Dodaj do ulubionych

księgowosc

IP: 195.117.1.* 19.03.08, 09:26
chciałabym pracowac w jakims biurze,urzedzie-sekretarka,księgowa,czy
rachunkowosc,bankowosc. niestesty nie zdawałam matmy na maturze-i moze to był
mój błąd. Mówią ze w te kierunki powinnam udeżyc bo mam do tego żyłke,ja
osobiście też lubie prace za biurkiem. ale z tego co sie orientuje to nawet na
zaoczne trzeba miec mature z wyznaczonych przedmiotów. czy można gdzies
studiowac owe kierunki...bez matmy???
Obserwuj wątek
    • Gość: ania80 Re: księgowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 16:10
      Tobie pewnie chodzi o finanse i rachunkowość . Pójść teraz na to to gorzej niż
      nie iść w ogóle na studia . Moja siostra ukończyła ten kierunek na Akademii
      Ekonomicznej w Poznaniu 7 lat temu . Ale pamiętam , że przez 8 miesięcy po
      studiach nie mogła znaleźć nawet praktyki . Księgowość jest teraz już cały
      przesiąknięta , tam już nie ma pracy .A na 1 ofertę odpowiada 30 osób .
      Większego wyścigu szczurów niż w księgowości nie ma nigdzie. Moja siostra
      przeszła około 20 kursów dodatkowych kursów z tego zakresu , dopiero wtedy
      dostała pracę w biurze rachunkowym jako asystentka szefowej , w rzeczywistości
      szefowa nic nie robiła ,a Basia ( moja siostra ) pracowała od 8 do 19 żeby
      wszystko było zrobione . Po 2 latach przy zarobkach 1250 brutto zrezygnowała i
      teraz pracuje w Szwecji jako opiekunka ( zarabia 4 razy tyle co w Polsce )
      • Gość: bajkoczytacz Re: księgowosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.08, 16:53
        fajna bajka :)
        • Gość: ania80 Re: księgowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 19:15
          Bo Wam się wydaje że praca w księgowości to jest bajka.

,, fajna bajka''

Które zdanie w tym co napisałam jest nieprawdziwe ? Moja siostra autentycznie
          zarabiała 1250 brutto ( później dostała podwyżkę na 1400 ). Zawsze pracowała od
          8 do 18-19

A może nieprawdziwe jest to że na 1 miejsce zgłasza się 30 chętnych ?
          Wejdź sobie na praca.onet , tam są oferty ( wpisz księgowa ) i po prawej stronie
          będzie ,, liczba chętnych ''. 30 to minimum
          • n_nicky Re: księgowosc 28.03.08, 23:33

> A może nieprawdziwe jest to że na 1 miejsce zgłasza się 30 chętnych ?
            > Wejdź sobie na praca.onet , tam są oferty ( wpisz księgowa ) i po prawej stroni
            > e
            > będzie ,, liczba chętnych ''. 30 to minimum

Wtrącę się - z doświadczenia mojej mamy (pracuje w tym sektorze od ponad 20 lat) wiem, że ilość nie przekłada się na jakość. Większość z tych 30-stu chętnych to młode kobiety, które - jak się później okazuje - kompletnie nic nie potrafią. Co ciekawe, w CV mają wpisane ukończenie różnych praktyk i uczelni.

Także co z tego, że jest tylu chętnych, skoro zatrudnienie naprawdę dobrej księgowej graniczy z cudem.
    • beatrycze123 Re: księgowosc 25.03.08, 17:22
      Po finansach i rachunkowości pracę znaleźć bardzo łatwo. Sama tego akurat nie
      studiuję a od rachunkowości mnie odrzuca na kilometr, ale to bardzo popularny
      kierunek wsród moich znajomych (studiuję na sgh). Jeśli chodzi o praktyki to
      akurat te w bankach są najłatwiejsze do znalezienia. Może kiedyś zechcesz
      zajmowac się audytem- tego są większe pieniądze.

Bez matematyki nie przyjmą cię na żadną dobrą publiczna uczelnię, możesz
      startować na prywatne bądź na te słabsze. Sama matematyka do rachunkowości
      potrzebna nie jest (działania ograniczają się do mnożenia, dzielenia, dodawania
      i odejmowania), ale na pierwszym roku wszelkich studiów ekonomicznych jest taki
      przedmiot.
      • Gość: kejt Re: księgowosc IP: *.rev.masterkom.pl 26.03.08, 19:28
        Bzdury, na akademiach ekonomicznych patrzą na maturę z matematyki
        LUB geografii LUB historii LUB informatyki oraz języka obcego na
        poziomach rozszerzonych. Z podstawą nawet nie ma co się szykować.
        jedynie na wydziałach Informatycznych nie można z gerą czy histą.
        • beatrycze123 Re: księgowosc 29.03.08, 12:53
          Może masz rację, zdawałam egzaminy na studua 4 lata temu i wtedy na wszystkie
          akademie ekonomiczne trzeba było mieć I matematyke I goegrafię lub historię. Na
          SGH wciąż trzeba miec MATEMATYKę (i dzięki Bogu), na UW też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka