Dodaj do ulubionych

Technik Farmaceutyczny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 21:53
Pozwoliłam sobie stworzyć nowy watek bo tak to za bardzo sie wszyscy
rozpisali.
Umiecie tak dokladnie z farmakologii, np jak bym teraz zadala
putanie co to butamirat albo oksalamina?
Obserwuj wątek
    • Gość: wiola24 Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 21:54
      ja mysle ze az tak dokladnie to jeszcze nie umiemy wszystkich lekow,
      bo to sie nabywa gl w praktyce:)
      Ale oksalamina to lek p/kaszlowy ten drugi to nie wiem
      • Gość: ANNA Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 21:54
        Jakie mogą być niezgodności w mieszankach? bo to bedzie na
        egzmainie!
        • Gość: Emilia Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.crowley.pl 13.06.08, 22:33
          A skąd ta pewnośc że bedzie mieszanka z niezgodnością???
        • Gość: Aga Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.mlyniec.gda.pl 13.06.08, 22:41
          A skąd wiesz, że to będzie? Pewniaki nigdy się nie sprawdzają ;)

Niezgodności w mieszankach możemy podzielić na fizyczne, na przykład:
          -przekroczona rozpuszczalność subst.
          -subst. nie rozpuszcza się w przepisanym rozpuszczalniku
          -wysolenie (dotyczy koloidowych preparatów srebra np. Protargol z siarczanem
          cynku ale to raczej w kroplach do oczu)

Chemiczne np.:
          -reakcje podwójnej wymiany
          -wytrącanie słabych kwasów (np. fenobarbitalu)
          -wytrącanie słabych zasad (np. alkaloidów)
          -hydroliza (np. pepsyny pod wpływem kwasu solnego)

Tzw. Niezgodności Pozorne:
          Np. Fosforan kodeiny i chlorowodorek efedryny - trzeba osobno rozpuszczać
          • Gość: Tatiana Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 09:06
            a luminal jest zawsze niezgodny z fosforanem kodeiny,
            chlorowodorkiem papaweryny, chlorowodorkiem efedryny i to tez w
            mieszankach jako plynych lekach czy tylko w proszkach?
            • Gość: anna Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 09:31
              A moze powiecie mi jak mam stworzyc masc i w jej sklad wchodzi wit.
              E plynna, a jak wiadomo to roztwor olejowy, wiec to jaki typ masci
              bedzie????????- a tu emulsja
              A z wit A?????????????????- myslalam ze roztworowy bo to wodny
              roztwor
              • Gość: Aga Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.mlyniec.gda.pl 14.06.08, 13:50
                z wit E maść roztwór, z wit. A maść emulsja (bo masz fazę wodną i lipofilową)
                • Gość: anna Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 14:48
                  a jak was uczono z odwarami i naparami? Bo na tamtym egzaminie
                  idioci dali takie odpowiedzi ze w sumie zadna tak do konca nie
                  pasowala.
                  odwar: na pewnoe zalewamy sur woda o temp pokojowej a potem na lazni
                  wodnej ogrzanej do 90st prawada? i przez 30-45minut
                  a napar woda goraca i na laznie na 15 minut
                  racja?
                  • Gość: Aga Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.mlyniec.gda.pl 14.06.08, 15:28
                    Nas też tak uczono - napar --> surowiec do ogrzanej infuzorki, zalać wrzącą wodą
                    i 15 min na łaźni i 15 minut poza nią. Odwar woda temp. pokojowa, wstawić na
                    łaźnię wodną bez kontroli temp. na 45 min (jeśli surowca jest 100-200 g) albo
                    jeśli surowca jest poniżej 100 lub powyżej 200 na 30 min w temp. powyżej 90
                    stopni (trzeba kontrolować temperaturę do momentu uzyskania 90 stopni i potem na
                    30 min)

Niektóre pytania to nie wiem skąd oni biorą, chyba z kosmosu...
                    • Gość: anna Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 16:28
                      ciekawe jakie w tym roku beda....
                      Dali juz 2 razy proszki a to prosta postac raczje i to bez
                      niezgodnosci wiec mam nadzieje ze na pewno nam tez cos prostego daja
                      • Gość: Aga Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.mlyniec.gda.pl 14.06.08, 18:21
                        Ja myślę, że będzie dobrze i wszyscy zdamy :)
                        • Gość: anna Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.08, 18:55
                          heh no jednak co roku nie zdaja wszyscy. a nie wiesz jakie sa tak
                          mniej wiecej statystyki? Bardziej chyba nie zdaja praktycznej niz
                          tego testu co mamy w pon nie? (bo w sumie tu 75% a tu 50% wiec
                          roznica jest)/
                          Ja mysle ze jakos muimy dac rade chociaz cholernie boje sie tej
                          postaci leku co daja na projekcie boje sie ze nie bede wiedziala co
                          zrobic
                          • Gość: Aga Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.mlyniec.gda.pl 14.06.08, 20:52
                            Chyba częściej praktycznego nie zdają. W każdym zawodzie tak jest. Ten
                            zeszłoroczny (czerwcowy) zdało 85% techników farmaceutycznych. W ogóle w
                            zawodach medycznych jest duża zdawalność ;). Ja się chyba bardziej boję tego
                            testu...może dlatego, że jest pierwszy. A w tym projekcie boję tego, że napiszę
                            coś tak jak ja uważam (wyczytam) i będzie źle, albo coś źle zanalizuję,
                            przeliczę i dalej będę powielać błąd. Dlatego obiecałam sobie, że będę wszystko
                            powoli analizować i siedzieć do 13.00 ;) żeby potem nie mieć wyrzutów, że czegoś
                            nie doczytałam ;P albo nie sprawdziłam
                            • Gość: Aga Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.mlyniec.gda.pl 14.06.08, 20:55
                              bo ja tak zawsze mam, że dopiero jak wyjdę z sali to mi się wszystko
                              rozjaśnia...a potem marudzę, że byłam taka głupia :P
                              • Gość: begi Re: Technik Farmaceutyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.08, 11:33
                                Ja tez raczej przysiade nad tym dlugo, zeby stopniowo wszystko
                                napisac. ja mysle ze jak pukntuja za kazda czynnosc to jak ktos cos
                                w zlej kolejnosci zrobi to zawsze sie cos punktow nazbiera nie?
                                A tez jakos bardziej testu sie boje, chociaz wystarczy miec tylko
                                polowe punktow lub az polowe:P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka