Dodaj do ulubionych

obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z ocena

12.01.08, 13:39
Witam

Własnie obroniłam swoja prace dyplomowa i dostałam ocene koncowa troszke niesatysfakcjonujaca mnie. A mianowicie +3
Srednia ocen mam 3,95 prace pisalam i oddawalam w terminie i nigdy nie bylo do nie zadnych zastrzezen a tu na obronie dostałam 3 z pracy, jakież było moje zaskoczenie. Skoro praca moja byla bezbłedna to skad taka ocena. Bede pisac odwolanie bo wydaje mie sie ze moja pani promotor zawaliła, dlaczego nie dała mi szansy na lepsza ocene, skoro srednia mam prawie 4 to jest oczywiste ze oczekwiałam na koniec cztery lub wyzej. gdyby wskazala mi błedy to bym je poprawila a tak to zostalam pozbawiona tej szansy. Wogóle cały rok jest zbulwersowany ta cała obrona, egzaminu nie chce podwazac tylko ponownie weryfikowac moja prace.Czy ktos tak mial? co mam napisac w odwołaniu czy ma ktos jakies przepisy w jaki sposob to ma wygladac, obrona ocena pracy, skład komisji, czy prace moze oceniac promotor
? czy musi byc recenzent? kto wie gdzie mozna to znalezc itp.

pzdr
i bardzo porsze o odpwiedz
hellusia
Obserwuj wątek
    • Gość: Somekinofhope Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 14:38
      Polecam lekturę: ustawy o szkolnictwie wyższym, regulaminu studiów na Twojej
      uczelni, zasad studiowania na Twoim wydziale. Powodzenia!
      • hellusia Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z 13.01.08, 11:37
        Witam

Ale czy nazlezy sie ocena dst z pracy jesli nigdy nie bylo do niej zastrzezeń?

pzdr
        • Gość: Kuba Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.08, 11:40
          Dst to znaczy DOSTATECZNA i tyle. Praca była wystarczająca a nie
          dobra.
          • Gość: Kuba Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.08, 11:46
            Przeczytałem wątek 2 razy i dalej nie rozumiem to DST to jest z:
            a) Pracy
            b) Obrony
            c) Ocena końcowa ze studiów

Jak w tkim stylu była napisana praca to ja się nie dziwię takiej
            ocenie.
            • hellusia Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z 13.01.08, 11:53
              średnia ocen 3,95 ze studiow

ocena z pracy dst

ocena koncowa (po wyliczeniach 1/4 z odpwoedzi 1/4 z pracy i 1/2 z ocen) na dyplomie !!!!
              • Gość: Kuba Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.08, 12:09
                Czyli odpowiedź na obronie też na DST. Ja nie widzę szansy na
                odwołanie, musiałaś nieźle podpaść promotorowi.

• Gość: Aga Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.chello.pl 13.01.08, 15:26
                  Ewentualnie promotor widział, że na więcej niż 3 dziewczyna pracy
                  nie napisze, więc jak mówił, że "dobrze", miał na myśli, że praca
                  ujdzie w tłoku. Nie każdy musi mieć 5 na dyplomie.
                  • Gość: Z Uczelni... Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.08, 15:58
                    Czasami też tak jest jak promotor uważa iż praca nie jest
                    samodzielna (nie było pracy z promotorem, nagle pojawiały się całe
                    rozdziały, pisząca nie wie dokładnie co napisała itp.).

Oblać nie obleje ale obniży ocenę końcową tak by taka trója świeciła
                    pracodawcy w oczy...
                    • hellusia Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z 13.01.08, 19:12
                      Jak sama nie pisze, jak osoba ze srednia 4 nie wie o czym pisze?? To jakies nieporozumienie, mozna mowic o osobach co ledwo maja troje a nie osoby co mialy tok indywidualny.

pzdr
                      • clas_sic Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z 13.01.08, 19:33
                        a kiedy dowiedziałaś się, jak została oceniona twoja praca? Na obronie, przed
                        obroną? Trudno mi uwierzyć w to, by "dobrej/czwórkowej" studentce promotor
                        specjalnie chciał zepsuć średnią na dyplomie. Nigdy wcześniej ci nie mówił, że
                        praca jest słaba? niesamodzielna itp.? Może błąd był w założeniu. Ty
                        stwierdziłaś, że skoro średnią ze studiów masz bliską 4 to co najmniej taką
                        ocenę da i promotor. A jeśli ktoś ma indywidualny tok studiów, to nie znaczy, że
                        dla niego na obronie są zarezerwowane oceny od 4 w górę.
                        Trzeba było zakwestionować to na etapie recenzowania pracy. Jeśli była oceniona
                        na 3 to próbować ją poprawić.
                        • hellusia Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z 13.01.08, 20:48
                          nie rozumiem skad tyle krytyki w moja strone,wnioskuje z waszych wypowiedzi ze to moja wina. O ocenie z pracy dowiedzialam sie po obronie!! gdy podeszlam do Pani promotor zeby dowiedziec sie o ocenie, wczesniej nikt nie poinformował mnie ze praca jest kiepska i że bedzie tylko 3. Nie po to starałam sie przez studia zeby miec 3,5 na koniec a ja jestem tylko studentem i skad mam wiedziec ze praca jest merytorycznie dobrze czy żle napisana, od tego jest wydaje mi sie Promotor. A Pani promotor nigdy mi nie zaznaczyła ze jest to słaba praca wrecz przeciwnie . Dodam ze jest to moja druga obrona, juz przez to przechodziłam i wiem jak to wygląda. Nie tylko ja jestem zbulwersowana obrona i napewno bedzie kilka odwołań.

pzdr
                          • Gość: Kuba Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.08, 22:16
                            Szukamy przyczyny i tyle, nie znamy zdania drugiej strony.

Może Promotorka była zła albo też wina jest po twojej stronie,
                            podajemy tylko możliwe wyjaśnienia.

Zwykle Promotor olewa studenta i nie obniża oceny bez powodu, takich
                            piszących pracę dyplomową ma dziesiątki i mało go interesuje ich
                            żywot. Toteż najbardziej prawdopodobne jest iż czymś go wkurzyłaś i
                            teraz dał o tym znać. Oczywiście mógł też mieć PMSa ale to dużo
                            mniej prawdopodobne.

Co do oceny to tutaj ma znaczenie recenzja (Recenzent mógł nie lubić
                            twojej Promotorki) ale szanse na odwołanie są zerowe (oczywiście w/g
                            mojej opinii). Ważne jest też iż z samej obrony dostałaś DST - a to
                            ocena całej komisji.
                            • Gość: Aga Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.chello.pl 13.01.08, 22:53
                              Recenzent i promotor to są najczęściej przyjaciele, od lat w tym
                              samym składzie na obronach prac mgr, więc kwestia nielubienia mało
                              prawdopodobna.
                              I niech się autorka wątku nie obraża, nie znamy przecież wszystkich
                              szczegółów i się tylko domyślamy. Ale naprawdę komisje na obronach z
                              reguły chcą dla studenta jak najlepiej i nie krzywdzą go, jeśli nie
                              muszą, więc twój przypadek jest podejrzany.;)
                          • clas_sic Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z 14.01.08, 14:36
                            jak można o ocenie dowiedzieć się PO obronie? Przecież jednym z elementów obrony
                            jest ustosunkowanie się do opinii promotora i recenzenta, czyli rzeczona
                            "obrona" przed zarzutami tam stawianymi.
                            Recenzowałam już niejedną pracę i zawsze student mógł wcześniej z recenzją się
                            zapoznać. Opinię promotora miał też najpóźniej kilkanaście minut przed wejściem
                            na obronę, a zazwyczaj parę dni przed. Przede wszystkim przeczytaj regulamin
                            studiów - być może możesz zakwestionować sama procedurę obrony. Czy komisja była
                            kompletna, czy pytania były z zakresu jaki był wcześniej podany?
                            Zadziwiające jest to, że przez cały czas, kiedy pisałaś prace i oddawała s
                            fragmenty nigdy nie padło nic na temat oceny, na jaką praca zasługuje.
                            • Gość: qwerty Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.chello.pl 14.01.08, 15:46
                              Najwyraźniej u Ciebie panują inne standardy. Ja ocenę z pracy poznałam tuż przed
                              lub tuż po obronie (nie pamiętam dokładnie) tylko dlatego, że się zapytałam o
                              nią promotora :(
                              A na "obronie" nie ma (siłą rzeczy) ustosunkowania się do opinii recenzenta, są
                              tylko pytania z zakresu pracy.
                              • clas_sic Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z 14.01.08, 17:38
                                no widzisz - każdy może mieć inaczej. Ale dla mnie to absurd nie znać oceny
                                wcześniej. Bo jeśli ktoś nie wie co dostał, to nie wie też, mówiąc kolokwialnie,
                                czy ma się na obronie "wysilać" czy nie. Przykładowo UJ podaje jasno, ze na
                                dyplomie 3,5 to ocena na obronie między 3,21 a 3,7. A żeby mieć "bdb" wystarczy
                                średnia 4,51. I dlatego moim zdaniem powinno się znać ocenę i wiedzieć czy na
                                obronie stając na rzęsach i dostając 5 uda się z tą oceną przeskoczyć odpowiedni
                                próg ułamkowych części oceny po przecinku, czy nie.

a na marginesie - gdzie studiowałaś?
                                • Gość: qwerty Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.chello.pl 14.01.08, 22:46
                                  Studiuję na UW (to była obrona licencjatu).
                            • Gość: Aga Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.chello.pl 14.01.08, 15:59
                              Ja się formalnie o tym, co dostałam z pracy, dowiedziałam idąc z
                              promotorem na obronę. Tzn. wiedziałam, że praca mu się bardzo
                              podoba, ale o tym, że to się na 100% przełoży na bdb, dowiedziałam
                              się tuż przed wejściem na salę. A pytania od komisji nie miały na
                              celu tego, żebym broniła się przed zarzutami, tylko sprawdzenie,
                              czym rozumiem, o czym napisałam.;)
                              • Gość: Somekindofhope Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 19:47
                                Moją pracę magisterską oceniono też na 3, ale komisja była niekompletna (tylko
                                dwóch profesorów) i ocenę podwyższono, gdy tylko zapowiedziałem, że się odwołam.
                                • hellusia Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z 16.01.08, 10:17
                                  Problem w tym wsyztskim jest ze recenzent = promotor , wiec nikt nie
                                  mial wgladu do moje pracy wysztko bylo w rekach Pani Promotor.
                                  Ponadto komisja miala byc 2 osobowa a była jedna w obecnosci samej
                                  Pani promotor. Zastanawiam sie gdzie mam szukac przepisow
                                  regulijacych wielkosc komsji i to czy recenzentem może byc promotor,
                                  nie chce podwazac egzaminu bo juz mam go z głowy, tylko zalezy mi na
                                  ocenie z pracy na conajmniej dobry.

pzdr
                                  hellusia
                                  • Gość: Kuba Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.08, 11:47
                                    Podaj w jakiej szkole
                                  • Gość: Aga Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.chello.pl 16.01.08, 13:46
                                    To masz podstawę do zaskarżenia wyniku egzaminu, to niemożliwe, żeby
                                    pracę recenzował promotor i tylko on. MUSI być niezależny recenzent.
                                    Nie wiem, na jakiej uczelni studiowałaś, ale nie sądzę, by przepisy
                                    znacząco się rózniły.
                                    • hellusia Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z 16.01.08, 17:03
                                      Gdzie jest tak napisane ze recnezentem Musi byc ktos inny? Musze wiedziec na jakie przepisy sie powołac.

Nie chce ujawniac szkołe bo to moze mi na tym etapie zaszkodzic, powiem tylko ze jest to szkoła nie państwowa (czyt. płatna).

pzdr
                                      • Gość: Aga Re: obrona pracy - odwołanie - nie zgadzam sie z IP: *.chello.pl 16.01.08, 17:44
                                        Najpierw sprawdź w regulaminie uczelni, bo może Twoja jest dziwnym
                                        wyjątkiem - ale jeszcze nie słyszałam o takim przypadku, żeby nie
                                        było recenzenta.
                                        Wrzuciłam "egzamin magisterski" w google i wyskoczyły mi przepisy
                                        różnych uczelni. Np.:
                                        informatyka UWr: Egzamin magisterski na kierunku Informatyka ma
                                        formę ustną. Składa się go przed trzyosobową komisją, w skład której
                                        wchodzi przewodniczący, promotor i recenzent.

Polobuda Koszalińska: Egzamin magisterski odbywa się przed komisją
                                        powołaną przez dziekana. W skład komisji wchodzą dziekan lub
                                        prodziekan jako przewodniczący oraz promotor i recenzent pracy
                                        magisterskiej. Dziekan może rozszerzyć skład komisji.

UW: Oceny pracy magisterskiej (licencjackiej) dokonuje kierujący
                                        pracą oraz jeden recenzent. W przypadku negatywnej oceny pracy przez
                                        recenzenta o dopuszczeniu do egzaminu decyduje dziekan, który
                                        powinien zasięgnąć opinii drugiego recenzenta. Do recenzentów
                                        stosuje się odpowiednio postanowienia ust.1.

I wreszcie portal studencki korba.pl: W skład Komisji Egzaminacyjnej
                                        wchodzi zawsze opiekun i recenzent oraz jeszcze jedna osoba (np.
                                        Wicedyrektor Instytutu ds. Dydaktycznych). Przynajmniej jeden z
                                        członków komisji powinien być samodzielnym pracownikiem naukowym.
                                      • clas_sic hellusia 16.01.08, 19:11
                                        kwestia zaufania - jeżeli nie chcesz powiedzieć co to za uczelnia, to nikt z
                                        forum za ciebie nie będzie szukał po omacku w sieci regulaminów WSZYSTKICH
                                        prywatnych szkół w Polsce i ci je wklejał, a nuż trafi!

Po prostu poszukaj regulaminu i go przeczytaj. Swoją drogą dziwne, że nie wiesz
                                        gdzie jest i go nie znasz (to przecież zawsze broń obosieczna). Przecież musi
                                        być odgórnie ustalony tryb egzaminu, skład komisji itp.
                                        • hellusia Re: hellusia 16.01.08, 21:28
                                          Niestety nie mam mozliwosci poszukac "regulaminu" itp bo pracuje na codzien, a uczelnia jest 100km oddalona odemnie. Chodzi mi głównie o rozporzadzenie badz ustawe regulujaca skład komsji, czy tego nieszczesnego recenzenta.
                                          • hellusia Re: hellusia 16.01.08, 21:29
                                            Acha i nie była to obrona pracy mgr tylko studiów 3 letnich.
                                          • clas_sic Re: hellusia 17.01.08, 16:13
                                            a regulaminu nie ma w internecie?
                                            składu komisji nie reguluje ustawa tylko statut/regulamin danej uczelni. Żadna
                                            ustawa nie jest w stanie przewidzieć wszystkich przypadków występujących w
                                            rzeczywistości. Poczytaj sobie ustawę o Prawo o szkolnictwie wyższym i
                                            odpowiednie rozporządzenie ministra to się sama przekonasz:

www.bip.nauka.gov.pl/bipmein/index.jsp?place=Menu02&news_cat_id=117&layout=1&page=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka