m.aszimara 01.07.08, 13:15 Jestem zainteresowana tym kierunkiem, ale po przeczytaniu niepochlebnych opinii na jej temat zaczynam się wahać. Czytałam stare wątki, ale jestem ciekawa nowych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Resocjalizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 18:41 Mi sie resocjalizacja bardzo podoba.Niestyty "kize sie" na innym kierunku i załuje ze na nia nie poszłam, a zawse chciałam.Moja kolezanka to studiuje, ma praktyki w pogotowiu dla dzieci.Mysle , ze niepocjlebne opinie wygłaszaja na forum przede wszystkimCi, którzy sa ogólnie przeciwnikami kierunkow humanistycznych i chcieliby żeby je całkiem zlikwidowano.Nie warto słuchac takicg ludzi.ja mysle aby zaczac resocjalizacje jako 2 kierunke.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
m.aszimara Re: Resocjalizacja 01.07.08, 20:47 Wystarczyło mi kilka godzin żeby ochłonąć po przepowiedniach, że każdy humanista kończy w supermarkecie i doszłam do wniosku, że należy robić to co się lubi bo co mi po kierunku który będzie mnie nudził :) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemotos Re: Resocjalizacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 11:54 Nie porównywałbym resocjalizacji z innymi kierunkami humanistycznymi, generalizowanie ułatwia nam trochę życie, ale jeśli chcemy rzeczowej dyskusji, to powinniśmy tego unikać. Resocjalizacja jest bardzo konkretnym kierunkiem, po którym można zajmować się konkretną pracą. Jest to przede wszystkim praca z drugim człowiekiem, z bardzo wymagającym i trudnym człowiekiem. Trzeba być samemu poukładanym, żeby pomagać innym prostować swoje życie, odbudowywać je. Trzeba mieć silny charakter i być gotowym spotykać się w swojej pracy zawodowej z naprawdę trudnymi sytuacjami. Potencjalne miejsca pracy to zakłady poprawcze, inne ośrodki zajmujące sie resocjalizacją młodzieży, areszty śledcze, zakłady karne, można jeszcze spróbować zostać kuratorem sądowym, co jednak nie jest już takie proste. W większości tych instytucji podobno preferują mężczyzn, jednak jeżeli jesteś zdeterminowana, to możesz tam ostatecznie trafić. Ważne, żeby jak najwcześniej zdecydować się, gdzie chce się pracować i próbować w trakcie studiów rozpocząć jakiś wolontariat. To takie przemyślenia studenta resocjalizacji, życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś