Gość: gosc IP: *.is.net.pl 26.06.07, 01:00 ok 90% angielski podst, ok 60% polski podst, ok 70% wos rozsz.. jest jakas szansa na administracje/pedagogike specjalna, bibliotekoznastwo na AP..? Czy moze od razu jechac do anglii??:((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paula Re: Dostane sie..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 12:52 na AP mysle ze spokojnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moniś Re: Dostane sie..? IP: *.zamosc.mm.pl 26.06.07, 15:38 Pewnie ze masz szanse sie dostać.. tylko zalezy gdzie... :) babliotekoznawstwo.. o matko co za żenujące kierunki... dziewczyno co Ty po tym bedziesz robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dostane sie..? IP: *.is.net.pl 26.06.07, 17:34 Wiem, że żenujące:P ale bibliotekoznastwo to tak, gdyby juz nigdzie i nic.. :) po pedagogice wiem co chce robić, i niekoniecznie zatrudniając sie "u kogos" ale rozwijajac wlasny "interes" :) a administracja.. nie wiem:)) w kazdym razie z przedmiotami ktore zadawalam i ich poziomami wielkiego wyboru nie mam :) mam tylko nadzieje ze jak zwykle panikuje i bedzie lepiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
undiscover Re: Dostane sie..? 27.06.07, 00:57 Akademia Medyczna w Warszawie pielęgniarstwo - przyjmują tam wszystkich nawet z amnestią (tak było np. w zeszłym roku), wos biorą pod uwagę więc masz szczęście tak poza tym warto zajrzeć: www.amwaw.edu.pl/~hreband/rekrut2006/kwalif.htm#lic_piel popatrz też na te statystyki: www.am.edu.pl/informacje/2007/2007.06.26_rekrutacja.html po 3-latach licencjat i wyjedź sobie do tej Anglii - tam się nie przemęczysz w szpitalu bo pielęgniarka ma najwyżej 5 a nie 50 jak w Polsce pacjentów pod opieką... a i zarabia trochę ponad średnią krajową w UK... np. w Polsce średnia krajowa to ok. 3 tys zł w Anglii będzie to proporcjonalnie większa suma do tamtejszych realiów a zważ, że w Polsce 3 tys. zł miesięcznie to dość spora suma, więc zarobisz nieźle... tak poza tym... po co chcesz się "pchać" na pedagogikę??!! po pierwsze ten kierunek to kuźnia bezrobotnych, po drugie nadchodzi niż demograficzny (są na ten temat już poważne i dość wiarygodne badania demografów), po trzecie płaca marna tak samo w Polsce jak i za granicą (vide ogólnoeuropejski niż demograficzny, a liczby urodzeń z roku na rok spadają na łeb na szyję)... a po takim pielęgniarstwie wcale nie musisz pracować w szpitalu bo możesz być pielęgniarką rodzinno-środowiskową i też pomagać ludziom nawet lepiej i skuteczniej niż po pedagogice... i jeszcze jedno... pisałaś o Anglii... może kiedyś będziesz chciała się tam wybrać... a może wybrać jak już Ci ta Polska zniszczy wszelkie młodzieńcze ideały i marzenia o normalnym i godnym życiu... i pójdziesz do pracodawcy... a on nawet nie będzie wiedział co to jest to APS!! A Akademia Medyczna to prestiż, to znane uczelnie (dzięki projektom badawczym na europejską skalę), to estyma i podziw (bo nie tak łatwo ukończyć kierunek medyczny bo taką pedagogikę to z palcem w d*pie każdy może studiować - wiem po swoich znajomych, którzy studiują ten kierunek :/) no, ale jeśli nie chcesz się przemęczać studiami to proszę bardzo idź na pedagogikę tylko później będziesz się męczyć za parę groszy miesięcznie czy parę pensów... tak jest! bo kiedy wy zrozumiecie, że rynek już rzyga pedagogami! nawet jakaś prywatna szkółka w Pcimiu Dolnym produkuje co roku ok. 100 (a nawet więcej) absolwentów... dolicz jeszcze do tego uczelnie państwowe ba a wiesz, że nawet SGGW prowadzi pedagogikę?! ludzie opanujcie się! ideały ideałami, ale można je realizować w bardziej rozsądny sposób i wybrać coś po środku co po części spełni ideały i da przyszłość na lepsze jutro!! Odpowiedz Link Zgłoś
undiscover Re: Dostane sie..? 27.06.07, 01:01 aha polecam właśnie pediatrię oraz rehabilitację i pielęgniarstwo niepełnosprawnych - myślę, że w tym się też odnajdziesz jeśli Cię interesuje pedagogika specjalna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to _ja Re: Dostane sie..? IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.07, 12:30 taaa pielęgniarka to faktycznie bardzo wdzięczny zawód, po nim to kasy się zarabia że hoho Po drugie, ma studiować cokolwiek byle tylko była to AM, "bo to prestiż"? Kierunkami które sie szanuje najbardziej to kierunek lekarski, ewentualnie farmacja- na to może pozwolić sobie już nie każdy. Reszta to już jest daleko w tyle, wiec nie opowiadaj tu głupot. następna sprawa, to nie wybieraj ludziom kierunku, sami musza wiedzieć co chca robić. Osoba zdająca na maturze wos, nie koniecznie jest dobra z przedmiotów przyrodniczych. chce iśc na pedagogikę to niech idzie. Jest raczej na tyle dorosła że wie, że podczas studiów nie może jedynie uczyć sie, ale też musi udzielać sie, zdobywac doświadczenie, jeśli chce mieć później prace. Trzeba mieć siłe przebicia, zresztą tak jak na każdym kierunku. p.s. dla niewtajemniczonych. pedagogika to nie tylko praca z niepełnosprawnymi, czy nauka w szkole lub przedszkolu. Jest mnóstwo innych specjalności po których łatwiej z pracą. p.s2.undiscover napisała: >pedagogikę to z > palcem w d*pie każdy może studiować - wiem po swoich znajomych, którzy studiują > ten kierunek :/) tak? Może to własnie twoi znajomi studiują na jak to opisałaś w Pcimiu Dolnym, dlatego masz takie zdanie. Tak na przyszłość, to nie wypowiadaj się w ten sposób na temat kierunków o których nie masz bladego pojęcia, bo mówisz zabawne rzeczy. Ciekawe co osoba tak się reprezentująca może studiować. A może uczy się w "Pcimiu Dolnym" bądź wcale się nie uczy... :) (nie odpowiadaj, to pytanie retoryczne, wiadomo że możesz napisać cokolwiek niekoniecznie zgodnego z prawdą) Odpowiedz Link Zgłoś
undiscover Re: Dostane sie..? 27.06.07, 16:11 po pierwsze: zarobki pielęgniarki są bardzo dobre, ale za granicą i o tym pisałam, ale najwidoczniej Ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem po drugie: autorka wątku pisała, że chce iść na pedagogikę specjalną, więc zamierza pracować z osobami niepełnosprawnymi (oczywiście może pracować z nimi w ośrodku dla osób niepełnosprawnych, a także w wymienionej przez Ciebie szkole i przedszkolu, gdzie pielęgniarki są tam także zatrudniane - oczywiście w Polsce za marne grosze - w sumie takie same jak dla pedagogów - ale zważywszy na plany wyjazdu do Anglii autorki wątku zaproponowałam jej lepszy wybór zawodu pielęgniarki w takim ośrodku za granicą, gdzie osoby po studiach medycznych są doceniane i mają dość przyzwoite wynagrodzenie np. w Irlandii od 35 do 70 tys. Euro rocznie w zależności od stażu i specjalizacji) a po trzecie: moi znajomi studiują pedagogikę, ale nie w Pcimiu Dolnym, ale jedna koleżanka i jednego kolegę na UKSW a druga na UW w Warszawie i mimo, że studia im się podobają (bo łatwe i przyjemne, ale nie tylko) to marnie widzą swoją przyszłość zawodową nawet za granicą bo tam także nie ma zapotrzebowania na pedagogów (jest niż demograficzny a tak poza tym do różnych ośrodków chętniej właśnie zatrudniają pielęgniarki środowiskowo-rodzinne albo pracowników socjalnych tylko, że nawet nie tych po studiach pedagogicznych tylko ludzi z doświadczeniem, wieloletnich wolontariuszy a nie świeżo upieczonych pedagogów, którzy w tym "nawale nauki" nie mieli czasu na jakikolwiek wolontariat i mają zerowe doświadczenie i praktyki a takie pielęgniarki już od 2 semestru na pierwszym roku mają praktyki i zdobywają doświadczenie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to _ja Re: Dostane sie..? IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.07, 17:27 undiscover napisała: > po pierwsze: > zarobki pielęgniarki są bardzo dobre, ale za granicą i o tym pisałam, ale > najwidoczniej Ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem > to chyba ty masz jakieś braki ze zrozumieniem prostego zdania. Autorce chodziło o to czy ma szanse dostać się na wymienione kierunki. Jeśli nie, to rozważa wyjazd z kraju. Nie ma tu nic napisane o tym że zamierza po skończonej nauce wyjeżdżać nigdzie!! pozatym pisałam ci już abyś nie wypowiadała sie na tematy o jakich nie masz ŻADNEGO pojęcia. Pedagogika specjalna to NIE TYLKO praca z niepełnosprawnymi. Jest mnóstwo innych specjalności jak: terapeutyczna,surdopedagogika,terapia pedagogiczna,pedagogika resocjalizacyjna,doradztwo zawodowe,logopedia szkolna,profilaktyka społeczna,i wiele innych... Po niektórych ze specjalności można też godziwie żyć bez wyjeżdżania z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
undiscover Re: Dostane sie..? 27.06.07, 18:05 taka jest prawda, że PRAWIE każda praca po studiach humanistycznych w Polsce nie jest godziwie opłacana albo nieliczni mają godziwe zarobki (nieliczni prawnicy, psychologowie, filolodzy, którzy MUSZĄ być najlepsi w tym co robią i/lub prowadzić prywatną praktykę żeby zarobić coś ponad socjalne minimum) a mało kto wybiera się na studia techniczne bądź medyczne po których będzie zawsze praca a po drugie godziwe zarobki - jak nie w Polsce to za granicą... może to z lenistwa albo z braku talentu ludzie tak tłumnie wybierają studia humanistyczne... ja mam porównanie studiowałam na studiach humanistycznych a teraz na akademii medycznej i wiem, że w większości wiedza tam zdobywana jest odtwórczo i większość nauki to czysta pamięciówka - żadnych innowacji, postawienia na praktykę, rozwijanie przydatnych w pracy zdolności a nie czysto teoretyczne przyswajanie wiedzy... -- "Omnis homo mendax!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LiGoo Re: Dostane sie..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 13:53 jest taka zasada ze na studia humanistyczne ciezko jest sie dostac ale latwiej jest sie utrzymac natomiast na studiach techniczne ciezko jest sie utrzymac ale latwiej jest sie dostac obecnie inzynier ma duzo wiecej ofert pracy i ma duzo lepsze zarobki.. na pewno na studach technicznych czlowiek uczy sie konkretnych rzeczy bez zbednego sciemniania i modzenia..przynajmniej ja mam takie odczucie... futurus.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dostane sie..? IP: *.is.net.pl 29.06.07, 15:24 No i teraz wyniki są znane.. 69% polski podst, 74% wos rozsz, 94% ang podst.. i co teraz powiecie..? a prawo i administracja na KUL-u? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Dostane sie..? IP: *.199.58.51.tesatnet.pl 29.06.07, 17:41 W tym roku zdawalam mature, totalnie niewiem gdzie mam isc na studia myslalam o filologi serbsko-chorwackiej..na UAM slyszalam ze nie jest sie tam trudno dostac:)??Wczesniej chcialam isc na tursytke i rekreacje tez na Uam albo cos podobneggo ale geografia poszla mi kiepsko..Prosze o rade i pare słow o tej filologi jesli ktos tam studiuje???Moje wyniki to pol pis- pods-60%.Ang pis-pods 96% ang ustny-85%, geografia rozszerzona-47% a podstawa 55%.JEsli macie jakies propozycje gdzie z takimi wynikami mozna isc to piszcie prosze !!!Czekam na rady!! Odpowiedz Link Zgłoś