Dodaj do ulubionych

ae katowice akademik

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 11:05
wybieram się na ae do Katowic na kierunek finanse i rachunkowość,jestem prawie
pewna ze się dostane. chcę zamieszkać w akademiku i szukam osoby chętnej do
pokoju ponieważ nie znam nikogo kto idzie na ae, a nie chce żeby przydzieli mi
kogoś zupełnie obcego.
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 13:36
      a wszyscy chętni dostają się do akademika??? bo ja też tam ide, i
      jeśli zostanę przyjęta, to też chciałabym mieszkać w akademiku.
    • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaa Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 13:36
      do martynki: ile miałaś punktów rekrutacyjnych???
      • Gość: martynka Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 15:01
        mam 150 pkt i myślę że powinnam się dostać. a co do akademików to niestety nie
        wszyscy dostają, biorą na pewno pod uwagę odległość od miejsca zamieszkania. a
        ty ile masz pkt?
        • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 15:30
          a ja mam ponad 140 pkt.
          • Gość: martynka Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:00
            no to spokojnie się dostaniesz:)a idziesz na finanse i rachunkowość?
            • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 17:34
              tak, idę na finanse i rachunkowość:)
              • Gość: martynka Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:21
                to jak dostaniesz akademik i będziesz szukała osoby do pokoju to ja jestem
                chętna:) podaje gg jak coś 2131482:)
                pzdr
            • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaa Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:19
              a jak daleko masz do Katowic?
              • Gość: martynka Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:23
                Jestem z Kęt, jakieś 60 km. a ty?
                • Gość: aaaaaaaaaaaaaaa Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:55
                  jak będę szukać kogoś do pokoju, to na pewno się skontaktuję:)
                  mieszkam prawie 70km od Katowic.
                  • Gość: kasia1100 Re: ae katowice akademik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 19:06
                    no to niestety dziewczyny musze was zmartwic- w zeszlym roku akademik dawali od
                    86 km. nawet ci co od poczatku mieszkali w akademiku nie podostawali miejsc. W
                    tym roku ma sie to zmienic na korzysc takich osob, bo na podaniu trzeba napisac
                    czy sie juz mieszkalo w akademiku czy nie , czyli szanse wasze sie jeszcze,
                    zmniejsza. Ogolnie fajnie jest w akademiku, ale w razie czego sie zabezpieczcie
                    jakim innym lokum :P , zawyzcie troche ilosc km, albo jesli macie naprawde
                    utrudniony dojazd ( duzo przesiadek ) itp to tez da sie udokumentowac.
                    pozdrawiam :-)
                    • Gość: co????? Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 19:45
                      do kasia1100: a w tych akademikach jest tak mało miejsc, czy tyle
                      chętnych albo jedno i drugie??? a jak jest z mieszkaniami w
                      katowicach? można wynająć coś w granicach 350zł od osoby czy muszę
                      sie przygotować na większe wydatki? Które dzielnice są najtańsze? A
                      może opłaca się mieszkać w sąsiednich miastach, jak Chorzów,
                      Siemianowice Śląskie, Sosnowiec?
                      • Gość: katowiczanka Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 20:45
                        Studiując na AE zajęcia ma się w okolicach ul. Bogucickiej, a najbliższą tanią
                        dzielnicą są Szopienice. Ogólnie dzielnica nie jest zbyt urocza, ale właśnie też
                        dzięki temu tania i dojazd dość dobry pod samą uczelnię tramwajami nr 15,14 i
                        23. Najgorzej nie jest, ale wygodniej jest szukać czegoś na os. "Gwiazdy'(Al.
                        Roździeńskiego) lub na Zawodziu (stamtąd można chodzić pieszo), tylko że może
                        być trochę drożej, ale raczej w granicach właśnie 350zł. Ewentualnie jeszcze os.
                        Paderewskiego, tylko że to już trochę dalej, ale też można dojść pieszo,
                        szczególnie z dolnej części osiedla. Co do mieszkania w sąsiednich miastach to w
                        przypadku AE najłatwiej chyba w Sosnowcu ze względu na w miarę dobry dojazd
                        autobusami, ale to już jednak jest dość daleko, więc tam można się decydować
                        tylko gdyby znalazło się coś wyjątkowo taniego i komfortowego (chyba że ma się
                        auto, ale wtedy trudno mówić o oszczędzaniu). Wracając do dzielnic Katowic
                        kiedyś można było jeszcze wynajmować na Załężu, bo też raczej tanio, tylko że
                        teraz ul. Gliwicka jest zamknięta dla tramwajów (które też miały przystanek przy
                        AE), więc dojazd jest gorszy i najbliżej to to nie jest. Tak więc najlepiej
                        rozejrzeć się za czymś w okolicach Gwiazd i Zawodzia i ogólnie ul.1.Maja, jeżeli
                        chce się mieć blisko lub Szopienic, jeżeli chce się mieć taniej. Warto też
                        jednak rozejrzeć się szerzej, bo w Katowicach różnie bywa i w różnych
                        dzielnicach można znaleźć tanie mieszkania/pokoje. No i złożyć podanie o
                        akademik na wszelki wypadek. Jak się go nie dostanie, można się ostatecznie
                        pocieszać, że jest daleko (na Ligocie). Powodzenia.
                        • Gość: kasia1100 Re: ae katowice akademik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 00:50

no niestety AE ma tylko 2 male dwupietrowe akademiki ( foto jest na stronce AE),
                          z czego wieksza polowe parteru zajmuja biura ( np kierowniczki) i pokoje
                          goscinne. Natomiast polowe sikorki zamieszkuja obcokrajowcy przyjezdzajacy na
                          sokratesa :-/ Kiedys temu podobno zostawaly nawet wolne miejsca, ale od paru lat
                          ze wzgledu na drozejace mieszkania sytuacja sie diametralnie zmienia. Ja bym
                          Zaleza nie polecala, bo to niebezpieczna dzielnica. Mysle, ze szopienice,
                          zawodzie, bogucice, paderewskiego, gwiazdy to o wiele lepsze rozwiazanie niz
                          zaleze. :P Jesli chodzi o miasta oscienne, to moja kolezanka dojezdza z
                          siemianowic, gdzie udalo jej sie znalezc mieszkanko bardzo tanio. pamietam ze
                          bylam w szoku, ale niestety nie pamietam ceny, cos ok dwustuiles zlotych chyba
                          juz z oplatami. Kojarze, ze nie moglam sie nadziwic ze razem z miesiecznym
                          wychodzi jej to taniej niz akademik ( 300- 400zl ). Wielu studentow decyduje sie
                          tez na akademiki politechniki, ktore sa 15 minut od uczelni pieszo) albo te
                          jeszcze dalsze uniwerystetu slaskiego na ligocie ( ale to ze wzgledu imprezowo-
                          towarzyskiego wylacznie) . Tak ze do wyboru do koloru :-) podanie o akademik
                          zawsze warto zlozyc, bo nigdy nic nie wiaodomo. mozna tez probowac dzwonic od
                          pazdziernika, bo ludzie rezygnuja z akademika o zpstaja po nich wolne miejsca.
                          np. moj kolega z tarnowskich gor od stycznia mieszkal teraz wa akademiku bo
                          akurat zadzwonil jak miejsce sie zwolnilo. :P pozdrawiam :-)
                    • Gość: martynka Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 20:38
                      wiesz co, to zależy, niektórzy dostali akademik mimo ze maja nawet po 30 km. np
                      moja siostra która studiuje w sosnowcu dostała bez problemu. myślę ze mam szanse.
                      • Gość: kasia1100 Re: ae katowice akademik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 00:51

ooo nie zauwazylam tego :P i odpisalam wyzej :P wszystko zalezy od akademika i
                        popytu w danym roku :P zawsze warto probowac :-)
                        • Gość: daria Re: ae katowice akademik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 11:18
                          Czyli idąc na AE mogę się ubiegać o akademik UŚ czy Politechniki?
                          • Gość: kasia1100 Re: ae katowice akademik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 15:48
                            no niby pol jednego akademika uś nalezy do nas, chociaz w praktyce to watpie ze
                            az tyle osob tam mieszka. oficjalnie inne akademiki sa na franciszkanskiej, ale
                            wszystko da sie zalatwic. kiedy nasze akademiki nie byly jeszcze takie zapchane
                            tez mieszkali tam inni studenci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka