawo (masa
          pracy na studiach, ale potem jeśli masz wejścia na aplikacje to świat stoi
          przed tobą otworem). Psychologia - sam ją studiuje. Bardzo ciekawy kierunek,
          pracy po niej mało, ale tak jest wszędzie na humanistycznych kierunkach, tyle
          że psychologia to większa elastyczność... więcej po niej można robić. Dostać
          się trudno : więc w lo skup się na przedmiotach które są na egzaminach
          wstępnych (prawo - historia, WOS ; psychologia - różnie ale zazwyczaj polski,
          historia, biologia, matematyka + coś specjalnego (np. umiejętność analizy
          tekstów... sprawdź co jest na uniwerkach które wchodzą u Ciebie w gre i w lo
          traktuj te przedmioty priorytetowo). Stosunki międzynarodowe - tu mało Ci mogę
          powiedziec bo mało wiem na ten temat. Może kiedyś zainteresują cię nauki
          społeczne (w końcu masz jeszcze czas). Polecam historie i socjologie (oba swego
          czasu studiowałem) chodź kasy po nich nie ma. Jeśli chcesz mieć luźne studia to
          idź na politologie. Ale tu już naprawde słabe perspektywy na przyszłość.
          Humanistom nie jest łatwo w zyciu, ale nie jesteśmy na straconej pozycji... w
          końcu nasze umiejętności są porządane w wielu dziedzinach.

Powodzenia i pozdrawiam!
          • Gość: Richelieu* Filologia lub lingwistyka lub ? IP: *.zygmunt.silesianet.pl / 192.168.0.* 13.06.03, 10:14
            mariusz, odkryłeś Amerykę. Oczywiście jeśli masz jakikolwiek wtyk prawniczy,
            wujka adwokata, ciocię notariusz to nawet się nie zastanawiaj czy prawo. Ale
            wyszłam z założenia, że prawników po aplikacji i z osiągnięciami nie jest dużo
            i niekoniecznie michelle musi mieścić się w tej grupie.

filologia zaś to nie kurs języka obcego, nawet rozszerzony. Nauka języka to
            zaledwie 1 przedmiot + jakieś tam gramatyki opisowe, których zresztą nie
            uświadczysz na kursie. Najlepsi tłumacze to tłumacze po filologiach właśnie,
            nawet nie po języku na który idąc nie trzeba znać języka. Ja nie studiuję
            filologii, z ang mam tylko CAE z ruskiego nic nie mam bo nie ma takich
            certyfikatów, studiuję i uczę nie filologii, i dlatego aby dostać jakiekolwiek
            tłumaczenia muszę się strasznie napocić aby udowodnić że dam sobie radę.
            Pewnie, że jeśli ktoś chce znać tylko biegle język to nie idzie na filologię a
            na kurs. A po drugie popatrz ilu jest teraz dwukierunkowych, trzykierunkowych
            studentów. Trochę to paranoiczne, a na filologiach jest dość dużo zajęć
            obowiązkowych, ale ludzie dają sobie radę często lepiej niż co z jednym
            kierunkiem.
            • Gość: mariusz Re: Filologia lub lingwistyka lub ? IP: *.gdynia.mm.pl 13.06.03, 10:27
              dla Ciebie być może odkryłem Ameryke. Nie musi tak być jednak z naszą przyszłą
              licealiską... ona może nawet jeszcze nie wiedzeć że ma takie wejścia. Może
              nawet rodzice tego nie wiedzą (bo czasem jest tak że wujek może mieć
              przyjaciela który duużo może i lubi wujka :-) ) Tak więc warto zapytać
              rodziców, upewnić się, jeśli dziewczyna jeszcze tego nie zrobiła.

Co do filologii to poziom rozczarowania tymi studiami wśród studentów tych
              kierunków jest dość wysoki. Ale być może to ty masz racje. Może filologia to
              dobry pomysł...

Pozdr!
    • Gość: viki Re: JAKI WYBRAC STUDIA I ZAWÓD W PRZYSZŁOŚCI? IP: *.dsl.hccnet.nl 13.06.03, 11:29
      jesli wybierasz kierunek studiow pod katem przydatnosci na rynku pracy (a nie
      osobistych zainteresowan) to polecam pojsc w strone uniwersalna, czyli
      przedmioty scisle, cos co bedziesz mogla wykorzystac na calym swiecie bez
      koniecznosci znajomosci wszystkich jezykow
      Prawo - co kraj to inne,
      Psychologia - na nic sie zda poza granicami Polski bez znajomosci jezykow na
      poziomie nativow
      Filologie - to drzwi do zawodow pomocniczych, np tlumaczy, profesjonalny
      tlumacz tlumaczy TYLKO na swoj jezyk ojczysty, wiec znowu ograniczenie..
      • Gość: radek Re: JAKI WYBRAC STUDIA I ZAWÓD W PRZYSZŁOŚCI? IP: *.di.pl / 192.168.0.* 14.06.03, 12:30
        Wy zamiast pomóc dziewczynie to jej jeszcze bardziej mącicie w głowie...
    • Gość: a no bo tak Re: JAKI WYBRAC STUDIA I ZAWÓD W PRZYSZŁOŚCI? IP: 213.17.245.* 08.07.03, 21:05
      16 lat? studia? średnia 5.1? ależ ty musisz być pojebanaaaaaa!
      • Gość: m Re: JAKI WYBRAC STUDIA I ZAWÓD W PRZYSZŁOŚCI? IP: *.markom.krakow.pl 08.07.03, 22:40
        odpowiedz rodem z rynsztoka.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka