kromka2008 25.02.08, 18:31 Zapoznaliśmy się z nowymi standardami obsługi klienta, lecz co ze strojem służbowym??? Jeśli pracodawca go nie zapewni, to powinien wypłacac ekwiwalent za używanie własnej !!!!!!!!!!!!! BHP-owiec do dzieła!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kriszna555 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 18:36 Jakiś czas temu, a nawet dłuższy czas temu :) tak było. Wypłacano nam za pranie odzieży. Potem zatrudniono firmę, pomierzono nas i mieliśmy stroje służbowe. Firma zarobiła, bo stroje były obskurne i dwa numery za duże, więc nikt w nich nie chodził. Czy to gdzieś można wyczytać, jest to gdzieś zawarte w jakichś przepisach, ze mają nam wypłacać? Odpowiedz Link
diabolo13 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 19:39 Chyba w międzyczasie się roztyłaś (eś) ja dostałem pięć koszul z wólczanki + garnitur bardzo dobrej jakości szkoda tylko, że w kolorze poczty polskiej. Odpowiedz Link
prezes_23 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 20:02 Nie mów tylko, że to było eleganckie. Materiał z którego uszyty był garnitur to zwykła szmata, drelich, ohyda!!! Zresztą już o tym pisałem parę dni temu. Jak najbardziej jestem za wypłacanie kasy za "sort mundurowy". Wtedy można wymagać... A swoją drogą widzieliście zegarek na reku Prezesa /lutowy Nasz Bank/. Do garnituru to on chyba nie za bardzo pasuje...:)))Raczej do nurkowania albo na imprezę,niczym dresiarz jakiś... Chyba, że to taka moda. Jeżeli tak, to ja już nie mam więcej pytań:) Odpowiedz Link
agus1974 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 20:10 A pamiętacie lorda Farquaad'a ze Shreka - też miał taki duży zamek ... Odpowiedz Link
kromka2008 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 20:22 Wydaje mi się, że w naszej instrukcji BHP jest mowa o wypłacaniu ekwiwalentu za pranie odzieży i używanie własnej do celów słuzbowych, lecz nie wiem czy to się nie zmieniło. Ale BHP-owcy napewno wiedzą, spytajmy się, jeśli ktoś się dowie to proszę o wpisy na forum. BHP-owiec na region śląski jest chyba w B-Białej, telefonu nie znam. Odpowiedz Link
bru-no Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 21:18 Mamy ładnie wyglądać, lecz jedna bluzka nie wystarczy, codziennie prana po miesiącu nadaje się do wyrzucenia, musimy więc mieć ich kilka na zmianę i to dobrej jakości, w stylonowych - się pocimy, muszą być bawełniane, lecz dlaczego musimy sobie je sami kupić, czyżby naszego Banku nie było stać na ubranie pracowników bezpośredniej obsługi klienta???? NIe chcemy już takiej jakości mundurków jak były kilka lat temu, już wolimy dostać co m-c jakąś kase by sobie kupić odzież (bluzki) i proszek by ją dziennie przeprać. Wiadomo że spodnie czy spódnica i żakiet prane są co tydzień, lecz na pranieodzieży idzie proszek a cotygodniowe pranie powoduje zuzycie prądu, który zdrożał więcej niż nam się proponuje podwyzkę w tym roku. Brak mi słów... Odpowiedz Link
gosiaczek-is-one Re: Standardy jakości -a strój służbowy 28.02.08, 12:09 Zgadza się, ekwiwalent taki przysługuje. Tutaj jest artykuł na ten temat: artelis.pl/art-4993,6,16,Biznes_i_Gospodarka,Kto_zaplaci_za_odziez_robocza_.html Czytałam też o tym w Rzeczpospolitej. Ale tak naprawdę z tego co słyszałam, to po PKO nie ma się co spodziewać, że będą za bardzo dbać o swoich pracowników. Jedynie co, to oferują całkiem niezłą opiekę zdrowotną, ale jeśli chodzi o pensje to jest naprawdę krucho. Może brak tych ekwiwalentów jest właśnie w ramach takiego oszczędzania? Odpowiedz Link
robot-2008 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 28.02.08, 12:18 OPIEKA ZDROWOTNA I OWSZEM ALE JEST TO NASZ DODATKOWY DOCHóD I PODLEGA OPODATKOWANIU-LUX-MED OD 01-2008 WPROWADZIł ANEKS DO UMOWY Z PKO. Odpowiedz Link
bru-no Re: Standardy jakości -a strój służbowy 01.03.08, 13:49 Niestety wg instrukcji BHP pko-wskiej pracodawca zapewnia tylko ubranie robocze np. dla pracowników fizycznych np. archiwisty, kierowcy,magazyniera. Nie ma mowy o pracownikach ,którzy obsługują klienta (a kiedyś było) i niestety nie należy nam się żaden ubiór, a tym bardziej ekwiwalent, nie ma tego już w instrukcji. Ale czy to jest zgodne z przepisami??? Odpowiedz Link
pyziolek1 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 21:59 Oczywiście prąd, woda, itp. A co z kupnem takich rzeczy, trzeba mieć parę marynarek, spodni, spódnic na zmianę, kto będzie prał je co dzień??? o butach krytych ze skórki nie wspomnę. Po takiej tyrce, mam ochotę tylko walnąć sie do łóżka. Na kupno całej szafy białych bluzek z dobrego materiału trzeba kasy, a mnie z tą nędzą nie stać. Też chcę wyglądać jak człowiek, a nie same bluzki z placu, albo polowanie na przeceny ;( Poza tym nie każdy ma taki styl, aby po pracy chodzić w takich garniturkach, więc kasy również brak na jeany i tshirt ;) ja wolę takie ciuch cywilne ;) Odpowiedz Link
4luna Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 22:06 Uważam, że najpierw powinni dać kasę na strój biznesowy, a potem wymagać i kontrolować czy standardy zostały zachowane. Odpowiedz Link
13lat_w_pko Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 23:00 zgadzam się - najpierw kasa potem kontrola. W stroju "służbowym" zasponsorowanym przez firmę śmigałem i powiem szczerze - nie bardzo mi to pasowało i nie czułem się biznesowo. Propozycja - dajcie kasę, ustalcie podstawowe standardy (tylko bez nadmiernej przesady) - my sobie poradzimy. Każdy kupi sobie to, co jednocześnie będzie pasowało do nas i pracy jaką wykonujemy. A tak - będziemy chodzili w tym co mamy - chyba, że nas zwolnią za nieregulaminowy strój - hehe :) Odpowiedz Link
pko.love Re: Standardy jakości -a strój służbowy 25.02.08, 23:33 Oj wcale bym się nie zdziwiła, w PKO każdy pretekst jest dobry! Odpowiedz Link
kierow.niczka Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 08:21 Ja pracuje w pekao sa i tam od wielu lat sa wprowadzone standardy. Niestety na oczy nigdy nie widzialam zadnego mundurka ani nawet jednakowej bluzki dla wszystkich nie mowiac tez o ekwiwalencie za pranie. Na biale bluzki w mojej szafie juz nie moge patrzec i fakt szybko sie niszcza i trzeba ciagle kupowac nowe. Zawsze wam zazdroscilam tych mundurkow, nawet jesli byly niewygodne to wygladaliscie profesjonalnie a u nas kazdy z innej parafii. Odpowiedz Link
robotnik_pkobp Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 16:00 jakbyś ponosiła troche te mundurki, to byś przestała zazdrościć :P Odpowiedz Link
kierow.niczka Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 21:12 robotnik_pkobp napisał: > jakbyś ponosiła troche te mundurki, to byś przestała zazdrościć :P Nie wiem z czego sa te mundurki i czy sa wygodne. Chodzilo mi o profesjonalny wyglad. Dodatkowo ubrania strasznie sie brudza w tej robocie. Ciagle jakis dlugopis albo tusz, kupe pieniedzy wydaje sie na ciuchy. Odpowiedz Link
4luna Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 21:14 Mundurki w PKO BP SA rozdali ponad 10 lat temu, już dawno rozleciały się w praniu. chyba dawno nie byłaś w PKO BP SA. Odpowiedz Link
lukaj1953 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 21:14 rzeczywiście były beznadziejne Odpowiedz Link
gonz0 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 15:38 swego czasu informatycy dostawali ekwiwalent na ubrania robocze :) jakies tam nedzne grosze ... do tego dochodzily chyba zwroty za buty :D Odpowiedz Link
stylina Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 20:35 Skoro wymagają od nas "biznesowego wyglądu" to niech nam dadzą kasę na to. Porządny garnitur, czy nawet marynarka (oczywiście najlepiej z niegniecącego się materiału) nie kosztuje parę groszy, a kupę ładnej kasy- jaby ludzie nie mieli na co wydawać swojej nędznej pensji. Odpowiedz Link
gwiazdka31 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 20:53 myślę podobnie raz w roku ekwiwalent pieniężny choćby 1000-1500 zł oczywiście tylko dla osób, które mają bezpośredni kontakt z klientem. Wtedy można wymagać a i miło było by spojrzeć na takich pracowników. Przy naszych wynagrodzeniach to naprawdę nie jest zły pomysł. Odpowiedz Link
krowa66 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 21:23 oprócz białej bluzki,spódniczki i pantofelków trzeba mieć jeszcze schludną fryzurę,makijaż i zadbane dłonie .no i delikatną biżuterie.tych rzeczy na "bublu" nie sprzedają .można wymagać ale nie za pensję 1400 i premie kwartalną 400-przy pracy na 3 stanowiskach .już to widze ....wszyscy jak spod igły. Odpowiedz Link
4luna Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 21:29 Zarabiasz w tym banku powyżej średniej krajowej i jeszcze Cię nie stać? A te 1400 to chyba premia? Jak możesz tak oszukiwać społeczeństwo? Odpowiedz Link
robotnik_pkobp Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 21:31 4luna dodaj ";)" bo jeszcze ci ktos uwierzy że na serio piszesz ;P Odpowiedz Link
4luna Re: Standardy jakości -a strój służbowy 26.02.08, 21:33 bo krew mnie zalewa jak czytam te kłamstwa rzecznika. Odpowiedz Link
robot-2008 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 27.02.08, 13:03 od 5-ciu lat mąż zasila mnie w długopisy /nareszcie są porządnej jakości/,gumki,ołówki.na papier do drukarki złożyli się wszyscy w placówce poza mną,klej też mam swój. Odpowiedz Link
kromka2008 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 27.02.08, 17:32 Trzeba będzie zerknąć do instrukcji BHP (BAM-y mogą udostępnić chyba) i dać znać BHP-owcowi, kto to zrobi? Jeśli pracodawca wymaga jakiegoś wyglądu pracownika, to musi się też stosować do pko-wskich instrukcji, nieprawdaż???? Albo instrukcje do przemiału albo wiadomości i do stosowania , skąd my to znamy.. Odpowiedz Link
4luna Re: Standardy jakości -a strój służbowy 27.02.08, 20:30 W życiu ani ja, ani żaden mój współpracownik nie kupiłby papieru do drukarki . Nie wiem z czego jesteś taka dumna. Nie obraź się ale żal mi Ciebie. Odpowiedz Link
stylina Re: Standardy jakości -a strój służbowy 27.02.08, 20:37 mnie wkurza to,że musze chodzić i się prosic o papier do drukarki, to jest przegięcie, a te umowy to niby na czym mam sobie drukować "papierze toaletowym" ,no i na pewno za swoje jego nie kupie ,wystarczy że kupuje sobie długopisy, żenada Odpowiedz Link
pyziolek1 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 27.02.08, 22:11 Myślę, że wszyscy może powinni wyciągnąć z biurka długopisy konkurencji i zawiesić ich smyczki z identyfikatorem, to na pewno zaraz to ktoś zauważy ;) Odpowiedz Link
pracownik2007 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 29.02.08, 01:18 ekwiwalent powinniśmy dostawać za proszek i pranie oraz poprawki krawieckie. U mnie w oddziale jak jest lato ( a nie ma klimatyzacji i ),to pot po plecach i po twarzy płynie - bardzo wtedy "elegancko i szykownie" wyglądamy.I nie wspomnę o ladach , które ze starości prawie sie rozlatuja i te nasze stroje zachaczają i niszczą. Co z tego ,że z domu wychodzę elegancka , a z pracy wracam jak niedomyty kocmołuch. Odpowiedz Link
mila2000 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 29.02.08, 21:02 Przepraszam ale czegoś tutaj nie rozumiem i mam wrażenie że pracuję w innym banku. Zamawiam długopisy dla klienta i tak próbnie normalne dla pracowników - dostaję, zamawiam papier do drukarek- dostaję, tusze, tonery, taśmy przezroczyste-dostaję, zeszyty również dostaję, teczki, skoroszyty i inne akcesoria też przychodzą zgodnie z zamówieniem więc co jest grane skoro Wy musicie kupować papier do drukarki to już nie wiem o co tu chodzi:(. Ale kasy na strój służbowy niestety i u mnie nie dają. Odpowiedz Link
kromka2008 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 11.03.08, 19:34 Kto zapłaci za brudne ciuchy pobrudzone od używanego dziennie stempla? To są chyba szkody, jeśli kupię np. Vanisch (jest b,drogi ale skuteczny ) to kto mi za niego zapłaci. Mam przecież jakoś wyglądać, jeśli nie zainwestuję w ten środek czystości, to mam chodzić w brudnej bluzce czy ją wyrzucić i zainwestować w nową. Niestety, kupię Vanisch, jest tańszy niż nowa bluzka. To były takie moje rozmyślania....... Odpowiedz Link
demonzmiasta Re: Standardy jakości -a strój służbowy 11.03.08, 19:36 nie, zostań w tej bluzce i wyglądaj jak fleja...Ale ja nie chce być Twoim klientem. Odpowiedz Link
kromka2008 Re: Standardy jakości -a strój służbowy 12.03.08, 18:12 Tak ale my mamy klienta przyciągnąć do banku a nie odpychać, lecz już jak to zrobimy to nasza już w tym głowa. W brudnej bluzce kobiecie nie przystoi, to ją będą wytykać palcami że jest brudna i się nie nadaje na obsługę. Wszyscy tylko wymagają, a to jest łatwo.. Odpowiedz Link