06.09.07, 12:19
Taką informację znalazła na moim koncie na stronie KULu: 'Osoby, które dostarczyły do dokumentów zdjęcia czarno-białe, bardzo prosimy o wymianę zdjęcia w formie elektronicznej na zdjęcie kolorowe – wymagane do wydania elektronicznej legitymacji studenckiej (rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego).

Wszystkich prosimy o weryfikację poprawności technicznej załączonych zdjęć. W przypadku niepoprawności prosimy o wymianę zdjęcia w formie elektronicznej na swoim koncie.'

Czy ktoś z was także miał zdjęcie czarno-białe? Co teraz mam zrobic? Kiedy dawałam czarno-białe zdjęcie w dziekanacie nikt mi nie mówił, że takie jest złe :(
Obserwuj wątek
    • eglanti Re: Zdjęcia 06.09.07, 14:43
      Ja też miałam czarno-białe.. i też nie wiem co robic :(
    • agnessob Re: Zdjęcia 06.09.07, 14:49
      też mam taki sam problem i nie wiem czy wyrabiać czy nie a może ktoś wie czy są
      punkty Foto gdzie można zdjęcie czarno-białe zamienić na kolorowe? mogli od razu
      powiedzieć jak sie składało dokumenty
      • sithus Re: Zdjęcia 06.09.07, 15:11
        Wkurzają mnie oni. Mogli od razu powiedzieć co i jak.
        A teraz nagle kryteriów cała lista! ;/ Że czarnobiałe, że spełniać ma kryteria zdjęcia do dowodu osobistego, bla bla bla.

;/
      • martucha_lbn Re: Zdjęcia 06.09.07, 15:18
        Agnessob, wydaje mi się, że nie ma takich punktów, które zmienią kolor zdjęć. Tak się zastanawiam: czy z negatywu po zdjęciu czarno-białym można otrzymać zdjęcie kolorowe? Czy ktoś się na tym zna?
        • verdana6 Re: Zdjęcia 06.09.07, 18:18
          Mnie też tym zdenerwowali- zwróćcie uwagę na to, że na liście dokumentów,które
          składalismy po dostaniu się jest napisane, że zdjęcie papierowe powinno zgadzać
          się ze zdjeciem w wersji elektroniczne. Powinno to przecieże nie to samo co
          musi,prawda? Zdjęcie co prawda dałam kolorowe-ale nie spełnia wymogów zdjęcia do
          dowodu-cóż chyba skończy się to tak, że inne będzie przyklejone na okładce inne
          w legitymacji?
    • aleciacho Re: Zdjęcia 06.09.07, 22:14
      no to teraz uczelnia powinna nam przysponsorować nowe fotki;d jakoś inne szkoły
      wiedziały wcześniej, że musi być kolorowe, tylko KUL nie:p
    • magdalenka350 Re: Zdjęcia 12.09.07, 22:03
      też zamieściłam czrno-białe,później dzwoniłam na KUL i przemiła pani
      powiedziała mi,że muszę to zdjęcie wymienić na kolorowe(ale tylko to
      elektroniczne) wiec znów,trzeba przerabiać zamieszczać i takie te
      wszystkie inne fajne sprawy:D
      • justyna_n1 Re: Zdjęcia 13.09.07, 09:15
        na UMCS do elektronicznej może być czarno-białe, wymogi są takie, nie rozumiem
        dlaczego na kulu nie skoro to takie same legitymacje
        Zdjęcie do Elektronicznej Legitymacji Studenckiej powinno spełniać te same
        wymagania, co zdjęcie do dowodu osobistego. Oto one:

1. Zdjęcie osoby bez nakrycia głowy, okularów z ciemnymi szkłami, głowa w
        pozycji lewego półprofilu, z widocznym lewym uchem, z zachowaniem równomiernego
        oświetlenia twarzy.
        2. Osoba z wrodzonymi lub nabytymi wadami narządu wzroku może załączyć
        fotografie przedstawiające osobę w okularach z ciemnymi szkłami, a osoba nosząca
        nakrycie głowy zgodnie z zasadami swojego wyznania - fotografię przedstawiającą
        osobę z nakryciem głowy.
        3. Dokumentem poświadczającym uprawnienie do załączonej fotografii
        przedstawiającej osobę w okularach z ciemnymi szkłami jest orzeczenie o stopniu
        niepełnosprawności osoby z powodu wrodzonej lub nabytej wady narządu wzroku,
        wydane zgodnie z przepisami o orzekaniu o niepełnosprawności i stopniu
        niepełnosprawności.
        4. Dokumentem poświadczającym uprawnienie do załączonej fotografii
        przedstawiającej osobę w nakryciu głowy jest zaświadczenie o przynależności
        wyznaniowej.

Osoby, o których mowa w pkt. 2, 3, i 4 nie muszą dołączać zaświadczeń, jeśli
        okażą nowy dowód osobisty z takim samym zdjęciem, które chcą umieścić w
        legitymacji.
    • napoleon1234 Re: Zdjęcia 13.09.07, 11:49
      Ja co prawda mam zdjecie kolorowe, ale nie spelnia ono wymogow tego dowodowego (chociaz nad tymi slowami "powinno spelniac" mozna dyskutowac...) i na razie nic z tym nie robie, bo i tak nie ma mnie w Polsce. Najwyzej nie dostane legitymacji ;-)
      • kaskaaw Re: Zdjęcia 13.09.07, 13:15
        Heja, ja dałam zdjęcie kolorowe ale bez odsłonietego lewego ucha, czyli wychodzi
        na to, że musze zmienić na takie z odsłoniętym?? jak myslicie ?
        • karo206 Re: Zdjęcia 13.09.07, 13:25
          Hej mozecie mi powiedziec, czy to zdjecie (kolorowe- tak powiedziala "przemila"
          pani w dziekanacie) ma byc tak jak tu wyzje pytaja takie tak do dowodu,czyli z
          widocznym uchem czy niekoniecznie? (bo chyba cos mnie trafi jak jeszcze raz ktos
          w dziekanacie na moje pytanie dosc proste i logiczne odpowie: NIE WIEM!!- no
          sorry,ale to ja mam wiedziec???? skoro oni nie wiedza?!! zezloscilam sie
          sie,przepraszam,ale nie rozumiem tego...
          • karo206 Re: Zdjęcia 13.09.07, 13:27
            aaa, po "NIE WIEM" uslyszalam: "Ten co robi bedzie wiedzial. Zdjecie do
            legitymacji" Tylko skad wszyscy fotografowie maja to niby wiedziec...
            Tymbardziej,ze jak kilka dni temu robilam czarno- biale (sic!) to pani spytala:
            jakie ma byc?? mimo,ze powiedzialam,ze do legitymacji...
            Brak slow...
        • napoleon1234 Re: Zdjęcia 13.09.07, 15:33
          Ja wyszlam z zalozenia: poczekamy, zobaczymy. Jesli ono bedzie niepoprawne, to powinna wg mnie pojawic sie informacja na rekrucie. A jak nie, to dowiemy sie na poczatku roku i dopiero wtedy sie cos zdziala ;-)
          • napoleon1234 Re: Zdjęcia 13.09.07, 15:34
            to miala byc odp. do zdjecia kolorowego ale bez ywmogow dowodowego
            • kaskaaw Re: Zdjęcia 13.09.07, 17:08
              ja tez tak mysle napoleon1234 jakby cos było źle to by do nas dzwonili, do mojej
              kolezanki dzwonili z umcs że dała złe zdjęcie, a mi nic nie mówiła ta Pani w
              dziekancie że zła fotka czy coś, więc jak wtedy nie miała zastrzeż to może jest
              ok, nie wiem, okaże się przy legitimacji :)
    • martucha_lbn Re: Zdjęcia 13.09.07, 14:10
      Właśnie wróciłam z KULu. Chciałam zawieźć zdjęcia (kolorowe, z odsłoniętym lewym uchem itd.). Poszłam do dziekanatu i tam powiedzieli mi, że oni się tym nie zajmują. Wysłali mnie do Działu Toku Studiów. Weszłam do sali numer 137 i panie powiedziały mi, że mam udać się do dziekanatu :/ Na szczęście jakoś dogadałam się z nimi i skończyło się na tym, że do wymiany było tylko zdjęcie na internetowy koncie (to w formie papierowej zostało czarno-białe).
      • kamila_anna Re: Zdjęcia 16.09.07, 23:47
        Ja wysłałam mailem zapytanie o te właśnie zdjęcia, bo nie miałam kolorowej
        wersji zdjęcia gdyż fotograf robił tylko czarno-białe, więc i w wersji
        elektronicznej było czarno-białe. Otrzymałam nastepującą odpowiedź: "...Proszę
        wstawić aktualne zdjęcie kolorowe, nawet jeśli będzie ono różne niż to złożone z
        dokumentami..."
        pozdrawiam
        • kazia888 Re: Zdjęcia 26.09.07, 20:37
          No super..nie ma to jak refleks :/ właśnie zajrzałam na swoje konto
          na kul'u i wczytałam sie w to info o zdjęciach do legitki...i
          zastanawiam sie tylko dlaczego wcześniej nikt nie mówił,że te fotki
          mają byc jak do dowodu...ech..
          • kamila_anna Re: Zdjęcia 26.09.07, 23:02
            Mi się wydaje, że było o tym napisane... ale z tymi kolorami to przesadzili.
            • napoleon1234 Re: Zdjęcia 26.09.07, 23:27
              nie było

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka